ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά
Πηγή: Associated Press
Στο πλευρό της Οκρανίας για «όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας αποφάσεις μεγαλύτερης εμπλοκής των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια περίοδο που υπάρχει αισθητή κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Αποκορύφωμα αυτών των αποφάσεων που ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά ήταν η συμφωνία τους για την αποστολή επιπλέον εξοπλισμού αεράμυνας στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.
«Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί. Θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας και, ειδικότερα, θα παρέχουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γένς Στόλτενμπεργκ. Μια συζήτηση που «ξαναζεσταίνει» την συζήτηση για παραχώρηση των ενταγμένων στην ελληνική αεράμυνα S-300, σε συνέχιση των παραδόσεων οπλισμού που έχει σταλεί ήδη από την Αθήνα στην κυβέρνηση Ζελένσκι.
Αργότερα, εξάλλου, με το πέρας της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε μεν ότι «δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης», αλλά ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί». Παρέπεμψε στις παραδόσεις στοιχείων πυροβολικού και αεράμυνας, όπως και τεθωρακισμένων οχημάτων (η ελληνική κυβέρνηση π.χ. έχει ετοιμάσει να στείλει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP 1), αλλά και σε σχέδια για παροχή στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις των αναγκαίων μέσων ώστε να συνεχίσουν τον πόλεμο και τον χειμώνα. «Μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουμε στη μετάβαση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον οπλισμό της σοβιετικής περιόδου σε σύγχρονο», είπε.
Στο τραπέζι και ο σχεδιασμός πυρηνικού πλήγματος
Ακολούθησε συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού (Nuclear Planning Group) του ΝΑΤΟ, όπου συζήτησαν - σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική ατζέντα - «την επικίνδυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τον ρόλο της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιθετικότητας».
Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα, σε ένα βήμα περαιτέρω κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την «αποτρεπτική» του άσκηση «Steadfast Noon», όπου θα συμμετάσχουν 14 μέλη της λυκοσυμμαχίας, με αεροσκάφη με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών, μαζί με πρόσθετες δυνάμεις, όπως αεροπλάνα συλλογής πληροφοριών και ανεφοδιασμού.
*
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Ανοιχτοί δίαυλοι» για διευθετήσεις που διασφαλίζουν την «ΝΑΤΟική σταθερότητα»
Η «σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών», αλλά και «η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», υπογραμμίστηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ενώ είχαν προηγηθεί χθες ξεχωριστές συναντήσεις των δύο υπουργών με τον γγ της λυκοσυμαχίας σε μια ακόμη ένδειξη ότι πληθαίνουν τα «σήματα» για επικίνδυνες ελληνοτουρκικές διευθετήσεις, στο όνομα της συνοχής της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, για την οποία μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, προκειμένου να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο.
Άλλωστε, στο ΝΑΤΟ ήδη από το 2020 έχει στηθεί ο περιβόητος «μηχανισμός αποκλιμάκωσης», πλατφόρμα όπου καλούνται οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας να «συζητούν» τα όποια «ζητήματα» ανακύπτουν, ενώ συνεχή είναι τα καλέσματα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ οι «όποιες διαφορές» να λυθούν σε κλίμα «συμμαχικής συνεννόησης».
Συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε και με τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. «Συζητήσαμε τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας», σημείωσε ο Λ. Όστιν στην ανάρτησή του.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε επίσης την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ και τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στους οποίους παρουσίασε στοιχεία για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τον εφησυχασμό περί κατανόησης και στήριξης που βρίσκει, τάχα, από εταίρους και συμμάχους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.