Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Aleida Guevara March: «Δεν καταλαβαίνω εσάς τους Ευρωπαίους. Γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και δεν αντιδράτε» — Με την ομιλία της στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Παντείου αποχαιρέτισε τη χώρα μας η σπουδαία γιατρός και ακτιβίστρια — Hasta La Victoria Siempre, Aleida! Hasta La Poesía De La Revolución!

«Γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και δεν αντιδράτε»

      «Δεν καταλαβαίνω εσάς τους Ευρωπαίους. Έχετε ζήσει δύο Παγκόσμιους Πολέμους στη διάρκεια των οποίων οι πόλεις σας καταστράφηκαν. Τα Βαλκάνια βομβαρδίστηκαν επανειλημμένα. Τώρα έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και η Ευρώπη παίζει το παιχνίδι των ΗΠΑ».

     Σε μία καταιγιστική ομιλία της σε ένα, κατάμεστο από φοιτητές, αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου η Aleida Guevara March ολοκλήρωσε την σειρά των ομιλιών που έδωσε στην Αθήνα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε. 

     Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Κούβας, Aramís Fuente Hernandez, εκπρόσωπος της Βολιβιανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης διοργανωτής των εκδηλώσεων και καλλιτεχνικός διευθυντής του STUDIO art cinema.

      Την Aleida προλόγισε ο Δημήτρης Καλτσώνης, Καθηγητής της Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση» (εκδ. Τόπος) ο οποίος κάλεσε το κοινό «σε μία εποχή που ο κόσμος γίνεται όλο και πιo άνισος να μελετήσει χωρίς προκαταλήψεις το έργο του Τσε».

      Ταυτόχρονα κατήγγειλε την ακατανόητη απόφαση των πρυτανικών αρχών να μην παραχωρήσουν την αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου για την εκδήλωση.

      «Ο Τσε από μικρός έπασχε από άσθμα και του ήταν δύσκολο, να παρακολουθεί το σχολείο» ήταν η εισαγωγή της Aleida στην ομιλία της. Οπότε διάβαζε μόνος του και όπως περηφανευόταν ο παππούς μου στα έντεκά του χρόνια είχε διαβάσει μία ολόκληρη βιβλιοθήκη. Ο παππούς ήταν υπερβολικός αλλά ο πατέρας μου είχε διαβάσει τους κλασικούς της λογοτεχνίας και τους αρχαίους φιλοσόφους. Έλεγε ότι στα δεκαεπτά του διάβασε το Κεφάλαιο του Μαρξ αλλά δεν κατάλαβε τίποτα. Όμως ως χαρακτήρας δεν ήταν μόνο ειλικρινής αλλά και επίμονος. Έτσι στους τόμους του Μαρξ που έχουμε στο σπίτι βρήκαμε ότι στα περιθώρια των σελίδων σημείωνε ¨πως μπορεί να γίνει αυτό στη Κούβα. Επομένως όχι μόνο κατανόησε τον Μαρξ αλλά προσπάθησε να εφαρμόσει τις ιδέες του. Στο γνωστό πια ταξίδι του στη Λατινική Αμερική με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο και μία παλιά μοτοσυκλέτα ανακάλυψε έναν άλλο κόσμο, πέρα από τα βιβλία. Ήρθε σε επαφή με τους αγρότες και τους εργάτες είδε την σκληρή πραγματικότητα και δεν του άρεσε καθόλου. Γι΄αυτό και αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο. Ήταν επιλογή του να απευθύνεται σε νέους ανθρώπους και τους έλεγε να μείνουν πάντα νέοι. Εννοούσε να μην υποκύψουν στην κοινωνική πίεση, να πνίξουν το όραμα τους σε μία συνηθισμένη ζωή με δουλειά και οικογένεια και να καταντήσουν γερασμένοι θεωρητικολογούντες. Αντίθετα να είναι δυναμικοί, δημιουργικοί και να αναζητούν λύσεις στα παλιά ζητήματα οργάνωσης της κοινωνίας».

    «Ο Τσε ήταν γιατρός αλλά έλεγε ότι ο γιατρός που ξέρει μόνο ιατρική δεν ξέρει ούτε ιατρική. Μας έμαθε να σεβόμαστε όλους και να τους ακούμε προσεκτικά. Κάθε άνθρωπος όποια κι αν είναι η φυλή του ή η θρησκεία του έχει ανάγκη από τον σεβασμό. Αν σέβεσαι τον άνθρωπο πρέπει να του προσφέρεις υγεία και παιδεία. Αυτό κάναμε στην Κούβα όταν νίκησε η επανάσταση. Μετά τη νίκη θέλαμε να δώσουμε στο λαό όσα του είχαν στερήσει. Χρειαζόμασταν κεφάλαιο αλλά δεν υπήρχε. Οπότε εθνικοποιήσαμε τη γη, τον μόνο μας πλούτο. Ήταν μία ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ καθώς η πιό εύφορη γη ανήκε σε δικές τους εταιρείες. Οι ΗΠΑ έχουν τα πάντα από γάλα και φρούτα μέχρι πετρέλαιο, δεν χρειαζόταν τα δικά μας αγαθά. Αλλά επειδή φέρονται σαν αφέντες του κόσμου ένιωσαν προσβεβλημένες επειδή ένα μικρό νησί τους αντιστάθηκε. Έτσι ξεκίνησαν τον εγκληματικό αποκλεισμό».

     «Η Κούβα, από την άλλη, ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με τις σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Ανταλλάσσαμε φρούτα, ζάχαρη και νικέλιο με φάρμακα και πετρέλαιο. Όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε πιάσαμε πάτο, η οικονομία μας διαλύθηκε. Φτάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε κινητήρες για τα τρακτέρ από τη Ferrari, επειδή έχουν την μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. Όμως το FBI ανακάλυψε την συμφωνία και έστειλε επιστολή στην εταιρεία όπου την απειλούσε, λέγοντας πως αν η συμφωνία πραγματοποιηθεί τότε δεν θα ξαναδεχτούν ούτε τους ιδιοκτήτες, ούτε τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ».

    «Το χειρότερο με τον αποκλεισμό είναι η έλλειψη φαρμάκων. Τα βρίσκουμε με δυσκολία και την παρέμβαση πέντε με έξι μεσαζόντων οπότε η τιμή τους φτάνει στα ύψη. Αλλά υπάρχει η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών που μας στέλνουν τις πρώτες ύλες ώστε να φτιάξουμε τα απαραίτητα φάρμακα. Η αλληλεγγύη γεννάει αλληλεγγύη. Φτιάχνουμε φάρμακα για το AIDS και τα δίνουμε δωρεάν στην Αφρική. Στέλνουμε ιατρικές αποστολές στο Κατάρ που μας πληρώνει και στέλνουμε γιατρούς στην Αιτή που το κόστος το καλύπτουμε εμείς. Η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα μας βοηθούν οικονομικά και εμείς προσφέρουμε τις ιατρικές μας γνώσεις και υπηρεσίες».

      «Παραμένουμε ελεύθεροι. Τι σημαίνει όμως ελευθερία; Ένας λαός για να είναι ελεύθερος πρέπει να έχει παιδεία και γνώση. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση. Αν δεν ξέρουμε τι συμβαίνει δεν αντιδρούμε. Εσείς οι Ευρωπαίοι μοιάζετε να πέσατε σε λήθαργο. Όμως έχετε ιστορική μνήμη, πρέπει να αντιδράσετε, να πείτε όχι στον πόλεμο. Τι θα συμβεί με την επισιτιστική κρίση, με την ενεργειακή κρίση; Τι κόσμο θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές; Είμαστε μία μικρή χώρα έντεκα εκατομμυρίων μόλις πενήντα μίλια από μία στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη και όμως αρνούμαστε να υποταχθούμε. Δεν είμαστε ξεχωριστός λαός απλά είμαστε ενωμένοι. Κάθε λαός μπορεί μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη να φτιάξει τη κοινωνία που επιθυμεί. Εμείς απλά σας δείξαμε ότι αυτό είναι εφικτό». 

Γραφείο Τύπου NEW STAR

Phone: 2108640054 - 2108220008 - 2108640017

E-mail: newstarcine@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.