Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα: Μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις και σήμερα (14/5) - Να μην κατατεθεί το τερατούργημα και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι (VIDEO - 26 ΦΩΤΟ)

*

Συνεχίζεται η πολύμορφη δράση των Σωματείων και η προετοιμασία νέας απεργίας

*

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Να μην κατατεθεί το τερατούργημα και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι

(VIDEO - ΦΩΤΟ)

Πέμπτη 13/05/2021 - 21:46

Την απαίτηση τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για τον εργάσιμο χρόνο, τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, το δικαίωμα στην απεργία διατράνωσαν χιλιάδες λαού στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα Ομοσπονδιών και Συνδικάτων.


Με μια ογκώδη συγκέντρωση στα Προπύλαια και μια μαχητική πορεία που πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι απαίτησαν «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

Ξεκαθάρισαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως δεν θα γίνουν «δούλοι του 21ου αιώνα», έστειλαν μήνυμα πως οργανώνουν την κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στο σημερινό νομοσχέδιο αλλά και κόντρα στα αντεργατικά θεμέλια των νόμων που μετατρέπουν τη δουλειά τους σε λάστιχο, επιτίθενται στις Συλλογικές Συμβάσεις, περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. 

Σωματεία και εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, μια μέρα μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν σε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα, υποδέχθηκαν το νομοσχέδιο με συλλαλητήριο. Η συνέχεια περιλαμβάνει καθημερινές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, με προετοιμασία για νέα απεργιακή κινητοποίηση.











«Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», φώναξαν οι διαδηλωτές καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα που επεκτείνουν την ευελιξία και βαφτίζουν τις ανατροπές «εκσυγχρονισμό» και «διευκόλυνση» των εργαζομένων. Απέναντι στο ψηφιδωτό της εργασιακής ευελιξίας, στο οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσθέσει τις δικές της ψηφίδες, αντέταξαν τα αιτήματα τους για 7ωρο - 5ήμερο, σταθερή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Μαζί με τα σωματεία τη φωνή τους ένωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, επιτροπές αγώνα και μαζικοί φορείς από συνοικίες. Την απόφαση της νέα γενιάς να μην αποδεχθεί τη «σύγχρονη σκλαβιά» διαδήλωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. (Δείτε εδώ σε video την δήλωση του Χρήστου Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής).












Την επωνυμία που του αρμόζει με βάση τα έργα και τις ημέρες του, απέδωσαν στο υπουργείο Εργασίας τα συνδικάτα: «Ένωση Εργοδοτών Ελλάδας» είναι ο τίτλος που του απένειμαν, με την «ταμπέλα» στην είσοδο του κτιρίου να δηλώνει το ρόλο που έχει αναλάβει να επιτελέσει η σημερινή του ηγεσία, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του ΣΕΒ και της εργοδοσίας», κατήγγειλαν τα μπλοκ της πορείας περνώντας το ένα μετά το άλλο μπροστά από το υπουργείο. (Δείτε εδώ Video)

Οι ομιλίες στα Προπύλαια

Από το βήμα της συγκέντρωσης τα συνδικάτα κατήγγειλαν το κράτος του Ισραήλ που για ακόμη μια φορά, με την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη με δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Με χαιρετισμό του Ηλία Σιώρα γραμματέας της ΕΙΝΑΠ ξεκίνησε το μεγάλο συλλαλητήριο Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στα Προπύλαια. Ο Ηλ. Σιώρας μετέφερε  το «παρών» της Ένωσης στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο «που μας γυρίζει στις εφιαλτικές εποχές των περασμένων αιώνων». (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ)

«Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή δεν είναι διοικητικό ζήτημα αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η κυβέρνηση δε θέλει να απαλλάξει την Επιθεώρηση Εργασίας από τις πολιτικές πιέσεις όπως ισχυρίζεται. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να απαλλάξει τον εαυτό της από τις πιέσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ασφάλειας και υγείας, για να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις Επιθεωρήσεις και να διεκδικούν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως η έγκαιρη καταβολή του μισθού τους», υπογράμμισε ο Γιώργος Δούκας, εργαζόμενος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ).

«Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο αυτό καταργεί την κυριακάτικη αργία σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, μεταφορές και αστικές συγκοινωνίες, παραγωγή και διακίνηση φαρμάκου, logistics, ταχυμεταφορές, κλάδοι των κατασκευών, τηλεπικοινωνίες, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, μηχανογραφικά κέντρα, λογιστήρια. Δουλειά μέχρι 7 μέρες την εβδομάδα και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή! Κι έχουν το θράσος να μιλούν για "ελεύθερο χρόνο", για μητέρες που θα δουλεύουν καθημερινά 10ωρα για "να παίρνουν ρεπό τις Παρασκευές και να βλέπουν τα παιδιά τους» σημείωσε η Γιώτα Ταβουλάρη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. (Δείτε εδώ video) και  (Διαβάστε εδώ).

«Θέλουν τώρα να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο απεργιακό δικαίωμα, με την πρόβλεψη για γενίκευση του προσωπικού ασφαλείας. Η ρύθμιση αυτή πλήττει τον ίδιο τον πυρήνα του απεργιακού δικαιώματος, αφού ουσιαστικά η επιδίωξή τους είναι να μη σταματάει ή να μην περιορίζεται καν η παραγωγή» επεσήμανε η Χαρά Μαρούλη, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ).

«Η αύξηση των νόμιμων υπερωριών (απλήρωτων και φτηνότερων) θα κάνει πιο συμφέρουσα την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων. Θα ανοίξει το δρόμο και για νέες απολύσεις αλλά και θα λειτουργήσει ως "αντικίνητρο" για νέες προσλήψεις», ανέφερε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. «Ο θεσμός των υπερωριών που έτσι κι αλλιώς αυξάνει την εκμετάλλευση, τώρα γίνεται ακόμα πιο βάρβαρος», κατήγγειλε. Το εισόδημα του εργάτη, όπως επισήμανε, «πρέπει να αυξάνεται μέσα από καλύτερες συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και δικαιωμάτων» και όχι από την επιμήκυνση του ωραρίου του. (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ).

«Με ψηλά τις σημαίες μας, τα λάβαρα, τα πανό μας, με τα συνθήματά μας να δονούν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, αλλά και κάθε γειτονιά, βαράμε αντεπίθεση εκεί που άλλοι έχουν βαρέσει σιωπητήριο. Οργώνουμε όλους τους χώρους δουλειάς» τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ. Πρόσθεσε «τα Συνδικάτα σε κάθε κλάδο θα βρεθούμε παντού, να ενημερώσουμε, να ξεσηκώσουμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να μπουν στη μάχη οι περισσότεροι. Και οργανώνουμε συγκεντρώσεις, πορείες, κινητοποιήσεις και απεργίες. Το δικό μας ευαγγέλιο είναι η υπεράσπιση του 8ωρου και η διεκδίκηση 7ωρου με 5 μέρες δουλειά τη βδομάδα. Με αυξήσεις στους μισθούς για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς. Κάθε άλλη συζήτηση Κωστή Χατζηδάκη, νεκροθάφτη των εργασιακών μας δικαιωμάτων ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!!». (Δείτε εδώ Video) και (Διαβάστε εδώ).

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.