Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ο Φιντέλ στο Χάρλεμ το 1995 (VIDEO)


Φιντέλ Κάστρο: Ως επαναστάτης ήξερα πως θα ήμουν ευπρόσδεκτος εδώ στο Χάρλεμ!

Η ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, το 1995 – Δείτε υποτιτλισμένη στα ελληνικά την ομιλία του Κουβανού ηγέτη και τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, όπως ακριβώς και το 1960

Κατιούσα, 4-12-2020

 Το 1995, ο Φιντέλ Κάστρο επισκέπτεται το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και μιλάει σε μια εκκλησία Aιθιόπων.

Mandatory Credit: Photo by Hakim Mutlaq/AP/Shutterstock (5996453b)
CASTRO The congregation inside Harlem’s Abyssinian Baptist Church listens to an address by Cuban President Fidel Castro, center, Sunday evening, in New York. A defiant Fidel Castro urged world leaders Sunday to drop an embargo against his nation and assailed U.S. officials for excluding him from diplomatic gatherings as though the cold war was still raging. The cheering audience of 1,200 gave him repeated standing ovations, punctuated by excited chants of “Fidel, si” and “Viva Cuba
UN CUBA CASTRO HARLEM, NEW YORK, USA

Αρχικά αναφέρεται στον καθωσπρεπισμό και την σοβαροφάνεια της διεθνούς διπλωματίας η οποία επιβάλλει έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και ντυσίματος. Ο ίδιος είναι απλός στην συμπεριφορά και δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα στρατιωτικά του ρούχα!Το 1995, ο Φιντέλ Κάστρο επισκέπτεται το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και μιλάει σε μια εκκλησία Aιθιόπων.

Στην συνέχεια μιλάει για την πρώτη του (μετά την επανάσταση) επίσκεψη στην Νέα Υόρκη, το 1960, και σχολιάζει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε. Ο Κάστρο και η Κουβανική αποστολή δεν συμβιβάστηκαν με τις απαιτήσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης και αυτοί τους απέκλεισαν από την διαμονή σε ξενοδοχεία! Την στιγμή εκείνη εμφανίστηκε ένας ξενοδόχος από τις φτωχογειτονιές του Χάρλεμ (ξενοδοχείο Τερέσα) και τους προσέφερε κατάλυμα. Εκεί, ανάμεσα στις μειονότητες των μαύρων και των λατίνων, ένιωσε πολύ πιο άνετα. Τον επισκέφτηκαν σημαντικοί ηγέτες όπως ο Νεχρού (Ινδία), Νάσερ (Αίγυπτος), Νκρούμαχ (Γκάνα), αλλά και ο Νικίτα Χρουτσόφ (Σοβιετική Ένωση). Τον επισκέφθηκε επίσης ο Μάλκομ-Χ, ένας δραστήριος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Ο Κάστρο κάνει συγκρίσεις του τότε (1960) με το σήμερα (1995) και διαπιστώνει ότι το σύστημα παραμένει το ίδιο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης τον αποκαλεί διάβολο και τον αποκλείει από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ο κόσμος όμως (Αμερικανοί πολίτες) γίνεται όλο και πιο δύσπιστος απέναντι στην πουλημένη δημοσιογραφία και δείχνει την συμπάθεια του για την Κουβανική επανάσταση!

Στο δεύτερο μισάωρο ο Κάστρο κάνει αναφορά στην γενναιόδωρη διεθνιστική βοήθεια της Κούβας προς τους φτωχούς λαούς της Υφηλίου. Εκεί αποθεώνει τον Κουβανικό λαό για την αλληλεγγύη και την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε σε χειμαζόμενους λαούς στην παιδεία, υγεία, και στις υποδομές.

Τέλος, ξετυλίγει την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της Κουβανικής υποστήριξης στις Αφρικανικές επαναστάσεις. Μιλάει επίσης για την τιτανομαχία του Κουίτο Καναβάλ, η οποία εκτός των άλλων οδήγησε στην κατάργηση του Απαρτχάιντ.

Δείτε την:

Το βίντεο παρουσιάστηκε υποτιτλισμένο σε εκδήλωση του Ελληνο-Κουβανικού Συνδέσμου, πριν από 4 χρόνια. Και αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο και του επαναστάτη των γηπέδων Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα.

Στάθης Δ’ ΕΛΜΕ

ΗΠΑ Κούβα Στάθης Δ' ΕΛΜΕ Φιντέλ Κάστρο Χάρλεμ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.