Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ανυποχώρητα μπροστά στον αγώνα για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σύγχρονα δικαιώματα, να μη γυρίσουν στον Μεσαίωνα — ΚΚΕ: Επερώτηση για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων (VIDEO)

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ΚΚΕ θα είναι ανυποχώρητα μπροστά στον αγώνα για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σύγχρονα δικαιώματα, να μη γυρίσουν στον Μεσαίωνα

*

Περισσότερα

*

Παρασκευή 04/12/2020 - 10:07 - Ενημέρωση: Παρασκευή 04/12/2020 - 13:34

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων [βλέπε κάτω] που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, τον λόγο έλαβε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους μοιάζει με ναρκοπέδιο. Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, προσπαθούν να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, αλλά και να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που ξεσαλώνει με εργαλεία που εσείς της έχετε δώσει.

Υπογράμμισε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ αναδεικνύει το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του εισοδήματος των εργατικών οικογενειών που έχει τσακιστεί από όλες τις κυβερνήσεις και τσακίζεται ακόμα περισσότερο την περίοδο της πανδημίας. 

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, επισήμανε πως λέτε ότι προτεραιότητά σας είναι η υγεία του λαού, αλλά τα μέτρα που παίρνετε μαρτυρούν ότι είναι άλλη η προτεραιότητά σας. Σταθήκατε απέναντι, λοιδορήσατε προτάσεις των υγειονομικών, τις ζωογόνες προτάσεις του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, λειτουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, λειτουργία νοσοκομείων που κλείσατε και ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε κλειστά.

«Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα αυτονόητα, όσα πρέπει να γίνουν τώρα στο σύστημα Υγείας», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας ενδεικτικά την ανάγκη μονιμοποίησης των 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ που δουλεύουν 4 χρόνια σε όλο το φάσμα της Υγείας.

Σημείωσε ακόμα ότι οι μειωμένες κατά 600 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες για την Υγεία, στο προσχέδιο προϋπολογισμού, αποκαλύπτουν ότι «δεν πα να καίγεται ο κόσμος», εσείς παραμένετε προσηλωμένοι στην πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ωφεληθούν οι ιδιώτες στο χώρο της Υγείας.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η κυβέρνηση είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να υλοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων. Θέλετε να περνάτε αντεργατικά μέτρα χωρίς αντίσταση, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε:

Θέλετε να βλέπει ο λαός τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά να μη μιλάει. Γι' αυτό τα παπαγαλάκια σας εγκαλούν τους εργαζόμενους με το σαθρό επιχείρημα ότι τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες.

Φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν εκπροσώπους κομμάτων ότι δεν έχουν δικαίωμα να απευθύνονται στην κυβέρνηση και να ζητούν άρση των αδικιών! Τι περιμένετε;

  • Ότι θα συνεχίζετε με το πλήθος ΠΝΠ και αντιδραστικών νομοσχεδίων να τσακίζετε το εισόδημα και ό,τι έχει απομείνει χωρίς να αντισταθεί κανείς;
  • Ότι θα στηρίζετε απολύσεις και δεν θα κουνιέται φύλλο;
  • Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες πληρώνουν όλα τα σπασμένα, αντίθετα οι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζονται ολόπλευρα από εσάς, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας μια σειρά αντεργατικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και εκείνα που σχεδιάζει.

Μαζί με όλα αυτά, διαφημίζετε και το περίφημο «σχέδιο Πισσαρίδη», που προκλητικά λέτε ότι είναι σχέδιο ειδικών και δεν πρέπει να γίνει και αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, τόνισε ο Δ. Κουτσουμπας και επισήμανε:

  • Δηλαδή, τι μας λέτε; Ότι θα βαθαίνει η επίθεση στο ασφαλιστικό,
  • θα κλιμακώνεται η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα,
  • θα προωθείται η παραπέρα μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύουν ακόμα πιο εύκολα,
  • θα καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας και δεν θα σας αποκαλύπτουμε για όλα αυτά μη και δυσαρεστηθούν οι τεχνοκράτες σας;

Τόνισε ότι στο όνομα του εκσυγχρονισμού η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία για ενίσχυση όλων των ανέργων με έκτακτο επίδομα 600 ευρώ, που έδινε ανάσα σήμερα, εδώ και τώρα.

Επισήμανε ότι ακόμα και αυτά που ανακοινώσατε για τους ανέργους, για να συγκρατήσουν ουσιαστικά το εργατικό - λαϊκό εισόδημα από την κατρακύλα, δεν είναι ούτε ενισχύσεις ούτε δώρα, όπως λένε διάφορα παπαγαλάκια σας, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων είναι αποκλεισμένη από κάθε είδους επίδομα και ενίσχυση.

Θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις νόμου, τροπολογίες που απέρριψαν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχες προτάσεις κάνει και τώρα, διεκδικώντας:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα και της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. 
  • Να να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
  • Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση του ατομικού αφορολόγητου ορίου από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα μισθό 650 ευρώ. 
  • Εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, αυτά που μπορούν να έχουν με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά ανυποχώρητοι, παντού, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας. 

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους μοιάζει με ναρκοπέδιο. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ισορροπήσουν, προσπαθώντας να προστατέψουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, αλλά και να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει πραγματικά ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τα εργαλεία που εσείς της έχετε δώσει. Άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν με μειωμένους μισθούς, άλλοι με ψίχουλα, άλλοι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτησή της αναδεικνύει ακριβώς αυτό το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του εισοδήματος των εργατικών οικογενειών, το οποίο βέβαια έχει τσακιστεί τα τελευταία 10 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας.

Τι κάνετε;

Λέτε πως προτεραιότητά σας είναι η υγεία του λαού. Όμως, όλα τα μέτρα που πήρατε, μαρτυρούν πως προτεραιότητά σας είναι άλλη, γι' αυτό και προσαρμόσατε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις υποδείξεις επιχειρηματικών ομίλων.

Σταθήκατε απέναντι, λοιδορήσατε προτάσεις των υγειονομικών, των εργαζομένων, τις συγκεκριμένες, ζωογόνες προτάσεις του ΚΚΕ:

  • Για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Για προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Για δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ.
  • Για την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που εσείς κλείσατε και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης κατά τη διακυβέρνησή του άφησε κλειστά.

Μόνο τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να δει κανείς, καταλαβαίνει πολύ καλά τι έχει συμβεί.

Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα αυτονόητα, για όλα όσα τώρα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Όπως είναι, για παράδειγμα, η μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων του προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δουλεύουν ανελλιπώς 4 χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις δομές Υγείας, σε όλο το φάσμα της Υγείας.

Ούτε αυτό το ελάχιστο δεν κάνετε. Κάντε το έστω τώρα. Αυτή την έκκληση απευθύνουν οι εργαζόμενοι, που πρόσφατα μάλιστα με επισκέφτηκαν και έθεσαν τα δίκαια αιτήματά τους.

Οι μειωμένες κατά 600 εκατ. ευρώ δαπάνες για την Υγεία στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτει πως "δεν πα να καίγεται ο κόσμος", εσείς εκεί, προσηλωμένοι στην πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν κάποιοι μεγάλοι ιδιώτες της Υγείας.

Αρνηθήκατε να πάρετε μέτρα, για να απενεργοποιηθεί η υγειονομική βόμβα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αρνηθήκατε να κάνετε ελέγχους σε χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, εκεί όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως εκτός από την άρνηση άδειας ειδικού σκοπού, οι μεγαλοεργοδότες υποχρεώνουν σε εργασία εργαζόμενους με συμπτώματα, αποκρύβουν κρούσματα, αρνούνται την ιχνηλάτηση.

Κι αν θέλετε, και εσείς, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, να μιλήσουμε για "διαφάνεια", εδώ στους χώρους δουλειάς υπάρχει η μεγαλύτερη έλλειψη διαφάνειας!

Οι τραγικές συνέπειες της πολιτικής σας αποτυπώνονται καθημερινά στα νούμερα των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των θανάτων.

Σε αυτές τις δύσκολες για το λαό συνθήκες, εσείς βρήκατε την ευκαιρία να επιταχύνετε το αντιλαϊκό σας έργο. Είδατε την πανδημία ως μια "χρυσή ευκαιρία" για να υλοποιήσετε κάθε αξίωση επιχειρηματικών ομίλων, για να επιβάλετε σιωπητήριο μόνο στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό.

Θέλετε να περνάτε αντιδραστικά, αντεργατικά μέτρα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για τον λαό συνθήκες χωρίς αντίσταση.

Θέλετε να βλέπει ο λαός τις εγκληματικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά να μη διαμαρτύρεται, να μη μιλάει.

Γι' αυτό σιγοντάρετε κάθε αντιδραστική και ανορθολογική, ρατσιστική φωνή. Γι' αυτό ξεθάψατε όλο αυτό τον φασιστικό συρφετό σε κάποια ΜΜΕ που έχασαν και κάθε αίσθηση του μέτρου. Γι' αυτό τα παπαγαλάκια σας εγκαλούν τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους για τους αγώνες τους, με εκείνο το σαθρό επιχείρημα "πως τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες, για απεργίες". Γι' αυτό φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν πολιτικά κόμματα μάλιστα, εκπροσώπους του Κοινοβουλίου ότι δεν έχουν ούτε δικαίωμα να απευθύνονται στην κυβέρνηση, στους υπουργούς και να ζητούν την άρση αδικιών, διώξεων, απαγορεύσεων που τα ίδια εκτιμούν και όχι όλα όσα οι παπαγάλοι σας φρονούν. Και, μάλιστα, οι ίδιοι λένε ότι αυτό είναι και παρέμβαση, λέει, στο "θεάρεστο" έργο της Αστυνομίας, πολύ περισσότερο των κατασταλτικών μηχανισμών της ομάδας τύπου ΔΡΑΣΗ και βάλε.

Γι' αυτό και δεν μιλάνε για τον συγχρωτισμό 6.000 αστυνομικών, με δεκάδες ενεργά κρούσματα ανάμεσά τους, τους οποίους αναίτια έριξαν πάνω σε διαδηλωτές! Δική σας ευθύνη είναι! Σε διαδηλωτές, οι οποίοι τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια όλες τις υποδείξεις των γιατρών, με μάσκες και με αποστάσεις.

Αλλά αρκετά ασχοληθήκαμε ένα μήνα τώρα με τις πολιτικές ανοησίες των ακροδεξιών παπαγάλων σας, που εσείς βέβαια τις προκαλέσατε, αν και έπρεπε να ασχολείστε κυρίως εσείς με άλλα ζητήματα σοβαρότερα.

Αλήθεια, τι ακριβώς περιμένετε;

Ότι θα συνεχίζετε με πρόσχημα την έκτακτη κατάσταση και το πλήθος Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, αντιδραστικών επίσης νομοσχεδίων να τσακίζετε συνεχώς το εισόδημα και ό,τι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει χωρίς να σας αντιμιλάει κανείς;

Ότι θα στηρίζατε χιλιάδες απολύσεις, όπως κάνετε μήνες τώρα, και δεν θα κουνιέται φύλλο;

Γιατί όλα αυτά δυστυχώς συμβαίνουν!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπιχειρηματίες, επαγγελματίες πληρώνουν όλα τα σπασμένα, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα στηρίζονται ολόπλευρα από εσάς για να μην απειληθούν τα κέρδη τους.

Με τα προγράμματα που υλοποιήσατε, τους απαλλάξατε από την καταβολή μισθών, αναστέλλοντας τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων.

Έχετε μάλιστα το θράσος να παρουσιάζετε το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ως δήθεν τεράστιο φιλεργατικό μέτρο!

Με εργαλεία την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ -στα πρότυπα του προγράμματος SURE της ΕΕ- προχωρήσατε στην ανατροπή της σταθερής δουλειάς και την παραπέρα μείωση των μισθών πάνω από 20%.

Με τη νομοθέτηση ακόμα και των 200 ευρώ ως μηναίο μισθό για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, μετατρέπετε τους μακροχρόνια ανέργους σε κυριολεκτικά τζάμπα εργατικό δυναμικό.

Την ίδια ώρα, επιδοτείτε τις επιχειρήσεις με 345 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να τις υποχρεώνετε να δώσουν ούτε ένα ευρώ πάνω από αυτά τα 200!

Και ο αντεργατικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Έχετε ήδη στα σκαριά τη νομοθέτηση της 10ωρης εργάσιμης μέρας αντί του 8ωρου, την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας, τα νέα χτυπήματα σε κυριακάτικη αργία, αλλά και άλλα πρόσθετα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μείωση τους μισθούς.

Κι έχετε ήδη προχωρήσει στη γενίκευση της τηλεργασίας, με την οποία χάνονται τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, εντατικοποιείται η δουλειά, αυξάνεται ουσιαστικά ο εργάσιμος χρόνος, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας φορτώνονται στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Μήπως θα θέλετε κιόλας οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι να πανηγυρίζουν για αυτό το χάλι;

Μαζί με όλα αυτά, διαφημίζετε και το περίφημο "σχέδιο Πισσαρίδη", που προκλητικά λέτε ότι είναι σχέδιο ειδικών και δεν πρέπει να γίνει και αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης!

Κι έχετε αρωγούς σε αυτό πολιτικούς που ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, για την κατάσταση των εργαζομένων, όπως τον αλήστου μνήμης Σημίτη του πρώην ΠΑΣΟΚ, μάλλον νυν ΚΙΝΑΛ, ή μάλλον απροσδιορίστου πολιτικής - κομματικής τοποθέτησης, αλλά σταθερό όμως υπέρμαχο της πλουτοκρατίας και των επιχειρήσεων βουλκανιζατέρ ενάντια στους αγρότες, όπως θυμόμαστε ή του χτυπήματος διαδηλώσεων, με υπουργό πάλι Χρυσοχοΐδη.

Δηλαδή, τι μας λέτε;

  • Ότι θα βαθαίνει η επίθεση στο Ασφαλιστικό.
  • Θα κλιμακώνεται η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα.
  • Θα προωθείται η παραπέρα μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύουν ακόμα πιο εύκολα.
  • Θα καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας

και δεν θα σας αποκαλύπτουμε για όλα αυτά μη και δυσαρεστηθούν οι τεχνοκράτες σας;

Δίνετε νέα νομοθετικά όπλα στην εργοδοσία να μπορεί να επιβάλλει όποτε θέλει δύο επιπλέον ώρες εργασίας, τις οποίες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν, χωρίς μάλιστα να αμείβονται καν γι' αυτές...

Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός σας; Να γυρίσουμε σχεδόν δύο αιώνες πίσω; Όταν οι εργαζόμενοι εργάζονταν με μηδενική προστασία, ήλιο με ήλιο και διεκδικούσαν τότε τη μείωση της εργάσιμης μέρας στις 8 ώρες, κάτι που τελικά το πέτυχαν;

Εκεί θέλετε να πισωγυρίσουμε. Ο εκσυγχρονισμός που διαλαλείτε, είναι τα μέτρα που ακυρώνουν τις συλλογικές, ζωντανές διαδικασίες, τις γόνιμες, δημιουργικές συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς των εργαζομένων.

Καταργείτε, στην ουσία, τις γενικές συνελεύσεις των συνδικάτων.

Είναι εκσυγχρονισμός το φακέλωμα των συνδικαλιστών μέσω των ηλεκτρονικών μητρώων;

Ήδη αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός αλλοίωσης αρχαιρεσιών! Μόλις πριν μια εβδομάδα, εργαζόμενος κλήθηκε να ψηφίσει σε σωματείο, σε κλάδο και σε πόλη που δεν είχε καμία απολύτως σχέση εκεί. Και κουνάτε το δάχτυλο για δημοκρατικές, ανόθευτες δήθεν διαδικασίες και ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα.

Εσείς πρώτοι και καλύτεροι θέλετε τη χειραγώγησή του. Θέλετε να το ελέγχετε. Να στέλνετε όποιον θέλετε, όπου θέλετε να ψηφίζει, δημιουργείτε ψηφοφόρους-φαντάσματα. Γι' αυτό και επιβάλατε με τα ΜΑΤ την ηγεσία μιας νόθας ΓΣΕΕ, που είναι απολύτως απαξιωμένη μέσα στους εργαζόμενους. Και στην πράξη όχι μόνο δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο στους αγώνες τους, αλλά και τους υπονομεύει πολύπλευρα. Ακόμα και μέλη και ψηφοφόροι του κυβερνώντος, του δικού σας κόμματος το ξέρουν αυτό.

Ιδιαίτερα, μην τολμήσετε να φέρετε το νομοσχέδιο που εξαγγείλατε, για μετατροπή σε ιδιώνυμο αδίκημα της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ξέρετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους νόμοι, δεν ονομάζονται νόμοι στην πραγματικότητα, είναι απλά ή γίνονται κουρελόχαρτα, φτιαγμένα, γραμμένα και ψηφισμένα από χέρια βρώμικα, βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων και των ανθρώπων που αντιστέκονται, όχι τώρα μόνο, αλλά εδώ και 150 χρόνια που τα κατέκτησαν.

Εσείς οι ίδιοι είστε που στο όνομα του εκσυγχρονισμού απορρίψατε την τροπολογία του ΚΚΕ για την ενίσχυση όλων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τροπολογία που έδινε ανάσα τουλάχιστον σε χιλιάδες ανέργους, στις οικογένειές τους σήμερα, εδώ και τώρα και όχι στη "Δευτέρα Παρουσία".

Ακόμα και αυτά που ανακοινώσατε για τους ανέργους, για να συγκρατήσουν ουσιαστικά το εργατικό - λαϊκό εισόδημα από την κατρακύλα, δεν είναι ούτε ενισχύσεις ούτε δώρα, όπως λένε διάφορα παπαγαλάκια σας, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων είναι αποκλεισμένη από κάθε είδους επίδομα και ενίσχυση.

Για πείτε μας: Τόσο πολύ σας κοστίζει να δώσετε σε όλους τους ανέργους ένα έκτακτο επίδομα 600 ευρώ, όπως πρότεινε το ΚΚΕ;

Τι θα γίνει; Θα πέσει έξω ο κρατικός προϋπολογισμός; Θα χρεοκοπήσουμε μήπως; Ή μήπως φοβάστε μη δώσετε κάνα φράγκο παραπάνω και σας κατηγορήσουν για "σοβιετία";

Όχι ότι είναι μεμπτό βέβαια αυτό, ίσα - ίσα περίσσια τιμή σας περιποιεί, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνετε χωμένοι μέσα σ' αυτά τα αντικομμουνιστικά σύνδρομα και τις ψυχώσεις σας.

Απλά πρόκειται για μια ακόμα ιδεοληπτική ανοησία κι αυτή, μέσα στις τόσες που επιστρατεύετε από την αμηχανία και την ανικανότητά σας να βρείτε επιχειρήματα της προκοπής.

Αλήθεια, τι νομίζετε πως θα κάνουν οι άνεργοι με 600 ευρώ; Στο Μπάντεν - Μπάντεν θα πάνε; Καμιά τρύπα θα κλείσουν. Το ρεύμα θα πληρώσουν για να μην τους το κόψουν, μπας και μπορέσουν και κάνουν τα παιδιά τους καμιά ώρα τηλεκπαίδευση. Λίγο πετρέλαιο μπορεί να βάλουν για να μην ξεπαγιάσουν. Άντε και να ψωνίσουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Έλεος πια!

Και βέβαια ούτε έχουμε όρεξη για αστεία και για χιούμορ, όπως εκείνοι οι διπλωμάτες -δεν ξέρω αν το θυμηθήκατε μέσα από ένα πρόσφατο άρθρο της Φωτεινής Τομαή- όπου δυο διπλωμάτες που είχαν το ίδιο μικρό όνομα και επίθετο, ο Ραφαήλ Ραφαήλ και ο Φίλων Φίλων έστειλαν στον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Αβέρωφ, επιστολή χιουμοριστική, ειρωνική κι έλεγαν "ο Ραφαήλ Ραφαήλ και ο Φίλων Φίλων αιτούνται αδείας για να πάνε οικογενειακώς στο Μπάντεν Μπάντεν"! Έλεος πια! Ούτε για χιούμορ δεν είναι, απλώς το υπενθυμίζω για να μην αναρωτιούνται όλοι ποιο είναι αυτό το Μπάντεν Μπάντεν κι από πού έγινε περισσότερο γνωστό.

Αντί για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, φέρνετε συνεχώς νέα πακέτα διάσωσης των ομίλων, όπως συνέβη με όμιλο των αερομεταφορών.

Το ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων έχει καταθέσει προτάσεις νόμου συγκεκριμένες, έχει καταθέσει τροπολογίες, τις οποίες απέρριψε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε την πρόταση νόμου των 530 Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων των εργαζομένων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με σειρά ρυθμίσεων επίσης για τη στήριξη των ανέργων.

Θυμίζουμε την πρόταση νόμου για την ανακούφιση λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την απώλεια της δουλειάς τους και τη μείωση του εισοδήματός τους.

Τις πρόσφατες 3 τροπολογίες μας, για την επιδότηση όλων των ανέργων με 600 ευρώ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, την καταβολή ολόκληρου του Δώρου των Χριστουγέννων των εργαζομένων, που είναι στο πρόγραμμα "Συν-εργασία" και στην αναστολή.

Και σήμερα με την Επίκαιρη αυτή Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτούμε:

  • Την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση και την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
  • Διεκδικούμε μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.
  • Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
  • Απαιτούμε να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
  • Διεκδικούμε μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.
  • Αύξηση στο ατομικό αφορολόγητο όριο από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα το σημερινό βασικό μισθό των 650 ευρώ.

Γιατί για μας εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, αυτά που μπορούν σήμερα να έχουν με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης της τεχνολογίας.

Και σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε μπροστά, ανυποχώρητοι, παντού, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, Υγείας, κατοικίας, στους δρόμους του καθημερινού αγώνα».

902

*

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επίκαιρη Επερώτηση για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων

Δευτέρα 26/10/2020 - 10:31 - Ενημέρωση: Παρασκευή 04/12/2020 - 12:53

Επίκαιρη Επερώτηση για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, την αύξηση του βασικού μισθού, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Εργασίας.

Παραθέτουμε το κείμενο:

«Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει δραματική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και των όρων και των συνθηκών δουλειάς. Δυναμώνει η τάση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης. Οι μνημονιακοί νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, η τεράστια ανεργία, φέρνουν χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά σε απόγνωση. Το εργατικό εισόδημα μειώθηκε δραματικά με την μείωση του κατώτατου και του μέσου μισθού, των επιδομάτων ανεργίας, των συντάξεων, την φοροληστεία με την τεράστια αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων.

Μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο μέσος μισθωτός, πριν τη φορολογία εισοδήματός του, είχε χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009.

Μαζί με τη φοροληστεία, οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φτάνουν το 50% την περίοδο της κρίσης.

Οι βασικές πλευρές των μνημονιακών αντεργατικών μέτρων περιλαμβάνουν τα εξής:

Το 2012, με ΠΥΣ της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, μειώθηκε κατά 22% ο κατώτερος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση έφτασε στο 32%. Με τον ίδιο νόμο πάγωσαν τα επιδόματα για τις τριετίες και το πάγωμα θα συνεχιστεί μέχρι το ποσοστό της ανεργίας που εκτινάχτηκε τώρα στο 26%, να πέσει κάτω από το 10%.

Μείωση κατά τρεις μήνες της μετενέργειας κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον δεν υπογραφεί νέα, ισχύουν μόνο οι όροι που αφορούν το βασικό μισθό και τα επιδόματα τριετιών, τέκνων, σπουδών, επικίνδυνης εργασίας, και αυτά εφόσον προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν. Κάθε άλλο επίδομα παύει να ισχύει.

Αναστέλλεται η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και της γενίκευσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Οι εργοδότες με επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), που συνάπτουν με τις εργοδοτικές Ενώσεις Προσώπων, και με ατομικές συμβάσεις, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις (αύξηση εκ περιτροπής εργασίας, μερικής απασχόλησης), με άμεση συνέπεια στο ύψος του μισθού.

Καταργήθηκε η αρχή της ευνοϊκότερης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), ανοίγοντας το δρόμο για σύναψη μικρότερων συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης ή σε ατομικές συμβάσεις, φέρνοντας χειρότερους όρους δουλειάς αφού προβλέπουν μειώσεις μεταξύ 10% - 40%.

Καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο και η 13η και 14η σύνταξη σε όλους τους σε απόμαχους της δουλειάς.

Μειώθηκαν μέχρι και 40% όλες οι συντάξεις.

Έχει γενικευτεί η απλήρωτη εργασία.

Η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου οδήγησε σε απλήρωτη υπερεργασία τα Σαββατοκύριακα και σε απλήρωτη υπερωρία, με τον εργαζόμενο να λαμβάνει αντί αμοιβής ρεπό, που συνήθως δεν δίνονται. Το οκτάωρο πολλοί εργοδότες το μετατρέπουν σε δεκάωρο και δωδεκάωρο. Στη μερική απασχόληση, το 4ωρο το μετατρέπουν σε 6ωρο και 8ωρο.

Αυξήθηκε από δύο μήνες σε ένα χρόνο δουλειάς το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Έτσι οι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε τέτοιες συμβάσεις, ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα τους δώσουν ποτέ αποζημίωση απολύοντάς τους.

Η συρρίκνωση του κατώτερου μισθού μείωσε και το επίδομα ανεργίας, που είναι αυτόματα συνδεδεμένο μαζί του.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των έμμεσων φόρων συγκριτικά με την πριν το 2009 περίοδο, μειώνουν το εργατικό εισόδημα, περιορίζοντας την όποια μικρή δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών. Οι εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών συντελεστών, και κάποιων ελάχιστων έμμεσων φόρων δεν αλλάζει αυτή την τάση αφού διευρύνεται η φορολογική βάση, ενώ το κεφάλαιο πληρώνει κάτω από το 10% των εσόδων του κράτους.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν μπει στο γύψο με το νόμο Βρούτση της ΝΔ, που διατηρήθηκε κι επεκτάθηκε με αντίστοιχο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Καταργήθηκε η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα,την προσέλκυση των επενδύσεων και τα κέρδη του κεφαλαίου. Τον διαμορφώνουν από κοινού κυβέρνηση - θεσμοί και τα επιτελεία των εργοδοτών όπως Τράπεζα της Ελλάδας, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ΙΟΒΕ, Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Ινστιτούτο ΓΣΕΒΕΕ, Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ κλπ.

Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν βασικό εργαλείο χτυπήματος των μισθών και πολλών εργασιακών δικαιωμάτων. Η γενικευμένη ''ευελιξία'' στην αγορά εργασίας αφορά πλέον 6 στις 10 νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ ήδη επιβάλλεται 9ήμερη και 11ήμερη συνεχόμενη εργασία, π.χ. στους γιατρούς, στους σιδηροδρομικούς, κ.ά.

Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:

- Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ το Φλεβάρη 2019 ο μέσος μισθός όλων των μισθωτών παρέμενε μέχρι την πανδημία μειωμένος κατά κατά 25% συγκριτικά με το 2011, ως αποτέλεσμα όλου του αντεργατικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ''Εργάνη'' για το 2019:

Ένας στους πέντε μισθωτούς,το 20,46%, έχει μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Ένας στους τρεις λαμβάνει μεικτό μισθό μέχρι 700 ευρώ. Δηλαδή, το εισόδημα του 35,38% των μισθωτών κινείται πολύ κάτω ή γύρω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού! Από 701 έως 800 ευρώ το μήνα μεικτά λάμβανε το 12,49% των μισθωτών, από 801 έως 900 ευρώ το 8,38% και από 901 έως 1.000 ευρώ μεικτά το 7,39%. Η πληρωμή μισθών ανά εργαζόμενο το 2019 από τους εργοδότες, υποχώρησε κατά 2,4% σε σχέση με το 2018, που δείχνει υποχώρησή τους, παρά τη σχετική αύξηση του ΑΕΠ.

Επίσης 6 στους 10 νέους εργαζόμενους δουλεύουν με ευέλικτες μορφές. Το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2019 στις νέες συμβάσεις εργασίας μόνο το 45,3% ήταν πλήρους απασχόλησης,(πολλές ορισμένου χρόνου), το 42,48% μερικής, και το 12,22% εκ περιτροπής εργασία. Το 2019 μόνο το 69,2% των μισθωτών εργάζονταν με πλήρη απασχόληση, το υπόλοιπο 30,8% υποαπασχολούνταν.

Η κυβέρνησή της ΝΔ προσπαθεί να δείξει ότι εφαρμόζει πολιτική ενίσχυσης του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, αφενός με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση της φορολογίας και στους μισθωτούς, που θα αυξήσουν το λεγόμενο καθαρό μετά τις κρατήσεις μέρος του μισθού, αφετέρου με την αναδρομική απόδοση ενός ελάχιστου μέρους των τεράστιων περικοπών στις συντάξεις. Αλλά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μείωση μισθών αφού οι εισφορές και του εργαζόμενου και του εργοδότη είναι μέρος του εργατικού μισθού. Άρα αφενός μειώνεται συνολικά ο μισθός, αφετέρου αυξάνονται οι απώλειες εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων που θα οδηγήσουν σε μείωση συντάξεων και όλων των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων. Όσο για τη μείωση της φορολογίας είναι δυσανάλογα μικρή για τους μισθωτούς και αναπληρώνεται από την φοροαφαίμαξή τους με έμμεσους φόρους.

- Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Όπως έγινε και με τα μνημόνια, το ''έκτακτο'' ήρθε για να μείνει και μετά την πανδημία. Οι ΠΝΠ και οι ΚΥΑ είναι ''πολυεργαλεία'' της κυβέρνησης για νέες σαρωτικές ανατροπές στα Εργασιακά και στο εισόδημα.

Έτσι:

Οι επιχειρήσεις που εξάντλησαν τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης θα συνεχίσουν να απασχολούν υπερωριακά τους εργαζόμενους χωρίς έγκριση και χωρίς υπέρβαση των ανώτατων ημερήσιων ορίων, που καθορίζονται από το ελάχιστο όριο καθημερινής ανάπαυσης στις 11 ώρες. Θα τους εξαναγκάζουν να εργάζονται συνεχώς 13 ώρες καθημερινά! Έτσι αυξάνεται ο ημερήσιος εργάσιμος χρόνος στο έπακρο, μεγαλώνοντας την εκμετάλλευση, τσακίζοντας την υγεία.

Επιβάλλονται απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προληπτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εργαζόμενος που μπήκε προληπτικά 14 μέρες σε καραντίνα και εργαζόταν 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, θα πρέπει επιστρέφοντας στην εργασία του να δουλεύει 9ωρο για 40 ολόκληρες μέρες, χωρίς να πληρώνεται την επιπλέον ώρα. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν παράλληλα να κάνουν χρήση και της ''κανονικής'' υπερεργασίας και των υπερωριών, με μοναδική προϋπόθεση να τηρούνται τα γενικά όρια, π.χ. να μεσολαβεί μεταξύ δύο εργάσιμων ημερών 11ωρη ανάπαυση...

Ανοίγει ο δρόμος γενίκευσης της ''απελευθέρωσης'' των υπερωριών αφού ''παρατείνεται ως τις 31/12/2020, η δυνατότητα επιχειρήσεων - εργοδοτών που έχουν εξαντλήσει τα νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων τους, να απασχολήσουν αυτούς υπερωριακά χωρίς σχετική υπουργική απόφαση έγκρισης''.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία στο όνομα της «ασφαλούς λειτουργίας» λόγω του κορονοϊού, απασχολώντας ανά βδομάδα το 50% των εργαζομένων και πληρώνοντάς τους το 50% του μισθού. Αρα έχουμε μείωση μισθών. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να επιβάλλουν εργασία κατά το δοκούν. Όταν έχουν παραγωγή να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι και όταν δεν έχουν να μειώνουν το χρόνο εργασίας και τους μισθούς.

Για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις συμβάσεις εργαζομένων τους, οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνονται από το κράτος, που στη διάρκεια αναστολής καταβάλλει σ' αυτούς τους εργαζόμενους επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί για μισθό. Η εργοδοσία μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει σε αυτούς τους εργαζόμενους να δουλέψουν με τηλεργασία, πληρώνοντας ο εργοδότης το υπόλοιπο του μισθού όταν αυτός υπερβαίνει το επίδομα, αλλά συνήθως δεν τους πληρώνει. Εκβιάζει να δουλεύουν τσάμπα για τον ίδιο. Με αυτό το μέτρο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιδοτούμενο μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, επομένως αυξάνονται τα κέρδη τους, οι εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται να ζουν με ένα ελάχιστο εισόδημα δεν καλύπτουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής, μετά μπορούν να απολύουν, άρα απελευθερώνονται οι απολύσεις.

Γενικεύεται η δυνατότητα επιβολής τηλεργασίας με την οποία χάνονται τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, εντατικοποιείται η δουλειά, αυξάνεται ο εργάσιμος χρόνος, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας φορτώνονται στον εργαζόμενο.

Καταργούν την απαγόρευση λειτουργίας τις Κυριακές και αργίες, άρα την ξεκούραση εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Προωθήθηκε η μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αφού θα υπολογίζεται όχι επί του κανονικού τους μισθού, αλλά επί του επιδόματος των 534 ευρώ.

Παρατείνεται το πάγωμα του κατώτατου μισθού.

Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οι εργαζόμενοι χάνουν το 20% του μισθού που επιδρά στη μείωση συνολικά του μέσου μισθού. Με τη λήξη του προγράμματος οι επιχειρήσεις θα μπορούν ελεύθερα να απολύουν τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν σε αυτό ή να προχωρούν σε αλλαγή συμβάσεων εργασίας με μείωση ωρών απασχόλησης και μισθού. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, η εργοδοσία μπορεί να απολύει άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης!

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η κυβέρνηση παρά τις περιβόητες ''ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας'', δεν αποτρέπονται οι απολύσεις αφού στην έννοια του ''ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας'' που καλούνται να διατηρήσουν ''δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους'', (θα πιέζουν για τέτοιες ''αποχωρήσεις''-απολύσεις), καθώς ''και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής''.

Με την ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση η εργοδοσία μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία σε μέρος του προσωπικού με αντίστοιχη μείωση μισθού, να αναστέλλει τις συμβάσεις εργασίας σε ένα άλλο μέρος, να μεταφέρει άλλους εργαζόμενους από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να επιβάλλει σε άλλους εργαζόμενους υπερωριακή απασχόληση, φτάνοντας ως και τις 13 ώρες εργασίας ημερησίως! Μπορεί ακόμη επικαλούμενη ''πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης'', να επιβάλλει τηλεργασία σε εργαζόμενους των οποίων έχει αναστείλει τη σύμβαση.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση δεν θα αποδώσει ούτε τα κουτσουρεμένα αναδρομικά για το 11μηνο (Ιούνης 2015 - Μάης 2016) που προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επερωτάται η κυβέρνηση: 

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση και την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;
  • Αν προτίθεται να να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο Τομέα και την 13η και 14η σύνταξη;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να υποχρεώνει τους εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να σταματήσει η απλήρωτη δουλειά;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές για να να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία όλων των ανέργων με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
  • Αν προτίθεται να ανεβάσει το ατομικό αφορολόγητο όριο από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα το σημερινό βασικό μισθό των 650 ευρώ;».

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.