Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Μάκης Παπαδόπουλος: Η ΕΕ δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα — Οι χασάπηδες του ιμπεριαλισμού και τα χασαποπουλάκια των ΜΜΕ — Σύνοδος ΕΕ: Σήμα επίσπευσης του παζαριού — ΚΚΕ: Πανηγυρισμοί εκτός τόπου και χρόνου, με το ανακοινωθέν να «χαϊδεύει» την Τουρκία

Οι χασάπηδες του ιμπεριαλισμού και τα χασαποπουλάκια των ΜΜΕ

Ο Μάκης Παπαδόπουλος (μόλις 2:19 και όπως πάντα άψογος) λέει ότι η ΕΕ δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα. Και η ελληνική αστική τάξη (όπως και η τουρκική) παζαρεύει μια αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή.

Με το που άκουσε ο μαρινάνθρωπος "ελληνική αστική τάξη" (στο 1:37) έβγαλε τον μπαλτά του. "Ολοκληρώστε κύριε Παπαδόπουλε, πρέπει να κλείσουμε" και πήγε έτσι μέχρι και το υπόλοιπο λεπτό!!!

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΕΕ είναι παράγοντας όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων

(VIDEO)

Παρασκευή 02/10/2020 - 11:13 - Ενημέρωση: Παρασκευή 02/10/2020 - 11:39

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής [βλέπε κάτω] επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά «αποτελεί βασικό παράγοντα όξυνσης του προβλήματος», τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», το πρωί της Παρασκευής.

Υπογράμμισε πως για τη Λευκορωσία που δεν είναι μέλος της ΕΕ προβλέπονται κυρώσεις με σαφήνεια, ενώ αντίθετα για την περίπτωση της Κύπρου που είναι κράτος-μέλος δεν υπάρχει ούτε καν η φραστική αναφορά.

Ο Μ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί για τα συμφέροντά της τα οποία αφορούν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, τις αγορές, το Προσφυγικό, τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

«Αυτή είναι η φωτιά στην πραγματικότητα. Δηλαδή η ίδια η επιδιαιτησία, η ίδια η παρουσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι ο βασικός όρος όξυνσης του προβλήματος στην περιοχή», είπε, προσθέτοντας πως οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας εμπλέκονται σε σχέδια «που σημαδεύουν άλλους λαούς της περιοχής».

902

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί είναι εκτός τόπου και χρόνου, το ανακοινωθέν «χαϊδεύει» την Τουρκία

Παρασκευή 02/10/2020 - 13:46 - Ενημέρωση: Παρασκευή 02/10/2020 - 14:00

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ [βλέπε κάτω], αναφέρει:

«Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο γιατί οι όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραπέμπονται στις καλένδες, αλλά κυρίως γιατί καμιά υποκριτική έκφραση "αλληλεγγύης" δεν μπορεί να άρει τους πολυπλόκαμους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν η Γερμανία και άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ με την Τουρκία. Ακόμα και το "κάλεσμα" στην Τουρκία να απέχει από επιθετικές ενέργειες στο μέλλον, νομιμοποιεί τη μέχρι τώρα επιθετικότητά της, όπως αυτή κλιμακώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία ακόμη απόδειξη πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν αποτελούν "ασπίδα" για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα την εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου επιβεβαιώνει επίσης ότι τα γεγονότα στη Λευκορωσία συνδέονται με την επέμβαση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα που η ΕΕ προχωράει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ''χαϊδεύει'' την Τουρκία, η οποία αλώνιζε μέχρι πρότινος με το "Oruc Reis" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα "γεωτρύπανα" και τα "σεισμογραφικά" της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Πομπέο, εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα που έχουν εναποθέσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, τη στιγμή που φαίνεται ότι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί είναι πηγή και παράγοντας όξυνσης των προβλημάτων στην περιοχή και όχι επίλυσής τους.

Ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων, να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ».

902

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Δίνει σήμα επίσπευσης του παζαριού με την Τουρκία, κάνει πως δεν βλέπει την τουρκική επιθετικότητα

Παρασκευή 02/10/2020 - 08:04 - Ενημέρωση: Παρασκευή 02/10/2020 - 12:05

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα Κείμενο Συμπερασμάτων το οποίο αφ' ενός επιχειρεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα παζάρια για τις διευθετήσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και αφ' ετέρου βάζει στο «ζύγι» των ευρωτουρκικών σχέσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι συζητήσεις ήταν πολύωρες, καθώς από το αρχικό Κείμενο Συμπερασμάτων απουσίαζε ακόμα και το συνηθισμένο ευχολόγιο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, γεγονός που προκάλεσε τις «ενστάσεις» της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ούτε στο τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων υπάρχει η λέξη «κυρώσεις», παρά μόνο περιγράφεται η ετοιμότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», προφανώς ανάλογα με τα γενικότερα ευρωτουρκικά παζάρια στα οποία οι «27» εντάσσουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ εκφράζονται ...λόγια συμπάθειας και «αλληλεγγύης» στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αντιθέτως, για την περίπτωση της Λευκορωσίας υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της χώρας, δείχνοντας τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της λυκοσυμμαχίας. 

«H EE έστειλε ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προσπερνώντας όλα αυτά. 

Από την κυβέρνηση έλεγαν πως έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και πως το τελικό Κείμενο που υιοθετήθηκε είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από εκείνο που είχε προταθεί αρχικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Κείμενο Συμπερασμάτων «γίνεται σαφής αναφορά» σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215), υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.

Επίσης, «καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ)», ενώ «η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού», σύμφωνα με τα όσα λένε κυβερνητικές πηγές.

Η συνεισφορά της ΕΕ στα παζάρια...

Η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, τονίζεται στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οι «27» σημειώνουν ότι η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό, ενώ υποστηρίζουν ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την «πλήρη αλληλεγγύη του» προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων «η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Το Κείμενο Συμπερασμάτων χαιρετίζει «τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία», δηλαδή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για τον επώδυνο συμβιβασμό που δρομολογείται υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Ομοίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων», μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψή τους, έναν εκπρόσωπο στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τα συνηθισμένα λόγια περί «έντονης» καταδίκης της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί την Τουρκία να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, καθώς αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας από την Άγκυρα να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για την έναρξη διαλόγου με σκοπό την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

«Θετική ατζέντα» για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Με το βλέμμα στις σχέσεις που έχει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ με την Άγκυρα, ειδικά τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως η Γερμανία, στο Κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι με προϋπόθεση πως θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια «θετική πολιτική ατζέντα» ΕΕ - Τουρκίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, δυνάμει της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (2016). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον πρόεδρό του, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του ύπατου εκπροσώπου, να εκπονήσει πρόταση για την ανανέωση της ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα επανέλθει και θα λάβει αποφάσεις αναλόγως, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με το Κείμενο.

Με στόχο να δοθεί επιπλέον ώθηση στις διαβουλεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να καταπιαστεί με ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της Ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Κείμενο των Συμπερασμάτων.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες: «Η μία για μια κατάσταση που δεν θέλουμε - την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά μια πιο θετική ατζέντα, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.