Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ: Tο βασικό σενάριο που δρομολογούν στα αμφισβητούμενα γκριζογάλανα νερά είναι η συνεκμετάλλευση υπό την υψηλή εποπτεία τους


*
Βλέπε και:
*
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με ευρωατλαντική σφραγίδα επισπεύδεται το παζάρι για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις»
Τρίτη 28/07/2020 - 19:22 - Ενημέρωση: Τρίτη 28/07/2020 - 19:37
Μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ για την «αποκλιμάκωση» της έντασης, προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» στην περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να βάλει στο τραπέζι του επικίνδυνου παζαριού το σύνολο των προκλητικών αξιώσεών της, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόθυμη για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.
Ανακοινώνοντας την πρόθεση της Άγκυρας για αναστολή των ερευνητικών επιχειρήσεων στην Αν. Μεσόγειο, εν αναμονή συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει «όλα τα ζητήματα» με την Ελλάδα.
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στις υφαλοκρηπίδες τους και να γίνουν κοινές μελέτες σε αμφιλεγόμενες περιοχές», φέρεται να είπε ο Καλίν στο «CNN Turk», όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να της έχουν «ζεστάνει την πλάτη» μιλώντας για «αμφισβητούμενα» νερά, η τουρκική αστική τάξη δεν υποχωρεί από την πάγια αξίωσή της για συνεκμετάλλευση στην περιοχή.
  • Η συνεκμετάλλευση, υπό την υψηλή εποπτεία τους, είναι και το βασικό σενάριο που δρομολογούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην περιοχή, με στόχο να «αγκιστρωθεί» η Τουρκία στη δική τους σφαίρα επιρροής, αλλά και να αρπάξουν οι μονοπωλιακοί τους όμιλοι τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής της Αν. Μεσογείου. 
Ασφαλώς καθόλου τυχαία, ενόψει και των γενικότερων ευρωτουρκικών παζαριών που εξελίσσονται, η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκ. Μέρκελ (προεδρεύει στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο) περιγράφεται ως καταλυτική για την «αποκλιμάκωση» της έντασης.
Ετοιμότητα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών
Σαν ...έτοιμη από καιρό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» χαρακτήρισε «θετικό στοιχείο» την κίνηση της Τουρκίας να «παγώσει» ο απόπλους του «Oruc Reis» και πρόσθεσε:
«Από κει και πέρα, έχουμε πει ότι επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να συζητήσουμε το ζήτημα, το οποίο πολλές δεκαετίες τώρα ταλανίζει τις δύο πλευρές, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το ζήτημα, το οποίο φυσικά χρειάζεται μία διαδικασία για να προχωρήσει. Ένα ζήτημα έχουμε που μας απασχολεί. Είχε προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσω διερευνητικών επαφών, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Αυτές οι διερευνητικές επαφές διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016, με απόφαση και με ευθύνη της Τουρκίας. Επομένως, το ζήτημα των διερευνητικών επαφών είναι ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να ξεκινήσει, εφόσον προχωρά όλη αυτή η διαδικασία της έμπρακτης αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας».
Σε ανάλογο ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πάντοτε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε μετά τη συνάντηση με την Ισπανίδα ομόλογό του Αρ. Γκ. Λάγια.
Ενώ τη στιγμή που η Άγκυρα βάζει όλο και περισσότερα θέματα στο «τραπέζι» ισχυρίστηκε πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.
Θυμίζουμε πως όπως έχει δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, το 2003 οι διερευνητικές επαφές έφτασαν πολύ κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή στη Χάγη.

Ωστόσο, τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα, η οποία σε κάθε βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητάς της δημιουργεί νέα τετελεσμένα, δεν αφορούν μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα των νησιών, αλλά μια μεγάλη γκάμα θεμάτων («γκρίζες» ζώνες, χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.