Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΠΑΜΕ: Η πανδημία της εργοδοσίας - Μαύρη Βίβλος, τόμος Β' — Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Το ΠΑΜΕ ανακοινώνει τον δεύτερο τόμο της Μαύρης Βίβλου της εργοδοσίας στην πανδημία
28 Απριλίου 2020
Συνεχίζουμε ανακοινώνοντας τον δεύτερο τόμο της Μαύρης Βίβλου με καταγγελίες που παίρνουν διαστάσεις «επιδημίας» μεγαλύτερης κι από αυτής του κορονοϊού.
Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι, επώνυμα και ανώνυμα, καταγγέλλουν στο ΠΑΜΕ και στα Συνδικάτα εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, ή που έχουν μείνει έξω από τα ελάχιστα μέτρα στήριξης.
Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση των Συνδικάτων, ότι με πρόσχημα την πανδημία κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.
Η Πανελλαδικές ημέρες δράσης στην Υγεία (7 Απρίλη) και στα super market (15 Απρίλη), όχι μόνο ανέδειξαν την έκταση και την ένταση της επίθεσης ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αποκάλυψαν μια ακόμη φορτά ότι ο μεγαλύτερος ορατός εχθρός είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά συνεχώς φτώχια, ανεργία, πολέμους, που δεν υπολογίζει μπροστά στο κέρδος την ανθρώπινη ζωή.
Τα Συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην ξαναπληρώσουμε την κρίση που φέρνει η επόμενη μέρα, με ή χωρίς πανδημία.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσετε και η Πανελλαδική Μέρα Δράσης στις 28 Απρίλη, όπως και ο εορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υψώσουμε τη γροθιά μας, να μην το βάλουμε κάτω, να μην αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας.
Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί σε κάθε κλάδο, για την  προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.
Εμπόριο
  • Η εργοδοσία της επιχείρησης «TheMart» στο Βόλο υποχρέωσε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εργαστούν, αφού αρνήθηκε να τους χορηγήσει την ειδική άδεια που προβλέπεται.
  • Στα κεντρικά γραφεία της Market In η εργοδοσία παρ’ ότι γνώριζε ότι εργαζόμενός της έχει προσβληθεί από τον covid -19 δεν ενημέρωσε το υπόλοιπο προσωπικό για να ακολουθηθούν όσα προβλέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Στο κατάστημα των MediaMarkt στην Αργυρούπολη, που συνεχίζει τη λειτουργία του ως τηλεφωνικό κέντρο, οι εργαζόμενοι εργάζονται παρέα με ποντίκια.
  • Στο Σκλαβενίτη στο Χολαργό η διεύθυνση του καταστήματος δεν έδωσε εγκαίρως άδεια σε υπάλληλο με συμπτώματα του ιού. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επισιτισμός-Τουρισμός
  • Στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ απασχολεί 27-30 εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους (90%) είναι με συμβάσεις μιας ημέρας, το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι να μη μπορούν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές απλήρωτες ώρες υπερωριακής απασχόλησης και αδήλωτης-μαύρης εργασίας.
  • Η εργοδοσία του ξενοδοχείου Royal Olympic ενώ χρωστά δεδουλευμένα από το Φλεβάρη και αρνείται να τα καταβάλλει, απαγορεύει στο επιχειρησιακό σωματείο να έχει πρόσβαση στο γραφείο που διαθέτει μέσα στο χώρο δουλειάς.
  • Η εργοδοσία των ξενοδοχείων Belvedere άλλαξε μονομερώς και παράτυπα τις ημερομηνίες λήξης των συμβάσεων 81 εργαζομένων για να λήγουν στις 16 Μάρτη. Οι συνάδελφοι όχι μόνο έμειναν έξω από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, αλλά η επιχείρηση δεν υποχρεούται ούτε να τους επαναπροσλάβει όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία.
Τρόφιμα – Ποτά
  • Στην επιχείρηση PFS, στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι πριν την αναστολή της σύμβασης αναγκάστηκαν να πάρουν την κανονική τους άδεια για δυο εβδομάδες, ή άδεια άνευ αποδοχών όσοι δεν είχαν δικαίωμα κανονικής άδειας, χάνοντας το μισό μισθό τους.
  • Ο όμιλος AMERRA-MUDABALA, από τη μία απολύει και στέλνει στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους, κι από την άλλη ξεζουμίζει, σωματικά και ψυχικά όσους παραμένουν στη δουλειά, με ατελείωτα ωράρια, 12ωρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό. Ανακάλεσε ακόμα και άδειες ειδικού σκοπού σε ευπαθείς ομάδες και αρνείται  τη χορήγησή της σε ευάλωτους εργαζόμενους, λόγω της επιβαρυμένης υγείας τους.
Υγεία
  • Στο νοσοκομείο Μητέρα (όμιλος Υγεία) αρνούνται συστηματικά να δώσουν την άδεια ειδικού σκοπού και απαντάνε στους εργαζόμενους ότι αν θέλουν να μπορούν να πάρουν από την κανονική τους άδεια, ή να δουλεύουν νύχτα ώστε να κρατούν τα παιδιά τους το πρωί.
  • Η Εργοδοσία του Μαιευτηρίου ΡΕΑ, αξιοποιώντας τις αντεργατικές ρυθμίσεις που πέρασε η Κυβέρνηση, επέβλε εκ περιτροπής εργασία, με μείωση 50% στους μισθούς, αφού πραγματοποίησε ήδη απολύσεις μέσα στον Μάρτιο.
  • Η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και η κοινοπραξία των εταιρειών «Invite ΑΕ» και «ISS», δεν παρέχουν τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας και δε λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η κοινοπραξία αφήνει στην κρίση των εργαζομένων αν θα μπουν ή όχι σε χώρο με ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό.
  • Με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο Θριάσιο, στη ΜΕΘ και στη Β’ Παθολογική, δεν είχαν άμεσα τεθεί σε καραντίνα εργαζόμενοι που ήρθαν σε στενή επαφή με αυτά.
  • Στο ΠΓΝ Λάρισας 60 εργαζόμενοι στην εταιρεία IFS η οποία έχει το έργο της καθαριότητας του νοσοκομείου, θα απολυθούν στο τέλος Απρίλιου γιατί η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε με απευθείας ανάθεση το έργο σε άλλη εταιρεία.
  • Στο ΠΑΓΝΗ, αντί για τις ενδεδειγμένες σακούλες για την κάλυψη της ακτινογραφικής κασέτας, χρησιμοποιούνται σακούλες σκουπιδιών. Οι εργαζόμενοι καλούνται να πάνε με την ίδια στολή σε περιστατικά που είναι υπό διερεύνηση για τον ιό κάτω από τη λογική των ελλείψεων.
  • Στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» μετά τα τρία θετικά κρούσματα σε νοσηλεύτριες κλινικών πρώτης γραμμής, η διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο δεν έθεσε σε καραντίνα 14 ημερών τους νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, αλλά τους έδωσε λίγες μέρες… από τα οφειλόμενα ρεπό τους! Ταυτόχρονα συνεχίζεται η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στη φύλαξη από προϊστάμενους της εταιρείας φύλαξης, όπως στις 7 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία, όταν και απαγόρευσαν στους εργαζόμενους της εταιρείας να συμμετέχουν στις συμβολικές μορφές διεκδίκησης λέγοντας ότι «δεν έχουν κανένα δικαίωμα εν ώρα εργασίας».
  • Ο όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανέστειλε τη λειτουργία 19 υποκαταστημάτων στην Αττική, ενώ διεξάγει καθημερινά δεκάδες ακριβοπληρωμένα διαγνωστικά test για τον covid-19.
  • Στο ΙΑΣΩ δεν ανανεώθηκε η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, σε συναδέλφους που εργάζονται σε τμήματα με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, όπως στην ΠαιδοΚαρδιοΧειρουργική μονάδα. Οι συνάδελφοι που απέμειναν να δουλέψουν, δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό.
  • Τα διαγνωστικά κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ – ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ –AFFIDEA – ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ μείωσαν τους μισθούς μέσω αναστολής συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία. Στις γραμματείες υποδοχής των Διαγνωστικών Κέντρων δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά τζάμια.
  • Η Εργοδοσία της εταιρείας «Οίκοι ευγηρίας IASIS GROUP CARE», που έχει στην ιδιοκτησία της 3 οίκους ευγηρίας σε Αθήνα, Νέο Ψυχικό και Αγία Παρασκευή, δεν κατέβαλε το Δώρο Πάσχα, δεν καταβάλλει τα επιδόματα νυχτερινής εργασία και αργιών, απέλυσε εκδικητικά εργαζόμενη και τοποθέτησε κάμερα παρακολούθησης στο χώρο ανάπαυσης των εργαζομένων στη μονάδα του Ν.Ψυχικού.
Φάρμακο
  • Στην Deloitte Ελλάδας οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να πάρουν 10 ημέρες υποχρεωτική κανονική άδεια, από τις 7 Απριλίου μέχρι και 15 Μαΐου, δήθεν  “για να ξεκουραστούν”.
Εκπαίδευση
  • Στα ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, πάνω από εκατό εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας. Απασχολούμενοι από 2 έως 10 ώρες τη βδομάδα, με κύρια πηγή εισοδήματος την εργασία σε επιχειρήσεις που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναστολή, οι συνάδελφοι δε μπορούν να λάβουν το έκτακτο επίδομα. Μάλιστα η σχολή δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής, ενώ στην ουσία δεν διεξάγονται μαθήματα.
Μέταλλο
  • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την μέθοδο της Τροπολογίας ψήφισε νόμο που βάζει σε εκκαθάριση και στο δρόμο του ξεπουλήματος τη ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ  είναι απλήρωτοι και χωρίς δώρο Πάσχα.  Έχουν χάσει τις αποζημιώσεις τους και περιμένουν να τους αναγγείλουν το μέγεθος της περικοπής στο μηνιαίο μισθό. Εργάζονται απροστάτευτοι απέναντι στην Πανδημία του κορωναϊού, χωρίς μέτρα ασφαλείας στην εργασία, με την ανασφάλεια της απόλυσης, της διαθεσιμότητας ή της εκ περιτροπής εργασίας.
  • Η εταιρία ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΕ, ηλιακοί θερμοσίφωνες, στον Ασπρόπυργο, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι κλείνει το εργοστάσιο λόγω αναδουλειάς και αναστέλλει στο σύνολό τους τις ΣΣΕ για 45 μέρες.
  • Η ΣΟΒΕΛ, στη Μαγνησία, επιχείρηση του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ ανακοίνωσε διαθεσιμότητα για τους εργαζόμενους για ένα  μήνα.
  • Η εργοδοσία στην ΒΕΜΕΚΕΠ αρνείται να βάλει 2ο λεωφορείο για τη μεταφορά των εργαζομένων με αποτέλεσμα να υπάρχει συγχρωτισμός, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.
Μεταφορές
  • Οι εταιρείες Swissport και Skyserv στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό πλαίσιο που της έχουν δώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχει «λήξει» τις συμβάσεις του 70% περίπου του προσωπικού της μέσα στο Μάρτη. Αυτή τη στιγμή 400 περίπου εργαζόμενοι είναι άνεργοι χωρίς καμία στήριξη, ενώ πολλοί από αυτούς δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας.
  • Οι ναυτιλιακές εταιρειών ANEK, SEAJET, ΑΝΜΕΖ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ, ΑΝΕΣ, οφείλουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένες αποδοχές και την καταβολή του Δώρου του Πάσχα με βάση την ΣΣΕ.
  • Στους εργαζομένους του ΚΤΕΛ Ζακύνθου, εφαρμόστηκε η ΠΝΠ που προβλέπει  εκ περιτροπής εργασία με ανάλογη μείωση των μισθών.
  • Η Διοίκηση της Ε.Α.Σ.  έδωσε υποχρεωτικά στους εργαζόμενους κανονική άδεια τη Μεγάλη Βδομάδα.
  • Τα δρομολόγια των λεωφορείων 330, 308, 319, 314, που αφορούν κατά μεγάλο μέρος τη μεταφορά των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς τους, έχουν αραιώσει, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι επιβάτες. Ταυτόχρονα, αραίωση έως και κατάργηση δρομολογίων, έχει γίνει και στον προαστιακό.
  • Δεκάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών επεξεργάζεται η εργοδοσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα σενάρια αφορούν στη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν στο τέλος Απρίλη και αφορούν 75 εργαζόμενους, αλλά και στην εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας για συμβάσεις αορίστου χρόνου, με παράλληλη μείωση μισθού κατά 50%.
Τηλεπικοινωνίες – Ταχυμεταφορές
  • H εταιρεία Teleperformance ζήτησε από τους εργαζόμενους που εργάζονται από το σπίτι να βάζουν κάμερα στον υπολογιστή τους προκειμένου να τους ελέγξει αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αξίωσε μάλιστα να έχει το δικαίωμα εκπρόσωπος της εταιρείας να κάνει επιθεώρηση στο σπίτι των συναδέλφων που θα πρέπει να «εξαφανίσουν» τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να μην ακούγονται θόρυβοι. Τέλος, ζητά από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος λειτουργίας (ρεύμα, σύνδεση στο ίντερνετ), από την τσέπη τους.
  • Στην ACS η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι εργαζόμενοι εργάζονται πέραν του ωραρίου, οι ουρές στα καταστήματα είναι τεράστιες, ενώ δεν τηρούνται σε όλους τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.  
  • Η διοίκηση της εταιρείας BEAT απέλυσε πάνω από 15 συναδέλφους τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα κι ακόμη περισσότερες στη Λατινική Αμερική, προσπαθώντας να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων την κρίση που επιταχύνεται λόγω της πανδημίας, με την αιτιολογία της μειωμένης απόδοσης.
  • Μειώσεις μισθών 7,5% και πάνω, για ένα εξάμηνο, ανακοίνωσε στο προσωπικό η εταιρεία «Prodyna».
  • Η Γενική Ταχυδρομική απέλυσε εργαζόμενο καρδιοπαθή γιατί ζήτησε την άδεια ειδικού σκοπού. Επιπλέον, όχι απλά δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, αλλά αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, δίνει στους εργαζόμενους ένα μπουκάλι νερό και λίγο σαπούνι. Απαιτεί τις μάσκες και τα γάντια (όταν και όπου τα δίνει) να τα χρησιμοποιούν για πάνω από μήνα, δίνοντας οδηγίες να τα πλένουν οι εργαζόμενοι και να τα χρησιμοποιούν μέχρι να λιώσουν.
  • Τα ΕΛΤΑ courier απέλυσαν ενοικιαζόμενο συνάδελφο, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει έργο, ενώ είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο.
  • Η εταιρεία πληροφορικής Singular, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο και των υπόλοιπων επιχειρήσεων στον κλάδο, όπως της ΒΕΑΤ, της Viva, της Openbet κτλ, προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία και αναβολή καταβολής του δώρου του Πάσχα.
Κλωστοϋφαντουργία
  • Η υποδηματοποιία ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ χρωστάει στο σύνολο των εργαζομένων ποσό που αγγίζει τα 120.000 ευρώ.
Καταγγελίες για τη λειτουργία των Δήμων και ΟΤΑ
  • Στον Δήμο Αγιάς η δημοτική αρχή προχώρησε στην παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες με πρόσχημα τον κορωνοϊό και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας.
  • Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι απλήρωτοι στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για 3 μήνες (Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη) και είναι επίσης εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εν μέσω πανδημίας, αφού καθυστερημένα τους χορηγήθηκαν μέσα απολύμανσης και προστασίας.
  • Στο δήμο Θεσσαλονίκης, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι τεχνίτης στο τμήμα οδοσήμανσης του δήμου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, 10 εργαζόμενοι καθαριότητας είχαν σταλεί να καθαρίσουν μία μικρή χωματερή χωρίς κανένα μέσο προστασίας (μάσκες, φόρμα εργασίας μίας χρήσης). Το συνεργείο της οδοσήμανσης, όπου διαπιστώθηκε θετικό κρούσμα εργαζόμενου, στεγάζεται μαζί με την υπηρεσία του ηλεκτρολογικού και συνεργεία του αρχιτεκτονικού. Στο εργοτάξιο παρουσιάζονται για εργασία δεκάδες εργαζόμενοι.
28 ΑΠΡΙΛΗ 2020
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.