Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε αυτό που έχουν πει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ίδιος ο ΣΕΒ, ότι υπάρχει ένα 38% από τις προτάσεις των Ελλήνων βιομηχάνων, της ελληνικής άρχουσας τάξης που δεν έχει υλοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να υλοποιήσει το 62% των απαιτήσεων, που σημαίνει πολλές φοροαπαλλαγές, εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λαϊκή δύναμη να γίνει δύναμη αντεπίθεσης και ριζικών αλλαγών
(VIDEO)
Τετάρτη 09/10/2019 - 09:39 - Ενημέρωση: Τετάρτη 09/10/2019 - 13:30
Το ΚΚΕ τη δύναμη που έχει θα την διαθέσει και για να υπάρξουν ανάσες ανακούφισης του λαού και η λαϊκή δύναμη να γίνει δύναμη αντεπίθεσης και ριζικών αλλαγών, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
- Καλημέρα κ. Γενικέ. Εσείς φύγατε νωρίς χτες...
- Απείχαμε από την ψηφοφορία.
- Απείχατε και δεν ήσασταν και στο μπέρδεμα μετά, γιατί έγινε μπέρδεμα, τα ξαναμέτρησαν... Γιατί φύγατε από την ψηφοφορία για τη «Novartis»;
- Καλά, δεν ήταν η «Novartis», ήταν η αντιστροφή της «Novartis». Αφορούσε το σκάνδαλο που υποτίθεται συμμετέχει -δεν ξέρουμε περιμένουμε να αποδειχθεί- ο κ. Παπαγγελόπουλος για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως χρησιμοποιήθηκε όλο αυτό αποπροσανατολιστικά και ξεκίνησε απ’ την αρχή. Η υπόθεση «Novartis» είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους για το φάρμακο, αφορά κι άλλες εταιρείες, μίζες, σκάνδαλα, αυτά είναι γνωστά τοις πάσι. Στην προηγούμενη περίοδο που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ -η επιτροπή που έγινε για να ελέγξει το σκάνδαλο της «Novartis» είχε τον μικρότερο κοινοβουλευτικό βίο- παρενέβησαν ισχυρές δυνάμεις. Για παράδειγμα αυτό το έδωσαν οι Αμερικάνοι, διότι έχαναν κέρδη από τη Γερμανία, επειδή η «Novartis» είναι γερμανικών συμφερόντων και βεβαίως οι όμιλοι της Γερμανίας είχαν πάρα πολλά οφέλη, γιατί όλα γίνονται για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς ισχυρών τέτοιων φαρμακευτικών ομίλων, όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Εξελίχθηκε αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα, αλλά το ουσιαστικό ζήτημα δεν ετέθη. Και δεν τίθεται ούτε τώρα. Και το ουσιαστικό ζήτημα είναι, εκτός απ’ το μεγάλο κόστος του φαρμάκου, διότι αυτό που παρουσιάζεται απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν περιόρισε τη δημόσια δαπάνη στο φάρμακο και άρα ως εκ τούτου προκύπτει ότι δε συμμετείχαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ σε σκάνδαλα, ενώ οι προηγούμενοι συμμετείχαν, διότι ήταν μεγάλη η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο. Αλλά δεν λένε την ουσία, για την ταμπακιέρα κουβέντα. Δηλαδή, αυτά τα χρόνια της κρίσης από το 2009 - 2010 μέχρι το 2016 - 2017 η φαρμακευτική δαπάνη, η δημόσια δαπάνη, κράτος - ασφαλιστικά ταμεία, μειώθηκε μεν κατά 57,7%, αλλά η λαϊκή οικογένεια, ο εργαζόμενος, ο κάθε εργάτης, αγρότης, επαγγελματίας αυτής της χώρας πλήρωνε 43,1% παραπάνω για το φάρμακο, που σημαίνει ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, κατά τη γνώμη μας, το οποίο κρύβεται κάτω απ’ το τραπέζι για να γίνεται αυτή η σκανδαλολογία, η αντιπαράθεση δήθεν μεταξύ των δύο και τώρα συνεχίζεται με τον Παπαγγελόπουλο, με τον Ρασπούτιν αν είναι ή δεν είναι Ρασπούτιν, το εξήγησε ο ίδιος χθες, δεν ξέρω τι εννοούσε, αλλά τέλος πάντων η ουσία είναι ότι έχουμε μια κατάσταση η οποία πάλι δεν αποκαλύπτεται στην ουσία της. Γιατί εκτός απ’ τα προηγούμενα που μένουν κρυφά υπάρχει και το ζήτημα που θέτει το ΚΚΕ. Δε συζητάμε να φύγει εντελώς το σκάνδαλο ή η μίζα, γιατί αυτά συμβαίνουν σ’ αυτό το σάπιο, διεφθαρμένο σύστημα του καπιταλισμού που ζούμε, αλλά τουλάχιστον να περιοριστούν αυτά τα σκάνδαλα, αυτές οι μίζες, αυτή η διαφθορά. Και η λύση εδώ είναι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να καταργηθεί αυτός ο νόμος. Οι υπουργοί πρέπει να δικάζονται όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης. Δεν μπορούν να είναι κάτι ξεχωριστό, δεν μπορεί να εμπλέκεται η Βουλή και η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να τους αθωώνει...
- Αυτό έχει ακουστεί και από στελέχη και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ...
- Μα το λένε. Υπάρχει στα προεκλογικά συνθήματα όλων των κομμάτων, μόνο που όταν γίνονται κυβέρνηση το ξεχνάνε και δεν υλοποιούν τίποτα απ’ αυτά, μένουν λόγια του αέρα. Το δεύτερο ζήτημα που θέσαμε ως ΚΚΕ και στην Επιτροπή και στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν το ζήτημα της Δικαιοσύνης, το πώς ορίζεται η Δικαιοσύνη. Και βεβαίως εδώ συμφωνεί και η πλειοψηφία των Δικαστών των Εισαγγελέων και των υπόλοιπων κατηγοριών της Δικαιοσύνης ότι πρέπει να εκλέγονται ή να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος και όχι να διορίζονται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί έτσι δίνεις το πάτημα ο κάθε υπουργός, και αυτό γίνεται, είτε ο Παπαγγελόπουλος που οπωσδήποτε παρενέβη στη Δικαιοσύνη, εμείς δεν έχουμε κανένα ερώτημα γι’ αυτό, είτε οποιοσδήποτε άλλος. Και το ίδιο κάνουν και οι τωρινοί, το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενοι. Εφόσον οι ίδιοι διορίζουν τη Δικαιοσύνη και βάζουν βεβαίως τους δικούς τους, τους φίλους τους, τους εκλεκτούς κ.λπ. Άρα, αυτό θα μπορούσε να λυθεί, ως ένα βαθμό, εάν υπήρχε διαφορετική πολιτική προσέγγιση και νομοθετική λύση του προβλήματος.
- Να έρθουμε τώρα στα άλλα θέματα. Έχουμε το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, έχουμε τις προσφυγικές προκλήσεις, έχουμε τις απειλές για το ξεκίνημα των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το ΚΚΕ τι θέση παίρνει σ’ αυτά τα ζητήματα;
- Διαφορετικά θέματα, τα οποία όμως έχουν κοινή συνισταμένη. Η κοινή συνισταμένη είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχουν οξυνθεί όλοι οι ανταγωνισμοί, ότι υπάρχουν καπιταλιστικά κράτη που συγκρούονται μεταξύ τους, εδώ σ’ αυτήν την περιοχή που είναι η Ελλάδα, στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Β. Αφρική, στη Μ. Ανατολή γενικότερα. Άρα πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι, πιο προετοιμασμένοι, πιο καλά ενημερωμένοι. Κάτι που δεν συμβαίνει από καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Αντίθετα, επισημαίνω ξανά ότι υπάρχει εφησυχασμός, υπάρχει κουκούλωμα των προβλημάτων και βεβαίως υπάρχει και μια λάθος στρατηγική που λέει ότι πρέπει να εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ, σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, οι οποίοι είναι αυτοί που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Και για το Προσφυγικό έχουν ευθύνη, διότι το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό δημιουργείται απ’ το ότι πολλοί άνθρωποι σ’ αυτές τις χώρες πλήττονται από βόμβες, από στρατεύματα κατοχής που είναι είτε αμερικανικά είτε τουρκικά είτε των συμμάχων του ΝΑΤΟ γενικότερα και η Ελλάδα, δυστυχώς, συμμετέχει σε τέτοιες ιμπεριαλιστικές αποστολές στην περιοχή και εμπλέκεται όλο και περισσότερο. Δηλαδή είναι ο πόλεμος, είναι η φτώχεια, είναι η ανεργία, όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα και αυτό δεν πρόκειται να περιοριστεί, να σταματήσει όσο συνεχίζονται. Και βλέπουμε την ίδια στιγμή που λένε ότι θα λυθούν τα προβλήματα στο Προσφυγικό και η κυβέρνηση σπέρνει αυταπάτες, την ίδια ώρα ο Τραμπ δίνει το «ok» στην Τουρκία να εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στο συριακό έδαφος για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, να βομβαρδίζει περιοχές του Ιράκ και της Β. Συρίας. Βεβαίως αυτό αντικειμενικά δημιουργεί πρόβλημα νέων προσφυγικών ροών. Η Τουρκία, επίσης, ως ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη στην περιοχή και ως σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει τις δικές της στρατηγικές στοχεύσεις, θέλει να πιέζει και να έχει οικονομικές απολαβές απ’ την ΕΕ και να λύνει προβλήματα της δικής της ύφεσης και κρίσης και να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα ώστε να πιέζει. Διότι είμαστε σε μια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία είναι λάθος απ’ τα γεννοφάσκια της, απ’ την πρώτη στιγμή. Εμείς το είχαμε καταγγείλει. Στην ουσία με μαθηματική ακρίβεια η συμφωνία αυτή οδηγούσε σε αυτήν την ένταση των προβλημάτων, την ένταση των προσφυγικών ροών, που βουλιάζουν τα νησιά μας.
- Και για το Κυπριακό υπάρχει ανάλογη εξήγηση;
- Και για το Κυπριακό υπάρχει. Όταν είχαμε την ενημέρωση μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με την προηγούμενη κυβέρνηση, απ’ τον κ. Κατρούγκαλο, όπου ειπώθηκε ξανά αυτό που λένε και οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, άλλοι αξιωματούχοι, πως «η Τουρκία να προσέχει το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν κάνει και ακραία πράγματα, πάει στα οικόπεδα τα οποία μπορούμε κι εμείς να τα συζητήσουμε, ως συνδιαχείριση, ως συνεκμετάλλευση, γιατί δεν έχουν καθοριστεί αποκλειστικά στην κυπριακή ΑΟΖ και άρα δεν πάει στο οικόπεδο 7 το οποίο είναι καθαρή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και τώρα πάει το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7, ο Ερντογάν εκεί λέει ότι θα σκάψει, παρά τα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι τα γεωτρύπανα δεν μπορούν να σκάψουν και να πάνε σε βάθος. Για μια σειρά τέτοια ζητήματα όχι μόνο δεν επαληθεύονται αυτά που έλεγαν, αλλά αντίθετα επαληθεύεται η άποψη που τόνιζε το ΚΚΕ, που προειδοποιούσε, που έλεγε ότι «αυτά είναι αυταπάτες, ψέματα, λέτε στον ελληνικό λαό μισές αλήθειες ή και ολόκληρα ψέματα και αυτό έχει επιπτώσεις σημαντικές και στο πώς οργανώνεις τη στρατηγική σου, κυρίως για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, γιατί ο λαός τα πληρώνει αυτά, η εργατική τάξη, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα». Η αστική τάξη και οι όμιλοι έχουν συμφέροντα απ’ αυτά, νοικιάζουν και γεωτρύπανα από τους Έλληνες εφοπλιστές ή από άλλους με άλλες σημαίες, έχουν εδώ παροπλισμένα γεωτρύπανα που πιθανόν να είναι και ελληνικών συμφερόντων ανάμεσα στα άλλα και καλά κρατεί το κέρδος τους. Και την πληρώνει ο ελληνικός λαός με την προσφυγιά που έχει βουλιάξει τα νησιά, με το να συμμετέχουν Έλληνες σε αποστολές εκτός συνόρων, ένοπλες δυνάμεις, αξιωματικοί του ελληνικού στρατού που δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί και βεβαίως αύριο ο ελληνικός λαός θα την πληρώσει και με πολεμική εμπλοκή.
- Πιστεύετε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία;
- Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να υπάρξει το θερμό επεισόδιο, μπορεί να εξελιχθεί και από ένα ατύχημα, μπορεί να συμβεί αυτό. Άλλο ζήτημα ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έχει και την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Όταν γίνει κάποιο επεισόδιο θα θρηνήσεις θύματα, αλλά ακόμα και μία απώλεια να έχεις Έλληνα στρατιώτη ή Έλληνα πολίτη είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όπως και απ’ την άλλη μεριά ο τουρκικός λαός ειρηνικά θέλει να ζούμε. Από κει πέρα παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, παρεμβαίνει το ΝΑΤΟ, παρεμβαίνει η ΕΕ και λένε ας κάνουμε μια «ιμπεριαλιστική» ειρήνη σε βάρος όμως των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είδατε τι έγινε με την Κύπρο, 45 χρόνια πάμε και ακόμη είναι υπό κατοχή και εκεί σκοτώθηκαν άνθρωποι με την επέμβαση, έμεινε κατοχική δύναμη, η μισή Κύπρος είναι στα χέρια της Τουρκίας, στο ψευδοκράτος και συνεχίζεται αυτή η ιστορία. Για φανταστείτε οποιαδήποτε βραχονησίδα ή οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα ακόμη και μικρό ελληνικό νησί, αν συμβεί αυτό τι θα γίνει μετά; Εντάξει θα σταματήσει ο πόλεμος ή η στρατιωτική εμπλοκή, θα γίνει μια «ειρήνη» και από κει πέρα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ, στα διεθνή φόρα και θα κρατάει η Τουρκία αυτό το ζήτημα. Άρα, λοιπόν σ’ αυτά τα θέματα και η ιστορική πείρα είναι χρήσιμη, αλλά και το παρόν, το σήμερα πρέπει να αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά τα ζητήματα και με βάση τα συμφέροντα του λαού.
- Κύριε Γενικέ, έχουμε μία νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι φορτσάτη, φοροαπαλλαγές, αλλαγές, μεταρρυθμίσεις. Αν είναι σε σωστή κατεύθυνση, δεν θα ρωτήσω, γιατί ξέρω την απάντηση και θα ήμουν αφελής. Στοχεύει, λέει, η κυβέρνηση η σημερινή στο να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό από τα δυσβάσταχτα βάρη που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ τι λέει;
- Η στρατηγική στόχευση είναι η συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και παλιότερων κυβερνήσεων. Τα προηγούμενα που λέγονται συνεχίζονται στην ίδια κατεύθυνση, τα οποία οικοδόμησε τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τη συμφωνία με τον Πομπέο και τον Τραμπ για τις βάσεις και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το Αιγαίο και οι ανταγωνισμοί.
- Αντιδράσατε έντονα με τον Πομπέο εδώ...
- Μα βεβαίως και ήταν επόμενο.
- Υπάρχει ένα πρόβλημα για κάποια επεισόδια που έγιναν και ένα μέλος του ΠΑΜΕ χτύπησε έναν αστυνομικό και έχει διαταχθεί έρευνα.
- Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στη στάση των δυνάμεων των ΜΑΤ, της συγκεκριμένης διμοιρίας των ΜΑΤ που χειρίστηκε έτσι το ζήτημα, ότι επιτέθηκε, ενώ προστάτευε ένα άγαλμα γνωστού μακελάρη, ο οποίος πήρε την απόφαση να ρίξει την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο οποίος είχε εμπλακεί στα ελληνικά πράγματα με επέμβαση των Αμερικάνων κατά την περίοδο 1946 - 49 όταν έφευγαν οι Βρετανοί από δω και έμπαιναν τα αμερικάνικα στρατεύματα και οι Αμερικάνοι για να οδηγήσουν μετά χιλιάδες ανθρώπους στις εξορίες, στις φυλακές, σε εκτελέσεις, σε βασανιστήρια και βεβαίως σε μια περίοδο παρανομίας του ΚΚΕ μέχρι το 1974. Είναι αυτός που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν όλοι οι λαοί πίστευαν ότι θα υπήρχε περίοδος ειρήνης, τον ψυχρό πόλεμο. Αυτό φυλάγανε, ένα άψυχο κουφάρι, εκεί και έκαναν καταστολή μέσα στη διαδήλωση. Η διαδήλωση αυτή όπως θα είδατε, είχε δεκάδες χιλιάδες κόσμου, είχε γυναικόπαιδα. Εκεί οι ΜΑΤατζήδες, αυτοί οι συγκεκριμένοι 5-6 ήταν, μπήκαν μέσα στη διαδήλωση. Όλα τα πλάνα, αυτά που έδειχναν τα κανάλια και που τα έβλεπε ο ελληνικός λαός, δείχνουν ότι ήταν μέσα στη διαδήλωση. Ήταν κάτω στο δρόμο. Δεν ήταν πίσω από τα κάγκελα, δεν ήταν στο άγαλμα στο παρκάκι. Μπήκαν μέσα, όπου ήταν γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι. Οι ΜΑΤατζήδες ήταν με τη στολή των ΜΑΤ, με τις ασπίδες τους, τα κράνη τους, τα globs και κάποιοι στις φωτογραφίες τα κρατούν ανάποδα και είναι πιο επικίνδυνο να χτυπήσεις και να έχεις θύμα κάποιον διαδηλωτή, νέο άνθρωπο ή παιδί. Οι διαδηλωτές, και ο διαδηλωτής που δήθεν έδειρε -όπως λένε-, έχει ακάλυπτο το πρόσωπο, ούτε κράνος φοράει, ούτε κρατάει τίποτα στα χέρια. Έχει σηκωμένο το πόδι και το χέρι, αυτό. Και βεβαίως η άμυνα των διαδηλωτών να υπερασπίσουν τις μανάδες, τις γιαγιάδες και τα παιδιά τους εκεί, όταν ο άλλος επιτίθεται με χημικά, κρότου - λάμψης και με globs μέσα στη διαδήλωση είναι φυσιολογική. Και εσείς να βρισκόσασταν εκεί, κύριε Παπαδάκη, το χέρι σας και το πόδι σας θα το σηκώνατε να ρίξετε μια κλωτσιά. Το ζήτημα είναι να δει η αστυνομία μήπως και η ίδια γελοιοποιείται έτσι; Με το να λένε ότι ένας διαδηλωτής που ήταν άοπλος και χωρίς τίποτα άλλο χτύπησε έναν ΜΑΤατζή που ήταν με τη στολή του, με το κράνος του, με το glob του και την ασπίδα; Μην συζητάμε. Πρόκειται για αστεία. Δεν είχε καμία δουλειά εκεί η διμοιρία των ΜΑΤ. Δεν ξέρω ποιος έδωσε την εντολή, να ψαχτεί, να γίνει έλεγχος γιατί εκεί είναι η ευθύνη. Δεν έπρεπε να φύγει από εκεί. Διότι οι διαδηλωτές συμβολικά πέταξαν μια μπογιά. Και τι έγινε; Άλλη φορά το είχαν γκρεμίσει ή άλλη φορά δεν πρόλαβαν να το γκρεμίσουν. Το άγαλμα του Τρούμαν, ο ελληνικός λαός το ξέρει, εδώ και δεκαετίες, ακόμα επί χούντας που ήταν εκεί στημένο το έριχναν και έγραφαν συνθήματα. Έλεος πια.
- Δυο κουβέντες για την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, για να ολοκληρώσουμε.
- Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε αυτό που έχουν πει μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ο ίδιος ο ΣΕΒ, ότι υπάρχει ένα 38% από τις προτάσεις των Ελλήνων βιομηχάνων, της ελληνικής άρχουσας τάξης που δεν έχει υλοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να υλοποιήσει το 62% των απαιτήσεων, που σημαίνει πολλές φοροαπαλλαγές, εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας. Και για να έχεις κερδοφορία, για να έχεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, στους ομίλους πρέπει να έχεις χαμηλούς μισθούς, να έχεις εργασιακά δικαιώματα «λάστιχο», να έχεις μια σειρά από παρεμβάσεις και περιορισμούς ακόμα και στο συνδικαλιστικό αγώνα που μπορεί να κάνουν, τον οικονομικό αγώνα που μπορεί να κάνουν για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο οι εργαζόμενοι. Και αυτά τα υλοποιεί.
- Το 72% έδωσε ποσοστά σε αυτά τα δύο κόμματα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, 40% στο ένα και 32% στο άλλο.
- Σύμφωνοι. Έτσι γίνεται, διότι πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι δεν έχει τη δύναμη, το κουράγιο να τα βάλει με τους ισχυρούς, να τα βάλει με τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, να τα βάλει με τις κυβερνήσεις αυτών. Εμείς του λέμε καθαρά ότι την καλύτερη δουλειά να κάνεις, ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική σε αυτές τις συνθήκες, όπου είναι συνθήκες συνολικού πισωγυρίσματος, αρνητικού συσχετισμού, αντεπανάστασης και βεβαίως όχι κίνησης εργαζομένων, μαζών στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς να διεκδικούν, άρα και στις κάλπες να ψηφίζουν διαφορετικά, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν οφείλεται σε μία ικανότητα ενός Κόμματος. Βλέπετε παντού, σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση. Αυτή η συζήτηση ή τα ερωτήματα που μου θέτετε δικαιολογημένα γι' αυτό το ζήτημα, υπάρχουν παντού. Και στη Γαλλία υπάρχουν όπου κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι γιατί δεν αλλάζει η κατάσταση και είναι πάνω κάτω ίδιες κυβερνήσεις που υλοποιούν για τους λίγους προγράμματα και σχέδια και προϋπολογισμούς και δεν υλοποιούν για τους εργαζόμενους, για τον λαό. Και από αυτήν τη σκοπιά είναι κρίσιμο ζήτημα να πάρει τις αποφάσεις του ο ελληνικός λαός. Εμείς άσχετα με το εκλογικό ποσοστό, με τη δύναμη που έχουμε, αυτό που υποσχεθήκαμε θα το κάνουμε. Θα τη διαθέσουμε για να υπάρχουν και ανάσες ανακούφισης σήμερα αλλά και κυρίως για να πείσουμε και να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε να γίνει αυτή η λαϊκή δύναμη, δύναμη αντεπίθεσης και ριζικών αλλαγών.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.