Αποκαλυπτική η απάντηση της Φ. Μογκερίνι για τους κινδύνους της «στρατιωτικής κινητικότητας»
Τετάρτη 24/10/2018 - 12:33 - Ενημέρωση: Τετάρτη 24/10/2018 - 12:46
Την προσήλωση της ΕΕ στους επικίνδυνους για τους λαούς στρατιωτικοπολεμικούς σχεδιασμούς με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιβεβαιώνει η απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φ. Μογκερίνι σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη «στρατιωτική κινητικότητα» και την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων».
ΠΑΤΡΑ
Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα για τις εξελίξεις στην περιοχή
Τετάρτη 24/10/2018 - 15:22
Για τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε (δείτε πάνω βίντεο):
«Κατ’ αρχάς είναι το μεγάλο ζήτημα των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, στους οποίους εμπλέκεται και η ελληνική κυβέρνηση, με την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.Οι αντιθέσεις αφορούν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ, την Κίνα και βεβαίως την Τουρκία και άλλες μεγάλες δυνάμεις της περιοχής.
Υπάρχει η απειλή εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, για το Αιγαίο, για την αιγιαλίτιδα ζώνη, τη δυνατότητα δηλαδή και το δικαίωμα που έχει η Ελλάδα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και βεβαίως το μεγάλο ζήτημα των υδρογονανθράκων και των προβλημάτων που αφορούν αυτό και τη μοιρασιά της πίτας στην περιοχή.Με το "Μπαρμπαρός" να σουλατσάρει συνεχώς και μια σειρά τέτοια ζητήματα, τα οποία είναι πολύ ανησυχητικά για τον ελληνικό λαό, για τη νεολαία, συνολικότερα για τους λαούς της περιοχής.Αυτά τα ζητήματα θα θέσουμε και θα συζητήσουμε».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του ζητούσε, ανάμεσα σε άλλα,
να διευκρινιστούν από την Ευρ. Επιτροπή ποια είναι τα «φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ» που σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου απαιτούσε προκλητικά να αρθούν.
Η Φ. Μογκερίνι στην απάντησή της εξηγεί ότι
τα «εμπόδια» αυτά «σχετίζονται, αφενός, με περιορισμούς υποδομών, όπως, για παράδειγμα, γέφυρες με ανεπαρκή αντοχή του βάρους στρατιωτικών οχημάτων ή χώρες με διαφορετικό εύρος τροχιάς των σιδηροδρομικών γραμμών και, αφετέρου, με διαδικαστικά και νομικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, πληθώρα εθνικών κανόνων και διαδικασιών που διέπουν τη διασυνοριακή μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους».
Αποκαλύπτεται ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών και πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ στο πλαίσιο της «στρατιωτική κινητικότητας» δεν είναι «ασκήσεις επί χάρτου» όπως διάφορες πολιτικές δυνάμεις ισχυρίζονται, προκειμένου να εφησυχάσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αλλά λεπτομερέστατα «στρατιωτικά σχέδια δράσης», που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τους λαούς.
Επιδίωξη της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων είναι
- να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που «προκαλούν καθυστερήσεις, υψηλότερο κόστος, διακοπές κυκλοφορίας και αυξημένη τρωτότητα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου, και
- να αυξηθεί η ικανότητα «ταχείας αντίδρασης», σκοπό που υπηρετεί και η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων», προκειμένου η ΕΕ να καταστεί πιο αποτελεσματική στο να εξαπολύει τις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Σημειώνεται ότι κεντρικό ρόλο στην ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ παίζει και η προ ενός έτους εγκριθείσα «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO)», με τη συμμετοχή 25 κρατών - μελών «στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσεται και η στρατιωτική κινητικότητα» όπως συμπληρώνει η απάντηση της Επιτρόπου.
Επιπρόσθετα, στην καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για
- τα σύνορα,
- τα κυριαρχικά δικαιώματα και
- την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας,
τόσο από τη συγκρότηση της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων» όσο και από τη «στρατιωτική κινητικότητα» η Επίτροπος προσπαθεί μάταια να καθησυχάσει, λέγοντας ότι
«η διάθεση δυνάμεων σε συγκεκριμένη αποστολή ή επιχείρηση βάσει διαφορετικών θεσμικών πλαισίων θα παραμείνει κυρίαρχη εθνική απόφαση».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ -συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων- για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου ακολουθεί την πολιτική που μεθοδεύει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που καταστρώνουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς την σε ευρωΝΑΤΟικό ορμητήριο και σε στόχο ενδεχόμενων πολεμικών συγκρούσεων.
Οι εργαζόμενοι να βάλουν εμπόδια στα αιματοβαμμένα σχέδιά τους, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο κάλεσμα του ΚΚΕ για το Διήμερο Δράσεων (κορυφώθηκε 23/10 με τη συγκέντρωση στην Αθήνα), ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση και δημιουργία νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και δυναμώνοντας τον αγώνα τους:
- ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
- για να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών
- για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα
- για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων
- για να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
- για να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.
*
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003552/2018/αναθ.1 προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος / Ύπατη Εκπρόσωπος)
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Κώστας Παπαδάκης
Θέμα: VP/HR - Συγκρότηση της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων" και "στρατιωτική κινητικότητα"
Η απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους λαούς συγκρότηση της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων", με τη συμμετοχή αρχικά οκτώ κρατών μελών και της Μ. Βρετανίας, πλαισιώνεται από την ενίσχυση της "στρατιωτικής κινητικότητας" με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στα συμπεράσματα της 25ης Ιουνίου, τα κράτη μέλη καλούνται «να ενισχύσουν τις ικανότητες κινητικότητας στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα, στρατιωτικού προσωπικού, υλικών και εξοπλισμών για την αντιμετώπιση καθημερινών περιστατικών αλλά και για την αντιμετώπιση κρίσεων και συγκρούσεων», ενώ και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ.
Αντίστοιχες, επικίνδυνες για τους λαούς, οδηγίες προετοιμασίας νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων περιλαμβάνει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις "σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ" που "τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν... τα φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ".
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ:
Ποια είναι τα κατά την ΕΕ "φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ" που προκλητικά ζητείται να αρθούν;
Πώς τοποθετείται η ΕΕ όσον αφορά τους σοβαρούς κινδύνους για τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας που προκύπτουν τόσο από τη συγκρότηση της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων" όσο και από τη "στρατιωτική κινητικότητα";
Απάντηση της αντιπροέδρου κας Mogherini εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η στρατιωτική κινητικότητα αποτελεί πλέον μέρος του ευρύτερου θεματολογίου ασφάλειας και άμυνας σε συνέχεια της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κρατών - μελών της ΕΕ, με στόχο να τους παρέχει τη δυνατότητα να αντιδρούν γρηγορότερα σε κρίσεις και να αυξήσει την ανθεκτικότητά τους έναντι εξωτερικών απειλών. Η στρατιωτική κινητικότητα αναπτύσσεται σε συμφωνία με άλλες αμυντικές πρωτοβουλίες, ιδίως στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας.
Τα φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ σχετίζονται, αφενός, με περιορισμούς υποδομών, όπως, για παράδειγμα, γέφυρες με ανεπαρκή αντοχή του βάρους στρατιωτικών οχημάτων ή χώρες με διαφορετικό εύρος τροχιάς των σιδηροδρομικών γραμμών και, αφετέρου, με διαδικαστικά και νομικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, πληθώρα εθνικών κανόνων και διαδικασιών που διέπουν τη διασυνοριακή μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους. Όλα τα παραπάνω ζητήματα προκαλούν καθυστερήσεις, υψηλότερο κόστος, διακοπές κυκλοφορίας και αυξημένη τρωτότητα.
Επομένως, το σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα1 εστιάζει στη διευκόλυνση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη βελτίωση της κινητικότητας των στρατιωτικών τους δυνάμεων με τη λήψη μέτρων υποδομής και κανονιστικών μέτρων, βάσει των στρατιωτικών τους απαιτήσεων. Για την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή με πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών - μελών και της αυτονομίας τους ως προς τη λήψη αποφάσεων, απαιτείται μια ολιστική διοικητική προσέγγιση από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή προθέσεων της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας επεμβάσεων, η πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη δημιουργία νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης, αλλά τα κράτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα βασίζονται σε υφιστάμενες μόνιμες δυνάμεις ταχείας αντίδρασης ή παρέμβασης, ενώ η διάθεση δυνάμεων σε συγκεκριμένη αποστολή ή επιχείρηση βάσει διαφορετικών θεσμικών πλαισίων θα παραμείνει κυρίαρχη εθνική απόφαση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.