Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

ΤσΗΠΑς: Παραδίδουμε (μα)θύματα πολιτικής οικονομίας στην έδρα του κεφαλαίου (Ανοιχτά και τις Κυριακές) − ΚΚΕ: Άξιος συνεχιστής των δασκάλων του


Άμα διαβάζει ο άνθρωπος!...
(Σκίτσο Ε. Ξένου - Λεζάντα ΜπΣΑ)

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ
Σεμινάριο ανακύκλωσης κάλπικων επιχειρημάτων για το νέο μνημόνιο από τον Αλέξη Τσίπρα
Παρασκευή 05/05/2017 - 14:47
Μετά τους υπουργούς, (βλέπε πιο κάτω) σειρά είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτούν το «επικοινωνιακό μασάζ» για το νέο πακέτο μέτρων με επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος που θύμιζε σεμινάριο ανακύκλωσης προσχηματικών επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ
Ούτε «αντίμετρα», ούτε «κορώνες» μπορούν να συγκαλύψουν αυτό που ζει ο ελληνικός λαός
Παρασκευή 05/05/2017 - 15:26
Σε σχόλιό του σχετικά με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Ούτε τα "αντίμετρα" της εξαθλίωσης και της στήριξης του κεφαλαίου, ούτε οι κορώνες περί "εξόδου απ’ τα μνημόνια" μπορούν να συγκαλύψουν αυτό που ζει ο ελληνικός λαός, τη νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του, καθώς και την εργασιακή ζούγκλα, που φτάνει μέχρι την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί απεγνωσμένα και με κάθε ευκαιρία να εμφανίζεται ως πολιτικός αντίπαλος των "δανειστών" και του παλιού δικομματισμού των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να κρύψει ότι συνεχίζει επάξια και υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υπέρ του κεφαλαίου».
902

Προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα κληθούν να ψηφίσουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή τα νέα μέτρα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με τη συμφωνία - τέταρτο μνημόνιο ουσιαστικά «ο στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» και ότι αυτό είναι «το αριστερό και πατριωτικό καθήκον», δηλαδή η υπερψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων είναι πατριωτική πράξη...
  • Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θέλει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια «δίχως να λεηλατήσουμε περαιτέρω την ελληνική κοινωνία» και αυτό όταν η μείωση των συντάξεων έως 18% και η μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ προφανώς θα λεηλατήσει τα εισοδήματα συνταξιούχων και μισθωτών.
  • Ζήτησε από τους βουλευτές να επιδιώξουν την ανοχή του λαού στα μέτρα με την καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων για «καλύτερες μέρες», λέγοντας ότι η συμφωνία «δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση», πως έρχεται μια «νέα εποχή» με «δίκαιη ανάπτυξη, εργασία, κοινωνικό κράτος».
  • Ανάλογα επιχειρήματα χρησιμοποιούσε ο Αλέξης Τσίπρας και για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που τα εμφάνιζε σαν τελευταία πριν την «δίκαιη ανάπτυξη».
Για τα αντίμετρα, κορωνίδα των οποίων είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ανέφερε πως προϋπόθεση είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 «ούτε δεκαδικό παραπάνω» και πως θα έρθουν στη Βουλή «όλα, ένα προς ένα και σε διαφορετικά άρθρα», καλώντας τη ΝΔ να ψηφίσει τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας που αποτελούν και δικές της θέσεις.
Ανέβασε τους τόνους της κάλπικης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, η οποία, όταν δεν ψηφίζει από κοινού με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα μνημόνια, δηλώνει ότι δεσμεύεται από αυτά, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τζάμπα μάγκα», «απελπισμένο» και «απεγνωσμένο», που «λέει ψέματα», που κάνει «εύκολη πλειοδοσία» με την επιστροφή της υπεραπόδοσης των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων. Επανέλαβε ακόμα πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». 
*
Περισσότερα για το σεμινάριο:
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Άθλια προπαγάνδα με στόχο να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στο λαό
«Μαθήματα» στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πώς θα υπερασπιστούν την αντιλαϊκή συμφωνία που η κυβέρνηση συνομολόγησε με το κουαρτέτο, εξωραΐζοντας το περιεχόμενό της, παρέδωσε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Με ολοφάνερη τη διάθεση διαμοιρασμού της ευθύνης για τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του ή καλύτερα εξολοκλήρου μετάθεσής της στο λαό, τους δανειστές και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, ισχυρίστηκε ότι απλά υλοποιεί
«την εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό πριν από 19 περίπου μήνες, τον Σεπτέμβρη του 2015» για τη «διαχείριση μιας δύσκολης συμφωνίας», που ήταν «αποτέλεσμα ενός σκληρού εκβιασμού» απ' τους δανειστές «που δεν είναι φίλοι μας, είναι απέναντί μας» και με στόχο «να βγάλουμε με αγώνα και με εντιμότητα τη χώρα από τη μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων, που οι δυνάμεις του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος την προσέδεσαν το 2010, αφού πρώτα τη λεηλάτησαν και τη χρεοκόπησαν».
Επανέλαβε, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες, ότι η χώρα βγαίνει «το καλοκαίρι του 2018 οριστικά από τα μνημόνια και από την ταπεινωτική, πολλές φορές, είναι η αλήθεια, επιτροπεία».
Στην πραγματικότητα, για άλλη μια φορά εξαπατά το λαό, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί, όχι μόνο έχουν διάρκεια πολύ πέρα από το 2020, αλλά ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής συνεπάγεται διαρκή μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, που είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.
Ο ικανότερος ...διαχειριστής
Δεν παρέλειψε να εξωραΐσει το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι
«έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές, δεδομένων των συσχετισμών μέσα στους οποίους παλεύουμε, για το κοινωνικό σώμα». Όπως είπε, «εξασφαλίσαμε αντίμετρα και μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, αλλά και επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας (...) εξασφαλίσαμε μια συμφωνία (...) ισορροπημένη», για να προσθέσει ως άλλοθι για το εξόφθαλμα αντιλαϊκό της περιεχόμενο, που δεν καλλωπίζεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης, ότι η συμφωνία αυτή «εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού (...) υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας».
Συνολικά, εξάλλου, επικρότησε τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησής του, μιλώντας για «εξαιρετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην απόδοση της οικονομίας», υποδεικνύοντας συγκεκριμένα το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο απέδωσε όχι στη φοροληστεία και στο σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά στο χτύπημα της φοροδιαφυγής και της μίζας...
Συντηρώντας τον καβγά με τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως υπαγορεύει ο ανταγωνισμός για την αστική διαχείριση, ανέφερε πως
«όταν εντός της χώρας οργίαζε το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο, ότι για άλλη μια φορά διαλύουμε τη χώρα, καταστρέφουμε την οικονομία επειδή καθυστερούμε. Και ενώ αυτοί οργίαζαν και μας πίεζαν, εμείς επιλέξαμε μια ορθή στρατηγική. Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση».
Αναπτυξιακές βάσεις στα ερείπια των δικαιωμάτων του λαού
Επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και δίνοντας το στίγμα της πορείας εφεξής, επανέφερε όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα
«εμπεριέχει μεγάλες μεταρρυθμίσεις», ενώ στο γνωστό πνεύμα καλλιέργειας προσμονής, υποστήριξε ότι «τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, θα είναι η πρώτη τετραετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει το έργο της έξω από τη μέγγενη της επιτροπείας, μας δίνει τη δυνατότητα από τώρα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο. Υπάρχει μπροστά μας μια διετία - κι αυτό δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς - μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας (...) στην οποία επιδιώκουμε να βάλουμε τις βάσεις για την Ελλάδα μιας νέας εποχής».
Σε αυτή την τοποθέτηση εμπεριέχεται και όλο το πλέγμα της άθλιας προπαγάνδας, που στοχεύει να καλλιεργήσει στο λαό κλίμα αναμονής και ανοχής, ότι κάτι καλύτερο έχει να περιμένει.
  • Όταν αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά εάν δεν υπάρξει αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος με στόχο την ανάκτηση των απωλειών αλλά και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, τα χτυπήματα θα είναι απανωτά.
Εκτός από ανάκαμψη κερδών, χάριν της οποίας
«ψηφίσαμε έναν σοβαρό φιλοεπενδυτικό αναπτυξιακό νόμο, έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο τα διαθέσιμα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ (...) ενισχύουμε ακόμα παραπάνω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε το μάτι στο κεφάλαιο ότι «η εμπέδωση της σταθερότητας που φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και κυρίως τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, που θα δημιουργήσουν και τη δυνατότητα ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση, είναι το σήμα για ένα αναγκαίο ισχυρό επενδυτικό κύμα που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία», ενώ του υποσχέθηκε ακόμα «να ισχυροποιήσουμε περισσότερο το γεωπολιτικό και διπλωματικό ρόλο της Ελλάδας» στην ευρύτερη περιοχή...
*
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Αλ. Τσίπρας εμφάνισε το 4ο μνημόνιο σαν... εξιτήριο από την εποχή των μνημονίων!
Πέμπτη 04/05/2017 - 12:57 - Ενημέρωση: Πέμπτη 04/05/2017 - 13:18
 
Το τέταρτο μνημόνιο είναι το εξιτήριο από την εποχή των μνημονίων κατά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακύκλωσε τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε και για το τρίτο μνημόνιο.
  • «Κάναμε αυτή τη δύσκολη πολιτική επιλογή, παίρνοντας ουσιαστικά το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιες πληγές στη χώρα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των πρωθυπουργών που αναζητούσαν φύλλο συκής για τα μνημόνιά τους.
Παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι και αυτή η συμφωνία είναι εντός του πλαισίου που γεννά τα μνημόνια, λέγοντας πως «και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε». Κατά τον πρωθυπουργό, η απεμπλοκή από το τρίτο προϋποθέτει ένα τέταρτο μνημόνιο!
Η νέα συμφωνία, επί της ουσίας το τέταρτο μνημόνιο, είναι για μετά το τρίτο μνημόνιο με μέτρα για το 2019 και το 2020 και όπως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε
«η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18%» στις συντάξεις από το 2019 και «για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ».
Το σφοδρό πλήγμα σε μισθούς και συντάξεις είναι κάτι περισσότερο από οδυνηρό, αφού προστίθεται σε όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατήρησε, ψήφισε και υλοποιεί.
  • Συνεπώς, το εξιτήριο δεν είναι παρά εισιτήριο που οδηγεί από το ένα μνημόνιο στο άλλο με μέτρα μόνιμα και διαρκείας που υλοποιούνται με πραγματικό στόχο να ευνοηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας το ανέφερε, λέγοντας πως «η εμπέδωση της σταθερότητας που φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το σήμα για ένα αναγκαίο ισχυρό επενδυτικό κύμα που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».
Αυτό το σήμα για κερδοφόρες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές και φιλέτα με χαμηλή φορολογία και επιδοτούμενη εργασία ο Αλέξης Τσίπρας το ανέδειξε σε στόχο της κυβέρνησης και το βάφτισε ως «το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον»!
Γι αυτό έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός πως
  • «ψηφίσαμε έναν σοβαρό φιλοεπενδυτικό αναπτυξιακό νόμο, έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο τα διαθέσιμα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ και ενισχύουμε ακόμα παραπάνω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και σε αυτό το πλαίσιο θα είναι και τα «αντίμετρα» με τη μείωση από το 29% στο 26% του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Σε πανηγυρικούς τόνους ισχυρίστηκε ότι «η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη» που έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» και πως «σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας».
Αλλά τα περιβόητα «αντίμετρα» που θα εφαρμοστούν «υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή εφόσον ματώσει ακόμα περισσότερο ο λαός, είναι πάλι για το κεφάλαιο.
  • Όπως για το κεφάλαιο είναι το όφελος, αν προκύψει, από τυχόν προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων του κρατικού χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κυβερνητικό προγραμματισμό εξαετίας λέγοντας πως
«από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση», αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.