Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΔΝΤΕΕ-Και τον κακό τους τον καιρό: Στο Χίλτον με τον κόφτη στο χέρι − Τσακαλώτος: Χιλιό-μετρα λιτότητας και συλλογικές διαπραγματεύσεις με όχι ισότιμη συμμετοχή − ΚΚΕ: Ανάπτυξη με διαχρονικές θυσίες του λαού (VIDEO) − ΠΑΜΕ Χίλτον σήμερα, 18.30

*
*
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Με προληπτικό «κόφτη» άρχισαν οι συζητήσεις στο «Χίλτον»
Τρίτη 28/02/2017 - 23:12 - Ενημέρωση: Τετάρτη 01/03/2017 - 08:26
Η αναβάθμιση του «κόφτη» σε προληπτικό εργαλείο επίτευξης των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και ο επιμερισμός του κόστους των πρόσθετων μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ σε Φορολογικό και Συνταξιοδοτικό είναι στο τραπέζι των διπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών  ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ που ξεκίνησαν την Τρίτη.
Όλο και πιο άσχημα γίνονται τα δεδομένα σχεδόν κάθε μέρα που περνάει μετά την απόφαση του Eurogroup στις 20 Φλεβάρη, όπου η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν αποδέχθηκε μόνο τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018, αλλά και την αναβάθμιση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή του αποκαλούμενου «κόφτη».
Προληπτική ενεργοποίηση του «κόφτη»
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει η φιλοσοφία του «κόφτη» καθώς η ενεργοποίησή του δεν γίνεται όταν θα πιστοποιούνται τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας από την Eurostat κάθε Απρίλη, αλλά θα ενεργοποιείται με βάση τις προβλέψεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε έτους για το επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι νωρίτερα, σε σχέση με ό,τι ισχύει έως τώρα, θα τίθενται σε εφαρμογή αντιλαϊκά μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων που για το 2018 και έπειτα είναι ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως άλλωστε ανέφεραν στη Βουλή τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (βλέπε πιο κάτω) όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, αν δεν επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει και νέα μέτρα πέραν αυτών που θα συμφωνήσει με τους θεσμούς και θα ψηφίσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο αναβαθμισμένος «κόφτης» θα περιλαμβάνει ένα ψηφισμένο πακέτο μέτρων «θετικών» και αρνητικών» και στην περίπτωση π.χ. που δεν πιάνεται ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα προστεθούν επιπλέον «αρνητικά», δηλαδή αντιλαϊκά μέτρα. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στα «θετικά» μέτρα δεν κατατάσσει τόσο τα περιβόητα αντισταθμιστικά μέτρα όσο κυρίως τα αναπτυξιακά, μέτρα-κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις και περισσότερη κερδοφορία.
Μοιράζουν τη ζημιά σε αφορολόγητο και συντάξεις
Στη μέση φαίνεται πως θα μοιραστούν οι νέες απώλειες για φορολογούμενους και συνταξιούχους από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξιμων αποδοχών.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ισόποση επιβάρυνση, που σημαίνει ότι τα 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ πρόσθετα μέτρα θα προέλθουν κατά 1,8 δισ. ευρώ από την επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τη μείωση του αφορολόγητου και κατά 1,8 δισ. ευρώ από την επιπλέον αφαίμαξη των συνταξιούχων.
Υπάρχουν πάντως σκέψεις, από όλες τις πλευρές, για ισορροπία μεταξύ αφορολόγητου και συντάξεων για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θα προτιμούσε να είναι μεγαλύτερη η επιβάρυνση στο Φορολογικό και λιγότερο στο Συνταξιοδοτικό για λόγους πολιτικού κόστους.
Στην πλευρά των δανειστών φαίνεται να κυριαρχεί περισσότερο η μείωση των δαπανών για συντάξεις έναντι μιας μεγαλύτερης μείωσης του αφορολόγητου αφ' ενός μεν διότι η περικοπή των συντάξεων έχει άμεση απόδοση έναντι της είσπραξης φόρων και αφ' ετέρου δε διότι η μείωση των συντάξεων έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, οι συντάξεις ακολουθούν την πτωτική πορεία των μισθών
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Ευ. Τσακαλώτος: Και άλλα μέτρα «αν είμαστε εκτός στόχων» - ΚΚΕ: Καμία αναμονή από το λαό
Τρίτη 28/02/2017 - 18:34 - Ενημέρωση: Τρίτη 28/02/2017 - 21:29
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν κι επιπλέον μέτρα από τα ήδη συμφωνημένα στο Eurogroup της 20ής Φλεβάρη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
«Αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε περίπτωση και για κάθε χώρα στην Ευρωζώνη ακόμα κι αν δεν είναι σε μνημόνιο. Παραδέχθηκε ότι «το πακέτο είναι υφεσιακό», αλλά «δεν αυξάνεται η λιτότητα» και πως θα υπάρχουν «αντισταθμιστικά μέτρα», αποφεύγοντας να πει κάτι πιο συγκεκριμένο τόσο για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, που συμφωνήθηκε να μειωθούν, λέγοντας ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα «είναι μέρος της διαπραγμάτευσης». 

Επανέλαβε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει «ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα» και πως οι εργαζόμενοι και σε περίοδο ανάπτυξης θα εισπράξουν ψίχουλα, αφού όπως ανέφερε «θα μπορέσουν στην ανάπτυξη να έχουν κάποια συμμετοχή με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», αλλά «όχι ισότιμη».
Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο να απαντήσει στην κριτική πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση για να καταδείξει ότι είναι ικανότερη από τη ΝΔ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, ισχυριζόμενος ότι για την καθυστέρηση ευθύνονται οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Ο υπουργός ανέφερε πως στόχος στο Eurogroup του Μάρτη είναι «να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα» και πως «το ΔΝΤ θα μπει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
(VIDEO κορυφής)
«Καμία αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, όχι μόνο για να επιβάλει την αναπλήρωση των απωλειών, αλλά και για να συντρίψει το καπιταλιστικό σύστημα.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση», η οποία είναι «τμήμα μιας συνολικότερης διαπάλης» μεταξύ ΔΝΤ και ΗΠΑ από τη μια και της ΕΕ και της Γερμανίας από την άλλη «με επίδικο ποιος θα κερδίσει περισσότερο, ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν περισσότερο ωφελημένοι», αλλά και πώς θα επιμεριστεί το βάρος των ζημιών της καπιταλιστικής κρίσης «και ιδιαίτερα του ιδιωτικού και κρατικού χρέους και στο στόχαστρο μπαίνει η Γερμανία». Πρόσθεσε πως «παρά τις διαφορές τους έχουν συμπράξει μέτωπο απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, απέναντι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν τα μέτρα σχετίζονται με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, όπως σαφώς εννόησε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ για τα περί ευρωπαϊκών κεκτημένων στα Εργασιακά υπενθύμισε τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις του Ολάντ στη Γαλλία και του Ρέντσι στην Ιταλία που έγιναν με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θέλουν τον εργαζόμενο αναλώσιμο και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και ανέφερε πως τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα, όχι μόνο για όσο διαρκούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%.
Για τα περί τέλους της λιτότητας, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ανέφερε πως η ανάπτυξη προκύπτει από τις διαχρονικές θυσίες που θα κάνουν οι εργαζόμενοι και γι' αυτό η κυβέρνηση δεν τολμά να μιλήσει για αποκατάσταση των απωλειών τους, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρξει «όχι μόνο αποκατάσταση ούτε καν βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης». Για τα αντισταθμιστικά σημείωσε πως είναι προς όφελος του κεφαλαίου κατά κύριο λόγο και ένα μικρό μέρος θα οδηγηθεί στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Τοποθετήσεις των κομμάτων
Ανικανότητα και αναντιστοιχία ήταν τα δύο σημεία όπου επικέντρωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν ένα χρόνο. Ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση άλλα δηλώνει και άλλα πράττει καθώς και σε νέα μέτρα συμφώνησε και για μετά το 2018 θα εφαρμοστούν.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «και σήμερα κρύφτηκε» και πως στο Eurogroup η κυβέρνηση «έδωσε τα πάντα για να επιτρέψει η τρόικα» και πως ετοιμάζεται να ψηφίσει «τέταρτο μνημόνιο με άλλο όνομα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.