Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Τα φραουλοχώραφα της Μαρφίν και οι εμπρηστές της ζωής μας


Περισσότερα για «Μαρφίν», από Μποτίλια:
* * *
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ
Με καθυστέρηση εξίμισι ετών ξεκίνησε η δίκη
Δευτέρα 19/09/2016 - 19:41
Χρειάστηκε να συμπληρωθούν εξίμισι χρόνια από τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Τράπεζας Μαρφίν, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, για να ξεκινήσει σήμερα η δίκη των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται πως ο εμπρησμός είχε εκδηλωθεί στο υποκατάστημα της τράπεζας επί της οδού Σταδίου, στις 5 Μάη 2010, μέρα πανεργατικής απεργίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι στην τράπεζα.
Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε κάνει λόγο για προβοκάτσια και ότι στόχος της προβοκάτσιας, που είχε στηθεί από μηχανισμούς εκείνη τη μέρα που έδρασαν σε διαφορετικούς χώρους, στη Σταδίου και έξω από τη Βουλή, ήταν η τρομοκράτηση του λαού.
Επιπρόσθετα, κλίμα τρομοκρατίας από τη διοίκηση της τράπεζας, για να μην απεργήσουν, είχαν καταγγείλει στο δικαστήριο (στη δίκη των στελεχών της τράπεζας) οι εργαζόμενοι που κινδύνευσε η ζωή τους.
Για τον εμπρησμό προσήχθησαν άτομα ύποπτα μετά από ένα χρόνο, ενώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν δύο χρόνια μετά. Έτσι μετά από 6,5 χρόνια και σειρά αναβολών (δεν αιτήθηκαν οι κατηγορούμενοι), αφού μέχρι και ουσιώδεις μάρτυρες απουσίαζαν από το δικαστήριο και διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή, ξεκίνησε η δίκη.

Στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου κάθονται οι 34χρονοι Θ. Σίψας και Π. Αντρέεβ. Ο πρώτος κατηγορείται για τον εμπρησμό και ο δεύτερος για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Στις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με το βούλευμα, εμπλέκονται ακόμη πέντε άγνωστα άτομα. Ο Θ. Σίψας, από την αρχή αλλά και σήμερα, αρνείται τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα στοιχεία της Αστυνομίας βάσει των οποίων παραπέμφθηκε και είπε ότι είχε πάρει μέρος στην πορεία ως διαδηλωτής.
Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο κατηγορούμενος ουσιαστικά «στοχοποιήθηκε» από τις διωκτικές αρχές με «μοναδικό στοιχείο σε βάρος του» μία ανώνυμη επιστολή, ενώ επισημαίνονται «σοβαρότατες παρατυπίες» και αγνόηση καταθέσεων, φωτογραφιών και βίντεο που εμφανίζουν τον κατηγορούμενο να βρίσκεται πολύ μακρύτερα από την τράπεζα την επίμαχη στιγμή. Αντίστοιχα, ο Π. Αντρέεβ αρνείται την κατηγορία, όπως είπε την ημέρα εκείνη βρισκόταν στην εργασία του.
Στη δίκη κατέθεσαν δευτερεύοντες μάρτυρες (πάνω από 20). Έχουν κληθεί πάνω από 80. Κανένας δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων τους δράστες, ενώ υπήρξε και ένας που ζήτησε να μην επεκταθεί περαιτέρω γιατί δεν ένιωθε ασφαλής: Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Δεν νιώθω ασφάλεια. Υπήρχε ένας διάλογος τότε με κάποια άτομα. Δεν έχω δει τα πρόσωπα αυτά σήμερα εδώ».
Ο μάρτυρας Γ. Στρατογιαννάκης, υπάλληλος της Μαρφίν, περιέγραψε στο δικαστήριο άτομο, που βρισκόταν στο σημείο που είχε σπάσει η τζαμαρία, που κρατούσε κάνιστρο και «κάτι έριχνε ή έτσι φαινόταν». Η Α. Χρηστάκη, υπάλληλος της τράπεζας, περιέγραψε τους δράστες της επίθεσης ως «μικρόσωμα, αδύνατα παιδιά. Δεν ήταν άνδρες. Είχαν ευλυγισία και έκαναν γρήγορα τις κινήσεις τους. Είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά, με υφάσματα και μάσκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.