Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η ΑΥΓΗ στη «δυναμική αγορά εργασίας» και οι εργαζόμενοι στα θηρία της − ΚΚΕ: Οι πολιτικές της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας» στην ΕΕ

Φρούδες ελπίδες
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για άλλο ένα «κατόρθωμά» της: Μειώνει την ανεργία! Και πασχίζει να το πιστωθεί πολιτικά, προβάλλοντας κάλπικη αισιοδοξία ότι έρχεται ανάκαμψη, άρα αρχίζουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Επομένως, εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν επίσης να αισιοδοξούν για καλύτερες μέρες.
Η χτεσινή «Αυγή», μάλιστα, γράφει στο πρωτοσέλιδο για «δυναμική στην αγορά εργασίας». Που σημαίνει ότι δημιουργούνται συνθήκες γοργής μείωσης της ανεργίας.

ΚΚΕ
Σχόλιο για την παρουσίαση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη»
Παρασκευή 19/08/2016 - 12:22
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» (βλέπε πιο κάτω), αναφέρει:
«Η εργασιακή ζούγκλα της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, με στόχο να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι πολιτικές της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας», που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επιταχύνθηκαν με την καπιταλιστική οικονομική κρίση.
Είναι τουλάχιστον προκλητικοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι αυξήθηκαν οι προσλήψεις, καθώς τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές πραγματοποιούνται με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και μειωμένους μισθούς. Στην ουσία ομολογούν ότι η όποια ανάκαμψη θα στηριχθεί στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων, για τα οποία ετοιμάζεται νέο χτύπημα με τον επόμενο γύρο αξιολόγησης.
Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα οι εργαζόμενοι χρειάζεται να αντιτάξουν τη μαζική, οργανωμένη πάλη τους, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου των τελευταίων χρόνων, κάλυψη των απωλειών σε εισόδημα και κοινωνικές παροχές.
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα».
902

Και πασχίζει να το τεκμηριώσει με επιχειρήματα όπως:
«Για έκτο συνεχή μήνα αυξάνεται η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα (...) Η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούλιο ήταν η υψηλότερη καταγεγραμμένη από το 2001 μέχρι σήμερα για αυτόν το μήνα (...) Σχεδόν 20.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον φετινό Ιούλιο, με ενθαρρυντική την παράμετρο ότι η αυξητική τάση εμφανίζει διάρκεια».
Δεν μπορεί να κρύψει, βεβαίως, ότι πάνω από τις μισές νέες θέσεις είναι ελαστικής απασχόλησης. Το αποδίδει, όμως, στην κρίση και μιλά για
«στοίχημα να συνδυαστεί η αύξηση της απασχόλησης με την επαναφορά της "κανονικότητας" στην αγορά εργασίας».
Αν έτσι, όμως, έχουν τα πράγματα, προς τι τα πανηγύρια για «δυναμική»; Είναι το «τυρί στη φάκα» σε εργαζόμενους - ανέργους ότι αφού με την πολιτική της η κυβέρνηση αυξάνει τις θέσεις εργασίας, ε, πού θα πάει, θα φέρει και την «κανονικότητα»...
Δεν ξέρουμε τι εννοεί «κανονικότητα», αλλά αυτή η ασάφεια είναι ύποπτη και πάντως δεν εμπνέει καμιά σιγουριά για εργαζόμενους - ανέργους.
Ακόμη και αν υπονοεί τον «αναπτυξιακό νόμο», που εκτός από τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου χρηματοδοτεί επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Άλλωστε, για «στοίχημα» μιλά, ενώ τις θέσεις τις δημιουργούν οι επιχειρηματίες.
  • Αυτή η προπαγάνδα, όμως, πασχίζει να επιδράσει στις συνειδήσεις εργαζομένων - ανέργων, να περιμένουν, να ανεχτούν, να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική για φρούδες ελπίδες και κάλπικες προσδοκίες ότι θα έχουν και θα βρίσκουν δουλειά, αντί να οργανωθούν και να παλέψουν και γι' αυτό.
Άλλωστε, το αποτέλεσμα των παραπάνω θέσεων εργασίας προκύπτει ως ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων.
Τον Ιούλη, έγιναν 201.793 προσλήψεις και 182.512 απολύσεις. Κάποιες πολλές χιλιάδες εργαζομένων, λοιπόν, πέρασαν στην ανεργία.
Έτσι ανακυκλώνονται.
  • Κρύβει δε η κυβέρνηση ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνεχίζουν να αποτελούν μία από τις κύριες μορφές απασχόλησης και να παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Για παράδειγμα,
  • τον Ιούλη του 2013 έληξαν 40.348
  • τον Ιούλη του 2015 έληξαν 62.890 και
  • τον φετινό Ιούλη έληξαν 73.134 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Επίσης, το μήνα Ιούλη είναι αυξημένες οι θέσεις εργασίας λόγω εποχικότητας, βασικά στον τομέα του τουρισμού.
  • Ακόμη, οι περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας είναι προσωρινής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ κυριαρχούν και αυξάνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας.
Η τάση είναι παγκόσμια και μάλιστα στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α.
  • Να γιατί η ασάφεια με το «στοίχημα της κανονικότητας» που προβάλλει η κυβέρνηση είναι ύποπτο, δεν εννοεί, γιατί δεν μπορεί να το πετύχει, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 8ωρο ή 7ωρο.
Και ένα ζήτημα ακόμη:
  • Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, την περίοδο 2009 - 2014, καταγράφηκαν 800.000 άνεργοι.
Με δεδομένο ότι έως το 2014 οι άνεργοι ήταν 1,5 εκατομμύριο, σημαίνει ότι την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και μάλιστα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, κοντά στο 5%, διπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ, υπήρχαν - δημιουργήθηκαν 700.000 άνεργοι.
  • Άρα, η ανεργία είναι σύμφυτη του καπιταλισμού, σε όποια φάση, ανάπτυξη ή κρίση (στην κρίση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς).
  • Να γιατί εργαζόμενοι και άνεργοι όχι μόνο δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στις κάλπικες ελπίδες και προσδοκίες κυβέρνησης - κεφαλαίου για αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, στο δικό τους αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό δρόμο.

ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σταθερή και ραγδαία η ελαστικοποίηση της εργασίας
Πέμπτη 18/08/2016 - 20:56
Οι ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης κυριαρχούν, όπως επιβεβαιώνουν και για το μήνα Ιούλη 2016 τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις κύριες μορφές απασχόλησης και να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη αύξηση που καταγράφει το σύστημα στη λήξη τέτοιων συμβάσεων. Από 40.348 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που είχαν λήξει τον Ιούλη 2013, έφτασαν στις 62.890 τον Ιούλη του 2015 και φέτος ανέβηκαν στις 73.134 . Ταυτόχρονα, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, αποτελούν σχεδόν το 55% των προσλήψεων.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το όποιο θετικό ισοζύγιο προκύπτει (τον Ιούλη του 2016 έγιναν περίπου 19.000 περισσότερες προσλήψεις από ό,τι απολύσεις), είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης, αλλά και της μεγάλης μείωσης των μισθών. 
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των ροών τον Ιούλη είναι φαινόμενο που καταγράφεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λόγω της εποχικότητας της εργασίας στον κλάδο του τουρισμού.
  • Πρέπει να σημειωθεί επίσης, η ιδιαίτερα αυξανόμενη ένταση του φαινομένου των λεγόμενων «οικειοθελών απολύσεων». Τον Ιούλη του 2013 ήταν 28.720, το 2014 ανέβηκαν στις 58.952, το 2015 στις 67.053 και το 2016 έφτασαν τις 82.243!
Αν και τα στοιχεία δείχνουν τη σταθερή και ραγδαία ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση προσπάθησε και σήμερα να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας, αξιοποιώντας, όπως τη βολεύει, τα στοιχεία του «Εργάνη».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σημειώνεται
«η υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα» και το «το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 253.945 νέες θέσεις εργασίας»
Αναφέρει επίσης ότι  
«οι προσπάθειες της κυβέρνησης, για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας συνεχίζονται και εντείνονται».
Μόνο που αυτές οι «προσπάθειες» εστιάζουν κατά βάση
  • στη διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και
  • στην καθήλωση, αν όχι στην παραπέρα συρρίκνωση των εισοδημάτων,
προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκουν φτηνή εργατική δύναμη και οι εργασιακές σχέσεις να προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.