Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΔΕΘαπάρετε τίποτα: Το «κεφάλαιο» Τσίπρας, η δίκαιη ανάπτυξη και οι αυταπάτες (άλλης) μιας «Έκθεσης» − ΚΚΕ:Το παραμύθι του χρέους και το χρέος του λαού

Ή ΟΛΑ(ντ) ή τίποτα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου με «σημαία» τη «δίκαιη ανάπτυξη»
Κυριακή 28/08/2016 - 09:30 - Ενημέρωση: Κυριακή 28/08/2016 - 11:29
Με δύο βασικές προπαγανδιστικές αιχμές η κυβέρνηση θα δώσει το επόμενο διάστημα τη μάχη της χειραγώγησης του λαού, σε μια περίοδο όπου η «ωρίμανση» παλιών αντιλαϊκών μέτρων και η επιβολή νέων στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχία και εκνευρισμό. 
Το εφεύρημα της «δίκαιης ανάπτυξης» είναι η μία και η άλλη είναι η συμπόρευση με σοσιαλδημοκράτες και άλλους αρχηγούς κρατών του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου, για την επίτευξή της.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για την συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Real News
Κυριακή 28/08/2016 - 11:25
Σε σχόλιό του για την συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Real News, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:
«Ο κ. Τσίπρας καλεί τον ελληνικό λαό να υπομείνει αγόγγυστα τα αντιλαϊκά μέτρα που του φορτώνει, δίπλα σ' αυτά των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο όνομα κάποιας ρύθμισης του χρέους, που θα εξακολουθεί να πληρώνει ο λαός, κάποιας μείωσης των πλεονασμάτων, που θα συνεχίσουν να βγαίνουν από το ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών, κάποιας ανάκαμψης, που θα είναι μόνο για τα κέρδη των λίγων.
Το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα δε μπορεί να πείσει πλέον το λαό, ο οποίος γνωρίζει ότι ο ίδιος θα είναι πάλι ο χαμένος, ενώ κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο».
902

«Δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε και αναμένουμε εκ μέρους της συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Αυτό προφανώς θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι «κόκκινη γραμμή μας είναι να μην πάμε πουθενά πίσω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μείωση των πλεονασμάτων για μετά το 2018, σημείωσε ότι η μείωση των πλεονασμάτων συναρτάται με την απόφαση που θα λάβει η ΕΕ για την απομείωση του χρέους, και υπενθύμισε ότι 
«η Ευρώπη έχει δεσμευτεί σ' αυτήν την κατεύθυνση με τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου, και την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου, που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα».
Αναφερόμενος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει πως είναι αναγκαίο 
«όχι να φτιάξουν τη δική τους ομαδοποίηση, αλλά σε συνεργασία και με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μιλήσουν για την ανάγκη κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής με επείγουσες πρωτοβουλίες μεταφοράς πόρων προς την περιφέρεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας».
Προσθέτει ότι ο Νότος πρέπει πλέον να αναζητήσει δραστικότερους τρόπους παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να είμαστε η φτωχή περιφέρεια της ΕΕ, θέλουμε να είμαστε ένα νέο κέντρο με ατζέντα και θετικές προτάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». (Επάνω το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα). 
Σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία της κυβέρνησης να δώσει μια κάποια υπόσταση στο ευφυολόγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της. 

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους υπουργούς του να ξεσκονίσουν κωδικούς προκειμένου να εντοπίσουν και την παραμικρή δυνατότητα παροχών στον τομέα τους, ώστε να μπορέσει κάτι να εξαγγείλει απ' το βήμα της ΔΕΘ που δεν θα είναι απλά και μόνο μια υπόσχεση.
Εντούτοις, όλοι παραδέχονται ότι περιθώρια παροχών δεν υφίστανται, συνεπώς ο Αλ. Τσίπρας θα περιοριστεί στην καλλιέργεια αυταπατών για το μέρισμα που τάχα αναλογεί στο λαό απ' τα κέρδη της καπιταλιστικής ανάπτυξης όταν αυτή έρθει.
Pes pes, το πιστέψανε κι οι ίδιοι
Σαφές το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα
Αύριο, Δευτέρα, τα αντιλαϊκά παζάρια μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «εταίρων» του εγχώριου κεφαλαίου μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, τόσο με τη συνεδρίαση του Euro Working Group όσο και με τις επαφές που θα πραγματοποιήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της συνεδρίασης, η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με το υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει ότι
«η συνάντηση είναι προπαρασκευαστικής φύσεως ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Ιούλιο».
Στο επίκεντρο των επαφών και των παζαριών θα βρεθούν οι «εκκρεμότητες» για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM, καθώς και η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης «αξιολόγησης».
Η προθεσμία για την εκταμίευση της υποδόσης λήγει στις 31/10, ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει να καταγραφεί σαφής «πρόοδος» μέχρι το Γιούρογκρουπ της 9ης Σεπτέμβρη στη Μπρατισλάβα.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους «σταθμούς» του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση των νομοθετικών παρεμβάσεων και των εφαρμοστικών διατάξεων που επιδιώκει να «τρέξει» η ελληνική κυβέρνηση.
Μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν και δεύτερη φορά στην Ελλάδα μετά τα μέσα Οκτώβρη και αφού θα έχουν προηγηθεί η νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 10/10, η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (7 - 9/10) και η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 (αρχές Οκτώβρη).
ΣΥμμορια ΑΝΕΛέητων
Αντιλαϊκό μπαράζ για λογαριασμό του κεφαλαίου
Σε ό,τι αφορά τις «εκκρεμότητες» της πρώτης και τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της δεύτερης «αξιολόγησης», αυτές αφορούν τόσο ήδη ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα για τα οποία εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις, όσο και την προώθηση νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων.
Χαρακτηριστικά, πέρα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, στο αντιλαϊκό μπαράζ του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
  • Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας. 
  • «Ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» ως προϋπόθεση για το «πάγωμα» της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και άλλες κατηγορίες).
  • Σταδιακή ενεργοποίηση ενός εθνικού συστήματος «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», η οποία θα συνδεθεί με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», μέσω της οποίας προαναγγέλλεται νέο «σφαγείο» στις παροχές - ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
  • Ενεργοποίηση εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. 
  • Ολοκλήρωση της συγκρότησης του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και του κανονισμού λειτουργίας του.
  • Μεταφορά στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της συμμετοχής του κράτους σε ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.
  • Μεταφορά μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Απεύθυνση πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό. 
  • Νομοθεσία για την άμεση αδειοδότηση των επιχειρήσεων και εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων σχετικών διατάξεων.
  • Κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. 
  • Αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές (με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» τους).
  • Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία και προώθηση μέτρων για την παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε «στρατηγικό επενδυτή».
  • Αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και του ΤΧΣ. 
  • Ανάλυση των «κόκκινων» δανείων, στοχοθέτηση της απομείωσής τους ανά τραπεζικό όμιλο και τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση.
  • Αλλαγή στο νομικό πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.