Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΚΚΕ: Το ακούσαμε; «Η ΕΕ δεν καθορίζει δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις» ‒ Για την ασφαλειά μας: Να αξιοποιήσουμε το χρόνο που απομένει

Πολύτιμος ο χρόνος που «τρέχει»
Με διαρροές στον Τύπο για την «αξιολόγηση» και την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα και διεύρυνσή της με νέα μέτωπα σε βάρος του λαού.
Έτσι, δίπλα στο Ασφαλιστικό, που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες, προστίθεται τώρα το Φορολογικό.
  • Για τους μεν αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες, η φοροαφαίμαξη που τους ετοιμάζει και αυτή η κυβέρνηση είναι γνωστή και ψηφισμένη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
  • Για τους δε εργαζόμενους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται πως κρύβει επώδυνες εκπλήξεις, που θα πλήξουν κι άλλο το ήδη «μαδημένο» λαϊκό εισόδημα.
Και βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από τις βασικές προβλέψεις του μνημονίου είναι:
  • Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προς το χειρότερο
  • Η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και η απελευθέρωση των απολύσεων.
Ειδικά γι' αυτό το «πακέτο μέτρων» που αφορά στα Εργασιακά, η κυβέρνηση, η ΕΕ και η μεγαλοεργοδοσία έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους.
  • Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν πρόσφατα την αναθεωρημένη «Κοινωνική Χάρτα» της ΕΕ, που θεσμοθετεί τη δυνατότητα της ανταπεργίας (lock out).
Μόλις χτες, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους απασχολούμενους στα «πεντάμηνα», επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά!

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Πέμπτη 18/02/2016 - 14:36
«Η ΕΕ δεν καθορίζει δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις». Αυτό κυνικά απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» που αναδείκνυε τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τα επιτακτικά προβλήματά τους και το δικαίωμά τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Μάλιστα προκλητικά καλεί «τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου» για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δήμους και άλλες υπηρεσίες και πετάγονται στο δρόμο χωρίς επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασή τους για να έρθει η επόμενη φουρνιά, ανακυκλώνοντας την ανεργία, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησής της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε, δε, γαργάρα το αίτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων τους, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες το ζήτημα και λέγοντας ότι «θα ζητήσει πληροφορίες από τις εθνικές αρχές».
Αν και είναι γνωστός ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ, δεν παύει η απάντηση αυτή να είναι μια ωμή και προκλητική τοποθέτηση που δεν αφήνει σε κανέναν αμφιβολία για το ρόλο της:
  • Ενάντια στους εργαζόμενους για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου...
Αυτά βεβαίως τα γνωρίζει πολύ καλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που σπεύδει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας την πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας, μετατρέποντας τη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους.
Πίσω από τα πολλά και παχιά λόγια για το δήθεν ενδιαφέρον της για την «απασχόληση» και την καταπολέμηση της ανεργίας, η ΕΕ διά στόματος Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει τι επιδιώκει για τους εργαζόμενους:
  • Μισθούς-ψίχουλα, τετράωρα, πεντάμηνα, ωράρια-λάστιχο, συμβόλαια της μιας ημέρας.
Αυτό σημαίνει γενικευμένη ανασφάλεια για ένα κομμάτι ψωμί που χαρίζει αμύθητα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους που πριμοδοτούνται με φορολογικά κι άλλα προνόμια από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.
  • Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που θα εξασφαλίσουν πραγματικά σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που θα υπηρετεί τις ανάγκες τους, παίρνοντας οι ίδιοι την εξουσία για να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, για να αποδεσμευτεί ο λαός μας από την ΕΕ και τις άλλες διακρατικές συμμαχίες του κεφαλαίου.
Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, που προβάλλεται και σαν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση»,
  • είναι πλέον εμφανές ότι το σχέδιο που διαμορφώνεται, θα είναι πολύ χειρότερο από το έκτρωμα που παρουσίασε με την πρότασή της η κυβέρνηση.
Από αυτή τη σκοπιά, ελάχιστη αξία έχει η προσπάθεια που κάνει να ελιχθεί με προσκλήσεις για διάλογο, όταν είναι βέβαιο ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα συζητάει και καταλήγει σε ακόμα πιο δραστικά μέτρα
  • αύξησης των εισφορών και μείωσης των παροχών,
  • ανεξάρτητα από τους ρυθμούς προσαρμογής που θα επιλεγούν στο τέλος, για να διασκεδαστούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτά που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «βελτιωτικά» τάχα μέτρα, είναι «αέρας κοπανιστός» και δείχνουν τα περιορισμένα περιθώρια που έχει να ελιχθεί απέναντι στο λαό, στην προσπάθειά της να υπηρετήσει τις επείγουσες και αδιαπραγμάτευτες για κάθε κυβέρνηση ανάγκες του κεφαλαίου, σε συνθήκες μάλιστα που η οικονομία δυσκολεύεται πολύ να ανακάμψει.
Επομένως, η περίοδος που διανύουμε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι περίοδος «νηνεμίας» σε ότι αφορά τις αντιλαϊκές διαθέσεις της κυβέρνησης.
Το αντίθετο συμβαίνει. Στο παρασκήνιο, όχι μόνο ενισχύονται με νέα μέτρα μέτωπα που είναι ανοιχτά, όπως το Ασφαλιστικό, αλλά ανοίγουν κι άλλα.
  • Κάθε παραίτηση, αναμονή ή καθυστέρηση στην καλύτερη οργάνωση της πάλης μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε χειρότερη θέση, στην αντιπαράθεση με τα μέτρα της κυβέρνησης.
Με σχέδιο, δουλειά στους κλάδους, οργάνωση και διεύρυνση της συσπείρωσης στα σωματεία, με νέες πρωτοβουλίες και δυνάμωμα της συμβολής των εργαζομένων στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των αποφάσεων, τα συνδικάτα χρειάζεται να κατοχυρώσουν τα βήματα που έκαναν το προηγούμενο διάστημα, να προετοιμαστούν για κλιμάκωση με όλες τις μορφές.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο χρόνος που τώρα «τρέχει» είναι πολύτιμος και πρέπει να αξιοποιηθεί.
  • Αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή το Ασφαλιστικό παρά τη γενικευμένη κατακραυγή, η απάντηση με 48ωρη γενική απεργία πρέπει κυριολεκτικά να τραντάξει τα πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.