Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Παζάρια σε Φραγκφούρτη, Βρυξέλλες και Παρίσι και στο τέλος ξυρίζουν τον λαό ‒ Σόιμπλε: Δεν επιθυμούμε Grexit, αλλά είναι λάθος να νομίζει η Αθήνα ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο ‒ Σαπέν: Έχουμε μια καλή δυναμική και την την ικανότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό

Β. Σόιμπλε: Δεν πιστεύω ότι θα υποβληθεί συνολική αξιολόγηση στις 11 Μάη
Δημοσίευση: Τρί, 05/05/2015 - 17:04
Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ απαίτησε τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «το ΔΝΤ ασφαλώς δεν έκανε μια τέτοια δήλωση» και πρόσθεσε ότι το στέλεχος του Ταμείου ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2022.
Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα».
Για τις διαπραγματεύσεις ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 11 Μάη δήλωσε πως «δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος», επαναλαμβάνοντας πως οι δανειστές αναμένουν τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος μνημονίου.
Για τα περί «Grexit» ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε εικασίες και δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit». Ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Αυτό μάλλον ήταν λάθος να το νομίζει η Αθήνα. Η Ευρώπη προέχει, για να προχωρά, να λειτουργεί». Δήλωσε ακόμα πως «ήταν μεγάλο λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας που αθέτησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας» και ότι «πήραμε το μάθημα να μην το επιτρέψουμε πάλι κάτι τέτοιο».
Επίσης για τις δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας δήλωσε πως
«ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Μίλησε για την ανάγκη να γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν. Και γι' αυτό αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες».

Παζάρια σε Φραγκφούρτη, Βρυξέλλες και Παρίσι
Δημοσίευση: Τρί, 05/05/2015 - 09:57
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 05/05/2015 - 14:41
Σε πολλά «μέτωπα» συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους της, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων.
Το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθούν στη Φραγκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Η κυβέρνηση προσδοκά να αυξήσει η ΕΚΤ το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα για την αγορά εντόκων γραμματίων και να διασφαλίσει ότι δεν θα μπουν εμπόδια στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. (Βλέπε πιο κάτω).
 

Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. 
Απειλεί με αποχώρηση το ΔΝΤ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών και για το πώς θα προχωρήσουν οι προτεραιότητες πολιτικής».
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», το ΔΝΤ απειλεί την Ευρωζώνη με απόσυρση από το ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης», εάν οι Ευρωπαίοι δεν διαγράψουν «εδώ και τώρα» μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους. Η προειδοποίηση αυτή φέρεται να διατυπώθηκε από τον Πόουλ Τόμσεν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
Το ΔΝΤ απειλεί να μην καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από την δόση των 7,2 δισ. ευρώ, εάν δεν υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, θεωρώντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα. 

Το δημοσίευμα αναφέρει πως με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα 1,5%, ενώ με βάση το πρόγραμμα θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.
Με βάση το καταστατικό του, το ΔΝΤ μετέχει σε προγράμματα «διάσωσης» υπό την προϋπόθεση ότι το κρατικό χρέος θα είναι «βιώσιμο».

Σε κάθε περίπτωση η απογείωση των ελλειμμάτων μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και αύξηση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν σε περίπτωση που υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση.
Ο λαός θα πληρώσει τη συμφωνία
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να επιτευχθεί μια «συνολική» συμφωνία που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους μέχρι το 2016, αντί για μια «ενδιάμεση» συμφωνία για την τρέχουσα δόση.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει σε πρώτο πλάνο τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει μια νέα δανειακή σύμβαση, εκτός από τα μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης.
Πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε άγνοια για τη νέα πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για «συμφωνία - πακέτο».
Δηλώσεις Γιούνκερ περί Grexit
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βέλγιο, δήλωσε ότι «το Grexit δεν αποτελεί επιλογή». Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις», φέρεται να είπε ο Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνίδας φοιτήτριας. 
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνσή μας και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτά τα βήματα», πρόσθεσε.
Φωτογραφία αρχείου (πηγή Α.Ρ.)
Μ. Σαπέν: Υπάρχει δυναμική για να επιτευχθεί συμβιβασμός
Δημοσίευση: Τρί, 05/05/2015 - 14:15
Δυνατότητα να «κλείσει» η συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της βλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν, αν και εμφανίζεται αντίθετος στο ενδεχόμενο να αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη.
«Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα - όχι τώρα εντελώς άμεσα - έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό. Έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της αλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα. Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή μια χρήσιμη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μ. Σαπέν εμφανίστηκε απορριπτικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει η Γαλλική κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας.
«Όχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί» απάντησε στο σχετικό ερώτημα.
Ερωτώμενος για τις «δυσκολίες» που προβάλει το ΔΝΤ απάντησε: «Κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας».
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θεώρησε χρήσιμο να έχει μεμονωμένες συναντήσεις με ομολόγους του για να τους εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Είναι πολύ σημαντικό, επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη. Είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς. Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία, η μέγιστη επικοινωνία», είπε.
Ο Γ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν η Γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία και υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.