Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Συρία-Ιράκ-Τουρκία: Ενδοϊμπεριαλιστικές αναμοχλεύσεις για εμβάθυνση της επέμβασης ‒ Κι άλλοι Βρετανοί «εκπαιδευτές» ‒ Φονική επίθεση στη Δαμασκό με θύματα παιδιά


ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές αναμοχλεύσεις για εμβάθυνση της επέμβασης
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για εμβάθυνση της επέμβασης σε Συρία - Ιράκ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να επαναφέρει στο τραπέζι την απαίτησή του για ανατροπή του Σύρου προέδρου Ασαντ και τη δημιουργία «ουδέτερης» ζώνης στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, και το Βρετανό υπουργό Αμυνας Μάικλ Φάλον να ανακοινώνει στη Βαγδάτη την αποστολή νέων στρατιωτικών «συμβούλων» που θα αναλάβουν την εκπαίδευση «του ιρακινού στρατού σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στο αυτόνομο Κουρδιστάν του Βόρειου Ιράκ»...
Η προσπάθεια του Νταβούτογλου να επαναφέρει ως προτεραιότητα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και τη δημιουργία της λεγόμενης «νεκρής ζώνης» στο συριακό έδαφος «σερβιρίστηκε» διά της πλαγίας οδού.
Χρησιμοποίησε την περίπτωση του Χαλεπίου, που έχει καταστραφεί από τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων μισθοφόρων όπως το «Μέτωπο Νούσρα» και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», για να υποστηρίξει ότι, εάν πέσει στα χέρια του συριακού στρατού και της κυβέρνησης Ασαντ, τότε η Τουρκία θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, γιατί τάχα θα δεχτεί νέα κύματα χιλιάδων προσφύγων. «Εάν πέσει το Χαλέπι, εμείς στην Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη, πολύ σοβαρή, ανησυχητική κρίση προσφύγων. Γι' αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης», πρόσθεσε, ένα 24ωρο μετά από το άρθρο του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, στο οποίο ο τελευταίος ισχυριζόταν ότι ήρθε η ώρα «μετά από το Κομπανί, να σώσουμε το Χαλέπι» (βλέπε και από Μποτίλια).
Δεν είναι τυχαία η ταύτιση των επιχειρημάτων Φαμπιούς και Νταβούτογλου, καθώς από τα μέσα Οκτώβρη είναι προφανής η (σε αυτό το στάδιο) μεταξύ τους σύμπτωση συμφερόντων, που επιδιώκει «ξεκαθάρισμα» του «γεωπολιτικού τοπίου» στη Συρία, με προτεραιότητα την ανατροπή του Ασαντ.
Έρχονται και άλλοι Βρετανοί «εκπαιδευτές»
Το ίδιο 24ωρο, στη Βαγδάτη ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον ανακοίνωσε, έπειτα από συναντήσεις του με Ιρακινούς αξιωματούχους, την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει «σε περιοχές του Ιράκ και όχι μόνο στο Κουρδιστάν» στρατιωτικούς συμβούλους και αξιωματούχους που θα αναλάβουν την περαιτέρω εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και όχι μόνο των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.
Ο Φάλον απέφυγε να προσδιορίσει αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία αυτής της αποστολής, λέγοντας ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν «τις επόμενες βδομάδες». Πρόσθεσε ακόμη ότι θα επιχειρηθεί να εκτιμηθούν και να «καλυφτούν» τυχόν κενά στον εξοπλισμό και τον ανεφοδιασμό του ιρακινού στρατού.
Ωστόσο, ορισμένα διεθνή δίκτυα εκτίμησαν την εξέλιξη λίγο - πολύ σαν έμμεση και περιορισμένη «επιστροφή» των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, μία πενταετία από την αποχώρησή τους, σημειώνοντας ωστόσο τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.
Απειλές κατά του Λιβάνου
Στο Λίβανο ανησυχία προκάλεσε η νέα απειλή που εκτόξευσε ο επικεφαλής του ισλαμικού «Μετώπου Νούσρα» φανατικών τζιχαντιστών (που κατά διαστήματα συγκρούονται και ανταγωνίζονται τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»), Αμπού Μοχάμαντ αλ - Τζολάνι.
Ο Τζολάνι απείλησε το Λίβανο πως πλησιάζει «σύντομα η ώρα που θα αρχίσει η αληθινή μάχη» στη χώρα. Απείλησε μάλιστα και τον αρχηγό της οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πως «θα μετανιώσει» για την επέμβασή της στη Συρία, όπου το σιιτικό κίνημα μάχεται στο πλευρό του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Φονική επίθεση στη Δαμασκό με θύματα παιδιά
Στο μεταξύ αποτροπιασμό προκαλεί στη Συρία μία ακόμη φονική επίθεση με όλμους σε σχολείο και θύματα μικρούς μαθητές. Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, τουλάχιστον τρεις όλμοι εξερράγησαν χτες πέφτοντας στο σχολείο Χάγια της πόλης Καμπούν (ανατολικά της Δαμασκού) προκαλώντας ακαριαία το θάνατο τουλάχιστον 11 μαθητών και τον τραυματισμό άλλων 18 παιδιών.
οπικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβο για πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς αρκετά από τα τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Ως χτες βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Τον Οκτώβρη πάντως διπλή επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών στην πόλη Χομς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 25 μαθητών Δημοτικού.
Συζήτηση για την τρομοκρατία στον ΟΗΕ
Στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ανακοινώθηκε πως στις 19/11 το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού θα συνεδριάσει για να εξετάσει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με αφορμή την κλιμάκωση της δράσης της Αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Η συζήτηση θα γίνει μετά από την παρουσίαση έκθεσης που θα αφορά τη δράση των δικτύων της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων από αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στοιχεία της έκθεσης που επικαλείται μερίδα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι πλέον σε Συρία και Ιράκ πολεμούν με το πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» περίπου 15.000 μαχητές από περίπου 80 χώρες.
Διαμόρφωση κειμένου, επιλογή φωτό: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.