Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Αργεντινή: Γύπες πάνω από τον λαό

‒C'est la vie!
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η αστική διαχείριση με όποιο μείγμα χρεοκοπεί το λαό
Η αστική κυβέρνηση της Φερνάντες Κίρσνερ δηλώνει ότι θέλει να πληρώσει τους δανειστές και το παζάρι συνεχίζεται

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας, προχτές, μεταξύ της αστικής κυβέρνησης της Αργεντινής και μερίδας των δανειστών της - αμερικανικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), που το 2005 και το 2010 δεν είχαν δεχτεί «κούρεμα» ομολόγων και σήμερα τα διεκδικούν στο ακέραιο με κέρδος έως 1.600%, ενώ η κυβέρνηση προσφέρει 300%.
Τα ιδρύματα αυτά, γνωστά και ως «γύπες», «κοράκια», «όρνεα», είναι βασικό συστατικό της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος.
Τώρα, η αργεντίνικη κυβέρνηση, που και μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001 και τα 13 χρόνια που ακολούθησαν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ντόπιων καπιταλιστών, προχωρά σε αντιλαϊκά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., επιχειρεί να διαπραγματευτεί και πάλι για δικό τους λογαριασμό αποπληρωμή του χρέους με καλύτερους όρους.
Χτες, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ (σύζυγος του εκλιπόντος Προέδρου της χώρας Νέστορ Κίρσνερ που διαχειρίστηκε την κατάσταση μετά το 2001), με ιδιαίτερα σκωπτικό ύφος, είπε «ότι συνεχίζουμε τη ζωή, ο κόσμος δεν καταστράφηκε μετά τη μη συμφωνία με τους "γύπες" στις 30 Ιούλη».
Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις και διαβεβαίωσε ότι «είναι διατεθειμένη να πληρώσει τους δανειστές και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις».
Δηλαδή, η αστή πολιτικός που με επιτυχία, είναι αλήθεια, χειραγωγεί λαϊκές μάζες, διακήρυξε ότι αναγνωρίζει το χρέος, ότι θέλει να το πληρώσει.
Και με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται είπε ότι η χώρα της δεν είναι σε χρεοκοπία αλλά σε δικαστική διαμάχη, που έχει πολιτικό χαρακτήρα από την πλευρά των ΗΠΑ.
Επίσης, σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα ο κόσμος να βάλει ένα φρένο στα κεφάλαια - "γύπες" και στις αδηφάγες τράπεζες», δηλαδή να εξορθολογιστεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, λες και αυτό είναι δυνατόν να συμβεί όταν μιλάμε για μεγάλα μονοπώλια που συγκρούονται θανάσιμα στον καπιταλισμό.
Να και η... «εθνική συναίνεση»
Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Αργεντινής κάλεσε σε «εθνική συστράτευση» και «να μην υπάρξει κομματική διαίρεση γιατί πρόκειται για το εθνικό συμφέρον».
  • Βέβαια, αυτός που πλήρωσε το μάρμαρο και την περίοδο της χρεοκοπίας το 2001 και σήμερα είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ενώ τα κέρδη των καπιταλιστών γνώρισαν νέα αύξηση για τουλάχιστον μια 10ετία και παρά τη στασιμότητα των τελευταίων χρόνων (υπολογίζεται ότι η ανάπτυξη για το 2013 ήταν στο -0,2%) διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Ταυτόχρονα, η αστική τάξη της χώρας διαπραγματεύεται την αναβάθμιση της θέσης της σε διάφορα επίπεδα, όπως οι διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις της Λατινικής Αμερικής (Κοινή Αγορά του Νότου - Mercosur, Ενωση Χωρών της Νότιας Αμερικής - UNASUR).
Πάντως, η Κρ. Κίρσνερ στο χτεσινό της διάγγελμα, προφανώς σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το «φιλολαϊκό» της προφίλ, εξήγγειλε αύξηση 17,29% στις συντάξεις και 3 νέους νόμους που είπε ότι «θα ενισχύσουν την οικονομία».
Μπορεί λαϊκές δυνάμεις να διαδήλωναν χτες υπέρ της αργεντίνικης κυβέρνησης και της Προέδρου Κ. Φ. Κίρσνερ με συνθήματα «Πατρίδα ή γύπες», ωστόσο τα παζάρια των αστών, όπως και της Κίρσνερ, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών «φορτώνονται» πάντα στις δικές τους πλάτες
Το παζάρι των αστών συνεχίζεται
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη διαμάχη με τα αμερικανικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), «NML Capital» και «Aurelius Management», μένει να φανεί καθώς οι προσπάθειες διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Χτες, έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιούνταν και νέα συνάντηση δικηγόρων της αργεντίνικης κυβέρνησης με τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τόμας Γκριέσα, που χειρίστηκε την υπόθεση και με απόφασή του όρισε στην κυβέρνηση να πληρώσει όλο το ποσό του χρέους -1,5 δισ. δολάρια- που ζητάνε οι δύο πιστωτές αλλά και να «παγώσει» και την πληρωμή των άλλων δανειστών που αντιπροσωπεύουν το 93% αυτών που κατέχουν «κουρεμένα» ομόλογα.
Ταυτόχρονα και από αργεντίνικες τράπεζες και από αμερικανικές, όπως η γνωστή JP Morgan, γίνονται βολιδοσκοπήσεις για το ενδεχόμενο να αγοράσουν αυτές χρέος από τα κεφάλαια - «γύπες». Γίνεται δηλαδή κατανοητό ότι το παζάρι συνεχίζεται.
Επίσης χτες ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, είπε ότι η χώρα θα πάει τη διαμάχη με τα κεφάλαια - «γύπες», που προκαλεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στον ΟΗΕ.
Στη λογική του εξορθολογισμού του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος κινείται και επιστολή προς το αμερικανικό Κογκρέσο, ακαδημαϊκών από ΗΠΑ, Βρετανία, Μεξικό, Γερμανία, Βραζιλία και άλλες χώρες, που καλούν να μπει φρένο στις αποφάσεις του Ανώτατου Αμερικανικού Δικαστηρίου γιατί αυτές «μπορούν να προκαλέσουν αχρείαστη ζημία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Ένας από τους υπογράφοντες είναι και ο γνωστός οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, που μιλάει σε άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για «βόμβα που πετάνε οι ΗΠΑ στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
  • Oι επικρίσεις των αστών οικονομολόγων σχετίζονται με ανταγωνισμούς, διαφορετικά μείγματα διαχείρισης του καπιταλισμού και δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.
Από Μποτίλια με ετικέτα Αργεντινή (5)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.