Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»: Από χτες (1/8/2014) στη Βουλή προς ικανοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου ‒ ΚΚΕ: Υπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό της αστικής τάξης, επιμερίζει βάρη στα λαϊκά στρώματα ‒ ΠΑΜΕ: Ο πόλεμος που μας έχουν κηρύξει τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις τους και η ΕΕ χρειάζεται καλά προετοιμασμένη απάντηση.

Στη Βουλή από χτες το αντιδραστικό «πολυνομοσχέδιο»
Το ΚΚΕ κατήγγειλε το σύνολο των διατάξεων που περιέχει και δήλωσε ότι το καταψηφίζει
Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του «πολυνομοσχεδίου», με το οποίο η κυβέρνηση ικανοποιεί μια σειρά «προαπαιτούμενα» του κεφαλαίου και συνδέεται με τη συνέχιση της καταβολής των δόσεων από την τρόικα. Την επόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο συζητιέται στο Θερινό Τμήμα, για να ψηφιστεί την Τετάρτη.


Τα μονοπώλια μας έχουν κηρύξει πόλεμο

Σε σχόλιό του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή ότι "δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τα μέτρα" και ότι και χωρίς μνημόνιο τα βάρβαρα μέτρα θα συνεχιστούν δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν να εφησυχάσει.

Οι εργαζόμενοι να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα τους, να δυναμώσουν τη συλλογική πάλη και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους.

Ο πόλεμος που μας έχουν κηρύξει τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις τους και η ΕΕ χρειάζεται καλά προετοιμασμένη απάντηση».

Καταψηφίζοντας το «πολυνομοσχέδιο», ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, μίλησε για τη φιλοσοφία του. (Μποτίλια).

«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Ικανοποιεί προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου

Στις 6 Αυγούστου σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφιστεί το «πολυνομοσχέδιο» που κατέθεσε αργά προχτές το βράδυ στη Βουλή.
 
Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα ικανοποιούνται προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου και συνδέεται με την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η θέση του ΚΚΕ
Σε σχόλιο για το «πολυνομοσχέδιο» της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα της επικουρικής ασφάλισης, που περιλαμβάνονται στο "πολυνομοσχέδιο", και οι ρυθμίσεις που αφορούν στη χρηματοδότησή τους θα επιφέρουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο εφάπαξ, αλλά και θα διευκολύνουν τη μετατροπή τους σε Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης ιδιωτικού χαρακτήρα.
Πρόκειται για άλλο ένα πολυνομοσχέδιο, που υπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό της αστικής τάξης τα βάρη της δημοσιονομικής πειθαρχίας να επιμεριστούν στα λαϊκά στρώματα, αλλά και να προωθηθούν οι αναγκαίες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Το «πολυνομοσχέδιο» περιλαμβάνει συνολικά 232 άρθρα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν τον «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου με το οποίο καταρτίζονται και υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις.
Σοβαρές ανατροπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας φέρνουν οι διατάξεις του «πολυνομοσχεδίου» που κατατίθενται από το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα: Από 1/1/2015 οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν.
Η αλλαγή αυτή θα συμπιέσει προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων και συγκεκριμένα το ύψος του εφάπαξ (θα καθορίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο), αλλά και των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία αυτά υπάγονται στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και υπόκεινται στις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.
Εξομοίωση προς τα κάτω
Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ).
Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω των παροχών που δίνουν αυτά τα Ταμεία σήμερα, προκειμένου να διασφαλίζεται μηδενικό έλλειμμα κάθε χρόνο.
Επίσης, από 1/1/2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τον υπολογισμό του εφάπαξ, που σημαίνει μειώσεις με το νέο μαθηματικό τύπο.
Τα Ταμεία αυτά έχουν τη δυνατότητα μέχρι 31/12/2014, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης.
  • Παύουν δηλαδή να λειτουργούν σαν επικουρικά ταμεία και προσαρμόζονται στους όρους με τους οποίους λειτουργούν τα επαγγελματικά ταμεία, με μειωμένες παροχές και συντάξεις.
Έρχονται δραματικές μειώσεις
Σύμφωνα με τα σωματεία των ενστόλων, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις οδηγούν σε μείωση των εφάπαξ από 40%-50%.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε χτες διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα ισχύει διαφορετικός συντελεστής βιωσιμότητας για τα εφάπαξ των ενστόλων, ώστε οι μειώσεις να είναι μικρότερες. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι θα υπάρξει «ρήτρα αξιόμαχου», προκειμένου η μείωση στα εφάπαξ να γίνεται σταδιακά.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, από 1/1/2015 καταργούνται άλλοι τέσσερις «φόροι υπέρ τρίτων», στερώντας πολύτιμους πόρους από τα Ταμεία (ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Ταμείων, Ταμείο Νομικών, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.). Το σύνολο των «φόρων υπέρ τρίτων» αναμένεται να καταργηθούν μέχρι τον Οκτώβρη.
Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ανατροπές θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στην παραπέρα υπονόμευση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων χιλιάδων ασφαλισμένων, ανοίγοντας το δρόμο για τις επόμενες αντιδραστικές αλλαγές το φθινόπωρο, ο υπουργός Εργασίας τις υπερασπίστηκε χτες με θράσος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού και ενδυνάμωσης της βιωσιμότητας όλων των τομέων του ασφαλιστικού συστήματος (...) ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των γενεών».
Οι υπόλοιπες διατάξεις
Από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του «πολυνομοσχεδίου», ενδιαφέρον έχουν αυτές για τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 και για τη θέσπιση συστημάτων διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων.
Η ΤτΕ θα μπορεί να απαιτεί από τις τράπεζες τη λήψη των απαραίτητων κατά την κρίση της διορθωτικών μέτρων και να επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση συστηματικής μη εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας στις σχέσεις τράπεζας - δανειολήπτη.
  • Στην πραγματικότητα, οι τέτοιες πρόνοιες προστασίας δανειοληπτών αφορούν μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ στον αντίποδα ψαλιδίζονται όσες ελπίδες υπήρχαν στα λαϊκά στρώματα για προστασία της πρώτης κατοικίας.
Παραπέρα, με το πολυνομοσχέδιο διευρύνεται η λίστα των υπόχρεων υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».
  • Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων φορέων του δημόσιου τομέα (όπως ζητούν προμηθευτές και εργολάβοι),
  • διατάξεις για τον «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,
  • διατάξεις για τη χάραξη του αιγιαλού μέχρι το τέλος του 2015.
  • Προωθείται, επίσης, η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χρέη στο Δημόσιο - μέτρο που ουσιαστικά «τελειώνει» δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.