Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ: Στόχοι ταυτισμένοι με τα συμφέροντα των μονοπωλίων – «Πηγή της ανάπτυξης» είναι η χρεοκοπία του λαού – ΚΚΕ: Εμπόδια στον αντιλαϊκό βάζει μόνο μια Λαϊκή Συμμαχία

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΟΦΙΝ
Στόχοι ταυτισμένοι με τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στον τομέα ευθύνης του, όπως αυτές απορρέουν από τις στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. 
Πρόκειται για πολιτική αναβάθμισης των κανόνων δημοσιονομικής εποπτείας απέναντι σε όλους του λαούς της ΕΕ και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι μνημόνια, για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που σχετίζονται με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), την εκπροσώπηση και τις συνεργασίες με τα άλλα καπιταλιστικά κέντρα κ.ά.
Οι προτεραιότητες που θα διαχειριστεί η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι οι εξής:
Εμβάθυνση της ΟΝΕ: Σε αυτό το πλαίσιο πρωτεύουσα θέση έχει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», η πολιτική που συνδέεται με την κατάρτιση του οικονομικού προγραμματισμού όλων των κρατών της ΕΕ και με τις ειδικές συστάσεις που θα απευθύνονται σε κάθε κράτος - μέλος για τη διόρθωση κάθε είδους δημοσιονομικών αστοχιών (κρατικά χρέη, ελλείμματα). Σε αυτό το πλαίσιο, για την κάθε εμφανιζόμενη αστοχία και απόκλιση, προβλέπεται η εφαρμογή «διορθωτικών» αντιλαϊκών μέτρων.
  • Τραπεζική ένωση: Με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπό διαμόρφωση είναι το ενιαίο πλαίσιο εποπτείας, οι τρόποι και οι πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών που απειλούνται από κλυδωνισμούς, ζητήματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε κράτη για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης, το «πώς να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ που ελήφθησαν το Δεκέμβριο και προτείνουν ένα συγκεκριμένο τρόπο προώθησης της τραπεζικής ένωσης και των απόψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα.
  • Ειδικές Οδηγίες αναμένονται για τα πρότυπα και τη συμπεριφορά των μεγάλων τραπεζών που διαμορφώνουν τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά.
  • Χρηματοδότηση κρατών της ΕΕ, κυρίως μέσα από τη χρηματοδότηση αποκαλούμενων «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που κατά τους ορισμούς της ΕΕ αφορούν επιχειρηματικά σχήματα μέχρι και 250 εργαζομένων. Ειδική συζήτηση προγραμματίζεται στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ την 1η Απρίλη.
  • Εκπροσώπηση στους G20: Η Ελληνική Προεδρία θα επιχειρήσει να συντονίσει όσο το δυνατόν καλύτερα και να παρουσιάσει τις θέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, την «οικονομική ανάπτυξη», τη «χρηματοδότηση νέων θέσεων εργασίας». Καλύτερος συντονισμός και συνεργασία εξαγγέλλεται και με την πλευρά του ΔΝΤ.
  • Φορολογική πολιτική: Στόχος η διαμόρφωση «κοινής ενοποιημένης βάσης για τη φορολογία των εταιρειών», έτσι ώστε να μη διαβρώνεται από το «φορολογικό ανταγωνισμό». Ζητούμενο είναι επίτευξη συμφωνίας, που όμως καρκινοβατεί από προεδρία σε προεδρία. Κόντρες έχουν ξεσπάσει και γύρω από την καθιέρωση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ζήτημα το οποίο θα επιχειρήσει να διαχειριστεί και η Ελληνική Προεδρία.
 Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Επιβεβαιώνει ότι «πηγή της ανάπτυξης» είναι η χρεοκοπία του λαού
Την πρόβλεψη ότι το 2014 αναμένεται «οριακά θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία» και «πολύ υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015 και μετά» επανέλαβε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσπαθώντας παράλληλα να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες για τερματισμό της αντιλαϊκής πολιτικής: «Τα θετικότατα αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Αλλά αυτό πια τελειώνει», σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας επίσης ότι «η βελτίωση στα εισοδήματα θα αρχίσει από φέτος».
Το γεγονός ότι η όποια αναιμική ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα πατήσει, σε κάθε περίπτωση, πάνω στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, επιβεβαιώνεται από την αναφορά του Γ. Στουρνάρα στις «πηγές ανάπτυξης», ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις «πιο ανταγωνιστικές και απελευθερωμένες αγορές» (για να ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, με μεγαλύτερο χτύπημα της τιμής της εργατικής δύναμης και συνολικά ευνοϊκότερους όρους για τα μονοπώλια), τα μεγάλα έργα (όπως είναι π.χ. οι αυτοκινητόδρομοι για τους οποίους δόθηκε επιπλέον μποναμάς 8,5 δισ. στους μεγαλοκατασκευαστές) και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, σε υποδομές απαραίτητες για την κερδοφορία του κ.ο.κ.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Στουρνάρας παρουσιάζει ως θετική εξέλιξη ότι η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που λύνει τα χέρια των καπιταλιστών και σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση για τους εργαζόμενους. Στην ίδια λογική, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει «υπερήφανος» γιατί «έχουμε πλέον έναν σύγχρονο και μόνιμο φόρο ακινήτων», αναφερόμενος στο μόνιμο και διευρυμένο χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία που αντικειμενικά επιταχύνει την επιδίωξη για επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης γης και ακινήτων σε όλο και λιγότερα χέρια.
Υπερασπιζόμενος την πολιτική που αφήνει τα λαϊκά σπίτια να παγώνουν, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι «το επίδομα θέρμανσης είναι η βέλτιστη λύση και όχι η μείωση του φόρου», όταν στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο μέρος από τα λαϊκά νοικοκυριά δεν καταφέρνει να βάλει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, αφού τα ψίχουλα του επιδόματος δεν αντισταθμίζουν ούτε στο ελάχιστο τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους και τη συνολική επίθεση ενάντια στο λαϊκό εισόδημα. Σε σχέση με την αιθαλομίχλη, αναμασά τα μέτρα για «παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με έκπτωση για ορισμένες καταναλώσεις στις περιοχές της χώρας όπου η αιθαλομίχλη ξεπερνά τα όρια ασφαλείας», τα οποία
  • Αφ' ενός αντιστοιχούν σε λιγότερο και από ψίχουλα (η έκπτωση υπολογίζεται σε 10-12 ευρώ ετησίως!)
  • Και αφ' ετέρου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του επικίνδυνου φαινομένου, αλλά προσπαθεί απλά να διαχειριστεί κάποιες από τις συνέπειές του, με μέτρα που θα μπαίνουν σε εφαρμογή μόνο όταν το τοξικό νέφος θα έχει πνίξει το λαό.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Στουρνάρας του αποδίδει ότι «επιμένει να συντηρεί εξωφρενικές προσδοκίες», όταν στην πραγματικότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σημαντική συμβολή στο χαμήλωμα των λαϊκών απαιτήσεων στις συνθήκες της κρίσης, στην προβολή της λογικής του «εφικτού» και του «ρεαλιστικού».
Κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολυγλωσσία» και για το ότι «πατάει σε πολλές βάρκες», ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά απαιτεί την ακόμα πιο γρήγορη μετάλλαξη και προσαρμογή του στο πλαίσιο του ρόλου που έχει αναλάβει στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.
 

Διαγκωνισμοί γύρω από το κρατικό χρέος
Τη δρομολόγηση «λύσης» στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2014, θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Γ. Στουρνάρας, «εάν τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός, οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου». Τέλος ο υπουργός Οικονομικών διαφήμισε την υποχώρηση των επιτοκίων στα 10ετή κρατικά ομόλογα, τα οποία πλέον εμφανίζονται 6 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχα του γερμανικού κράτους.
Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, στα παζάρια με την ΕΕ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέας χρηματοδότησης. Ο ίδιος διερωτήθηκε κατά πόσο έχει νόημα η συζήτηση για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μετά από την «επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα».
Κόντρα στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, η εταιρία Pimco, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κρατικών ομολόγων σε διεθνές επίπεδο, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δε θα επιστρέψει στις αγορές το 2014» και ότι η ίδια δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Σύμφωνα με τους ίδιους, «εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM».
«Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει το Γερμανό φορολογούμενο», δήλωσε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, λέγοντας ότι «υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια χειρισμών για βελτίωση της δομής του χρέους, παραδείγματος χάριν, μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής ή της μείωσης των επιτοκίων».
Ο επικεφαλής του ευρωενωσιακού μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) Κ. Ρέγκλινκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα», προσθέτοντας ότι «ίσως υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου», ξεκαθαρίζοντας πως απόφαση για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ξεχωριστά.



ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλπικες για το λαό οι υποσχέσεις του υπουργού Οικονομικών
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στο «Βήμα της Κυριακής» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι υποσχέσεις του υπ. Οικονομικών, για χρονιά ανάκαμψης, επιστροφής στις αγορές και τέλους των μνημονίων, είναι κάλπικες για το λαό, διότι με ή χωρίς μνημόνιο η όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας δεν θα τον ανακουφίσει, ούτε θα αναστείλει την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Άλλωστε, οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στην οποία αναφέρεται ο υπουργός, απαιτούν νέα βάρη για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης, τα οποία από το 2014 θα επιβάλλονται με αυστηρή επιτήρηση των χωρών - μελών από την ΕΕ και με την εφαρμογή μνημονίων διαρκείας. Εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο μπορεί να βάλει μόνο μια Λαϊκή Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, και με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ και το λαό στην εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.