Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Κάτι σαν μισθοί... 300 ευρώ

Το αίτημα των πολυεθνικών (… και της Ε.Ε. των πολυεθνικών):
«Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 ως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα»


Ο ΥΠ.ΕΡ.Κ.Α.Π αγορεύει πως: «Δεν θα μειωθεί ο κατώτερος μισθός»
Κουβέντα να γίνεται, βέβαια, αφού:
Τα Μνημόνια κόβουν:
Οι πολυεθνικές ράβουν:



Μειώστε τους μισθούς για να επενδύσουμε
Να μειωθεί το κατώτατο όριο στα 300 ευρώ για ανέργους νέους ζήτησαν 11 πολυεθνικές
Στο στόχαστρο όχι μόνο των Βρυξελλών αλλά και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φαίνεται ότι μπαίνει το κατώτατο ημερομίσθιο στην Ελλάδα, ως απαραίτητη προϋπόθεση πλέον για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου στην Ελλάδα. Αυτή όμως είναι η μία όψη της πραγματικότητας καθώς η επίτροπος της χώρας στην ΕΕ κυρία Μαρία Δαμανάκη δήλωσε στον Βήμα FM την περασμένη Πέμπτη: «Η σταθερή γραμμή που υπάρχει στην Κομισιόν εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια είναι ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Το ζήτημα μείωσης των ημερομισθίων, τουλάχιστον για τους ανέργους νεαρής ηλικίας που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, έθεσαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών που συμμετείχαν σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Είναι σαφές λοιπόν ότι για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν πιέζουν μόνον οι Βρυξέλλες και η τρόικα, αλλά και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν τρόπους για να συμπιέσουν το κόστος λειτουργίας τους και να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές απέναντι στις εταιρείες που έχουν μονάδες παραγωγής στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ασία.
Μάλιστα οι κολοσσοί της Ευρώπης φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιήσει όλες τις διασυνδέσεις και τα «λόμπι» που διαθέτουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, επιχειρώντας να εγκαταστήσουν νέα εργασιακά μοντέλα, πρώτα στις χώρες με αδύναμες οικονομίες, για να τα επεκτείνουν στη συνέχεια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων, το ζήτημα του κατώτατου ημερομισθίου στην Ελλάδα έθεσαν την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και συμμετείχαν σε αυτήν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ανακοίνωσαν πρόσφατα επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
«Θα επεκτεινόμασταν και άλλο, αν η Ελλάδα ήταν φιλικότερη προς τις επενδύσεις» είπαν με μία φωνή και οι 11 μάνατζερ, ζητώντας κυρίως περιορισμό της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους ενέργειας και απλοποίηση των διαδικασιών για παραγωγικές δραστηριότητες.
Εκεί όμως που οι μάνατζερ αιφνιδίασαν την κυβέρνηση ήταν όταν έθεσαν ζήτημα μείωσης των ημερομισθίων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα των νέων ανέργων.
«Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου. Δώστε μας την ευκαιρία να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα» πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.
«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. I will pass it through» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, εννοώντας ότι θα το διαβιβάσει στον υπουργό Εργασίας, για να ξεφύγει από την πίεση.
«Δηλαδή για τι επίπεδα μισθών μιλάτε;» ρώτησε ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση.
«Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 ως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» συμφώνησαν οι οκτώ από τους 11 εκπροσώπους των πολυεθνικών, με επικεφαλής στη μακρά συζήτηση που έγινε τους μάνατζερ των εταιρειών Barilla, Bic Violex και Nestle.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Nestle κ. Raymond Franke έθεσε και ένα άλλο ζήτημα, από αυτά που η κυβέρνηση αρνείται να αγγίξει και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν συζητεί. «Πρέπει να μειωθεί η περίοδος της προμήνυσης (σ.σ.: της προειδοποίησης για να απολυθεί ένας υπάλληλος για να του καταβληθεί μικρότερη αποζημίωση). Είναι απαγορευτική» σημείωσε, αλλά στο ζήτημα αυτό δεν αναφέρθηκε κάποιος άλλος.
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα επίπεδα των μισθών δεν μπορούν να πέσουν άλλο» έσπευσε να υπενθυμίσει κάποια στιγμή ο κ. Χατζηδάκης, όμως οι εκπρόσωποι των εταιρειών επέμειναν και έδειξαν αποφασισμένοι να πιέσουν και άλλο. «Η ελληνική αγορά πεθαίνει. Τα χρήματα που υποσχεθήκατε ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία δεν έπεσαν. Κι εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε τα κόστη της Ανατολής. Είναι μια ιδέα που θα πρέπει να σκεφθείτε, για να μειωθεί άμεσα το ποσοστό της ανεργίας, και μάλιστα τους νέους. Ειδικά τώρα που ακούμε ολοένα και συχνότερα "μια δουλειά θέλω, ό,τι να 'ναι και όσο να 'ναι"».
Πρόσωπα και εταιρείες
1.     Μηνάς Ζωούλλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί νέες προσλήψεις για το 2013, αλλά και «συγκράτηση» τιμών των προϊόντων της.
2.     Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas. Η εταιρεία ζυμαρικών δεν έχει κάνει απολύσεις και μειώσεις μισθών, σχεδιάζει επένδυση της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στη Θήβα.
3.     Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος της Unilever Hellas. Η επιχείρηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή 110 κωδικών από το εξωτερικό, συνεχίζοντας την επέκταση της παρουσίας της κυρίως μέσω της εταιρείας Ελαΐς.
4.     Ανδρέας Καλατζόπουλος, γενικός διευθυντής της Philip Morris. Η καπνοβιομηχανία προτίθεται να απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.
5.     Κωνσταντίνος Φαλτσέτας, επικεφαλής της Henkel Hellas. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή απορρυπαντικών και καθαριστικών Dixan, Neomat και Bref, τα οποία έχει συμφωνήσει να παράγονται από τη Rolco. H γερμανική πολυεθνική διέθετε ως το 2000 δικό της εργοστάσιο στην Ελλάδα.
6.     Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina - NOYNOY. Η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2011 επένδυση 10 εκατ. ευρώ για τη νέα μονάδα παραγωγής γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα και προωθεί νέες σειρές προϊόντων.
7.     Ελ. Χαλουλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Kraft Hellas. Η πολυεθνική κατέχει το εργοστάσιο Παυλίδης στην Ελλάδα και σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγική της δραστηριότητα. Σχεδιάζει επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ.
8.     Δημήτριος Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της Bic Violex. Στη διάρκεια συνάντησης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Αντώνη Σαμαρά με τους επιχειρηματίες είχε μιλήσει για τα προβλήματα γραφειοκρατίας. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει επένδυση 25 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013.
9.     Raymond Franke, επικεφαλής της Nestle. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
10.   Κατερίνα Αρβανιτάκη, υπεύθυνη πωλήσεων της SCA Hygiene Products. Η εταιρεία έχει εκφράσει την πρόθεση να ενδυναμώσει την παραγωγική παρουσία της στην Ελλάδα, η οποία σήμερα αντιστοιχεί στο 10% του όγκου πωλήσεων στις κατηγορίες χάρτου και προσωπικής υγιεινής.
11.   Εμμανουήλ Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικοδομικών υλικών Ytong - Thrakon.


Και τελικά: Πες - πες, κάτι μένει.
Ή μάλλον δεν μένει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.