Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 10 Ιουνίου 2025

ΗΠΑ: Πεζοναύτες για την καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων

ΗΠΑ

Η κυβέρνηση στέλνει πεζοναύτες για την καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων

Φωτό: Associated Press

Τρίτη 10/06/2025 - 08:48

Στην επιστράτευση του στρατού και σε ακόμη πιο άγρια καταστολή προχωράει η αμερικανική κυβέρνηση για να διαλύσει τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα για την ανάπτυξη 700 πεζοναυτών στην αμερικανική μεγαλούπολη. Επίσης, θα αποσταλούν επιπλέον 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς που θα προστεθούν στα 2.100 που ήδη έχει διαταχθεί να αναπτυχθούν. 

Διανύοντας την τέταρτη μέρα των οργισμένων κινητοποιήσεων ενάντια στα αντιμεταναστευτικά μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης, το Λος Λος Άντζελες βιώνει ένα κύμα άγριας καταστολής.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στο κέντρο του Λος Άντζελες, στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης της πόλης και σε γειτονιές όπου κατοικούν μετανάστες.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε για ακόμη μια φορά πλαστικές σφαίρες, ρίχνοντας στο «ψαχνό» για να διαλύσει το πλήθος. Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και μεταφέρονται στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος. Μέλη της εθνοφρουράς με στρατιωτικές στολές, εφοδιασμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, αναπτύχθηκαν μπροστά στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης της πόλης. 

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πολιτείες και αμερικανικές μεγαλουπόλεις όπως στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστώνη, στο Σιάτλ, στο Ντάλας, στη Νέα Υόρκη, ακόμη και στην Ουάσιγκτον.

Φωτό: Associated Press

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις με τον «δημοκρατικό» κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, να έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της ανάπτυξης της Εθνοφρουράς και να σημειώνει πως η ανάπτυξη των πεζοναυτών το μόνο που θα εκπληρώσει είναι η «διεστραμμένη φαντασίωση ενός δικτατορικού προέδρου». 

Ξεκάθαρα αποφασισμένος να σκληρύνει τον τόνο, ο Ντ. Τραμπ μίλησε για «ανταρσία» και χαρακτήρισε «πληρωμένους» τους διαδηλωτές, προσθέτοντας ότι «αν φτύνουν, θα χτυπάμε και σας υπόσχομαι πως θα χτυπάμε πιο σκληρά από ποτέ».

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα, ανακοίνωσε χθες πως προσφεύγει εναντίον του προέδρου Τραμπ στη δικαιοσύνη, κρίνοντας πως η απόφασή του να κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά δίχως έγκριση του κυβερνήτη της πολιτείας «παραβιάζει» το Σύνταγμα.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την καταστολή του «εχθρού»-λαού, καθώς υπάρχει και σχετική νομοθεσία για την αντιμετώπιση «εξεγέρσεων». Το 1992 αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Λος Άντζελες με αφορμή τον ξυλοδαρμό ενός Αφροαμερικανού, οι οποίες βάφτηκαν στο αίμα από το όργιο καταστολής. Το 2005, όταν ο τυφώνας «Κατρίνα» σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη, η Εθνοφρουρά, ακόμη και η διαβόητη  «Blackwater», ανέλαβε την «αποκατάσταση της τάξης».

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, σε καιρό κλιμάκωσης της πολεμικής προετοιμασίας, το ίδιο το ΝΑΤΟ προσδίδει στις Ένοπλες Δυνάμεις όλο και μεγαλύτερο ρόλο «εσωτερικής ασφάλειας». 

902 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.