Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο βγαλμένο απ’ τα συρτάρια της μεγαλοεργοδοσίας ➽ «Διευθετώντας» με τις ευλογίες της ΕΕ την 13ωρη δουλειά στον 21ο αιώνα ➽ Οι εργαζόμενοι μπορούν με τον αγώνα τους να ακυρώσουν κι αυτό το αντεργατικό τερατούργημα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Νομοσχέδιο βγαλμένο απ’ τα συρτάρια της μεγαλοεργοδοσίας, με 13 ώρες δουλειάς στον 21ο αιώνα - Οι εργαζόμενοι μπορούν με τον αγώνα τους να ακυρώσουν κι αυτό το αντεργατικό τερατούργημα

Φωτό: Eurokinissi 

Σε σχόλιό του για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Εργασίας (κάτω) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής: 

«Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα ακόμη νομοσχέδιο βγαλμένο απ’ τα συρτάρια της μεγαλοεργοδοσίας, που επιμηκύνει και ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, πατώντας πάνω στους αντίστοιχους προηγούμενους νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.

Περισσότερο προκλητικό ακόμη κι απ’ το ίδιο γεγονός ότι τον 21ο αιώνα, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, γίνεται λόγος για 13 ώρες δουλειάς, είναι η δικαιολογία της υπουργού Εργασίας ότι αυτό γίνεται επειδή το ζητάνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι!

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι και οι ελάχιστες αυξήσεις στους επί χρόνια καθηλωμένους μισθούς, για τους οποίους πανηγυρίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο υπολείπονται της εκρηκτικής αύξησης των τιμών, αλλά τελικά δίνονται και με το βαρύ τίμημα της εξαντλητικής δουλειάς.

Μετά απ’ όλα αυτά μόνο ως ανέκδοτο μοιάζουν οι ρυθμίσεις για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, όταν η υπερεργασία είναι βασικός παράγοντας των αυξημένων εργατικών ατυχημάτων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν, με την συμμετοχή, την οργάνωση και τον αγώνα τους να ακυρώσουν κι αυτό το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας τη ζωή και τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».

902

ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Ξεσκίζουν τη ζωή του εργάτη «διευθετώντας» με τις ευλογίες της ΕΕ την 13ωρη δουλειά

Η οριστική ταφόπλακα στο 8ωρο και στον σταθερό χρόνο εργασίας μπαίνει με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Εργασίας καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση των 13 ωρών δουλειάς σε έναν εργοδότη και την εργασία λάστιχο μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Και μετά από όλα αυτά μόνο ειρωνική μπορεί να χαρακτηριστεί η φράση της υπουργού Ν. Κεραμέως ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «πιο δίκαιη αγορά εργασίας για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες» (!).

Το σχέδιο νόμου έρχεται ως συνέχεια των εκτρωματικών νόμων των προηγούμενων χρόνων όπως η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου με 10ωρη δουλειά χωρίς προσαύξηση (ν. Χατζηδάκη), όπου τα περισσότερα άρθρα ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και η απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα (ν. Γεωργιάδη), οι συμβάσεις «ελάχιστης προβλεψιμότητας», η 6ημερη εργασία και η «ψηφιακή κάρτα» που ουσιαστικά γίνεται εργαλείο μέτρησης της «ευελιξίας».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Θεσμοθετείται η 13ωρη εργασία σε έναν εργοδότη, μετά και το νόμο έκτρωμα του Γεωργιάδη που προέβλεπε σε 2 εργοδότες. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία θα μπορεί να προσθέτει στο 8ωρο εκτός από τη μία ώρα υπερεργασία (9η ώρα) και τις 3 ώρες υπερωρία άλλη μία ώρα υπερωρία φτάνοντας σύνολο τις 13!

Η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα μπορεί να γίνεται και σε ετήσια βάση, μονιμοποιώντας επί της ουσίας το αίσχος της ευέλικτης εργασίας. Να ξεχάσουν δηλαδή οι εργαζόμενοι κάθε έννοια προγραμματισμού και σταθερού ωραρίου, όποτε και όσο θέλουν οι εργοδότες.

Στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας» διαφημίζεται ως «τομή» η απλοποίηση των προσλήψεων, αλλά και των «οικειοθελών αποχωρήσεων», τις απολύσεις δηλαδή. Στην πραγματικότητα, θα δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία, και ιδίως στα δουλεμπορικά γραφεία να έχουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς διαρκούς «εφεδρείας» και να τους «ενεργοποιούν» όποτε και για όσο χρειάζεται η κάθε επιχείρηση.

Ακόμη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ενισχύεται οι υπηρεσίες, οι δομές και το ανθρώπινο δυναμικό της Επιθεώρησης Εργασίας μπας και κρυφτεί το γεγονός ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων και τις Επιθεωρήσεις για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Το νέο έκτρωμα λοιπόν περιλαμβάνει ακόμα πιο άγρια μέτρα, σύμφωνα με τα αιτήματα του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων της μεγαλοεργοδοσίας, που μόνιμη απαίτησή τους είναι η «περισσότερη ευελιξία» και τα «μέτρα ενίσχυσης της παραγωγικότητας».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.