*
Απεργιακόςξεσηκωμός για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων
*
«ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ-ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Σε μόνιμη «πρέσα» κερδών και ανταγωνιστικότητας το εισόδημα και η ζωή των εργαζομένων
Την παγίωση στο διηνεκές ενός από τους πιο εμβληματικούς αντεργατικούς νόμους των μνημονίων, αυτόν του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση με βάση τις επιταγές του κεφαλαίου, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της η Νίκη Κεραμέως έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στα συνδικάτα να διαπραγματεύονται με τις εργοδοτικές ενώσεις την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (κάτι που καταργήθηκε με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου την προηγούμενη δεκαετία), αλλά η διαδικασία αυτή θα πάρει ακόμα πιο σκληρό χαρακτήρα, καθώς ο κατώτατος μισθός θα βγαίνει από μαθηματικό τύπο με βάση την «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μια επιτροπή που συνέστησε παρέδωσε το σχετικό της πόρισμα στο υπουργείο, το οποίο μεταξύ άλλων «προτείνει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται από το 2028 και μετά ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας».
Με μια κουβέντα η υπουργός επιβεβαιώνει ότι ο νόμος 4172/2013, τον οποίο ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά τον εφάρμοσε ο «ενιαίος» ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ απαρέγκλιτα τον κράτησαν σε λειτουργία, ως βασικό εργαλείο συμπίεσης του κατώτατου μισθού, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, παρά τις δίκαιες διεκδικήσεις εκατοντάδων συνδικάτων της χώρας. Μετά το 2028 μάλιστα θα πάρει ακόμα πιο αντιδραστική μορφή, αφού πίσω από τον «μαθηματικό τύπο» δεν βρίσκεται παρά η προσπάθεια να αποκτήσει «αντικειμενικό χαρακτήρα», «ουδέτερο πολιτικά» η διαρκής καθήλωση των μισθών, ως ένα ακόμα εργαλείο για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Όσο για τον ισχυρισμό της υπουργού πως «το πόρισμα προβλέπει επίσης ότι δεν μπορεί να μειώνεται ο κατώτατος μισθός», πρόκειται για ψέμα ολκής: Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει μείωση του ονομαστικού μισθού, οι μισθωτοί βλέπουν μείωση του πραγματικού τους μισθού εξαιτίας της ακρίβειας στα βασικά είδη κατανάλωσης και στις αναγκαίες υπηρεσίες που αγοράζουν με αυτόν. Πολύ περισσότερο, οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν ότι το 2012, μέσα σε μια νύχτα, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ αρ.6) καταργήθηκε η ισχύουσα τότε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους εργαζόμενους!
Αυτό που επί της ουσίας επιδιώκει η κυβέρνηση με τη νέα της νομοθετική παρέμβαση, που όπως είπε θα γίνει άμεσα, είναι «να υπάρχει γενικότερα προβλεψιμότητα στην οικονομία για το προς τα πού πάει ο κατώτατος μισθός». Δηλαδή επιχειρεί για λογαριασμό της εργοδοσίας να σηκώσει προληπτικά «νομοθετικό τείχος», ώστε να την προστατεύει από τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών και προστασία του εισοδήματός τους.
Μετά τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι ο ισχυρισμός της Ν. Κεραμέως πως στο πλαίσιο αυτό θα κάνει «διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους» δεν είναι παρά η προσπάθεια να εμφανιστούν οι αντιδραστικές αποφάσεις ως τάχα «συνδιαμορφωμένες» μέσα από «κοινωνικό διάλογο» με τους γνωστούς «πρόθυμους», βιομηχάνους και εργατοπατέρες.
Συνεχίζεται η πρόκληση με το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός, αφού επιβεβαίωσε ότι το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) θα συνεχίσει να επιβάλλεται, ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί διάταξη «προκειμένου να διορθωθεί μια στρέβλωση των τελευταίων ετών». Η υπουργός αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει σε αρκετούς συνταξιούχους όπου μετά τη μικρή αύξηση που πήραν τα τελευταία δύο χρόνια, σε περίπτωση που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ μεικτά στην κύρια σύνταξή τους και τα 330 ευρώ στην επικουρική ενεργοποιείται το παραπάνω χαράτσι στο σύνολο του ποσού της σύνταξης, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τελικά μικρότερη σύνταξη απ' ό,τι έπαιρναν πριν την αύξηση. Ομως η «λύση» που επεξεργάζεται το υπουργείο οδηγεί τελικά αυτοί οι συνταξιούχοι να μην παίρνουν καμία αύξηση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, ζητούμενο είναι «να μην υφίσταται κάποιος μείωση της σύνταξής του επειδή πήρε αύξηση». Δηλαδή η Ν. Κεραμέως ομολογεί ότι αυτοί οι συνταξιούχοι που βρίσκονται λίγο κάτω από το όριο της επιβολής της ΕΑΣ δεν θα λάβουν ποτέ αύξηση. Κι αυτό η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως ...διόρθωση! Αντί να υλοποιήσει την οριστική κατάργηση της ΕΑΣ, όπως διεκδικούν οι συνταξιούχοι, νομιμοποιεί έναν ακόμα «κόφτη» στις συντάξεις τους, ώστε αυτές να «κοστίζουν» στο κράτος όσο γίνεται λιγότερο.
ΠΑΜΕ: Ολοι στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις!
«Τα συνδικάτα όμως και οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι "Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι"», σχολιάζει το ΠΑΜΕ για τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό.
Καλεί σε ένταση της δράσης σημειώνοντας: «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί στους κλάδους και η Πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδηθούν αυξήσεις στους μισθούς και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις».
Τι σημαίνει στην πράξη η προσαρμογή του μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία
Το νέο αυτό μέτρο για τη διαρκή συμπίεση των μισθών το είχε προαναγγείλει καιρό τώρα η κυβέρνηση, ενώ σχετικές αναφορές είχε κάνει και στη ΔΕΘ, κατά τις «εξαγγελίες» της, σε μια ακόμα προσπάθεια να εμφανίσει το μαύρο άσπρο.
Το τι σημαίνει στην πράξη η προσαρμογή του μισθού με βάση την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, δηλαδή με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το έχει αποκαλύψει πολύ εύστοχα το ΠΑΜΕ.
Αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που υλοποιεί σήμερα η ΝΔ, και με συνέπεια υλοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΜΕ έχει παρουσιάσει τα εξής διαφωτιστικά στοιχεία:
Πρώτον: Η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο τη διετία 2022 - 2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, όταν τη διετία 2007 - 2008 ήταν 17 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή τα κέρδη τους κατά 4 δισ. ευρώ ή 23,53%.
Δεύτερον: Ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός τον Αύγουστο του 2011 ήταν 1.308,52 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 14,81%!
Τρίτον: Την ίδια περίοδο γιγαντώθηκε η φοροληστεία, αφού τη διετία 2022 - 2023 ο λαός πλήρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των φόρων, 116,8 δισ. ευρώ, από 93,2 δισ. ευρώ που πλήρωσε τη διετία 2007 - 2008, αύξηση δηλαδή 24,6 δισ. ή 25,3%.
Το ξήλωμα των ΣΣΕ
Τα παραπάνω μάλιστα πρέπει να συνδυαστούν με την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις:
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2007 - 2009 είχαν υπογραφεί 503 Κλαδικές Συμβάσεις και 666 Επιχειρησιακές.
Ενώ την τριετία 2021 - 2023 υπογράφηκαν μόλις 74 Κλαδικές, από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49. Υπογράφτηκαν επίσης μόλις 133 Επιχειρησιακές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.
Το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις έχει μειωθεί κάτω από 25% το 2023! Δηλαδή, πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρέθηκαν εκτός Συλλογικών Συμβάσεων.
902
από Ριζοσπάστη,
9/10/2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.