Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Και οι ζωές μας στον πάτο ➽ Ματωμένα πλεονάσματα, γιγάντωμα καπιταλιστική κερδοφορία, σκασμένοι από κέρδη εφοπλιστές και ενεργειακοί όμιλοι

Πάνω από 5,5 δισ. τα ματωμένα πλεονάσματα σε ένα 7μηνο 65% αύξηση φόρων για αυτοαπασχολούμενους, πάνω από 40% εκτινάχθηκε ο φόρος εισοδήματος

Γιγαντώνεται από την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Τον προηγούμενο μήνα και το φυσικό αέριο με αύξηση 23,4%.

Οι αυξήσεις έφτασαν το 18,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και το 12,6% στα ξενοδοχεία, αλλά και το 14% στα ασφάλιστρα υγείας

Αύξηση στην τιμή πώλησης σε 1.000 και πλέον φάρμακα, από 1% έως και 500%

Από το 2020 ως το 2023, αγαθά και υπηρεσίες έχουν εκτιναχθεί κατά 18,24%

Οι εφοπλιστές έχουν «σκάσει» από τα κέρδη. Καινούργια πλοία συνολικής αξίας σχεδόν 200 δισ. δολαρίων

Οι ενεργειακοί όμιλοι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που στα λαϊκά σπίτια κόβουν πλέον το ρεύμα για 50 ευρώ «χρέη»!

Καθαρά κέρδη ΔΕΗ 271%

Μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25%, στα 2,3 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας τον ετήσιο στόχο για 4,5 δισ.!

  • Eurobank το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 721 εκατ. (+5,4%)
  • Εθνική κέρδη 670 εκατ. (+26% )
  • Alpha Bank κερδοφορία 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%)
  • Πειραιώς 563 εκατ.

***

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Με τους τσακισμένους μισθούς και συντάξεις, την ακρίβεια και τη φοροληστεία που συνεχίζουν «ακάθεκτες» συρρικνώνοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα και το προηγούμενο εξάμηνο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει άλλο ένα πακέτο μέτρων κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στα μνημόνια διαρκείας που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στον ελληνικό λαό, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν στο κεφάλαιο σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων».

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, το «καλάθι» για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι απλά μικρό αλλά τρύπιο, αφού σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά επιτελεία σπεύδουν να κόψουν τις όποιες ελάχιστες προσδοκίες καλλιεργούν, διαβεβαιώνοντας ότι μπούσουλας της κυβερνητικής πολιτικής ήταν και παραμένουν οι «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ματωμένα πλεονάσματα, «αφού τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα και "λεφτόδεντρα" δεν υπάρχουν», όπως επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά την ώρα που ετοιμάζουν και νέους παχυλούς «μποναμάδες» και πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, με μπούσουλα και τα «προαπαιτούμενα» του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης. Ολα αυτά με πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή και τους ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, που μιλάνε για τη «χαμηλή απορροφητικότητα» των σχετικών κονδυλίων, βάζοντας πλάτη για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου.

Απέναντι σε αυτό το «μαύρο μέτωπο» κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ και των κομμάτων της, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μονόδρομος είναι η ενίσχυση του αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στοχεύοντας και τη «ρίζα» του κακού, την καπιταλιστική κερδοφορία και την πολιτική που την υπηρετεί τσακίζοντας τον λαό.

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ

Πάνω από 5,5 δισ. τα ματωμένα πλεονάσματα σε ένα 7μηνο

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε η φοροληστεία και τα ματωμένα πλεονάσματα το πρώτο 7μηνο του χρόνου, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς προκειμένου να θωρακίσει το «πουγκί» του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν μέσα στη βδομάδα, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024 τα έσοδα έφτασαν τα 37,5 δισ. ευρώ από 33,7 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 11,27% ή 4 δισ. ευρώ! Μόνο για τον Ιούλη τα έσοδα εκτοξεύτηκαν στα 7,5 δισ., από 5,9 δισ. τον ίδιο μήνα πέρυσι.

65% αύξηση φόρων για αυτοαπασχολούμενους, πάνω από 40% εκτινάχθηκε ο φόρος εισοδήματος

Πρώτοι πρώτοι στο φορολογικό απόσπασμα στήθηκαν φέτος οι πάνω από 400 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, με βάση και τον περιβόητο νόμο 5073/2023.

Από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 56,2% των αυτοαπασχολούμενων (401.078 φορολογούμενοι) με βάση τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν φέτος θα πληρώσουν μέσο φόρο εισοδήματος 1.733 ευρώ και, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ, το συνολικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε ανήλθε στα 2.058 ευρώ. Έτσι, σε σύγκριση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν φόρο αυξημένο κατά 813 ευρώ (από τα 1.245 ευρώ), αύξηση του μέσου φόρου κατά 65,3% και μάλιστα για εισοδήματα που δεν απέκτησαν!

Για τους υπόλοιπους 311.557 αυτοαπασχολούμενους που δήλωσαν εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που θέτει το τεκμαρτό, ο μέσος φόρος διαμορφώθηκε για φέτος στα 3.748 ευρώ, με τη μέση φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρυσι να ανέρχεται στα 147 ευρώ και σε ποσοστό κατά 4,08%. Συνολικά όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν φέτος μέσο φόρο εισοδήματος το ποσό των 2.472 ευρώ.

Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το άθλιο τροπάρι της υποτιθέμενης «φορολογικής δικαιοσύνης», αποκαλυπτικό για την εκτόξευση της φοροληστείας είναι και το εξής στοιχείο: Μέσα σε μόλις μια τετραετία, από το 2020 έως το 2023, ο φόρος εισοδήματος έχει εκτιναχθεί κατά 41%, τέσσερις φορές πάνω από την - «στα χαρτιά» - αύξηση του μεικτού εισοδήματος, κατά περίπου 11% την ίδια περίοδο. Αυτά φυσικά χωρίς να υπολογίζεται η πλήρης κατρακύλα του πραγματικού εισοδήματος που καταγράφουν ακόμα και οι αστικές στατιστικές.

«Κόφτες» μισού δισ. στις λαϊκές ανάγκες, «λεφτόδεντρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Την ίδια ώρα οι δαπάνες στον προϋπολογισμό μειώνονταν κατά άλλα 500 εκατ. το 7μηνο, ως αποτέλεσμα των παραπέρα περικοπών ακόμα και σε στοιχειώδεις δαπάνες για τον λαό, ο οποίος καλείται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας και στα επιδόματα αναπηρίας.

Το αποτέλεσμα είναι για μια ακόμα φορά η «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων, τα οποία μέσα σε ένα 7μηνο έφτασαν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά άλλωστε - τόσο οι «κόφτες δαπανών» όσο και η μονιμοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων με την έκρηξη της φοροληστείας - μονιμοποιούνται πλέον και με τη βούλα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που μπαίνει τυπικά σε ισχύ σε λίγους μήνες, ενώ σε ισχύ βρίσκεται από τον περασμένο Απρίλη και το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού η κυβέρνηση προαναγγέλλει και νέο «πογκρόμ» φοροληστείας, με προμετωπίδα την υποτιθέμενη «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» και τη γνωστή «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης. Καμία κουβέντα βέβαια για τις εκατοντάδες νόμιμες φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπίσει για το μεγάλο κεφάλαιο όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, από τους αναβαλλόμενους φόρους των τραπεζικών ομίλων (που πρόσφατα μάλιστα πήραν έναν ακόμα μποναμά 500 εκατομμυρίων, με την «αποεπένδυση» του ΤΧΣ) μέχρι τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών, που «έγδαραν» και φέτος τον κόσμο με τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Αύξηση 22% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σφίγγει η θηλιά από την κυβέρνηση

Από τον Σεπτέμβρη, άλλωστε, ενεργοποιείται και το λεγόμενο σύστημα «eispraxis», που θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις χωρίς καν προειδοποίηση, με στόχο της κυβέρνησης να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι», σφίγγοντας τη θηλιά στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν χρέη προς την εφορία.

Αυτά όχι βέβαια για τους ελάχιστους μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από το 90% του συνόλου των χρεών, την πλειοψηφία των οποίων η κυβέρνηση θεωρεί «ανεπίδεκτα εισπράξεως», αλλά για επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες, λαϊκά στρώματα που αδυνατούν όλο και περισσότερο να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη, όπως φαίνεται και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με αυτά, μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2024 στα 107,18 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική είναι και η προέλευση των οφειλών: Σε έναν χρόνο τα χρέη από άμεσους φόρους εκτινάχθηκαν κατά 972%, από φόρους περιουσίας κατά 1.829%, από «λοιπούς έμμεσους φόρους» κατά 69,4%.

Πάνω από τη ...μισή Ελλάδα, συγκεκριμένα 4.253.031 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία, 2.134.014 είναι αυτοί που κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων και σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο (1.525.162) από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 608.852 τα μέτρα αυτά θα ληφθούν εντός των προσεχών 2-3 ετών, εκτός αν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Το ...επιλεκτικά ικανότατο αστικό κράτος, άλλωστε, έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των κατασχέσεων, από περίπου 40.000 κάθε χρόνο στις 80.000 πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται και νέο ρεκόρ 120.000 αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Γιγαντώνεται από την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Η άλλη όψη της πολιτικής στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της «απελευθέρωσης» - εμπορευματοποίησης μιας σειράς τομέων, της «εξωστρέφειας» της καπιταλιστικής οικονομίας, της εκτίναξης της έμμεσης φορολογίας για τα «ματωμένα πλεονάσματα», όπως και της διαμόρφωσης ζωνών με «τιμές Ευρώπης» λόγω της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού είναι και η εκτίναξη της ακρίβειας, που συνεχίζει να τρέχει με σπασμένα φρένα.

Ολα αυτά δηλαδή τα οποία σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις και τις «αυξήσεις» - κοροϊδία, που είναι πολύ πίσω ακόμα και από αυτόν τον πληθωρισμό, οδηγούν σε παραπέρα πετσόκομμα του πραγματικού λαϊκού εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκε παραπέρα κατά σχεδόν 2% (1,9%).

Θυμίζουμε πως τον Ιούλη - παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσης των τιμών» που είχαν προηγηθεί για μια ακόμα φορά, ο πληθωρισμός έκανε και νέο άλμα κατά 2,7%. Ετσι, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2023 - Ιούλη 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 - Ιούλη 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, πέραν του ελαιόλαδου με ανατίμηση 56,7% σε έναν χρόνο, αυξήσεις καταγράφηκαν στα δημητριακά (7,4%), στα ψάρια (8,4%) και στο μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνη - Ιούλη 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Στην εξίσωση μάλιστα σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις μπήκε τον προηγούμενο μήνα και το φυσικό αέριο με αύξηση 23,4%. Ενώ οι αυξήσεις έφτασαν το 18,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και το 12,6% στα ξενοδοχεία, αλλά και το 14% στα ασφάλιστρα υγείας, την ώρα που η πολιτική όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων σε Υγεία και Ασφάλιση στέλνει όλο και περισσότερους στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συνολικά τα στοιχεία και για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αποτυπώνουν την «ψαλίδα» που ανοίγει διαρκώς ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τη δυνατότητα αυτές να ικανοποιηθούν.

«Πρωταθλητές» στις αυξήσεις είναι τα εισιτήρια σε μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. κατά 97%, τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού κατά 66,9% και εισιτήρια εσωτερικού κατά 32,7%, το κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, μοτέλ κ.λπ. κατά 30,8%, το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης κατά 14%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, με δύο διαδοχικές αποφάσεις, έχει προχωρήσει και στην αύξηση στην τιμή πώλησης σε 1.000 και πλέον φάρμακα, από 1% έως και 500%, με τον εκβιασμό ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων, θα αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά, επειδή δεν παίρνουν το κέρδος που θέλουν.

Ενώ γίνεται «προετοιμασία εδάφους» για νέες μεγάλες αυξήσεις από Σεπτέμβρη, λόγω των νέων μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και πιθανόν και στα καύσιμα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια, κι ενώ την ίδια ώρα ανατιμήσεις προετοιμάζονται και σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα λόγω και των πρόσφατων καταστροφών στον Μαραθώνα από τις πυρκαγιές. Προς νέες μεγάλες αυξήσεις δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνοντας και νέο «άλμα» κατά 4,4% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον περασμένο μήνα, αύξηση που με μαθηματική ακρίβεια θα «μεταφραστεί» και σε νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο ντορό αφήνοντας άθικτη την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με ανακοινώσεις για παράταση των μέτρων - φιάσκο για τον δήθεν έλεγχο των τιμών, ανακοινώσεις για ένα ακόμα ...καλάθι - καπαμά, αυτήν τη φορά για τα σχολικά είδη που επί της ουσίας θα επιδοτεί με τα λεφτά του λαού πάλι τους τζίρους των μεγαλοεπιχειρηματιών, και «νουθεσίες» όπως αυτή του υπουργού Ανάπτυξης, Θεοδωρικάκου, για «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους στα σχολικά είδη», με τις οποίες γελάνε και τα τσιμέντα...

Συνολικά άλλωστε μέσα σε μια τριετία, από το 2020 ως το 2023, αγαθά και υπηρεσίες έχουν εκτιναχθεί κατά 18,24%, βυθίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα στα τάρταρα. Κι αυτό βέβαια ως «μέσο όρο», αφού οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη για το λαϊκό νοικοκυριό έχουν εκτιναχθεί πολύ παραπάνω. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά σειρά κατάταξης τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού έχουν αυξηθεί κατά 151,94%, το ελαιόλαδο κατά 138,20%, τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού κατά 73,23%, ενώ το φυσικό αέριο κατά 57,36%.

«Είδη πολυτελείας» Ενέργεια και στέγη

Τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στο τσάκισμα των οικογενειακών προϋπολογισμών έχουν οι τιμές Ενέργειας και στέγης.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται το διάστημα αυτό: Για τον Ιούλη η μέση τιμή στις λιανικές τιμές πώλησης στην Ελλάδα έφτασε στα 22,51 λεπτά/KWh (από 21,23 λεπτά/KWh τον Ιούνη). Η αύξηση που καταγράφηκε τον Ιούλη ήταν της τάξης του 6%, η δεύτερη μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μέση τιμή χονδρικής να φτάνει τα 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 98,89 ευρώ τον Ιούνη) και τους «παρόχους» να βάζουν από πάνω κι ένα «καπέλο» 18% στις τιμές της λιανικής για τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από τα 120 ευρώ/MWh, με την τάση μάλιστα να δείχνει προς περαιτέρω ενίσχυση προαναγγέλλοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και για τον Σεπτέμβρη.

«Παράγοντες της αγοράς» μάλιστα λένε με θράσος για την... επιβάρυνση από την έκτακτη φορολογία της κυβέρνησης στα υποτιθέμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη», επιβεβαιώνοντας έτσι πως τα «σπασμένα» θα καταλήξουν πάλι στον λαό από την άλλη τσέπη. Θυμίζουμε εξάλλου ότι λίγες μόλις ώρες μετά την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την επιδότηση με 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) αυξήθηκε κατά... 20 ευρώ, από τα 108,8 ευρώ «αυτομάτως» στα 128,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να τα παίρνουν δηλαδή διπλά από την άλλη τσέπη. Ενώ ο φαύλος κύκλος κλείνει και με τις επιχειρήσεις που φορτώνουν το επιπλέον κόστος και του ρεύματος σε μια σειρά από προϊόντα.

Κάπως έτσι ο λαός βυθίζεται όλο και πιο μέσα και στην ενεργειακή φτώχεια: Πάνω από το 40% στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο άφησε 1 - 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους, ενώ πάνω από το 25% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζεστάνει ή να δροσίσει επαρκώς το σπίτι του. Συνολικά οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 νοικοκυριά ζουν με την απειλή της διακοπής του ρεύματος πάνω απ' το κεφάλι τους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κυβέρνηση και όμιλοι επιστρατεύουν το μαστίγιο: Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο τον περασμένο Απρίλη, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Καλαμάτας που ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης», όπου κόπηκε το ρεύμα για χρέη ούτε 500 ευρώ, εντείνοντας παραπέρα τους εκβιασμούς.

Τραγική είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τη στέγη, όπως καταγράφει και η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στο σημερινό φύλλο. Ενδεικτικό είναι ότι το 74,6% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο, ενώ πάνω από 50% έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών «ακονίζουν» μαχαίρια και για έναν νέο γύρο χιλιάδων πλειστηριασμών με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ήδη για το β' εξάμηνο του χρόνου η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών, λαϊκών ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

«Τινάζουν την μπάνκα» της κερδοφορίας για μια ακόμη χρονιά

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η ένταση της εκμετάλλευσης με βάση όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τις λοιπές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ο πακτωλός «ζεστού» χρήματος, οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια οδηγούν τους επιχειρηματικούς ομίλους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πηγαίνοντας ολοταχώς να σπάσουν και τον πήχη των 10 δισ. κερδών σε έναν χρόνο:

  • Μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25%, στα 2,3 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας τον ετήσιο στόχο για 4,5 δισ.! Η Eurobank το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 721 εκατ. (+5,4%), η Εθνική κέρδη 670 εκατ. (+26% ), η Alpha Bank κερδοφορία 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%) και τα κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν στα 563 εκατ.

Χαρακτηριστική είναι και η σύνθεση των εσόδων των τραπεζών: Μόνο από τους τόκους, με τους οποίους έχουν γδάρει τους «οφειλέτες» ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων, οι τραπεζικοί όμιλοι έφαγαν πάνω από 4,1 δισ. ευρώ. Από τις προμήθειες με το «έτσι θέλω», πάνω από 1 δισ. Ενώ μείωσαν παραπέρα τα «κόκκινα» δάνεια, με το γνωστό πέρασμά τους στο «άλλο τους μισό», τα funds, που εντείνουν τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

  • Οι ενεργειακοί όμιλοι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που στα λαϊκά σπίτια κόβουν πλέον το ρεύμα για 50 ευρώ «χρέη»! Συγκεκριμένα, τα κέρδη για τους ομίλους έφτασαν για τη «Mytilineos» τα 184 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΗ τα 459 εκατ. ευρώ, τη «Motor Oil Hellas» τα 49 εκατ. ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα 81,7 εκατ. ευρώ. Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών η ΔΕΗ: Το α' εξάμηνο του 2024 τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2023, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας πηγαίνει ολοταχώς για τον στόχο των 1,9 δισ. ευρώ για φέτος. Για να καταλάβει κανείς το τρελό πάρτι κερδοφορίας στις πλάτες του λαού, αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη EBITDA για τη ΔΕΗ μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2022, ήταν «μόλις» 264 εκατομμύρια. Κάπως έτσι, μόνο το α' εξάμηνο του έτους και μόνο για τη ΔΕΗ τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν κατά 271% σε σχέση με πέρυσι!
  • Στις τηλεπικοινωνίες μόνο για έναν όμιλο, αυτόν του ΟΤΕ, τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα 283 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε επίσης άνοδο, φτάνοντας τα 1,788 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,9% σε ετήσια βάση.
  • Οι εφοπλιστές έχουν «σκάσει» από τα κέρδη, με φόντο και την εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, ως αποτέλεσμα και του ιμπεριαλιστικού πολέμου: Οι εταιρείες που ελέγχονται από Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια (Γενάρης 2022 - Μάρτης 2024) καινούργια πλοία συνολικής αξίας σχεδόν 200 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το «Forbes».
  • Οι τουριστικοί όμιλοι αναμένουν και νέο άλμα κερδών, ξεζουμίζοντας άγρια τους ξενοδοχοϋπάλληλους και παίρνοντας βέβαια τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από τον τουρισμό που το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έφτασαν τα 6,921 δισ. ευρώ, πηγαίνοντας ολοταχώς και για νέο ρεκόρ εισπράξεων, πάνω από τα περσινά των 20,5 δισ. ευρώ.

«ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Νέο αντιλαϊκό «τσουνάμι» από Σεπτέμβρη

«Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση από Σεπτέμβρη και για τα δεκάδες «προαπαιτούμενα» που συνοδεύουν τα ποσά και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αποτυπώνονται και στο αναθεωρημένο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» που έχει καταθέσει στην ΕΕ.

Ετσι, σύμφωνα με όσα καταγράφονται εκεί, σειρά παίρνουν μεταξύ άλλων:

  • Νέες διευκολύνσεις, προκλητικά προνόμια και «δωράκια» για την «προσέλκυση επενδυτών», με το «Στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου», το «Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» για την «απλοποίηση» και τον «εξορθολογισμό» των πακέτων και την «ταχύτερη απορρόφηση» των πακτωλών από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • «Υπερ-εκπτώσεις δαπανών που αφορούν πράσινη οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση», με τα «πράσινα» αρπακτικά να τρώνε τον αγλέορα την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια και συνολικά οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται για τον λαό.
  • «Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων - εξαγορών και μετασχηματισμών», διευκολύνοντας με «ξένα κόλλυβα» την παραπέρα συγκέντρωση σε μια σειρά κλάδους και με στόχο επίσης τον περιβόητο «εξαγωγικό προσανατολισμό», ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και με άμεση συνέπεια την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.
  • Η ιδιωτικοποίηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
  • Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, στα κυβερνητικά «κιτάπια» των «μεταρρυθμίσεων», πάνω - πάνω στη λίστα βρίσκεται η «μείωση των ληξιπρόθεσμων» δανείων και υποχρεώσεων, εξαγγέλλοντας δηλαδή ένα νέο πογκρόμ εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», το γνωστό πρόσχημα για νέα φορο-επίθεση στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες.

Και νέο αντεργατικό προγκρόμ ενόψει

Από το μενού δεν λείπουν και τα νέα αντεργατικά μέτρα, μετά τα όσα άθλια έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις απλήρωτες υπερωρίες, τη 10ωρη και 6ήμερη δουλειά, τη«διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ και όλα τα υπόλοιπα. Σειρά παίρνουν:

  • Τα σχέδια «με σφραγίδα ΕΕ» για την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού βάσει ενός αλγόριθμου, με βασικό κριτήριο τον «δείκτη παραγωγικότητας», χωρίς καμία συλλογική διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων. Πρόκειται για όσα καταγράφονται στην Οδηγία 2022/2041 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση», την οποία σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στην ελληνική νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Οι νέες απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές στους επιχειρηματικούς ομίλους κατά 0,5% ή περίπου 215 εκατομμύρια, με τις νέες τρύπες που θα ανοίξουν στα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτονται και πάλι από τους εργαζόμενους, που επιπλέον οδηγούνται και στα νύχια της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Ο «εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου εποχικής εργασίας», σε συνέχεια και των δουλεμπορικών συμφωνιών που έχει κλείσει η κυβέρνηση με μια σειρά χώρες, αλλά και λύνοντας παραπέρα τα χέρια στους επιχειρηματίες για το εποχικό «στύψιμο» του εργατικού δυναμικού.
  • Το νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας με τη «μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών της αγοράς εργασίας» και την «πιο λελογισμένη χρήση του επιδόματος ανεργίας», ώστε και αυτό το γλίσχρο να δίνεται σε ακόμα λιγότερους. Με θράσος μάλιστα διαχέουν ότι σκοπός του μέτρου είναι «να πηγαίνει σε όσους το χρειάζονται πραγματικά και όχι να αποτελεί "κίνητρο" για να μην αναζητά κάποιος εργασία», την ώρα που δεν το παίρνει ούτε ένας στους εννιά και δεν φτάνει ούτε για να βγει η βδομάδα!
  • Στα σκαριά είναι και οι νέοι «κόφτες» στα επιδόματα αναπηρίας, που με μαθηματική ακρίβεια φέρνει η «δημιουργία ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης αναπηρίας».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην παραπέρα «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση μιας σειράς τομέων και κλάδων: Πάνω - πάνω στη λίστα βρίσκονται τα σχέδια για τη «στρατηγική διαχείρισης υδάτων», που οδηγεί τον λαό στη μισή Ελλάδα να λέει «το νερό νεράκι» ώστε να βρουν και νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι παρεμβάσεις που δίνουν κι άλλο «αέρα στα πανιά» των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, π.χ. με τη «μεταρρύθμιση στον τομέα της Ενέργειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ», τα σχέδια για το λεγόμενο «Παραγωγικό Δάσος», για την επιχειρηματική δράση μέσα στα δάση με προμετωπίδα την υποτιθέμενη πρόληψη των πυρκαγιών, η «κωδικοποίηση» της πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά και η ολοκλήρωση του «1ου Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου», σηματοδοτώντας νέα εγκλήματα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24-25/8/2024 (σσ. 4, 5, 6)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.