Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση ➽ Συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα ➽ Διαμαρτυρία εξω από τη Βουλή το μεσημέρι ➽ Καταπέλτης για τις συνέπειες του νομοθετικού εκτρώματος οι εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν στη Βουλή ➽ VIDEO

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή απαιτώντας την απόσυρσή του - Συγκέντρωση-συναυλία το απόγευμα στο Σύνταγμα (VIDEO)

Τετάρτη 24/07/2024 - 14:05

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή, και ενώ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής γίνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Οι φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, διατράνωσαν την αντίθεσή τους με τον πυρήνα και το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, απαιτώντας την απόσυρσή του. Αυτό το ζήτημα αναδείχτηκε και από τα πανό που κρατούσαν μέλη σωματείων και φορέων έξω από τη Βουλή.

Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ήταν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η ΕΙΝΑΠ, Σωματεία Εργαζομένων δημοσίων νοσοκομείων, όπως ο «Ευαγγελισμός», εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ).

Απαίτησαν σύγχρονες καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και, όπως έχουν αποφασίσει ήδη, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα προχωρήσουν σε απεργία.

Συγκέντρωση - συναυλία στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα (κάτω)

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο-«ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στην οποία καλούν: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του «18 Άνω», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ανάλογες κινητοποιήσεις σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά.

 

Μιλώντας στη διαμαρτυρία ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, υπογράμμισε το ζωτικής σημασίας αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Υπενθύμισε τις αποφάσεις από δεκάδες φορείς, Δημοτικά Συμβούλια, Ομοσπονδίες, Σωματεία που καταδικάζουν το σχέδιο νόμου και απαιτούν την απόσυρσή του.

Σε σχέση με την Ψυχική Υγεία, ο Θ. Δημουλάς τόνισε ότι δημιουργείται ένα υδροκέφαλο τέρας με ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ιδιωτικές κλινικές που θα ξεκοκαλίζουν πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσφέροντας υπηρεσίες με ημερομηνία λήξης. Υπενθύμισε το πρόσφατο παράδειγμα της ΑΜΚΕ που έκλεισε μετά από ένα χρόνο και οι θεραπευόμενοί του πλοηγήθηκαν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «κατ' οίκον νοσηλεία», το οποίο επίσης έκλεισε μετά από δύο χρόνια λειτουργίας και οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, ενώ 400 άνθρωποι που εξυπηρετούνταν έμειναν στον αέρα και τρεις χιλιάδες αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς. Παράλληλα υπενθύμισε την εμπειρία που άφησε το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» σε σχέση με τον τομέα της απεξάρτησης, ενώ αναφέρθηκε στην κατάργηση της φιλοσοφίας των «στεγνών προγραμμάτων». 

902

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης της ψυχικής υγείας - απεξάρτησης

Πηγή: Eurokinissi

Συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης διοργανώνεται αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Στην διαμαρτυρία έχουν καλέσει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του «18 Άνω», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, συμμετέχουν άλλοι φορείς και σωματεία που εκφράζουν την αντίθεση τους σε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα. 

Στην κινητοποίηση  παρευρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Γιάννη Πρωτούλη, Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη.

Το νομοσχέδιο θα μεγαλώσει τα προβλήματα

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), Θωμάς Δημουλάς, σημείωσε στην κεντρική ομιλία ότι η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», ντυμένη με το μανδύα της επιστήμης προτείνεται ως «λύση» για τη δήθεν αντιμετώπιση των προβλημάτων που το ίδιο το σύστημα γεννά.

 

Όμως, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα γιγαντώσει τα ήδη τρομακτικά αδιέξοδα που υπάρχουν από την απαξίωση, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση. «Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα φέρει εκρηκτικές ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών υγείας και στους εξαρτημένους», προειδοποίησε. 

«Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι φορείς, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο», είπε. 

Ο Θωμάς Δημουλάς κάλεσε το λαό να χτίσει τείχος μπροστά στο νομοσχέδιο και παράλληλα να δυναμώσει η πάλη και ο  προσανατολισμός διεκδίκησης με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, της έρευνας, για σύγχρονες και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, κάτω από την αποκλειστική ευθύνη και τον έλεγχο του κράτους.

902

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Καταπέλτης για τις συνέπειες του νομοθετικού εκτρώματος οι εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν στη Βουλή (VIDEO)

Τις δραματικές συνέπειες που θα έχει στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης το νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», «ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και άλλων φορέων που πήραν το λόγο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται αυτό το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι τους μίλησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας της ακρόασης φορέων.

Αφού παρουσίασαν τις επιπτώσεις που θα έχει η διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης στους ψυχικά ασθενείς, στους εξαρτημένους και στις οικογένειες τους, υπογράμμισαν πως αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να βελτιώσει την κατάσταση και όχι να ανοίξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, θα άκουγε τα αιτήματα τους για προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση αυτών των δομών.

Αντί για νέες δομές ψυχικής υγείας, παραχωρείται στους ιδιώτες ότι έχει απομείνει

«Ως εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση καλούμε να καταψηφιστεί, να μην περάσει και να δοθεί η φωνή στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους πραγματικούς φορείς που έχουν την άμεση πρόσβαση με τους θεραπευόμενους και τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για σύγχρονες και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του κράτους», ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Θωμάς Δημουλάς. 

Επεσήμανε πως το υπουργείο Υγείας, μέσα στο κατακαλόκαιρο «έρχεται να ξεμπερδέψει μια και καλή με ότι έχει μείνει όρθιο στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση, ακολουθώντας κατά γράμμα τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες της ΕΕ και του Εθνικού Σχεδίου δράσης για την ψυχική υγεία 2021 - 2030»,  αντί να στελεχώσει με όλο το αναγκαίο προσωπικό τις ήδη υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες και υπηρεσίες, αντί να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών, στην ενίσχυση της ανύπαρκτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης στην κοινότητα, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και αλλού και στην ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων στα στεγνά προγράμματα, παραχωρεί ότι έχει απομείνει στους ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, συνέχισε, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες, καθώς «όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα γιγαντώσει τα ήδη τρομακτικά αδιέξοδα που υπάρχουν από την απαξίωση, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και τη μη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών για την κάλυψη των αναγκών που διαμορφώνονται λόγω της αύξησης των περιστατικών που εντοπίζονται στην κοινωνία». 

Τόνισε πως ακόμα και οι υπέρμαχοι αντιδραστικών αλλαγών πριν 30 χρόνια, με πρόσχημα την αποασυλοποίηση, ομολογούν ότι η κατάσταση και σε άλλες χώρες είναι τραγική και προειδοποίησε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «θα φέρει εκρηκτικές ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στους εξαρτημένους, εγκατάλειψή τους στο ανήμπορο οικογενειακό περιβάλλον που κάνει μάταια έκκληση για μια εισαγωγή έστω προσωρινά για να ανακουφιστούν από το τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο, επανιδρυματοποίηση, αύξηση αστέγων, ασυλικές μορφές περίθαλψης στις ψυχιατρικές κλινικές και νοσοκομεία αφού θα ελέγχεται η ασφαλιστική κάλυψη πριν από την εισαγωγή σε ιδιωτικές κλινικές που θα τους αντιμετωπίζουν ως πελάτες». Και αυτά είναι αποτελέσματα μιας βαθιάς εμπορευματοποιημένης υγείας που στηρίζεται στη λογική του κόστους - οφέλους, ολοκληρώνοντας το έγκλημα, με ηθικό αυτουργό την πολιτική της ΕΕ και ηθικούς αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που διαχρονικά έβαλαν την υπογραφή τους. 

Για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι οικογένειές τους έχουν καταδικάσει το σχέδιο νόμου, μέσα από συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, ψηφίσματα, κινητοποιήσεις, πολύμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης που κρυβόταν από τις πρώτες ημέρες των «διαρροών» του σχεδίου νόμου «γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη διάλυση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα» που «αποτελεί προπομπό για όλα όσα θα γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Τέλος, στάθηκε στα στοιχεία από το ΨΝΑ «Δαφνί» όπου μόνο το 2023 πάνω από 80.000 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης ζήτησαν έστω και κάποια ελάχιστη βοήθεια, ενώ ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων ημερησίως ήταν 967 άτομα. 

Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως «λύση» η αιτία του προβλήματος

Υλοποιήστε τα αιτήματά μας και αποσύρετε το νομοσχέδιο απαίτησε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). 

Σημείωσε πως με το άρθρο 23, ο αριθμός των ειδικευόμενων θα καθορίζεται από τις δυνατότητες των δομών, που είναι δεδομένες και περιορισμένες. Αντιθέτως, δεν μπορεί να καθορίζεται από αυτό, αλλά το κριτήριο πρέπει «να είναι οι ανάγκες του πληθυσμού σε κάλυψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας υψηλού επιπέδου» και ταυτόχρονα θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών κέντρων που θα παρέχουν ουσιαστική εκπαίδευση στους ειδικευόμενους της ψυχιατρικής κλινικής παίδων, εφήβων και ενηλίκων. 

Τόνισε πως υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα, αλλά οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μετακινήσεις γιατρών προκειμένου να «μπαλωθούν» όπως - όπως τα κενά.  Απόδειξη πως θα υπάρχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, είναι ότι στο νοσοκομείο των Σερρών τέσσερις γιατροί τον τελευταίο χρόνο έχουν παραιτηθεί και σύντομα θα συγκαταλέγεται στις άγονες και προβληματικές περιοχές. «Άγονη και προβληματική και απειλή για τη δημόσια υγεία, είναι η πολιτική, συνειδητή επιλογή της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας και αυτό το κύμα φυγής δεν πρόκειται να αντιστραφεί αν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας, αν δεν υπάρξει ανοικτή ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, αν δεν υλοποιηθούν οι οριστικές, τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ γιατί οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας αμείβονται με μισθούς μικρότερους από το 2012», ξεκαθάρισε. 

Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως λύση η αιτία για την κατάσταση αυτή, για τη δραματική συρρίκνωση των κλινών κατά δεκάδες χιλιάδες όλα αυτά τα χρόνια που υλοποιείται η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», από το 1999, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ο δημόσιος τομέας 30.000 κρεβάτια και να έχουν φτάσει στα 900. Την ίδια στιγμή, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας έχει πενταπλάσιο αριθμό κλινών, όπως σημείωσε. 

Ανάφερε ακόμη πως δεν μπορεί να είναι λύση οι ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους, προσθέτοντας πως είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του Οργανισμού «ΑΡΓΩ» που 40 εργαζόμενοι, που δουλεύουν στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, είναι απλήρωτοι και οι υπεύθυνοι τους λένε πως δεν ξέρουν αν θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. 

Διαλύονται τα δωρεάν στεγνά προγράμματα απεξάρτησης

Από την πλευρά του, ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ που εκπροσωπεί 13 συλλόγους πανελλαδικά, με χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, υπογράμμισε πως «ως λήπτες των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

Μετέφερε το αίτημα των οικογενειών και των παιδιών των προγραμμάτων να αποσυρθεί αυτό το επικίνδυνο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν παίρνει διορθώσεις. 

Επισήμανε πως η κατάργηση και η «ομογενοποίηση» όλων των στεγνών προγραμμάτων με τα προγράμματα υποκατάστασης, «θα οδηγήσει τα δωρεάν στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, όπως τα γνωρίζουμε, σε αφανισμό». Επίσης, με το σχέδιο νόμου αποσπάται η επανένταξη από τα προγράμματα θεραπείας, δεν κάνει καμία αναφορά στις Θεραπευτικές Κοινότητες και στη στήριξη της οικογένειας των εξαρτημένων και των απεξαρτημένων, καταργείται ο Κώδικας Δεοντολογίας και Δικαιωμάτων των θεραπευτικών κοινοτήτων, παραμένει η πολιτική των «εργαζομένων πολλών ταχυτήτων» όταν «η φύση της απεξάρτησης απαιτεί σημαντικό χρόνο εκπαίδευσης και ομαλής ένταξης ενός θεραπευτή στη φιλοσοφία του εκάστοτε στεγνού προγράμματος», καθώς και «ισχυρή, σταθερή θεραπευτική σχέση με τα μέλη».

Σημείωσε ακόμα πως θα υπάρχει το ηλεκτρονικό φακέλωμα στην ΗΔΙΚΑ όλων των απεξαρτημένων που καταστρατηγεί το απόρρητο των Θεραπευτικών κοινοτήτων και τους στιγματίζει για την υπόλοιπη ζωή τους, θα αντιμετωπίζεται η  εξάρτηση από ουσίες ως ασθένεια και ο εξαρτημένος ως ασθενής, παραμένει εξαιρετικά ελλιπής η αναφορά στους έφηβους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, ανοίγουν τα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης με αποτέλεσμα την απόλυτη καταστροφή των οικογενειών που ήδη έχουν πληγεί οικονομικά από τις εξαρτήσεις, ενώ θα δίνεται κρατική χρηματοδότηση σε ιδιωτικά κέντρα αμφίβολης αξιοπιστίας, με τα λεφτά των φορολογούμενων, με την επίφαση της δωρεάν απεξάρτησης.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι δεν καλέσατε το Σύλλογο Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ σε ακρόαση. Τους πρώην εξαρτημένους, που μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ απεξαρτήθηκαν κι επανεντάχθηκαν ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία. Τους ανθρώπους, για τους οποίους κόπτεται ο υπουργός και ο υφυπουργός ότι δημιουργήθηκε αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε και διάβασε το ψήφισμα του Συλλόγου αποφοίτων ΚΕΘΕΑ.

902

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.