Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας: Είναι στο χέρι όλων μας να φτάσει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται (VIDEO)

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Είναι στο χέρι όλων μας να φτάσει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται

Δευτέρα 03/06/2024 - 19:14

Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ τόσο πιο καλά, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

Σημείωσε ότι στο ευρωκοινοβούλιο παίρνονται αποφάσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντιλαϊκές και δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Η αποφασιστική φωνή του ΚΚΕ που εκφράζει αντίθετη φωνή με αυτή της ΕΕ των μονοπωλίων, των λόμπι, της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της ακρίβειας είναι παράγοντας για να μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας, μια φωνή που θα εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα τα αποκαλύπτει, αλλά και θα οργανώνει την πάλη ενάντια σε αυτά.

Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς αρχίζει και διαμορφώνεται μια διαφορετική λογική προσέγγισης. Ωστόσο, την ώρα που ο Νετανιάχου συνεχίζει να βομβαρδίζει και να σκοτώνονται παιδιά και άμαχοι, η ελληνική κυβέρνηση κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ στη Μεσόγειο. Επιπλέον ακόμα δεν αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος παρότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνταχθεί με το μέρος του κράτους τρομοκράτη του Ισραήλ, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για τα Τέμπη, ο Δ. Κουτσούμπας είπε, ότι με βάση τη δικογραφία, το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να συσταθεί προανακριτική επιτροπή καθώς υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε εξοργιστική και αποκρουστική τη συζήτηση περί περιουσιών και πλούτου ορισμένων πολιτικών αρχηγών, με αφορμή το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. Όταν ο εργαζόμενος δεν έχει να περάσει το μήνα και μετράει ευρώ το ευρώ για το τί θα ξοδέψει είναι αποκρουστικό να γίνεται συζήτηση για τον αμύθητο πλούτο που έχουν ορισμένοι.

Η συνέντευξη

- Σας ευχαριστώ κε Κουτσούμπα που είστε εδώ μαζί μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές. Θέλω να ξεκινήσουμε πρώτ’ απ’ όλα από το βασικό ερώτημα που θέτουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι και το θέτουν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που σας αντιπολιτεύονται και είναι το εξής: Γιατί να ψηφίσει κανείς ΚΚΕ, στις ευρωεκλογές ειδικά, όταν το ΚΚΕ είναι αντίθετο ουσιαστικά με την ύπαρξη της ευρωβουλής και της ΕΕ;

Πολύ απλά γιατί στο ευρωκοινοβούλιο γίνεται ό,τι και στο εθνικό κοινοβούλιο, δηλαδή συζητιούνται και παίρνονται αποφάσεις, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντιλαϊκές αποφάσεις.

Είναι αποφάσεις που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, των Ελλήνων εργαζομένων και εκεί βεβαίως η αποφασιστική φωνή του ΚΚΕ που εκφράζει αντίθεση με αυτή την ΕΕ των μονοπωλίων, των λόμπι, της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης, των πολέμων όπως βλέπουμε, της ακρίβειας και όλων των αντιλαϊκών νόμων και οδηγιών, είναι αποφασιστικός παράγοντας για να μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας μια φωνή που και θα εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα και θα αποκαλύπτει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα και βεβαίως θα οργανώνει την πάλη στην χώρα, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης ενάντια σε αυτά. Γιατί, ξέρετε, το ευρωκοινοβούλιο προηγείται σε αντιλαϊκές οδηγίες, κατευθύνσεις και μέτρα και μετά έρχονται τα εθνικά κοινοβούλια, στην ελληνική βουλή και επικυρώνει. Ενώ συνδιαμορφώνονται εκεί οι αποφάσεις, υλοποιούνται εδώ από τις αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ελληνική βουλή. Άρα, το πόσο έτοιμος θα είναι ένας λαός να δεχτεί και να αντιμετωπίσει αυτά τα μέτρα, είναι ακριβώς η φωνή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

- Ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τον πόλεμο στη Γάζα και τον ρόλο της Ελλάδας. Αλλά, πρώτα απ’ όλα πριν φτάσουμε στον ρόλο της Ελλάδας κι αν υπάρχει τέτοιος ρόλος κι αν μπορεί να υπάρξει κάποιος άλλος, πώς βλέπετε την προσπάθεια του Μπάιντεν τώρα;

Γενικά ένα συμπέρασμα πρέπει να βγάλουμε νομίζω σαν λαός, σαν χώρα, ότι το αποτέλεσμα των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο, εργατών, υπαλλήλων, επιστημόνων, φοιτητών με καταλήψεις σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, σε όλη την Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, έχει τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή ότι αρχίζει και διαμορφώνεται μια διαφορετική λογική προσέγγισης. Βέβαια ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα, δεν εφησυχάζουμε και καλούμε σε κινητοποιήσεις το λαό μας.

Κοιτάξτε να δείτε, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις, καταδίκασε τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου.

- Και την ηγεσία της Χαμάς…

Βεβαίως και την ηγεσία της Χαμάς, αλλά αυτό το είχε κάνει από την αρχή. Από την αρχή τους είχε καταδικάσει….

- Ναι, ναι, το ένα ήταν δεδομένο…

Αλλά τώρα καταδίκασε και τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ έδωσε εντολή στον Νετανιάχου να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Ράφα και να ανοίξει ανθρωπιστική διέξοδο. Τρεις χώρες της Ευρώπης, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, προστέθηκαν στις 143 χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος. Λέω ορισμένες πλευρές, άσχετα αν ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα.

Όμως η ελληνική πολιτική, η ελληνική διπλωματία και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε αυτά τα ζητήματα, είναι πολύ πίσω ακόμα και σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Διότι, την ίδια ώρα που ο Νετανιάχου συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Ράφα, τη Γάζα και να σκοτώνονται εκεί αθώα παιδιά, άμαχοι, η ελληνική κυβέρνηση κάνει στρατιωτικές, πολεμικές ασκήσεις στη Μεσόγειο με το Ισραήλ. Συνεχίζει να του δίνει το άλλοθι της “αυτοάμυνας”, που να πω πάει στο καλό, τις πρώτες μέρες μπορεί να δικαιολογούνταν ή να το εξηγούσε… Εμείς δεν το δικαιολογούσαμε ποτέ αυτό, διότι ο Οκτώβρης έφτασε μετά από αλλεπάλληλα, επί δεκαετίες, δολοφονικά χτυπήματα του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Η ελληνική κυβέρνηση, ενώ άλλες χώρες αναγνωρίζουν, δεν αναγνωρίζει το Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ‘67 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, παρότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής. Και θα μπορούσε, τώρα είναι η στιγμή να γίνει αυτό, να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας κι άλλων 143 κρατών όλου του κόσμου. Άρα, λοιπόν, δείχνει ότι έχει συνταχθεί με το μέρος του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ, ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

- Λέτε ότι αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια πολιτική που πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα. Μπορεί το ΚΚΕ να συμπορευτεί στην αντιπολίτευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε θέματα όπως είναι τα Τέμπη, οι υποκλοπές ή ακόμα και σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως είναι η υγεία και η ακρίβεια. Ή το ΚΚΕ θα πορεύεται μόνο του;

Κοιτάξτε κ. Κουβαρά και στο παρελθόν και τώρα έχει συμβεί πάρα πολλές φορές να συμπέσουμε με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και με το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα, πριν ή τώρα, σε κάποια ζητήματα. Μπορεί να συμπέσεις. Αυτό δεν σημαίνει συμπόρευση στα ζητήματα, γιατί ξέρετε το πρόβλημα αρχίζει όταν προτείνεις μετά πολιτικές λύσεις. Όταν βλέπεις τις αιτίες και λες ότι για να θεραπεύσω αυτό το πρόβλημα, να το αλλάξω και να είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να κάνω αυτό. Εκεί είναι η μέρα με τη νύχτα.

Να σας πω ένα παράδειγμα. Τώρα, πχ, ανακοινώθηκε η αύξηση της τιμής του ρεύματος, 70% θα φτάσει. Μιλάμε δηλαδή για μια κοστοβόρα ενέργεια που την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ε, σε αυτό βέβαια όλοι συμφωνούν, αν τους ρωτήσεις θα πουν “πω πω η ακρίβεια, το ρεύμα, τι θα κάνουμε; Δεν πρέπει. Φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος” κλπ, στο γεγονός της διατύπωσης του ζητήματος, στο να το περιγράφεις, συμφωνείς... Αλλά από εκεί και πέρα όταν τους λες πρέπει να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, γιατί αυτό είναι που εκτίναξε στα ύψη την τιμή του ρεύματος, πρέπει να πάρουμε μέτρα διότι η απολιγνιτοποίηση που ξεκινήσατε όλοι σας μαζί και την υλοποίησε η κυβέρνηση, έφτασε να έχουμε πανάκριβο ρεύμα από την ανεξέλεγκτη δράση των ιδιωτικών ΑΠΕ, που λυμαίνονται αυτόν εδώ τον τόπο και το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη του ελληνικού λαού και πήγατε στο αμερικάνικο πανάκριβο LNG. Λοιπόν, αυτά πρέπει να αλλάξουν. Αυτά είναι ζητήματα μιας ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, που γίνεται στη βουλή κι έτσι πρέπει να τα δει ο ελληνικός λαός.

Το ίδιο και για τις υποκλοπές. Εμείς λέμε για το Predator, για το ένα για το άλλο, ωραία να συμπέσουμε, να τα κάνουμε αυτά. Όταν του λες όμως του κ. Ανδρουλάκη ή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ξέρετε βάλτε μέσα και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, όπου εκεί παρακολουθείται ένα ολόκληρο κόμμα, όλοι οι βουλευτές του, όλα τα στελέχη του και μην βάζετε μόνο την προσωπική παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ας πούμε - δεν ξέρω για ποιο λόγο τον παρακολουθούσαν, που δεν ξέρουμε ακόμα τι συνέβη. Λοιπόν, αυτά είναι ουσιαστικά ζητήματα. Όταν πας στο δια ταύτα, βγαίνουν τα ζητήματα…

- Υπάρχει το θέμα των Τεμπών και θέλω να μου πείτε το ΚΚΕ τι θα κάνει σε σχέση με τα Τέμπη όταν ανοίξει η βουλή, με δεδομένο ότι έχει διαβιβαστεί μια δικογραφία στη βουλή;

Με βάση τη δικογραφία το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να φτιαχτεί προανακριτική επιτροπή. Διότι πρέπει να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, γιατί η δικογραφία μιλάει για ποινικές ευθύνες. Φυσικά δεν μιλάει για το ίδιο το γεγονός της τραγωδίας, του εγκλήματος των Τεμπών εκείνης της ημέρας. Μιλάει για μετά, τη διαχείριση, το μπάζωμα, τη συγκάλυψη στη ουσία, πιθανόν κάποιων χρήσιμων στοιχείων. Αλλά και εδώ υπάρχουν ποινικές ευθύνες και πρέπει να γίνει προανακριτική επιτροπή. Και εμείς θα στηρίξουμε την προανακριτική επιτροπή, όπως είχαμε στηρίξει και τις προηγούμενες και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική, αλλά μόνο που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγω του αριθμού των βουλευτών να προτείνουμε προανακριτική.

- Άρα αν φέρουν πρόταση για προανακριτική αυτά τα κόμματα, εσείς θα την υποστηρίξετε;

Βεβαίως θα την υποστηρίξουμε και όχι μόνο αυτό. Εμείς λέγαμε ότι για να φύγει αυτός ο σκόπελος από τη μέση, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Και είχαμε προτείνει, όπως θυμόσαστε, στη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναθεωρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και δεν συμφώνησε κανένα κόμμα, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να αποδίδονται κατευθείαν οι ποινικές ευθύνες και να δικάζονται και οι υπουργοί, όπως όλος ο ελληνικός λαός.

- Τώρα θέλω, ξέρετε, να σας ρωτήσω μία ερώτηση που έχει και λίγο ελαφρώς προσωπικό χαρακτήρα, αλλά μην το πάρετε ότι είναι προσωπική, είναι πολιτική. Πώς νιώθει ένας παλιός κομμουνιστής, όπως εσείς σε αυτό τον νέο κόσμο των social media. Δηλαδή πώς νιώθει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Tiktok, ας πούμε;

Πάντα τα νέα μέσα, όταν έρχονται στην επιφάνεια, όταν η τεχνολογία, γιατί η ζωή προχωράει, η εξέλιξη γίνεται, δεν μένουν στάσιμα τα πάντα, όπως όταν ήρθε η τηλεόραση για παράδειγμα, δεν την γνωρίζαμε την τηλεόραση. Στην εποχή μου, στα μικράτα μου, όταν ήμουν εγώ μικρός υπήρχε μία τηλεόραση, ήρθε στη γειτονιά και γινόταν διαδήλωση τότε. Θέλω να πω ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι σημαντικό πράγμα ή τα κινητά που δεν τα είχαμε και πριν ψάχναμε να βρούμε τηλέφωνο στη γειτονιά ή να πάρουμε κάποιο τηλέφωνο. Άρα, λοιπόν, λέω πρέπει να αξιοποιούνται αυτά τα επιτεύγματα της επιστήμης που βοηθάνε τον άνθρωπο και στην επικοινωνία. Μόνο που ειδικά με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και εδώ είναι και ένα κάλεσμα για τη νεολαία πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, με μέτρο, όπως όλα άλλωστε.

- Ναι αλλά ξέρετε είναι μία άλλη πολιτική γλώσσα.

Η υπερβολή ξέρετε καταντάει να γίνεται το αντίθετό της, γιατί και στην πολιτική μιας και μιλάμε για πολιτική, μιλάμε για πολιτικά κόμματα, μιλάμε για πολιτικές ηγεσίες, για ανθρώπους που ζητάνε την ψήφο του λαού να τον εκπροσωπήσουν στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, εκεί η διαζώσης επαφή είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό και συμβαίνει. Δεν γίνεται, αν δε συζητήσεις τετ α τετ με τον άλλον, να σου πει το ερώτημά του να του απαντήσεις, να του δώσεις επιχείρημα, να ακούσεις την αντίρρησή του, να ακούσεις πιθανόν και μία άλλη σκέψη που θα σου ανοίξει κι εσένα το μυαλό, δεν είναι. Το ζήτημα το άλλο να σας πω έτσι απλά είναι προπαγάνδα, είναι διαφήμιση.

- Το κάνετε με ευκολία, να το πω εγώ ή όχι; Δηλαδή όταν είναι να κάνετε ένα Tiktok εσείς, ως Δημήτρης Κουτσούμπας, το κάνετε εύκολα ή λέτε “Ωχ τώρα που με τραβάτε σε ένα πράγμα που σε μένα είναι κάπως άγνωστο”;

Όχι δεν νομίζω, δεν είναι και άγνωστο, πολλές φορές το έχουμε χρησιμοποιήσει. Μόνο εμείς, ξέρετε, έχουμε μία αντίληψη, δεν τα χρησιμοποιούμε προσωπικά ο καθένας για την προβολή του εαυτού του, αλλά για παράδειγμα στο Tiktok, όπως και σε άλλους λογαριασμούς Κοινωνικής Δικτύωσης, μόνο ως κόμμα το χρησιμοποιούμε και εκεί αξιοποιείται και ο Γραμματέας και άλλα στελέχη και άλλοι υποψήφιοι.

- Τώρα θέλω να ρωτήσω πώς ακούτε όλη αυτή τη συζήτηση σχετικά με το πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη, ο οποίος σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει την περιουσιακή του κατάσταση και γενικότερα εάν θεωρείται ότι σήμερα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών.

Είναι καταρχάς εξοργιστική και αποκρουστική η εκμετάλλευση αυτού του ζητήματος και η συζήτηση περί των περιουσιών και του πλούτου κυρίως δύο πολιτικών αρχηγών που γίνεται αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στον κύριο Μητσοτάκη και στον κύριο Κασσελάκη, δηλαδή και με βάση το πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη, που δεν το έχει δώσει. Αλλά και την προβολή σπιτιών που αγόρασε, ως εφοπλιστής που είναι και που τα έχει τα λεφτά, ποιες εταιρείες έχει, που δεν έχει και που τις έχει και αλλού τις έχει και δεν είναι δικές του και είναι του μπαμπά του ή είναι ξέρω ‘γω του συζύγου του ή δεν ξέρω ‘γω και διάφορα τέτοια πράγματα. Αυτά δημιουργούν αποκρουστικότητα, αποστροφή στον ελληνικό λαό. Εμείς το συναντάμε αυτό, διότι όταν ο άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο άλλος δεν έχει να ζήσει την οικογένειά του, δεν έχει να περάσει τον μήνα και μετράει ευρώ το ευρώ για το τι θα ξοδέψει, το να γίνεται τέτοια συζήτηση από τα κανάλια έξι μέρες πριν τις ευρωεκλογές για τον πλούτο τον αμύθητο που κάποιοι έχουν.… Αν έχει δεκάδες ακίνητα ο ένας, αν αγόρασε στο Κολωνάκι με ένα εκατομμύριο σπίτι ο άλλος, πόσες βίλες έχει και όλα αυτά. Είναι αποκρουστικό αυτό το φαινόμενο.

- Δεν είναι καλύτερα να γνωρίζουμε, από το να μη γνωρίζουμε;

Βεβαίως πρέπει να γνωρίζουμε και βεβαίως δημιουργεί και σε εμένα ερωτηματικά όπως και σε όλο τον κόσμο, γιατί ο κύριος Κασσελάκης θέλει να εξαντλήσει το όριο που δίνεται έως τις 30 Ιουνίου, την 1η Ιουλίου, για το πόθεν έσχες, καθώς ο νόμος βάζει τη δυνατότητα να δώσει και δεν το δίνει τώρα και πάει σε μία προεκλογική συγκέντρωση και θα διαβάσει από μια ομιλία, δεν ξέρω τι θα πει. Θα το δούμε κιόλας τι θα πει σε λίγη ώρα.

- Γενικότερα θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα με το πολιτικό χρήμα στην Ελλάδα, γιατί αυτό είναι το δεύτερο κομμάτι δεν μιλάω για τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός και για το πόθεν έσχες, αλλά είναι καθαρά τα πράγματα στην Ελλάδα με το πολιτικό χρήμα ναι ή όχι;

Όχι δεν είναι καθαρά. Και δεν υπάρχει διαφάνεια. Υπάρχει πολύ χρήμα κάτω από το τραπέζι και βεβαίως εδώ να σας ξαναθυμήσω, επειδή μιλάμε για Ευρώπη και Ευρωεκλογές, όταν εμείς λέμε την ΕΕ η “Ευρώπη των λόμπι και της διαφθοράς”, τα ζήσαμε και στο παρελθόν, για το πώς χρηματίζονται ευρωβουλευτές, πολιτικά κόμματα, συγκεκριμένα πρόσωπα, επίσης, από διάφορα λόμπι άλλων χωρών, άλλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων για να ψηφίζουν συγκεκριμένες οδηγίες και συγκεκριμένα μέτρα στο ευρωκοινοβούλιο που είναι αρεστά σε αυτούς φυσικά. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν είναι διαφάνεια, αυτό είναι αίσχος.

- Κύριε Κουτσούμπα, εκλογικός πήχης για το ΚΚΕ υπάρχει; Δηλαδή, έχετε κάποιο ποσοστό πάνω από το οποίο θα θεωρήσετε ότι τα πήγατε καλά και ένα ποσοστό που θα θεωρήσετε ότι δεν τα πήγατε;

Αν πάρουμε σαν δεδομένο αυτό που συγκρίνουν όλα τα κόμματα, δηλαδή, τι ψήφους είχε πάρει το ΚΚΕ, τι ποσοστό είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019, που είχαμε 5.3%, στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι το 7.7% περίπου, ή στις περιφερειακές εκλογές 10% περίπου, νομίζουμε ότι όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά..

- Ποια είναι η σωστή σύγκριση επί τη ευκαιρία;

Και νομίζουμε ότι το ΚΚΕ σήμερα μπορεί να πάει ψηλά, αρκεί να πάνε όλοι οι ψηφοφόροι, αυτοί οι 400.000 περίπου που μας ψήφισαν πέρυσι τέτοιον καιρό, να πάνε να ψηφίσουν όλοι και, βεβαίως, μαζί με τους υπόλοιπους που έρχονται και από τα άλλα κόμματα, επίσης, ψηφοφόροι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν το ΚΚΕ, θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και αυτό θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα, για τον εργαζόμενο λαό, για τους νέους.

- Ποιο είναι το σωστό μέτρο σύγκρισης, οι προηγούμενες ευρωεκλογές ή οι τελευταίες εθνικές εκλογές για τα ποσοστά των κομμάτων;

Νομίζω ότι είναι σε συνδυασμό. Βέβαια, το πιο πρόσφατο είναι τι έχεις ως αποτύπωση στις προηγούμενες εκλογές, πάντα, βέβαια, μετρώντας και υπολογίζοντας και τι έπαιρνες σε αντίστοιχες ευρωεκλογές σε σχέση με τις τότε βουλευτικές εκλογές, αλλά να είναι ενιαία η αντιμετώπιση σε όλα τα κόμματα, γιατί ακούω από πολλούς, λέει “Μμμ έχει μείωση το ΚΚΕ” και μετράνε, ξέρω εγώ, την δημοσκοπική άνοδο ή πτώση κάποιου κόμματος ανάλογα με τις εξελίξεις μόνο και δεν μετράνε με το τι ποσοστό έχειως αφετηρία.

- Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία εύχομαι!

Να είστε καλά!

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.