Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Λωρίδα της Γάζας ➽ 224 μέρες ➽ Η γενοκτονία συνεχίζεται υπό τη συνεχή και «αταλάντευτη στήριξη» των ΗΠΑ και της Ευρώπης των ΗΠΑνθρώπων ➽ 35.303 νεκροί ➽ 79.261 τραυματίες ➽ Το Ισραήλ ενισχύει τις κατοχικές δυνάμεις γύρω από την Ράφα ➽ Το πανεπιστήμιο της Γάνδης διακόπτει τους δεσμούς του με ισραηλινά ερευνητικά ιδρύματα

*

Επίθεση με drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλες οι εξελίξεις

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Το Ισραήλ ενισχύει τις κατοχικές δυνάμεις γύρω από την Ράφα

Παρασκευή 17/05/2024 - 17:54

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη την Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που η κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου προχωρά στην συγκέντρωση περισσότερων στρατευμάτων και «εντατικοποίηση» των επιχειρήσεων γύρω από την Ράφα.

Συνολικά, μετά από 223 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, τουλάχιστον 35.303 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.261 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Το τελευταίο 24ωρο, τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σφοδρές μάχες και σθεναρή αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα

Το ίδιο διάστημα, οι υπεράριθμοι και οπλισμένοι σαν αστακοί από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ Ισραηλινοί στρατιώτες συναντούν τη σθεναρή αντίσταση Παλαιστίνιων μαχητών σε σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλία της βόρειας Γάζας παραμένει εδώ και περίπου μία βδομάδα επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σφυροκοπά τον καταυλισμό από εδάφους και αέρος, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέσα στις τελευταίες βδομάδες δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα προκάλεσε εκ νέου τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα.

Από το στόχαστρο Ισραηλινών στρατιωτών δεν γλίτωσαν χτες ούτε ασθενοφόρα τα οποία πυροβόλησαν, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο τραυματιοφορείς.

Ενισχύονται οι ισραηλινές δυνάμεις γύρω από την Ράφα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ξεκαθάρισε πως επίκειται ακόμα μεγαλύτερο λουτρό αίματος, καθώς ανήγγειλε πως θα σταλούν στη Ράφα επιπλέον στρατεύματα τις επόμενες μέρες...

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι επιπλέον δυνάμεις θα εισέλθουν στη Ράφα και ότι «η δραστηριότητα θα ενταθεί», με στόχο «να εξαλειφθούν τα τελευταία τάγματα της Χαμάς» εκεί.

Το αραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες, διαπίστωσε τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού για τη δημιουργία δύο οδικών αρτηριών ανεφοδιασμού των δυνάμεών του στη Ράφα. Μετά την ισοπέδωση εκατοντάδων κτιρίων σε ανατολικές συνοικίες της Ράφα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού δημιουργούν μία οδική αρτηρία από το στρατιωτικό φυλάκιο του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σε απόσταση 300 μέτρων από τον στρατηγικό «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» στα σύνορα με την Αίγυπτο με μήκος περίπου 3,5 χλμ. Επίσης, δημιουργούν έναν δεύτερο δρόμο σε απόσταση 600 μέτρων από το «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» από τη στρατιωτική βάση στο Αμιτάι στη βόρεια Ράφα.

Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν αφενός σχεδιασμούς περαιτέρω κλιμάκωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα και αφετέρου μεσοπρόθεσμα σχέδια παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων ως κατοχικής δύναμης.

Την ίδια ώρα, δραματική μάχη επιβίωσης δίνουν όλοι οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα. Όσο περνούν οι μέρες, οι ισραηλινές επιθέσεις κάνουν την εφιαλτική κατάσταση όλο και χειρότερη, καθώς μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα στις 6 Μάη έχει σταματήσει η είσοδος κάθε αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από αυτό το καθοριστικό μεθοριακό πέρασμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι (πολλάκις) Παλαιστίνιοι δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την πείνα, τη δίψα, τις κακουχίες, τις αρρώστιες και τα τραύματα από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς. Εκπρόσωπος της OCHA (Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ) επιβεβαίωσε πως παραμένει κλειστό το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στο φόντο του ανοικτού «ρήγματος» για το θέμα ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας, Γ. Γκάλαντ. Ο τελευταίος προχτές διαφώνησε ανοικτά με τον πρωθυπουργό, ζητώντας στη μεταπολεμική Γάζα να υπάρχει μία «κυβέρνηση» Παλαιστινίων της περιοχής που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς, αντί μιας στρατιωτικής διοίκησης που θα φθείρει, όπως εκτίμησε, σε βάθος χρόνου τον ισραηλινό στρατό...

Χτες, ο υπουργός Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιαχού, απαίτησε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας από την κυβέρνηση, επειδή διαφώνησε με τα σχέδια για στρατιωτική διοίκηση της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ελιγιαχού που ζητά (όπως και άλλοι υπουργοί του Ισραήλ) τη δημιουργία εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τον Γκάλαντ να παραιτηθεί από μόνος του «εάν έχει σεβασμό για την ισραηλινή δημοκρατία». Υπέδειξε δε ως πιθανούς αντικαταστάτες του τον ταξίαρχο Οφέρ Γουίντερ και τον υπουργό Γεωργίας Αβίτζ Ντίχτερ.

Το πανεπιστήμιο της Γάνδης διακόπτει τους δεσμούς του με ισραηλινά ερευνητικά ιδρύματα

Πηγή: Associated Press

Η κινητοποιήσεις των φοιτητών του πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, οδήγησαν την Πρυτανεία του να διακόψει τους δεσμούς του με τρία ισραηλινά ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν συμβαδίζουν πλέον με την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρεσβεύει το πανεπιστήμιο, όπως δήλωσε ο πρύτανής του.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Ρικ βαν ντε Βάλε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πανεπιστήμιο διακόπτει τους δεσμούς του με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon, το ερευνητικό ινστιτούτο MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Center, καθώς πλέον αξιολογούνται «ως (πολύ) προβληματικούς, σύμφωνα με την εξέταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου της Γάνδης»

Οι φοιτητές δήλωσαν στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό VRT ότι χαιρετίζουν την απόφαση αλλά τη θεωρούν απλώς ένα πρώτο βήμα. Είπαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις τμημάτων του πανεπιστημίου «μέχρι το UGent να διακόψει τους δεσμούς με όλα τα ισραηλινά ιδρύματα».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

902

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.