Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

➽ Ναυπηγοεπισκευή Ζώνη Περάματος ➽ «Όχι άλλο αίμα εργατών» απαίτησαν οι εργαζόμενοι με απεργία και κινητοποίηση ➽ VIDEO

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

«Όχι άλλο αίμα εργατών» απαίτησαν με τη σημερινή απεργία και κινητοποίηση

Δευτέρα 01/04/2024 - 12:23

Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής τους απαιτούν με τη σημερινή τους απεργία οι εργαζόμενοι στους χώρους της Ναυπηγοεπισκευής σε Πέραμα και Σαλαμίνα, δίνοντας άμεση απάντηση στο νέο εργατικό δυστύχημα στον κλάδο, μετά τον θάνατο εργολαβικού εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Χαλκίδας το πρωί του Σαββάτου.

Την απεργία κήρυξαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» και «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Ναυτιλίας, είναι των εφοπλιστών και της εργοδοσίας» το μήνυμα που έστειλαν οι απεργοί στη συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι εργαζόμενοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ακολούθησε μοτοπορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία πέρασε και από δρόμους της περιοχής.

Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου, ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου και ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, σημείωσαν ότι κάθε φορά που έβαζαν ζητήματα για τα ατυχήματα, τόσο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και το υπουργείο Εργασίας τους έκαναν «μπαλάκι».

Ωστόσο, κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών, ορίστηκε να γίνει αύριο στις 3 μ.μ. ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας, με τα δύο υπουργεία, την Επιθεώρηση Εργασίας και τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Παράλληλα τόνισαν ότι από σήμερα βρίσκεται σε ισχύ η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Συνδικάτου Μετάλλου και επισήμαναν ότι η μάχη για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων συνεχίζεται με αυτά τα αιτήματα. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία στις 17 Απρίλη, όσο και στη μάχη για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του όπως και οι επόμενοι ομιλητές στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου τους.

Θύμισε ότι μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε σημειωθεί και τότε θανατηφόρο «ατύχημα» και ότι ιδιαιτέρα τα τελευταία χρόνια τα συνδικάτα δίνουν μάχη για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Τόνισε ότι τα θανατηφόρα «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά και κυβερνητικά εγκλήματα γιατί κανένας τους, ούτε κυβερνήσεις, ούτε εργοδότες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζουν για τις επικίνδυνες συνθήκες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι.

Υπογράμμισε ότι ενώ η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα έχει αυξηθεί και νέοι εργαζόμενοι χωρίς εμπειρία έχουν πρωτομπεί στη δουλειά οι εργολάβοι δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής γιατί δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, δεν φοβούνται μήπως τιμωρηθούν.

Ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να λυθούν αυτά τα ζητήματα αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κυβερνήσεις και εργοδότες ανέφερε βάζουν τα πάντα στο ζύγι του κέρδους, «κάθε λίγο χάνουμε συναδέλφους μας» γιατί όλοι αυτοί δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη ζωή των εργατών.

Ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών επισήμανε ότι δεν θα αφήσουν να συγκαλυφθεί και αυτό το έγκλημα.

«Οι εργοδότες» τόνισε «πατάνε πάνω στις ζωές μας για να βγάλουμε περισσότερα κέρδη, με τη στήριξη των κυβερνήσεων. Μόνη μας επιλογή είναι ο αγώνας».

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης. Μια τέτοια προσπάθεια είναι ο ισχυρισμός ότι «αυτή η δουλειά είναι επικίνδυνη θα έχει και ατυχήματα». Δεν είναι έτσι είπε. Τα «ατυχήματα» έχουν αιτία και σήμερα υπάρχουν τρόποι για να ληφθούν μέτρα και να αποφευχθούν. Συναφής είναι και ο ισχυρισμός ότι στη Ζώνη αμείβονται καλύτερα λόγω του κινδύνου που διατρέχουν. «Ο αγώνας μας για καλύτερα μεροκάματα» τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννη «είναι αγώνας για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και όχι για την παζαρέψουμε. Δεν ζητάμε καλύτερα μεροκάματα για να τα ανταλλάξουμε με την υγεία μας».

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κώστα Μιχελή, του συναδέλφου τους που σκοτώθηκε στην Χαλκίδα, και όλων των συναδέλφων τους που έχουν χάσει.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.
  • 5μελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία.
  • Τεχνικοί Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.
  • Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.