Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΚΝΕ-ΚΚΕ: Ζωντάνεψε το Κάστρο του Υμηττού σε μια συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης — Φιλιώ Τόλια: Το Κάστρο του Υμηττού και η προσπάθεια απόκρυψης και παραχάραξης της Ιστορίας από το αστικό κράτος

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

«Ζωντάνεψε» το Κάστρο του Υμηττού σε μια συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης

Δευτέρα 22/04/2024 - 22:36

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Κάστρο του Υμηττού (Αγραίων 47) πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Δάφνης-Υμηττού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Δάφνης-Υμηττού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Κυριακή 21 Απρίλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Βούλα Σταμέλου, γενική γραμματέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και αντιπρόσωποι από τα Παραρτήματα Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Ζωγράφου. Παραβρέθηκαν, επίσης, από την οικογένεια του μαχητή ΕΠΟΝίτη Δημήτρη Αυγέρη και του Πέτρου Μπουλούμπεη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από την πλατεία προς το Κάστρο του Υμηττού. Εκεί την εκδήλωση άνοιξε η Φιλιώ Τόλια, πρόεδρος του Παραρτήματος Δάφνης-Υμηττού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στον χαιρετισμό της ανέδειξε τόσο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής όσο και το χρονικό της μάχης του Κάστρου του Υμηττού. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια απόκρυψης και παραχάραξης της Ιστορίας.

«Από την απελευθέρωση πέρασαν 80 χρόνια, αλλά μέχρι και τώρα δεν αποδόθηκε τιμή στους τρεις ήρωες από το επίσημο κράτος και τις δημοτικές αρχές. Δεν είδαμε τα ονόματα των ΕΠΟΝιτών χαραγμένα σε δρόμους, πλατείες του δήμου μας. Όσο όμως οι αστικές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές και να προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία, να σβήσουν από τη μνήμη τις ηρωικές στιγμές και τα διδάγματά τους δεν θα τα καταφέρουν. Όπως δεν θα καταφέρουν να διαγράψουν τις ανεκπλήρωτες, δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) στην Ελλάδα».

Στον χώρο κυκλοφορούσε το ψήφισμα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων, το οποίο και αναγνώστηκε.

Από την ΚΝΕ χαιρέτισε η Ευθυμία Γραμματικάκη, μέλος του ΤΣ της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ και ανέδειξε πως «η ανυπότακτη στάση ζωής των ΕΠΟΝιτών, η διαπαιδαγώγηση των νέων σε ανώτερες αξίες και ιδανικά, το θάρρος απέναντι στον αντίπαλο, το παράδειγμα αγώνα που παρέδωσαν στις επόμενες γενιές μας εμπνέει και μας καθοδηγεί μέχρι σήμερα. Με βαθύ σεβασμό υποκλινόμαστε στους χιλιάδες αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, που πάλεψαν μέσα από αντίξοες συνθήκες, αντέχοντας τα βασανιστήρια που ήρθαν από την επιλογή της οργανωμένης ζωής. Μέσα από τα ιστορικά διδάγματα μαθαίνουμε ότι ο καπιταλισμός όσο και αιώνιος και αν φαίνεται, δεν είναι. Ο κόσμος αλλάζει και θα τον αλλάξουμε εμείς. Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα που έδωσαν οι χιλιάδες κομμουνιστές, μένοντας πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα βγαίνουμε μπροστά σε κάθε αδικία που συμβαίνει στη γειτονιά, στο σχολείο, στους χώρους δουλειάς».

Παράλληλα κάλεσε πλατιά τη νεολαία στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», τη μεγαλύτερη γιορτή νεολαίας, στήνοντας μια κόκκινη πολιτεία, με πρώτο σταθμό το Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ερχόμενη Κυριακή 28/4.

Στην κεντρική ομιλία ο Αλέξανδρος Μπουγάς, γραμματέας της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής αναφέρθηκε στην ηρωική μάχη των 3 ΕΠΟΝιτών στον Υμηττό, αλλά και συνολικά στο Σύνταγμα των Ανατολικών Συνοικιών. Ανέδειξε ότι «αυτή είναι η ιστορία του λαού μας, η ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Αυτή δείχνει τον δρόμο σήμερα. Είναι πολύτιμη η πείρα και τα συμπεράσματα από εκείνη την περίοδο. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και αν ο εχθρός φαίνεται παντοδύναμος, δεν είναι, αντίθετα, ο γίγαντας λαός είναι αυτός που, όταν σηκωθεί, έχει τη δύναμη να σαρώσει όποιον βρεθεί στον διάβα του».

Πιάνοντας την κόκκινη κλωστή στο σήμερα, σε αυτούς που σκέφτονται αν μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος, αντέστρεψε το ερώτημα: «Μπορεί να μείνει ίδιος; Μπορεί το 2024 που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα

  • Να ανεχόμαστε ότι κριτήριο για να γιατρευτούμε θα είναι πόσα θα πληρώσουμε;
  • Μπορούμε να ανεχτούμε ότι θα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή εργασία, ασφαλές σπίτι, ποιοτικό χρόνο για Πολιτισμό, Αθλητισμό, ψυχαγωγία;
  • Ότι την ώρα που υπάρχει ανάγκη για αντιπυρικά έργα, αντισεισμικά έργα, αντιπλημμυρικά, να φτιαχτούν σχολεία, νοσοκομεία, και έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να γίνουν, να επιλέγεται το τι και το πώς θα γίνει από το πού θέλει να κάνει μπίζνα ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος, με βάση πού θα έχει μεγαλύτερο κέρδος;
  • Μπορούμε να ανεχτούμε ότι η ίδια η ΕΕ και οι κυβερνήσεις κράτη μέλη της θα λογαριάζουν τις ζωές μας βάζοντάς τες στο ζύγι κόστους - οφέλους;

Η πείρα από τις πρόσφατες απεργιακές μάχες, τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, η μάχη απέναντι σε πλειστηριασμούς, η πάλη για μέτρα υγείας και ασφάλειας απέναντι στα εργοδοτικά εγκλήματα, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η ελπίδα υπάρχει και βρίσκεται στον αγώνα με το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ σαλπίζει την αντεπίθεση.

Γιατί όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ τόσο πιο πολύ θα δυναμώσει η πάλη, η πίεση, η αποτελεσματικότητα και η προοπτική. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Όλοι αυτοί οι ήρωες βάλανε το λιθαράκι τους για το μεγαλύτερο εγχείρημα της ανθρωπότητας. Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι το μέλλον και εμείς θα εκπληρώσουμε την αποστολή που μας χρέωσε η ιστορία».

Ανάμεσα στις ομιλίες διαβάστηκαν από μαθητές ποιήματα αφιερωμένα στο Κάστρο του Υμηττού και στο έπος της πάλης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ενάντια στην ξένη κατοχή.

Έπειτα έγινε η κατάθεση στεφάνων: Από το ΚΚΕ ο Πάνος Καραγιάννης, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ. Από την ΚΝΕ η Κωνσταντίνα Λυμπριτάκη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ. Από το Παράρτημα Δάφνης - Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η Αθηνά Παριάρου, μέλος του ΔΣ.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ σε μια συγκινητική στιγμή οι συγκεντρωμένοι σιγοτραγούδησαν το «Επέσατε θύματα».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης περιήγηση, έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του Κάστρου του Υμηττού όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το σπιτάκι στον Υμηττό που έγινε θρύλος, σύμβολο του αγώνα για τη λευτεριά της Ελλάδας και του λαού μας, για να γίνει ο ίδιος ο λαός αφέντης στον τόπο του, όπως ονειρεύτηκαν οι τρεις ΕΠΟΝίτες και τα εκατομμύρια των Ελλήνων αγωνιστών που πάλευαν κάτω από τις σημαίες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που ψυχή του και αιμοδότης του το ηρωικό ΚΚΕ.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.