Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

➽ Όταν αμύνεσαι είσαι τρομοκράτης, όταν επιτίθεσαι είσαι αμυνόμενος ➽ Αμερικανοβρετανικό 4ο Ράιχ ➽ Ολονύχτια επιδρομή στην Υεμένη από ΗΠΑ και Βρετανία ➽ Μπάιντεν - Σούναν: Απειλούν και εμφανίζουν αμυντική την επιδρομή ➽ Οι Βρετανοί ενέπλεξαν και την Κύπρο ➽ «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος» ➽ Καλεί σε πορεία στις Βρετανικές βάσεις από όπου έγιναν επιδρομές στην Υεμένη ➽ Οι Χούθι προειδοποιούν με αντίποινα και συνέχιση των χτυπημάτων Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη ➽ Αντιδράσεις από Ιράν, Ρωσία και Κίνα

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Βλέπε και εδώ

*

Η Κούβα υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη ‒ Δήλωση του Υπουργείου
Εξωτερικών

*

ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ολονύχτια επιδρομή στην Υεμένη από ΗΠΑ και Βρετανία (ΦΩΤΟ)

Παρασκευή 12/01/2024 - 10:06

Επιδρομή στην Υεμένη εξαπέλυσαν ΗΠΑ, Βρετανία και σύμμαχοί τους, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο για επέκταση της πολεμικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου έχει εμπλακεί και η ελληνική κυβέρνηση που έχει ανακοινώσει την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Βρετανοί ενέπλεξαν και την Κύπρο

Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δυνάμεις των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Χούθι στην Υεμένη, εκτοξεύοντας πάνω από 100 βόμβες και πυραύλους με καθοδήγηση ακριβείας, από πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, και τον Περσικό Κόλπο. Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon που βομβάρδισαν την Υεμένη, απογειώθηκαν από την βάση της RAF Akrotiri στη Κύπρο μετατρέποντας το νησί σε ορμητήριο πολέμου. Σύμφωνα με το BBC, τέσσερα Typhoon πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο στόχους των Χούθι χρησιμοποιώντας βόμβες Paveway.

Στην επιδρομή συμμετείχαν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και το Μπαχρέιν.


Σύμφωνα με τους Χούθι, η αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη στόχευσε την αεροπορική βάση αλ-Νταϊλάμι βόρεια της πρωτεύουσας της Υεμένης, τη Σαναά, την περιοχή του αεροδρομίου της Χοντέιντα, περιοχές στην περιοχή Ζαμπίντ και το στρατόπεδο Κουχλάν ανατολικά της πόλης Σααντά. Χτυπήματα σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Σαάντα και Τάιζ.

Μπάιντεν - Σούναν: Απειλούν και εμφανίζουν αμυντική την επιδρομή

Την «ικανοποίησή» για τα «επιτυχή» πλήγματα, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την επιδρομή, ως «αμυντική επιχείρηση»και ισχυρίστηκε ότι έγινε ως «αντίδραση» στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα, προειδοποίησε, πως «δεν θα διστάσει να διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ, χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «απαραίτητο», ισχυριζόμενος ότι ήταν «καθήκον» για την προστασία των πλοίων και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί ήταν «αναλογικοί», ενώ άφησε και αυτός ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης των βομβαρδισμών, λέγοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου».

Οι Χούθι προειδοποιούν με αντίποινα και συνέχιση των χτυπημάτων

Με αντίποινα προειδοποιούν στελέχη των Χούθι τις ΗΠΑ και την Βρετανία, αναφέροντας ότι τα πλήγματα δεν επέφεραν μεγάλες ζημιές στην στρατιωτική τους υποδομή.

Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα «μετανιώσουν» που επιτέθηκαν στην Υεμένη, την οποία περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία τους». Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αλ Μπουχάιτι είπε ότι το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έκαναν «λάθος» ξεκινώντας έναν πόλεμο στην Υεμένη.

Έγραψε πως «η Αμερική και η Βρετανία έκαναν λάθος όταν ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Υεμένη επειδή δεν έμαθαν από τις προηγούμενες εμπειρίες τους» και ότι «κάθε άτομο σε αυτόν τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο επιλογές. Είτε να σταθούμε δίπλα στα θύματα της γενοκτονίας είτε να σταθούμε δίπλα στους δράστες της».

Ο Αλί αλ Καχούμ στέλεχος του πολιτικού φορέα των Χούθι «Ανσάρ Αλλάχ», δήλωσε τα εξής: «Η μάχη θα ξεπεράσει τη φαντασία και τις προσδοκίες των Αμερικανών και των Βρετανών. Ο πόλεμος είναι ανοιχτός και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για την επιθετικότητά τους και θα πληρώσουν υψηλό τίμημα. Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης απαντούν στα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένας σκληρός πόλεμος στην Ερυθρά Θάλασσα και στοχεύουμε αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές τοποθεσίες και βάσεις».

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, εκπρόσωπος των Χούθι, κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα» αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, δηλώνοντας ότι οι Χούθι θα συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ.

Αντιδράσεις από Ιράν, Ρωσία και Κίνα

Η αμερικανοβρετανική επιδρομή στην Υεμένη, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, που αναδεικνύουν την επικινδυνότητα για την ευρύτερη περιοχή.

Οι επιθέσεις «δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τους βομβαρδισμούς, ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης».

Η Ρωσία, έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση στην Υεμένη. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι «τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο όνομα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή προκειμένου να πετύχουν τους καταστροφικούς τους στόχους».

Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι «ανησυχεί» για την την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και την πιθανότητα επέκτασης της έντασης μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη

Από την άλλη η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση». Το Ριάντ, ήταν ένας από τους επικριτές του ενδεχόμενου επέμβασης στην Υεμένη καθώς επιχειρεί να απεμπλακεί από την τριετή, αποτυχημένη, επίθεση κατά των Χούθι, η οποία έληξε μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Σ. Αραβίας και Ιράν με την μεσολάβηση της Κίνας.

Η «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου καταδικάζοντας την επίθεση αναφέρει πώς «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Fadi Al-Shammari, προειδοποίησε σήμερα πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη

Άμεση ήταν η αντίδραση στις ΗΠΑ, καθώς πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, αλλά και στην Νέα Υόρκη.

Μέλη αντιπολεμικών ομάδων συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «αφήστε την Υεμένη να ζήσει» και «Κάτω τα χέρια από την Υεμένη».

Επίσης, βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να συγκεντρώνονται στην Times Square της Νέας Υόρκης κρατώντας πλακάτ που ζητούν τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και τον τερματισμό των βομβαρδισμών των ΗΠΑ στην Υεμένη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «Κάτω τα χέρια από την Υεμένη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα».

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

902

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Καλεί σε πορεία στις Βρετανικές βάσεις από όπου έγιναν επιδρομές στην Υεμένη

Παρασκευή 12/01/2024 - 11:26

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνει η Παγκύπρια Επιτροπή Ειρήνης, στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηριού, από όπου απογειώθηκαν τα βρετανικά μαχητικά για να βομβαρδίσουν την Υεμένη, καλεί η «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Η πορεία θα γίνει την Κυριακή 14 Γενάρη στις 11 π.μ. και η «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου» (βλ. κάτω Ιδρυτική Συνέλευση) στο κάλεσμά της αναφέρει:

«ΗΠΑ και Βρετανία επιβεβαίωσαν το ξεκίνημα αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη από το έδαφος της Κύπρου (βάσεις Ακρωτηριού), νωρίς τα ξημερώματα με επίκεντρο αναφοράς τους εμπορικούς διαδρόμους (SLOC). Οι επιθέσεις έχουν την επίσημη υποστήριξη Αυστραλίας, Ολλανδίας, Καναδά και Μπαχρέιν.

Μαχητικό Eurofighter Typhoon της RAF ετοιμάζεται να απογειωθεί για να βοβμαρδίσει την Υεμένη (Πηγή: Associated Press)

Η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για αυτές τις εξελίξεις όταν προ ημερών σε ανακοίνωση σημείωνε: “Δυστυχώς το νησί μας, για ακόμα μια φορά, μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα λόγω των Αγγλικών στρατιωτικών βάσεων στο Ακρωτήρι, όπου σταθμεύουν Νατοϊκά πολεμικά αεροπλάνα, που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν για τις επιθέσεις στην Υεμένη. Αυτό βάζει σε άμεσο κίνδυνο την Κύπρο και τον λαό μας, αφού οι Αγγλικές βάσεις, και όχι μόνο, μπαίνουν στο στόχαστρο αντιποίνων”.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θέλουμε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το αίτημα για απεμπλοκή της Κύπρου από τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και να καλέσουμε εκ νέου σε δυναμική παρουσία στην συγκέντρωση στις Βάσεις Ακρωτηρίου».

902 

Ιδρυτική Συνέλευση της «Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου»

Παρασκευή 08/12/2023 - 17:29

Με σύμβολο το σφυροδρέπανο και σύνθημα για ταξική πάλη, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου, ξεκινά η προσπάθεια του νέου Σωματείου με πολιτικό χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023, με την επωνυμία «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Το Σωματείο «φιλοδοξεί να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει για χρόνια στην κυπριακή κοινωνία και να αποτελέσει δύναμη συσπείρωσης για τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων (...) Παρουσιάζεται έτοιμο να δώσει τη δύσκολη μάχη απέναντι σε κάθε συστημική δύναμη και τους υφιστάμενους αρνητικούς συσχετισμούς».

Από τις εργασίες της Ιδρυτικής Συνέλευσης εκλέχτηκε 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Χρίστο Κουρτελλάρη, εκτελεστικό γραμματέα, Λέανδρο Σαββίδη, οργανωτικό γραμματέα, Μάριο Ιωάννου, γενικό γραμματέα, Αντρη Λουκά, ταμία, και μέλη τους Αλέξη Αντωνίου, Χρυσάνθη Επιφανίου, Νικόλα Νικόλα, Γιάννη Σωκράτους και Μαρία Σωκράτους.

Κατά την Ιδρυτική Συνέλευση, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, εκπροσωπώντας την οργανωτική επιτροπή, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μας έφερε εδώ μια πρόσκαιρη αγανάκτηση για το σύστημα που σκοτώνει ψυχές, ζωές και συνειδήσεις, δεν μας ένωσε μια οργή για όλους αυτούς που λυμαίνονται την ιστορία ενός ιστορικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, αλλά η αγάπη για την τάξη μας και η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Στην κεντρική ομιλία της Συνέλευσης, ο Αλέξης Αντωνίου ανέλυσε λεπτομερώς τις αρχές και τους σκοπούς που περιλαμβάνονται στο καταστατικό της «Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας Κύπρου» (ΚΠΚ), απαντώντας, μεταξύ άλλων, ότι στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», «εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα».

Ακολούθησαν πλούσια συζήτηση και τροποποιήσεις επί του προτεινόμενου καταστατικού, το οποίο εγκρίθηκε στο σύνολό του. Στις αρχές και τους σκοπούς τονίζεται ότι η ΚΠΚ κατανοεί και επεξεργάζεται τον κόσμο μέσα από τα εργαλεία της μαρξιστικής - λενινιστικής επιστημονικής θεωρίας, εξηγώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα, την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις ανισότητες στη βάση των αντιθέσεων του καπιταλισμού, της μεγιστοποίησης του κέρδους και της συσσώρευσης του πλούτου στους λίγους εις βάρος της πλειοψηφίας που τον παράγει.

Περαιτέρω, το Σωματείο ενεργεί και συνδράμει τους αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, «για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και για την κοινωνική πρόοδο του λαού μας». Με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν ευρεία συζήτηση μεταξύ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, το Σωματείο αποκαλύπτει τις αντιθέσεις που γεννά το απάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού. Προτάσσει τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό ως λύση στα προβλήματα του λαού και υποστηρίζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Το Σωματείο στέκεται απέναντι στις λογικές ταξικής συνεργασίας, «εργατικής ειρήνης» και αστικής διαχείρισης του καπιταλισμού και παλεύει για αποδέσμευση από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ, για την ειρήνη, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις αιτίες και τις συνέπειές του για τους λαούς και τις συνδεδεμένες με τον ιμπεριαλισμό στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει πλατιά συζήτηση για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, για δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία, για Πολιτισμό και Αθλητισμό που θα ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες της εποχής μας και τη λαϊκή ευημερία.

Για το Κυπριακό, δίνεται ιδιαίτερη σημασία ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και ξένων ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Αυτές οι επεμβάσεις εργαλειοποίησαν και ενίσχυσαν τον εθνικισμό - σοβινισμό, με αποκορύφωμα το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Αυτή η δράση οδήγησε στη βίαιη διαίρεση της χώρας και του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι στη λύση θα πρέπει να θεσπίζεται η καθιέρωση αρχών και θεσμών που συγκρούονται με κάθε μορφή διάκρισης και ιδιαίτερα του εθνοτικού διαχωρισμού. «Η αναγκαία και επιτακτική λύση θα θέτει ως προαπαιτούμενο ο λαός να είναι κυρίαρχος αφέντης σε μια ακέραιη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στον Εφορο Σωματείων.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.