Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

➽ Συνεχίζονται τα εγκλήματα των ιουδαιοναζί ➽ Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας με τις πλάτες των ευρωατλαντικών ➽ Οι ισραηλινές επιθέσεις εμποδίζουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα ➽ ΟΗΕ: Ενέκρινε ψήφισμα που ζητά διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να καλεί ούτε καν σε «εκεχειρία»(!!) ➽ Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Βλέπε και εδώ

*

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας με τις πλάτες των ευρωατλαντικών

Πηγή φωτό: Associated Press

Παρασκευή 22/12/2023 - 22:38

Νέοι βομβαρδισμοί αλλά και σφοδρές μάχες σε ολόκληρη την Γάζα σημειώθηκαν σήμερα, για 77η ημέρα, καθώς το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τα εγκλήματα απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε Ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο ομάδα κατοίκων στην πόλη Αμπασάν αλ-Καμπίρα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Το βράδυ της Παρακσευής ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο αλ -Αμάλ στην Χαν Γιουνίς.

Οι παλαιστίνιοι μαχητές προσπαθούν να εμποδίσουν τον κατοχικό στρατό με ότι μέσα διαθέτουν. Η «Ταξιαρχία αλ Κασάμ», η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε με πυραύλους, ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην Μπειτ Λαχία, καθώς και ότι χτύπησε ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς στρατιωτών στην Χάν Γιουνίς.

Από την άλλη, οι Ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο δίκτυο σηράγγων στη Γάζα. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, το δίκτυο έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων και περιλαμβάνει αίθουσες διοίκησης, αποθήκες και μεγάλους χώρους ανάπαυσης με ηλεκτρικό ρεύμα, γραμμές επικοινωνίας και νερό.

Ένας από τους ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς, ο Αμερικανοϊσραηλινός Γκάντ Χαγκάι, 73 ετών, πέθανε στη Γάζα, δήλωσε οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες Ισραηλινών αιχμαλώτων.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε με τον θάνατο του 19χρονου λοχία Άμιτ Χοντ Ζιβ από τη Ρος Χα’αγίν, ο οποίος σκοτώθηκε στο βόρειο Ισραήλ μετά από επίθεση με ρουκέτες που προήλθαν από τον Λίβανο. Άλλος ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά στην ίδια επίθεση και νοσηλεύεται.

Οι ισραηλινές επιθέσεις εμποδίζουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε, μετά την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (βλ. κάτω) για διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς καμία αναφορά σε εκεχειρία, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να κρίνεται η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με βάση τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στον θύλακα.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Γάζα», δήλωσε. «Μια αποτελεσματική επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα απαιτεί ασφάλεια, προσωπικό που μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια, υλικοτεχνική ικανότητα και την επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία δεν υπάρχουν», συνέχισε, καλώντας το Ισραήλ να λάβει μέτρα που θα άρουν τα εμπόδια στη διανομή της βοήθειας.

Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Την απόρριψη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσε ο Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ. Ο Γκιλάντ Ερντάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «η εστίαση του ΟΗΕ μόνο στους μηχανισμούς βοήθειας προς τη Γάζα είναι περιττή και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ επιτρέπει ήδη τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα» και ότι «ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων».

Ο Ερντάν ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ψήφισμα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο διατήρησε τη δυνατότητα του Ισραήλ να συνεχίσει να επιθεωρεί τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα.

902

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ενέκρινε ψήφισμα που ζητά διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να καλεί ούτε καν σε «εκεχειρία»

Πηγή: Associated Press

Παρασκευή 22/12/2023 - 20:29

Ένα «ξεδοντιασμένο» ψήφισμά που κάνει λόγω για ανάγκη «ανεμπόδιστης» και «σε ευρεία κλίμακα» είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά χωρίς καμία αναφορά σε εκεχειρία, ψήφισε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ και τέσσερεις αναβολές.

Στηρίζοντας πλήρως το Ισραήλ και το μακελειό στη Γάζα, οι ΗΠΑ οδήγησαν όλη την εβδομάδα σε αλλεπάλληλες αναβολές τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλώντας να θέσουν νέο βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα θα περιλαμβάνει κάλεσμα σε διακοπή των επιθέσεων του Ισραήλ. Ακολούθησαν εντατικές διαβουλεύσεις και διπλωματικά παζάρια, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκεί όλες τις πιέσεις, προκειμένου να «απονευρωθεί» πλήρως το σχέδιο απόφασης που προωθούσαν εδώ και περίπου δύο βδομάδες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρωσία σήμερα κατέθεσε τροποποίηση για να περιληφθεί κάλεσμα για αναστολή των εχθροπραξιών, η οποία ωστόσο μπλοκαρίστηκε με νέο βέτο των ΗΠΑ. Δέκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της ρωσικής πρότασης και τέσσερα απείχαν.

Η τελική απόφαση που δεν κάνει καμία αναφορά σε εκεχειρία, υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά γενικώς και αορίστως υπάρχει μια αναφορά στη «δημιουργία συνθηκών» για την «βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Επίσης, ένα από τα σημεία τριβής στο νέο ψήφισμα ήταν η πρόταση να δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ ένας μηχανισμός παρακολούθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να διοχετευτεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι τώρα, ρόλο «απόλυτου κριτή» έχει το Ισραήλ, εμποδίζοντας (με διάφορα προσχήματα) το 90% της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει μέχρι τα μεθοριακά περάσματα της Ράφα (σύνορα Αιγύπτου - Γάζας) και του Κερέμ Σαλόμ (σύνορα Αιγύπτου - Γάζας - Ισραήλ). Το Ισραήλ άσκησε έντονες πιέσεις ώστε να διατηρήσει αυτόν τον ρόλο στον μεγαλύτερο βαθμό, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν «κατανόηση». Η απόφαση απαιτεί από όλες τις πλευρές «να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των... οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διελεύσεων... για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Ζητά, τέλος, την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα. «Όμως αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα» και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε την Παρασκευή ότι «εργαστήκαμε σκληρά και επιμελώς κατά τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας με τα Εμιράτα, με άλλους, με την Αίγυπτο, για να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα που μπορούμε να υποστηρίξουμε. Και έχουμε αυτή την απόφαση τώρα. Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.