Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Μαγνησία: Σκηνικό πολέμου με την έκρηξη στη Ν. Αγχίαλο — Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις — Παραμένουν πολύ σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα — Στην πρώτη γραμμή τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ — Βασίλης Μεταξάς: Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος — «Κόστος» για το αστικό κράτος η προστασία της ζωής (VIDEO) — ΚΚΕ: Δεν φταίει η «κλιματική αλλαγή» για την εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν φταίει η «κλιματική αλλαγή» για την εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το εξής σχόλιο για τη συνέντευξη Τύπου του Β. Κικίλια για τις δασικές πυρκαγιές: 

«Για μια ακόμη φορά επιστρατεύθηκε από την κυβέρνηση το βολικό άλλοθι της “κλιματικής αλλαγής”, για να δικαιολογηθεί η εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού.

Ωστόσο, δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία, για την απουσία μέτρων πρόληψης και τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό πρόληψης - κατάσβεσης, για τον χωροταξικό σχεδιασμό που διαμορφώνει επικίνδυνες “μεικτές ζώνες” δασικών, οικιστικών, αγροτικών και βιομηχανικών περιοχών, για την απουσία αποτελεσματικών μέτρων πυρασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές, ακόμη και σε στρατόπεδα με επικίνδυνα πυρομαχικά.

Πρόκειται απλά για τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος ως περιττό κόστος και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Αυτή η πολιτική που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων, είναι ο βασικός και ο πιο μεγάλος εμπρηστής».

902

*

Β. ΜΕΤΑΞΑΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος - «Κόστος» για το αστικό κράτος η προστασία της ζωής

(Κείμενο κάτω)

*

ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις - Παραμένουν πολύ σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα

Πολύ σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του λαού της περιοχής και του στρατιωτικού προσωπικού δημιουργούν οι χθεσινές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας, λόγω της πυρκαγιάς. 

Η περιοχή μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Οι εκρήξεις από τα βλήματα που ήταν αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση,  μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση τριών χιλιομέτρων και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη.

Η επόμενη μέρα στη Νέα Αγχίαλο μαρτυρά τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν. Το ωστικό κύμα έσπασε βιτρίνες καταστημάτων και κατέστρεψε προσόψεις σπιτιών. Η περιοχή κοντά στη βάση παραμένει αποκλεισμένη, καθώς θα πρέπει να καθαριστεί τελείως από τα υπολείμματα των εκρηκτικών υλών.

Πηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, ανακοίνωσε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, δηλώνοντας πως «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης. Ακόμη και έτσι να είναι -προφανώς υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τη βασιμότητα αυτού του ισχυρισμού- δημιουργήθηκαν τεράστιοι κίνδυνοι για τους κατοίκους. Ο Ν. Δένδιας ζήτησε τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των Σχεδίων Πυρασφάλειας. 

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Τι είδους πυρομαχικά φυλάσσονταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή; Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την πυροδότησή τους; Τι μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί; Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» ότι οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού παραδόθηκαν στις φλόγες όχι από περιμετρική φωτιά, αλλά το πιθανότερο από θραύσμα βλήματος από τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών.

Μερικά πρόσθετα ερωτήματα που θέτει σήμερα και ο «Ριζοσπάστης»: Δεν είχαν δημιουργηθεί ζώνες πυρασφάλειας περιμετρικά των αποθηκών, τη στιγμή που ήδη εδώ και μέρες, στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε ανεξέλεγκτη φωτιά; Πόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς, στις περιμετρικές εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης διέρχεται και ο κεντρικός αγωγός καυσίμων που τροφοδοτεί το αεροδρόμιο; Κατά πληροφορίες, δόθηκε εντολή σε στρατιώτες να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την περιοχή του αεροδρομίου χωρίς να τους διατεθεί μέσο κίνησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλειά τους. Επομένως, τι μέτρα παίρνονται για την προστασία του προσωπικού που υπηρετεί στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για να μην κινδυνεύει;

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν υπήρχε σχέδιο διαφυγής. Τα όσα επικράτησαν, με τους κατοίκους της περιοχής να προσπαθούν τρομαγμένοι να εγκαταλείψουν την πόλη από το λιμάνι, δείχνουν πως δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Εντελώς συγκυριακά, η ύπαρξη πολλών σκαφών λόγω ενός ναυταθλητικού αγώνα, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλόων, συνέβαλε ώστε πάνω από 1.500 άνθρωποι, κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Αγχιάλου, να μεταφερθούν στον Βόλο και να καταλύσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης. 

902

*

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Με τον φόβο των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων εστιών - «Σκηνικό πολέμου» χθες με την έκρηξη στη Ν. Αγχίαλο

Με τον φόβο των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων εστιών βρίσκεται και σήμερα η Μαγνησία, που την Πέμπτη έζησε εφιαλτικές στιγμές στη Νέα Αγχίαλο, μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών.

Στη Νέα Αγχίαλο από το πρωί ξεκίνησαν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι πιθανές αναζωπυρώσεις.

Αργά το βράδυ το πρόβλημα στο μέτωπο στο Βελεστίνο εντοπίστηκε στις Μικροθήβες, ωστόσο αντιμετωπίστηκε.

Η κατάσταση στη Μαγνησία και τη Νέα Αγχίαλο θύμιζε πολεμικό σκηνικό, αφού αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων βρέθηκαν απροστάτευτες στο διάβα της φωτιάς που ξεκίνησε την Τρίτη στο Βελεστίνο.

Έτσι οι εκρήξεις από τα βλήματα που ήταν αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση της 111 Πτέρυγας Μάχης, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Οι εκρήξεις ακούγονταν πολλά χιλιόμετρα μακριά στις γύρω πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, μέχρι τον Βόλο και τις Σποράδες, με τζαμαρίες να σπάνε, ενώ ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε στο γνωστό «τρεχάτε να σωθείτε» του μηνύματος από το 112. Πανικός επικράτησε με χιλιάδες ανθρώπους που διέφευγαν από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προς τον Βόλο.

Το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού που αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα καταδεικνύονται οι τεράστιοι κίνδυνοι που διατρέχει ο λαός μας από την ύπαρξη αυτών των βάσεων κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η κατάσταση στη Μαγνησία είναι άλλο ένα παράδειγμα του «πάμε και όπου βγει» που εφαρμόζει το αστικό κράτος, αφήνοντας πόλεις, χωριά και δασικά οικοσυστήματα απροστάτευτα, οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέντε έως τώρα, λόγω της απουσίας πρόληψης, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των κρίσιμων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης που είναι και ΝΑΤΟική βάση.

Πηγή: Eurokinissi

Περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Πολλοί κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στην παραλία, ώστε να απομακρυνθούν με πλωτά μέσα. 

Οι εκρήξεις ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά και χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που έντρομοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και μέσω της θάλασσας να φτάσουν στον Βόλο. Μάλιστα, για άλλη μια φορά φάνηκε όλη η γύμνια του κρατικού μηχανισμού που δεν είχε πάρει κανένα μέτρο πρόληψης και πυροπροστασίας, αλλά και ούτε σχέδιο διαφυγής. Συγκυριακά, η ύπαρξη πολλών σκαφών λόγω ενός ναυταθλητικού αγώνα, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλόων συνέβαλε ώστε πάνω από 1.500 άνθρωποι, κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Αγχιάλου, να μεταφερθούν στον Βόλο και να καταλύσουν στο Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης. 

Στο πλευρό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο και φιλοξενούνται προσωρινά στον Εκθεσιακό Πολυχώρο του Δήμου Βόλου, βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης δυνάμεις του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, και τον υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, Αποστόλη Ριζόπουλο.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρόσφεραν νερά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες και απαίτησαν να παρθούν όλα τα μέτρα για τη φιλοξενία τους και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους για όσο χρειαστεί.

Πηγή: Eurokinissi

Η αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» στην περιοχή Καραμπά και παραδόθηκε στις φλόγες, ήταν περίπου 6 χλμ. βόρεια της Αεροπορικής Βάσης Αγχιάλου και της 111 Πτέρυγας Μάχης. Το αποτέλεσμα ήταν να σκάνε το ένα μετά το άλλο βόμβες (1.000 και 2.000 λιβρών) και βλήματα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης έκρηξης.

Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» ότι οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού παραδόθηκαν στις φλόγες όχι από περιμετρική φωτιά, αλλά το πιθανότερο από θραύσμα βλήματος από τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ανοργανωσιά του «επιτελικού κράτους», ώστε αργότερα προσπαθούσαν να αποκτήσουν κάποια αντίληψη της κατάστασης στέλνοντας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) να πετάξει πάνω από την περιοχή για να στείλει εικόνα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Άμυνας.

Ήταν τέτοια, δε, η αδυναμία τους να συγκρατήσουν τη φωτιά, ώστε πηγές ανέφεραν ότι στο προσωπικό της αποθήκης δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί «ASAP» («As Soon As Possible»), δηλαδή το συντομότερο δυνατό.

Αργότερα, άλλωστε, δόθηκε εντολή «προληπτικά» να απογειωθούν από τη βάση της Αγχιάλου μαχητικά F-16 που ήταν εκτός καταφυγίων και να κατευθυνθούν στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Τανάγρας.

Όλη η κόλαση συνεχιζόταν ως τις βραδινές ώρες αφού ήταν σε εξέλιξη σειρά αναζωπυρώσεων από το μεσημέρι σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου. 

Στην πρώτη γραμμή τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ

Όλες αυτές τις μέρες που η Μαγνησία βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Γαβαλά, γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, τον Αποστόλη Ριζόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και άλλα στελέχη βρίσκονται συνεχώς στους χώρους που εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ενώ εθελοντές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με τους κατοίκους των περιοχών δίνουν τη μάχη για να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες.

Εργαζόμενοι εκβιάζονταν να πάνε για δουλειά στη ΒΙΠΕ, δίπλα ακριβώς στα μέτωπα της φωτιάς

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τα περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας σε εργοστάσια και βιοτεχνίες της Α' ΒΙΠΕ Βόλου καθώς οι εργαζόμενοι από το πρωί της Πέμπτης εκβιάζονταν από την εργοδοσία να προσέλθουν στην εργασία τους δίπλα ακριβώς στα αποκαΐδια και παρά το ότι τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν να καίνε τη Μαγνησία.

Ενδεικτικά στο εργοστάσιο «SYRMA» απειλούσαν τους εργαζόμενους ότι εάν φύγουν από το εργοστάσιο δεν θα πληρωθούν. Η εργοδοσία σε πολλές περιπτώσεις επικαλέστηκε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τις εργασίες της με βάση την απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, στην περιοχή του Σέσκλου συνεχίζει να καίγεται βιοτεχνία ανακύκλωσης πλαστικών υλικών με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και να μην επιχειρεί κανένα μέσο πυρόσβεσης.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών «Lykomitros Steel» το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά και σήμερα καλέστηκαν λίγοι εργαζόμενοι να δουλέψουν κανονικά απομακρύνοντας εύφλεκτα υλικά. Αντίστοιχα στη βιοτεχνία χαρτικών «Χρυσοχού», όπου εθελοντικά λιγοστοί εργαζόμενοι βρίσκονται στον χώρο εκτός του εργοστασίου. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής λόγω των τοξικών αερίων από την καύση πλαστικών υλικών.

902

*

Β. ΜΕΤΑΞΑΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος - «Κόστος» για το αστικό κράτος η προστασία της ζωής

(VIDEO επάνω)

«Δίνουμε μάχη και πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να κοιμηθούν 3 μέρες, πυροσβέστες που έχουν να κοιμηθούν 10 μέρες γιατί τους έφεραν από άλλου. Αυτό το έγκλημα που αντιμετωπίσαμε, αυτό το επιτελικά ανίκανο αστικό κράτος έχει φτιάξει έναν χωροταξικό σχεδιασμό στην περιοχή που είναι ανάκατα βιομηχανίες, κατοικίες, χωριά, στρατόπεδα, αμερικανικές βάσεις -με ποιος ξέρει τι πυρομαχικά υπάρχουν εκεί πέρα- και τώρα θέλουν να φέρουνε και LNG στον Παγασητικό και δεν μπορούν ούτε μία πόλη να εκκενώσουν. Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, που θα γινόταν μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του «ΑΝΤ1».

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι η 3η μέρα μιας πολύ δύσκολης κατάστασης στη Μαγνησία πραγματικά. Ιδιαίτερα η χτεσινή στην Αγχίαλο, αλλά και το πρώτο βράδυ στο Σέσκλο και τα Μελισσάτικα. Και εκεί δόθηκε πραγματικά μάχη. Δώσαμε μάχη με ό,τι μπορούσαμε οι κάτοικοι, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με κλαδιά, με βυτία πάνω σε αγροτικά, με τσάπες, με φτυάρια, με την Πυροσβεστική, με τα πενιχρά μέσα που έχουνε από όλες τις κυβερνήσεις. Μας κατήγγειλαν μάλιστα ότι υπάρχουν πυροσβέστες που έχουν να πάρουν μέσα ατομικής προστασίας από το 2001 και δώσαμε. Γράφτηκε ένας μεγάλος άθλος, αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα έγκλημα.

Το έγκλημα αυτό πληρώσαμε με φόρο αίματος και είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν εγκληματία: Το αστικό κράτος που βλέπει και την πυρόσβεση ως κόστος και βλέπει και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος.

Είχαμε ένα επιτελικά ανίκανο κράτος στο οποίο τώρα στο τιμόνι της διακυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες κυβερνήσεις.

Ακόμα και μία εκκένωση όπως στην Αγχίαλο την έκανε πάλι με τα ίδια κριτήρια. Αυτό που ζήσαμε χτες στην Αγχίαλο, γιατί ήμασταν εκεί στην εκκένωση, ήταν κι αυτό εγκληματικό! Πέντε περιπολικά, 4 λεωφορεία να φεύγουνε μισοάδεια σε μία πόλη με 5-6 χιλιάδες κατοίκους και κατά τ' άλλα ο σώζων εαυτόν σωθήτω, με το 112, αλλά κανένας να μην ενδιαφέρεται αν υπάρχουν στα σπίτια κατάκοιτοι, τι θα γίνει και αν θα τιναχτούν τα πυρομαχικά και τα καύσιμα λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα!».

Ο Β. Μεταξάς σχολίασε επίσης πως το ίδιο κράτος που άφησε απροστάτευτο τον λαό και μεγάλες υποδομές στην Μαγνησία ήταν το ίδιο κράτος το οποίο «στα Πατήσια, η Αστυνομία έκλεινε τους δρόμους για να μην περάσει ούτε μισός κάτοικος να συμπαρασταθεί στη μονογονεϊκή οικογένεια που ήρθε αντιμέτωπη με την έξωση».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, επιχειρώντας να... απαντήσει στις καταγγελίες και τις θέσεις του ΚΚΕ κατέφυγε στον αντικομμουνισμό, με την επίθεση ασφαλώς να πέφτει στο κενό.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Μεταξάς τόνισε πως «δεν είναι καμία πρωτοτυπία... Τα έχουμε ξανακούσει ανάλογα ποιος είναι κυβέρνηση» και θύμισε πως το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας πάλι για θέματα πυρκαγιών, καταστροφών κλπ. έλεγε πως «δώσαμε λεφτά στους δήμους, αλλά τα σπαταλήσανε. Και ο κος Γεωργιάδης, ως αντιπολίτευση τότε, είχε πει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και πρέπει να κάτσουμε να βρούμε έναν σχεδιασμό. Μια χαρά παίζεται αυτό το παιχνίδι εναλλαγής ρόλων».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν μπορούν τα κόμματα να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να βρεθεί κοινός τόπος γύρω από τα θέματα της πολιτικής προστασίας σε μία Διακομματική Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «η συνεννόηση απαιτεί μία κοινή βάση. Η κοινή βάση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι η αντιμετώπιση της προστασίας ως κόστος που δεν φέρνει ένα όφελος, ένα κέρδος».

Τη σκυτάλη της επίθεσης στο ΚΚΕ πήρε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, με τον Β. Μεταξά να σχολιάζει πως και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε και περικοπές στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους, ενώ κατέφευγε επίσης στην κλιματική αλλαγή για να κουκουλώσει την κρατική γύμνια, όπως κάνει τώρα επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ. «Ποια κλιματική αλλαγή ευθύνεται που το γκρέιτερ εδώ, στη Μαγνησία, άνοιγε αντιπυρικές ζώνες στις 11 το βράδυ;», σχολίασε ο Βασίλης Μεταξάς.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε επίσης εκπρόσωπος σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου, καταγγέλλοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σεισμόπληκτοι της περιοχής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «αυτά που συμβαίνουν στο Αρκαλοχώρι συμβαίνουν σε πολλές πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές ανά την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα απλά κακού σχεδιασμού, δεν είναι θέμα μίας επιπλέον επιτροπής που πρέπει να φτιαχτεί. Είναι θέμα προσανατολισμού. Το κράτος επιλέγει να δώσει με ευκολία εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, να δώσει αφορολόγητα, να δώσει φτηνά και αφορολόγητα πετρέλαια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για τις ανάγκες του λαού δεν περισσεύει ούτε ευρώ. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όλοι οι σεισμόπληκτοι για να καταφέρουν να βρουν το δίκιο τους πρέπει να διεκδικήσουν, να οργανωθούν και να πιέσουν τις κυβερνήσεις και το κράτος. Το κράτος που αφήνει απροστάτευτες περιοχές είναι το ίδιο κράτος που αφήνει ξεκρέμαστους τους σεισμόπληκτους».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.