Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο και στον Γράμμο: Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! — Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας — Ανεπανάληπτες στιγμές για χιλιάδες νέους και νέες στο Νεστόριο και στις θρυλικές πλαγιές του Γράμμου

*

Αναλυτικό ρεπορτάζ από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

*

32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ: Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία!

Ανεπανάληπτες στιγμές για χιλιάδες νέους και νέες στο Νεστόριο και στις θρυλικές πλαγιές του Γράμμου

Με πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων αναδεικνύεται το σύνθημα «Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας!»...

Κορυφώνονται το Σάββατο οι εκδηλώσεις, με τη συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης, όπου θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Μοναδικές στιγμές, μεστές σε περιεχόμενο, σε πνεύμα συντροφικότητας, με άντληση γνώσης και δύναμης από την Ιστορία για τους αγώνες του σήμερα, με διεκδικητικό χαρακτήρα για τον φυσικό πλούτο, εκτυλίσσονται στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στον Γράμμο, η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 Ιούλη.

Με το σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας» να διαπνέει κάθε πλευρά της διοργάνωσης, ξεδιπλώθηκε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, από την πρώτη μέρα.

Η κατασκήνωση έγινε το επίκεντρο σε ένα διαρκές «εργαστήρι» γνωριμίας με την Ιστορία του τόπου όπου γράφτηκαν ηρωικές σελίδες από τον ΔΣΕ, με την ομορφιά του φυσικού τοπίου που στα πρόσωπα των νέων κομμουνιστών έχει συμμάχους στη μάχη για υπεράσπισή του απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με έμπνευση από την Ιστορία, η δίκαιη και αναγκαία πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό στη σύγχρονη έκφρασή της αναδείχτηκε μέσα από τη συζήτηση που έγινε στον χώρο της κατασκήνωσης για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τα όσα σηματοδοτεί για τους λαούς.

Κορυφαία στιγμή η κεντρική εκδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου με τη συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης. Εκεί, το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, και τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η υπεράσπιση του φυσικού πλούτου της χώρας, ζήτημα στον πυρήνα της Κατασκήνωσης μαζί με τη γνωριμία με την Ιστορία, εκφράστηκε μέσα από διάφορες δραστηριότητες και μέσα από την εκδήλωση, η οποία επικέντρωνε στο πώς η «πράσινη» εμπορική εκμετάλλευση στο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι στην πραγματικότητα εχθρική προς το περιβάλλον και τα λαϊκά συμφέροντα και αναδείχτηκε πώς ο άλλος δρόμος που δείχνει το ΚΚΕ αποτελεί πραγματική διέξοδο, που αξιοποιεί τις σύγχρονες δυνατότητες και προστατεύει τον φυσικό πλούτο.

Μέσα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον συντροφικότητας, σαν γνώριμοι από παλιά, νέοι από όλη τη χώρα τροφοδοτούσαν διαρκώς με ζωντάνια τον χώρο της κατασκήνωσης: Πηγαδάκια και συζητήσεις κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, δροσιστικές βουτιές στα νερά του Αλιάκμονα, μαζί με κεφάτη μαχητική διάθεση που εκφραζόταν από την πρώτη στιγμή που τα πούλμαν έφταναν στην είσοδο και τροφοδοτούνταν διαρκώς με νέες αφίξεις, μέσα από τις δραστηριότητες.

Αλλά και αντάρτικα τραγούδια στον φυσικό τους χώρο, εκεί που τραγουδήθηκαν και χορεύτηκαν από μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Μερικά από αυτά στενά συνδεδεμένα με την Ιστορία της περιοχής, όπως το τραγούδι που υμνεί τον ηρωική θυσία του λοχαγού του ΔΣΕ Σίμου Παπασίμου από τα Γρεβενά.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ

Νέοι από όλη τη χώρα περπάτησαν στα βήματα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, παρακολούθησαν με συγκίνηση το Ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» στις πλαγιές που έγιναν πεδία δράσης του, περιηγήθηκαν στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, ηρωικές στιγμές όπως η μάχη στο Μάλι - Μάδι αναβίωσαν μέσα από αφηγήσεις στον τόπο που έγιναν, αφήνοντας ένα δυνατό αποτύπωμα στους νέους και τις νέες που έζησαν τις μοναδικές εμπειρίες.

Ο Μάνος, 20 χρονών, πρώτη φορά βρέθηκε σε κατασκήνωση της ΚΝΕ και είχε την ευκαιρία στο Βατοχώρι να είναι στο «πηγαδάκι» με τον 91χρονο Αριστείδη Τοψή, τον σαμποτέρ του ΔΣΕ που μόλις έμαθε για την επίσκεψη των κατασκηνωτών εκεί, βρέθηκε για να καμαρώσει τη νεολαία. «Ηταν ένα 15χρονο παλικάρι», είπε και πρόσθεσε πως καθώς τον άκουγε, γέμισε από ένα αίσθημα υποχρέωσης να συνεχίσει στα βήματά του. Ακόμα, είπε πως είχε διαβάσει για την πάλη του ΔΣΕ και πως είχε ακούσει πολλές ιστορίες. «Ομως πατώντας εδώ», είπε, «καταλαβαίνεις πολλά περισσότερα, γεμίζεις με τη θέληση να δείξεις την ίδια αποφασιστικότητα και θάρρος που έδειξαν οι σύντροφοί μας».

Το ζωντανό αυτό μάθημα Ιστορίας άκουσαν η Αννα και ο Κώστας, 17 και 18 χρονών. Η Αννα είναι εδώ και λίγες μέρες μέλος της ΚΝΕ και μοιράστηκε πως έζησε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της. Ο Κώστας μοιράστηκε τη χαρά του, γιατί όπως είπε «συναντήσαμε ανθρώπους που τα έχουν ζήσει όλα αυτά εδώ, και βλέπουν τώρα ότι εμείς συνεχίζουμε στον δρόμο τους».

Η Μιρέλα, 22 χρονών, συμμετέχει για πρώτη φορά σε κατασκήνωση της ΚΝΕ. Μιλώντας για τις εντυπώσεις της, ξεχώρισε τη συμμετοχή των γυναικών στις τάξεις του ΔΣΕ, όπως αποτυπώθηκε και στο ντοκιμαντέρ. «Προσπαθούσα να φανταστώ πώς οι μαχήτριες αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες, φυσικές αλλά και κοινωνικές, σχετικά με τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή. Είναι ανατριχιαστικό το τι κατάφερναν με όπλο τη θέληση, την πίστη στα ιδανικά του αγώνα», είπε και πρόσθεσε πως της έκανε εντύπωση το ότι «σε όλες τις φωτογραφίες τους βλέπεις να είναι χαμογελαστοί, και αυτό λέει πολλά»...

Και ο Βασίλης, φοιτητής 19 χρονών, βρέθηκε φέτος για πρώτη φορά σε κατασκήνωση της ΚΝΕ. Το ζωντανό μάθημα Ιστορίας του ΔΣΕ στο Βατοχώρι ήταν κάτι που του έμεινε χαραγμένο. «Ηταν τόσο λίγοι άνθρωποι σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Πάλεψαν με θάρρος μέχρι το τέλος ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση και ας ήταν μόλις ένας εναντίον δέκα. Εμείς όμως (σ.σ. πλέον για τον Βασίλη οι μαχητές του Γράμμου μετατράπηκαν από "αυτοί" σε "εμείς") είχαμε το θάρρος και ας ήμασταν 10.000 απέναντι σε 100.000 χιλιάδες γιατί είχαμε δίκιο».

Ο Ευθύμης, 19 χρονών, βοήθησε αυτές τις μέρες στις τελευταίες εργασίες στη Νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ. «Νιώθω περήφανος για την Ιστορία του Κόμματος. Που δούλεψα και εγώ στα σκληρά αυτά χώματα που έχυσαν το αίμα τους οι σύντροφοί μας. Νιώθεις δέος να περπατάς στο νοσοκομείο»...

Περισσότερα: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 15-16/7/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.