Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης,: Αιτία για τα ναυάγια είναι οι διακινητές(!) που στοιβάζουν τους πρόσφυγες (άκουσον, άκουσον) χωρίς σωσίβια(!!) — Και προανήγγειλε ένταση της πολιτικής που θαλασσοπνίγει τους ξεριζωμένους — Συμφωνία για ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών — Σε αναβαθμισμένο ρόλο «χωροφύλακα» και «δεσμοφύλακα» η Ελλάδα

*

Αλλά όπως επισημάνατε, δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι την πραγματική ευθύνη έχουν οι εγκληματικές συμμορίες που στοίβαξαν στο πλοίο απελπισμένους ανθρώπους, με την ψεύτικη υπόσχεση ενός ασφαλούς ταξιδιού χωρίς να υπάρχουν καν σωσίβια. (https://www.primeminister.gr)

*

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Προανήγγειλε ένταση της πολιτικής που θαλασσοπνίγει τους ξεριζωμένους

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εντείνει την καταστολή και τον εγκλωβισμό των προσφύγων, με βάση και το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο [βλ. κάτω] επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ομνύοντας σε μια απάνθρωπη πολιτική που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα απέραντο υγρό νεκροταφείο. 

Με  αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρέπει «να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος, που είναι τα πλοία που φεύγουν από τις ακτές της Νότιας Μεσογείου», αποσιωπώντας το γεγονός ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η κατοχή και η εκμετάλλευση χωρών είναι οι λόγοι που όχι μόνο γεννούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, αλλά σπρώχνουν τους ξεριζωμένους στα νύχια των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων και δυστυχώς στον υγρό τάφο.

«Προτεραιότητα είναι όχι μόνο να υπερασπιστούμε τα σύνορα της ΕΕ, αλλά και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Κ. Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που καυχιόταν ότι από το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%. «Η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες είναι πολύ σημαντική και θέλουμε παρόμοια συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής», είπε χαρακτηριστικά, διαφημίζοντας προφανώς την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη νέα Συμφωνία της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ευχαριστώντας την πρόεδρο της Ευρωβουλής «για την κατανόηση που υπάρχει σε σχέση με τη δύσκολη αποστολή της Ελλάδας που βρίσκεται στα σύνορα της ΕΕ και τα υπερασπίζει».

902

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Συμφωνία για ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Σε αναβαθμισμένο ρόλο «χωροφύλακα» και «δεσμοφύλακα» η Ελλάδα

Κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, με αυξημένες κρατήσεις στα σύνορα και περιορισμούς στο δικαίωμα στο άσυλο, προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες, μετά από παζάρια, το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Με πρόφαση τη δήθεν εφαρμογή της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και του «Διεθνούς Δικαίου», οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών, χωρίς να αμφισβητούν το αντιδραστικό πλαίσιο που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Περισσότερες και γρηγορότερες απελάσεις

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει «fast track» διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε ολόκληρη την ΕΕ, που δεν θα ξεπερνούν τους έξι μήνες και σύντμηση των διαδικασιών για την απέλαση όσων δεν παίρνουν άσυλο.

Όπως τονίστηκε από την υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεγκαρντ, στη συμφωνία προβλέπεται συμβιβασμός μεταξύ των κρατών-μελών που διασφαλίζει «γρήγορες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες για αιτούντες που θεωρούνται πιο πιθανόν να μη δικαιούνται διεθνούς προστασίας», κατά τρόπο που να μην αποτελεί επιπρόσθετο βάρος για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα, όπως είπε. Οι διαδικασίες αυτές, εξήγησε, θα διασφαλίζουν τη σωστή διαχείριση αυτών που χρειάζονται διεθνή προστασία και τη γρήγορη απόρριψη αυτών που δεν έχουν ανάγκη. Στην ουσία αυτό θα γίνεται με ταχύτατες διαδικασίες και με τρόπους παράκαμψης του δικαιώματος της ατομικής εξέτασης του αιτήματος ασύλου.

Κατά τη συμφωνία, η διαδικασία των συνόρων θα ισχύει όταν ένας αιτών άσυλο υποβάλλει αίτηση σε σημείο διέλευσης των εξωτερικών συνόρων, μετά από σύλληψη σε σχέση με παράνομη διέλευση συνόρων και μετά από αποβίβαση μετά από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για τα κράτη- μέλη εάν ο αιτών αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη, έχει παραπλανήσει τις αρχές με ψευδείς πληροφορίες ή αποκρύπτοντας πληροφορίες και εάν ο αιτών έχει υπηκοότητα με ποσοστό αναγνώρισης κάτω του 20%. Το τελευταίο είναι ένα εφεύρημα της ΕΕ για να απορρίπτονται μαζικά αιτήσεις ασύλου ακόμα και από ξεριζωμένους που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, καταστρατηγώντας ουσιαστικά τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα παραμένει η ευελιξία για τα κράτη-μέλη να κρίνουν εκείνα ποια τρίτη χώρα θεωρείται «ασφαλής».

«Χωροφύλακες» και «δεσμοφύλακες» τα κράτη «πρώτης γραμμής»

Αναφορικά με τις λεγόμενες χώρες πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος) αυτές καλούνται να παίξουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο του «χωροφύλακα», καθώς θα πρέπει να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με αναβαθμισμένο εδώ τον ρόλο της Frontex, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Παράλληλα η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της πρώτης γραμμής μετατρέπονται ακόμη περισσότερο σε «δεσμοφύλακες» των κατατρεγμένων. Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει μια μορφή «ευέλικτης αλληλεγγύης», στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη της «δεύτερης γραμμής» θα μπορούν να επιλέξουν είτε να δέχονται αιτούντες άσυλο στο έδαφός τους, είτε να δίνουν χρήματα στις χώρες υποδοχής ή στις χώρες προέλευσης.

Έτσι όσα κράτη-μέλη δεν δέχονται να φιλοξενήσουν τον αριθμό που προβλέπουν οι ποσοστώσεις των μετεγκαταστάσεων (προσδιορίστηκε σε 30.000 ετησίως) θα υποχρεούνται να καταβάλλουν ένα ποσό της τάξεως περίπου των 20.000 ευρώ ανά άτομο.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα Πολωνία και Ουγγαρία εξέφρασαν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας πως δεν θα μπορέσουν να εξηγήσουν στους πολίτες τους αυτή την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, κάτι που προοιωνίζεται συνέχιση των παζαριών στις πλάτες των ξεριζωμένων.

Άλλωστε, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ, δήλωσε ότι η χθεσινή συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό την έγκρισή της πριν από τις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2024.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.