Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ εκφράζει το σύγχρονο, για να χαμογελάσει η νεολαία και ο λαός μας — Τα καλάθια και τα pass δεν είναι πρόγραμμα φιλολαϊκής διακυβέρνησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για την Υγεία και την Παιδεία, την πολεμική εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν λέει για τα άμεσα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός (VIDEO) - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

*

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

«Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ», γιατί «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!». Σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς φτάνει από τις Κομματικές Οργανώσεις το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, στις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μάη

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ΚΚΕ εκφράζει το σύγχρονο, για να χαμογελάσει η νεολαία και ο λαός μας

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Action 24» και τους δημοσιογράφους Β. Τσεκούρα και Γ. Σαραντάκο

Κάλεσμα στον λαό να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στο ΚΚΕ η στάση του Κόμματος να μη στηρίξει ή ανεχτεί οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει, απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο «Action 24».

Αναφερόμενος στο χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών, επισήμανε ότι είχε ενδιαφέρον, αλλά υπογράμμισε το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξήχθη, όπου δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν οι απόψεις για να βγάλει συμπεράσματα ο κόσμος.

Σχετικά με τις... «επιθέσεις φιλίας» του Αλ. Τσίπρα προς το ΚΚΕ στο debate, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι δεν απευθύνεται στο ΚΚΕ, αλλά στους ψηφοφόρους του γιατί έχει στριμωχτεί, ξέροντας ότι κόσμος που έζησε τη διακυβέρνησή του έχει βγάλει συμπεράσματα, έχει απομακρυνθεί, έχει αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, και έχει προσεγγίσει το ΚΚΕ.

Άλλωστε, ο Δ. Κουτσούμπας θύμισε ότι πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοι βουλευτές του, είναι τώρα υποψήφιοι του ΚΚΕ, έχουν κάνει το βήμα της συμπόρευσης, ενώ τόνισε πώς είναι πολύ περισσότερος ο κόσμος που έχει συμπορευτεί αυτά τα χρόνια με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώνες, στα σωματεία, τους συλλόγους, στις κινητοποιήσεις και βλέπει στο ΚΚΕ τη συνέπεια, την εντιμότητα, τη σταθερότητα και ότι εκφράζει το σύγχρονο, για να μπορεί να χαμογελάσει λίγο η νεολαία, να χαμογελάσει ο λαός, να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για ριζικές αλλαγές.

Απαντώντας στις προτάσεις περί συνεργασίας ή ανοχής, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει, ανεξαρτήτως σύνθεσης.

Όπως είπε, τα καλάθια και τα pass δεν είναι πρόγραμμα φιλολαϊκής διακυβέρνησης, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν μιλάει για την Υγεία και την Παιδεία, την πολεμική εμπλοκή της χώρας στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν λέει για τα άμεσα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όποιος λέει ότι συμφωνεί με τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, σημαίνει ότι ακόμα και αν δώσει μια μικρή αύξηση στους μισθούς, θα τα κόψει από κάπου αλλού, από επιδόματα ή από αύξηση της φορολογίας στον λαό. Αντίθετα, πρόοδος, είπε, είναι να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται να κερδίζουν και το κεφάλαιο και ο λαός. Γιατί τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου θα δώσει ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, θα τα πληρώσει ξανά ο λαός. Ενώ έφερε το παράδειγμα του Τουρισμού όπου πάει συνεχώς προς το χειρότερο η κατάσταση των εργαζομένων, παρά τις τεράστιες επενδύσεις και τα τεράστια κέρδη. Άρα, επισήμανε ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις έχουν ταξικό πρόσημο και δεν ωφελούν τους εργαζόμενους.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι η τουρκική αστική τάξη με κάθε πρόεδρο έχει συνέπεια στην εξωτερική πολιτική, όπως φαίνεται από τα ζητήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των αμφισβητήσεων, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο χώρες για να πάνε στη Χάγη. «Ανησυχούμε ότι θα έχει επώδυνους όρους για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας», είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και δεν απέκλεισε θερμό επεισόδιο, ως την άλλη όψη του νομίσματος των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει με ευρωατλαντική ομπρέλα, για να αποσπάσουν την Τουρκία από τα χέρια της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της στέγης, όπου πολλοί νέοι δεν μπορούν να βρουν σπίτι, να κάνουν οικογένεια. Τόνισε την ανάγκη να επανασυσταθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, με επιστημονικό κατασκευαστικό πρόγραμμα κρατικό να μπορέσουν να έχουν οι νέοι φτηνή στέγη.

Κλείνοντας, κάλεσε τους νέους να σκεφτούν ότι δεν μπορούν να τους εξαγοράσουν την ψήφο, το παρόν και το μέλλον με ένα pass που τους προσφέρουν.

Η συνέντευξη

Κύριε Γραμματέα σας καλωσορίζουμε στο ACTION στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Σταθμού μας. Σας βρίσκουμε στο γραφείο σας μαζί με τον Βασίλη Τσεκούρα, τον συνάδελφο, λίγες ώρες μετά το debate, οπότε ήθελα μία πρώτη έτσι εκτίμηση σήμερα, λίγες ώρες μετά. Πώς σας φάνηκε χθες;

Πάντα το debate έχει ένα ενδιαφέρον βέβαια, λόγω του ότι είναι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί, εκεί μαζί με τους δημοσιογράφους. Όμως, είναι και ασφυκτικά τα πλαίσια και του χρόνου που μπορεί να αναπτύξει κάποιος τις απόψεις του έτσι ώστε να έχει και ο τηλεθεατής, ο ακροατής μία πιο σαφή αντίληψη για τις θέσεις που πρεσβεύει κάθε κόμμα. Αλλά από την άλλη μεριά και ο τρόπος της συζήτησης, δηλαδή αυτοί οι παράλληλοι μονόλογοι, παρότι στην ουσία κάπως ο ένας απαντούσε στον άλλον ή γινόταν προσπάθεια παρέμβασης, δεν βοηθάει. Εμείς είχαμε προτείνει στη Διακομματική Επιτροπή, όπως ξέρετε, να γίνει πιο ελεύθερη συζήτηση αυτή τη φορά, να μπορεί ο ένας να κάνει ερώτηση στον άλλον, να απαντά. Φυσικά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μπορεί να υπάρχει η συναίσθηση, όχι της αντιπαλότητας ή αυτής της χάβρας που γίνεται στα διάφορα πάνελ που βλέπουμε. Νομίζουμε ότι θα έπρεπε να το τολμήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Το αρνήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Χθες πάντως είδαμε κύριε Κουτσούμπα και τον κύριο Τσίπρα, αν δεν κάνω λάθος, δύο τρεις φορές να μιλάει για συνεργασίες και προς εσάς και προς τον κύριο Ανδρουλάκη. Μάλιστα με εσάς βρήκε και ένα κοινό σημείο, που είναι η κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και μου έκανε εντύπωση ότι επανήλθε και μετά με κορυφαίο, όταν είπε ότι η ενότητα του λαού σώζει και κοίταξε προς τα αριστερά του. Υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με τον ΣΥΡΙΖΑ κύριε Κουτσούμπα;

Ο κύριος Τσίπρας ξέρει τις απαντήσεις. Δεν απευθύνεται στο ΚΚΕ, απευθύνεται στους ψηφοφόρους του γιατί έχει στριμωχτεί. Ξέρει ότι ένας κόσμος που έζησε την τετραετία, την πενταετία περίπου διακυβέρνησής του το προηγούμενο διάστημα, έχει βγάλει συμπεράσματα, έχει απομακρυνθεί, έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσεγγίσει το ΚΚΕ. Άλλωστε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοι βουλευτές του, είναι τώρα υποψήφιοι του ΚΚΕ, έχουν κάνει αυτό το βήμα της συμπόρευσης. Είναι πολύ περισσότερος ο κόσμος που έχει συμπορευτεί αυτά τα χρόνια μαζί μας, μέσα στους αγώνες, στα σωματεία, τους συλλόγους, στις κινητοποιήσεις και τώρα έρχεται στις συσκέψεις μας, στις συγκεντρώσεις, προβληματίζεται, όμως βλέπει στο ΚΚΕ αυτή τη συνέπεια, την εντιμότητα, τη σταθερότητα και ότι εκφράζει αυτό το σύγχρονο σήμερα, για να μπορεί να χαμογελάσει λίγο η νεολαία μας, να χαμογελάσει ο λαός μας, να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για ριζικές αλλαγές.

Άρα εσείς λέτε ότι δεν θέλει το ΚΚΕ, τους ψηφοφόρους θέλει.

Αυτό τον ανησυχεί και γι' αυτό κάνει τέτοιες επιθέσεις φιλίας, παρότι έχει πάρει την απάντηση. Εμείς έχουμε πει επανειλημμένα και λέμε στον ελληνικό λαό, στους ψηφοφόρους κοιτάζοντάς τους στα μάτια, αυτό να αποτελέσει και κριτήριο ψήφου στις εκλογές στις 21 Μαΐου, ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε ή να ανεχτούμε ούτε μία μέρα οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές, με βάση βέβαια τους συσχετισμούς που δίνουν και οι δημοσκοπήσεις ή και με βάση αυτό που συναντάμε και βλέπουμε μέσα στην κοινωνία. Γιατί κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα λίγο πάνω, λίγο κάτω.

Κύριε Κουτσούμπα, αν ο κύριος Τσίπρας είναι πρώτο κόμμα, πάρει τη διερευνητική εντολή και σας πάρει τηλέφωνο το ίδιο βράδυ και σας πει: «Έλα να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο» θα είναι «όχι»;

Βεβαίως, το μόνο έντιμο που μπορεί να κάνει το ΚΚΕ αυτό είναι, γιατί δεν μπορεί να λες την παραμονή των εκλογών το Σάββατο, ότι «δεν θα ανεχτώ», διότι το σύνολο του προγράμματός του, το οποίο έχει εξαγγείλει, ακόμη κι αυτά τα διάφορα «καλάθια της νοικοκυράς», που ο ένας το ονομάζει έτσι, ο άλλος αλλιώς, τα επιδόματα, κάποιες αυξησούλες, κάποια κατάργηση επιμέρους νόμων, δεν συνιστούν προγραμματική σύγκληση, φιλολαϊκό πρόγραμμα για μία κυβέρνηση. Διότι δεν είναι τα δύο τρία ζητήματα, η βάση εισαγωγής για παράδειγμα, που δεν λέει τίποτα για την τράπεζα θεμάτων, που είναι πολύ σοβαρότερο και μεγαλύτερο ζήτημα, δεν λέει για άλλα προβλήματα που θα έπρεπε να λύσει μία κυβέρνηση στην Παιδεία, δεν μιλάει για την Υγεία και τι θα έπρεπε να γίνει, δεν λέει τι θα γίνει με την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας και τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και δεν λέει κυρίως για τα 350 άμεσα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία βεβαίως θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός με 350 αντιλαϊκούς νόμους και αυτά τα έχει υπογράψει, τα έχει βάλει στο πρόγραμμά του. Όποιος λέει ότι συμφωνεί με τη δημοσιονομική ισορροπία, τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, θα τα πάρει υπόψη του αυτά, σημαίνει αυτόματα ότι μία μικρή αύξηση μισθού για παράδειγμα που μπορεί να κάνει, την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός περιμένει ότι θα του πάρει πίσω κάποιο άλλο επίδομα που παίρνει. Την ίδια στιγμή που μπορεί να δίνει ένα επίδομα, ένα pass ή μία θετική ανάσα ανακούφισης που μπορεί να έχει για τον λαό θα του βάλει μεγαλύτερο φόρο είτε άμεσο είτε έμμεσο. Άρα, λοιπόν, πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία. Πρόκειται όχι απλά για αυταπάτες, πρόκειται για χοντρή προεκλογική κοροϊδία προς τον ελληνικό λαό, από αυτές που έχουμε συνηθίσει να λένε και να κάνουν όλοι όσοι θέλουν να ανέβουν ξανά τα σκαλιά της εξουσίας και να κάτσουν στην κυβερνητική καρέκλα ως πρωθυπουργοί.

... Υπάρχει μία  «μούφα» συνεργασία;

Μα είναι μούφα. Αυτή η πρόοδος δεν είναι πρόοδος σήμερα, είναι άλλα πράγματα. Πρόοδος είναι για παράδειγμα, όπως και στο debate το είπα, να καταργήσει αυτό που έφτιαξε, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε και το νομοθέτησε. Να καταργήσει άλλα πράγματα, να ανοίξει τον δρόμο για αξιοποίηση των εγχώριων μορφών ενέργειας, να αλλάξει τη μορφή ιδιοκτησίας, το ποιος έχει αυτά. Αν τα έχεις σε ενεργειακούς ιδιωτικούς ομίλους για παράδειγμα, θα έχεις μονίμως ενεργειακή φτώχεια, ακριβό ρεύμα, ακριβή ενέργεια για τον λαό, που πάλι ο λαός θα πληρώνει.

Κύριε Γραμματέα έχετε μία σταθερή θέση στο ΚΚΕ για την οικονομία και τα εργασιακά δικαιώματα. Σας άκουσα και εχθές στο debate, αλλά και τώρα να μιλάτε για το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ήθελα να σας ρωτήσω ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν από την Ευρώπη. Έρχονται, λοιπόν στη χώρα, μπορεί ενδεχομένως, προφανώς θα τα πάρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, το κεφάλαιο όπως το λέτε, όμως αυτό κατ’ επέκταση δεν θα έχει επίπτωση, θετική επίπτωση και στους εργαζόμενους δηλαδή, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή θα υπάρξει μία αύξηση μισθών;

Η πείρα λέει ότι, και το κεφάλαιο να είναι κερδισμένο, παίρνοντας αυτά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, και ο λαός επίσης να είναι κερδισμένος δεν γίνεται κι αυτό φαίνεται στην πράξη. Δηλαδή τι κερδισμένος μπορεί να είναι ένας λαός, που πληρώνει ο ίδιος το 95% των φόρων και οι μεγάλοι όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές πληρώνουν μόνο το 5% από τα φορολογικά έσοδα του κράτους, γιατί έχουν τεράστιες φοροαπαλλαγές, 50 έχουν μόνο οι εφοπλιστές. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πρόκειται για πραγματική κοροϊδία και το λέμε με καθαρή καρδιά, με καθαρό μυαλό και αυτό το έχει συνειδητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, αλλά πρέπει να κατανοήσει τελικά ότι αυτός θα την πληρώσει πάλι, διότι αυτά δεν είναι ένα σακούλι από όπου η ΕΕ βγάζει από το Ταμείο Ανάκαμψης χρήματα και τα δίνει εδώ στην Ελλάδα και από εδώ και πέρα τίποτα. Αυτό σημαίνει φόρους, μεγάλωμα του κρατικού χρέους σημαίνει ότι πρέπει να αποπληρωθεί μόνο με χρήματα, με ευρώ, αποπληρώνεται με 350 προαπαιτούμενα.

Δουλειές δεν σημαίνει αυτό; Δηλαδή δεν θα μου δώσουν δουλειά εμένα, τον Βασίλη, στα παιδιά μας;

Ναι να σας πω. Ας πάρουμε τον κλάδο του Τουρισμού, γιατί έχουμε πείρα πλέον. Έγιναν κάποιες επενδύσεις, πήρε το τουριστικό κεφάλαιο πάρα πολλά χρήματα. Όμως προς το χειρότερο έχει εξελιχθεί η κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού. Δηλαδή μιλάμε για συνθήκες μεσαίωνα, μιλάμε για χαμηλούς μισθούς, που δεν μπορεί να ζήσει ο άλλος την οικογένειά του αξιοπρεπώς, μιλάμε για συνθήκες διαβίωσης από τον Μάη που αρχίζει η σεζόν, Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο που περίπου τελειώνει, όπου τα παιδιά μας, οι άνθρωποι που δουλεύουν σεζόν, ζουν σε τρώγλες. Μιλάμε για απαράδεκτα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς ρεπό.

Ναι, αλλά δεν βρίσκουν εργαζόμενους στον Τουρισμό κύριε Γραμματέα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουν παραπάνω χρήματα. Άρα λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο η αγορά...

Μα, είναι φυσικό. Εμένα μου λένε οι νέοι, πολλοί νέοι και νέες που πάνε, φεύγουν από τη δουλειά, γιατί δεν αντέχουν, διότι δεν μπορούν ούτε τα καθημερινά τους έξοδα να βγάλουν με τα λεφτά που παίρνουν και ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, γυρνάνε όλοι άρρωστοι. Ξοδεύονται τα χρήματα εκεί που πάνε, στα νησιά κλπ. Δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα έτσι. Άρα θέλω να σας πω ότι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις έχουν ταξικό πρόσημο, ποιον ωφελούν και ποιον βλάπτουν και δυστυχώς δεν ωφελούν τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό λέμε το βασικό πρόβλημα είναι ποιος έχει την ιδιοκτησία. Αν την ιδιοκτησία την έχει το μεγάλο κεφάλαιο, είτε είναι εγχώριο -ελληνικό- συμμετέχουν μέτοχοι Έλληνες εκεί σε αυτές τις εταιρείες, τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έτσι κι αλλιώς, είτε είναι ξένο κεφάλαιο -αμερικάνικο, γερμανικό, γαλλικό- δεν λύνει ζητήματα σε όφελος των εργαζομένων. Δεν έχει τίποτε να κερδίσει ο εργαζόμενος.

Αν έρθει μία επιχείρηση καινούρια και πάρει τον Τσεκούρα και τον Σαραντάκο στην εταιρεία και στη θέση μας θα πρέπει να πάρει έναν άλλον εργαζόμενο και τους δώσει παραπάνω χρήματα. Θα λειτουργήσει αυτή η οικονομία με άλλον τρόπο;

Μα ακόμη και οι σύγχρονες, οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, τα data centers ή σε άλλους τομείς της οικονομίας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χώρια που παίρνουν ελάχιστο προσωπικό, και δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Γιατί το πρόβλημα της ανεργίας, όπως ξέρουμε όλοι, είναι δομικό πρόβλημα αυτού του συστήματος, χρησιμοποιείται μόνο και αξιοποιείται και σκόπιμα, για να κρατάνε σε ομηρεία τους εργαζόμενους, για να ρίχνουν το μεροκάματο, για να υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός υποτίθεται μέσα στην αγορά όπως λένε, και βεβαίως να την πληρώνει ο εργαζόμενος και να ζούνε σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών. Ε, τώρα δεν είμαστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Έχει προοδεύσει ο άνθρωπος, υπάρχουν τεχνολογικές, επιστημονικές δυνατότητες, υπάρχουν δυνατότητες να κατοχυρωθεί το 5μερο, το 7ωρο, το 35ωρο την εβδομάδα, να βρεθούν και έτσι θέσεις εργασίας αν θέλουν, να υπάρχουν ικανοποιητικοί μισθοί που να ζει ο άλλος αξιοπρεπώς την οικογένειά του.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα έχουμε σε λίγες ημέρες τις τουρκικές εκλογές. Δεν θα σας ρώτησα ποιον προτιμάτε να εκλεγεί, φαντάζομαι θα μου πείτε ότι ο λαός θα αποφασίσει. Θέλω να σας ρωτήσω όμως ότι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, που έχουμε αυτές τις εβδομάδες θα συνεχιστούν και μετά τις τουρκικές εκλογές και τις ελληνικές εκλογές; Την πρόβλεψή σας.

Είναι λίγο κρύο, λίγο ζέστη, τη μια έχουμε το «καρότο», την άλλη έχουμε το «μαστίγιο». Εναλλάσσονται οι μέρες της ήρεμης θάλασσας, για παράδειγμα είτε λόγω των σεισμών πριν, είτε λόγω εκλογών τώρα με συμφωνία, όχι μυστική συμφωνία, ως αντιμετώπιση από τις δύο κυβερνήσεις, από τις δύο άρχουσες τάξεις των χωρών. Αλλά πάντα προκύπτει το ζήτημα των αντιθέσεων και των ιδιαίτερων συμφερόντων που έχει κάθε άρχουσα τάξη, και εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η τούρκικη αστική τάξη με όποιο κόμμα κι αν είναι πρώτο, με όποιον πρωθυπουργό, πάντα στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια. Αυτά που έχει πει δηλαδή τα συνεχίζει και τα προχωράει. Άρα, τα ζητήματα της «γαλάζιας πατρίδας», τα ζητήματα των αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, το ζήτημα του τι θα περιλαμβάνει το περίφημο συνυποσχετικό που θα πάμε στη Χάγη, που η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και θέλει συνυποσχετικό και όλο το πακέτο και τι θα περιέχει. Αυτό που δεν μας λένε τα άλλα κόμματα, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση που ζητάει να πάμε στη Χάγη είναι τι θα περιέχει. Εμείς λέμε καθαρά ότι ανησυχούμε, ότι θα περιέχει επώδυνους όρους για τα ελληνικά συμφέροντα, για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας και απαράδεκτες υποχωρήσεις. Έτσι λοιπόν το θερμό επεισόδιο, που δεν αποκλείεται στις δικές μας αναλύσεις και αυτό που βλέπουμε ως ένα ενδεχόμενο, λειτουργεί ως την άλλη όψη του νομίσματος των διαπραγματεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει και έχουν μάλιστα ξεκινήσει και με ευρωατλαντική ομπρέλα. Είναι από πάνω το ΝΑΤΟ, είναι κυρίως οι ΗΠΑ που θέλουν να αποσπάσουν την Τουρκία από την αγκαλιά, όπως θεωρούν της Ρωσίας, παρότι είναι υποτίθεται σύμμαχός μας και μέλος του ΝΑΤΟ, και έτσι είναι, δεν υποτίθεται, είναι, αλλά παρόλα αυτά κάνει και τα ανοίγματα της, έχει και άλλη πολιτική, ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα που έχει η άρχουσα τάξη εδώ στην περιοχή. Άρα λοιπόν, είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα και το ένα θα προετοιμάσει το άλλο. Το θερμό επεισόδιο θα γίνει, για να κάτσουμε με το ζόρι μετά στις διαπραγματεύσεις όταν θα υπάρχουν κάποια δεδομένα. Έτσι γίνεται πάντα. Και βεβαίως το ΝΑΤΟ το έχει πει, οι ΗΠΑ το έχουν πει. Ξεκίνησε από τότε με το «No troops no ships no flags», όχι στρατεύματα όχι στόλους όχι σημαίες και φτάσαμε εδώ, στη «γαλάζια πατρίδα», στο γκριζάρισμα όλου του Αιγαίου και η ιστορία αυτή δυστυχώς συνεχίζεται.

Μάλιστα. Να πάμε λίγο και στους νέους κύριε Γενικέ Γραμματέα; Γιατί βλέπουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα όλα τα κόμματα έχουν στρέψει το βλέμμα τους στους νέους. Έχουμε ακούσει για youth pass, έχουμε ακούσει για σπίτια στους νέους, έχουμε δει την επικοινωνιακή στρατηγική όλων των κομμάτων να στρέφονται στους νέους. Είναι πάνω από 400.000 οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά φέτος και βλέπω και εσάς με ένα δικό σας τρόπο, με το δικό σας προσωπικό χαρακτήρα να προσπαθείτε να προσεγγίστε τους νέους. Πόσο σημαντικοί είναι οι νέοι και οι επόμενες γενιές που θα χτίσουν τη χώρα και θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα άλλο επίπεδο.

Είναι όπως το λέτε. Εμείς απλά λέμε στους νέους να σκεφτούν ότι δεν μπορεί να εξαγοράσουν την ψήφο τους, δεν μπορούν να εξαγοράσουν το παρόν ούτε κυρίως το μέλλον τους, το τι θα γίνει αύριο, με ένα pass κοροϊδίας που τους προσφέρει μια κυβέρνηση ή ένα άλλο κόμμα που θέλει να γίνει κυβέρνηση αύριο, για μια θέση καταστρώματος για να πάνε σε ένα νησί των Κυκλάδων για 3-4 μέρες. Γιατί για αυτό πρόκειται. Το πρόβλημα της στέγης για παράδειγμα, το γεγονός ότι πολλοί νέοι μας, τα παιδιά μας δεν μπορούν να έχουν ένα σπίτι, να φτιάξουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά, και μένουν, όπως ξέρουμε, με τους γονείς τους, αναγκάζονται να γυρνάνε από εδώ και από κει και να ψάχνουν, να μην έχουν στον ήλιο μοίρα, οφείλεται σε πάρα πολλά ζητήματα γιατί δεν υπάρχει στεγαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε εμείς λαϊκή στέγη. Ο ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) καταργήθηκε. Πρέπει να επανασυσταθεί σήμερα κιόλας. Χτες, για να μην πω έπρεπε να γίνει αυτό. Να υπάρξει ένα τέτοιο μεγάλο κατασκευαστικό πρόγραμμα, οργανωμένο, σχεδιασμένο επιστημονικά από το κράτος όπου θα μπορεί ο άλλος να έχει και φθηνή, για να μην πω δωρεάν, γιατί αυτά είναι σε άλλο κοινωνικό σύστημα, αυτό που προτείνουμε εμείς, για να μπορεί να έχει ο άλλος το διαμέρισμά του να μένει να στεγάσει την οικογένειά του. Αυτά τα pass είναι ξαναλέμε κοροϊδία. Χώρια που και για όλα αυτά πρέπει να κρατάμε, ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, μικρό καλάθι.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.