Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Εδώ και τώρα επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των 3ετιών με κατώτατο στα 850 ευρώ — Δεν είναι αντισυστημικοί οι ναζί, είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος — Δυνατό ΚΚΕ. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα σήμερα για να είναι δυνατός ο λαός (VIDEO) #τωρα_ΚΚΕ


 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Εδώ και τώρα επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των 3ετιών με κατώτατο στα 850 ευρώ (VIDEO)

Στα 935 ευρώ θα ήταν σήμερα ο μισθός ενός εργαζόμενου, που έχει μια 3ετία, με την πρόταση του ΚΚΕ για εδώ και τώρα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με αφετηρία τον κατώτατο μισθό στα 850 ευρώ και «ξεπάγωμα» των 3ετιών, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.

Τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με υπουργική απόφαση και με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Σημείωσε ότι ο λαός έχει πείρα και κρατά μικρό καλάθι από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έχουν σαν προϋπόθεση τις αντοχές της οικονομίας και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν υπάρχει ανοχή σε μια κυβέρνηση που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε ότι μετά τις εκλογές στις 21 Μάη μπορούν να τα βρουν και να κάνουν κυβέρνηση τα κόμματα που συμφωνούν με το Ταμείο Ανάκαμψης και την «πράσινη» μετάβαση. Πρόσθεσε ότι αν δεν τα βρουν θα είναι για να κλέψουν τα δύο πρώτα κόμματα ψήφους από τα υπόλοιπα. 

Δεν είναι αντισυστημικοί οι ναζί, είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος που τους αμολάει και τους μαζεύει ανάλογα κατά πώς το βολεύει, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τα ναζιστικά μορφώματα. Σημείωσε τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και για το ότι δεν έχει τελεσιδικήσει στο Εφετείο. Ανέφερε ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν θα λύσει το πρόβλημα, το οποίο πρέπει να το λύσει ο λαός και σημείωσε ότι ο Αρειος Πάγος καλείται να κρίνει με βάση την ρύθμιση. 

Ολόκληρη η συνέντευξη

Περιμένουμε από ώρα σε ώρα την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, θέλω να ρωτήσω αν θεωρείτε ότι όλο αυτό το έχει χειριστεί σωστά το πολιτικό μας σύστημα με την έννοια ότι έχει δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος θόρυβος που δεν ξέρω αν στην ουσία πριμοδοτεί κιόλας την ακροδεξιά, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση.

Έχετε δίκιο στις επισημάνσεις σας, γιατί θα μπορούσαμε καν να μη συζητάμε τέτοιο ζήτημα τώρα, γιατί έγιναν λάθη, χειρισμοί, με ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, όλων των κυβερνήσεων.

Γιατί θα μπορούσε να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση, όμως η καθυστέρηση για την έναρξη της δίκης, στη συνέχεια οι καθυστερήσεις για την ακροαματική διαδικασία λόγω μεγάλων ελλείψεων σε αίθουσες, σε προσωπικό και λοιπά.

Στη συνέχεια το ότι δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα η απόφαση στο εφετείο, είναι πάρα πολύ σοβαρό το πρόβλημα και φτάσαμε στο “παρά πέντε” να υπάρξει αυτή η νομοθετική ρύθμιση στη βουλή η οποία δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, γιατί εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο ζήτημα, γιατί είναι θέμα στο οποίο πρέπει ο ελληνικός λαός να απαντήσει, πρέπει το πολιτικό σύστημα το ίδιο να απαντήσει και όχι να φτάνουμε στο παρά πέντε να κάνουμε νομοθετικές ρυθμίσεις. Φυσικά ο Άρειος Πάγος καλείται τώρα, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, να κρίνει αυτή την υπόθεση.

Και φυσικά ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς στη Βουλή δεν ψηφίσαμε αυτή τη ρύθμιση ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι έχει απαράδεκτες επικίνδυνες γενικεύσεις, όχι για σήμερα αλλά για αύριο, για έναν οποιονδήποτε άλλον που θα έρθει σε μία πορεία και μπορεί να βάλει ζητήματα.

Είναι άλλο να διαπαιδαγωγούμε το λαό μας ενάντια στο φασισμό, ενάντια στο ναζισμό, ενάντια στις εγκληματικές πράξεις αυτής της ιδεολογίας και αυτού του μορφώματος που εμφανίστηκε ως Χρυσή Αυγή, ή με τα διάφορα άλλα παρακλάδια της στη συνέχεια και διαφορετικό πράγμα να εμφανίζεται τώρα από τα Μέσα Ενημέρωσης - κάποια ΜΜΕ - και ως αντισυστημική δύναμη αλλά και από πολιτικές δυνάμεις.

Άκουγα προχθές κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό που έλεγε ότι είναι η έκφραση της οργής του λαού, της νεολαίας και λοιπά. Μα δεν πρόκειται για τέτοιο ζήτημα.

Η Χρυσή Αυγή, οι ναζί, οι εγκληματίες, ο Κασιδιάρης, είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος, τους αμολάνε κατά πως τους βολεύει, πως βολεύει το σύστημα, σε κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα και στη συνέχεια ξανά τους μαζεύουν.

Κύριε Γραμματέα έχουμε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και εγώ βλέπω έναν διαγωνισμό παροχολογίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, έχουμε λύσει το θέμα του κατώτατου μισθού, έχει φτάσει στα 900 - 950 ευρώ με βάση τις εξαγγελίες, νέες φοροαπαλλαγές, ρυθμίσεις χρεών, συντάξεις, επιδόματα, αν γίνουν όλα αυτά δεν χρειάζεται να κατεβείτε εσείς στις εκλογές έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης, νομίζω ότι πάμε μία χαρά.

Υπάρχει πλέον πείρα και στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό ότι για τις προεκλογικές εξαγγελίες να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί ακόμα και αυτές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά και του κυρίου Τσίπρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλάνε εάν πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα, αν υπάρχουν αντοχές της οικονομίας, εάν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης μας βολεύουν και λοιπά και έχουμε την έγκριση, για το 2027 μιλάνε ότι μπορεί να πάει και να ανέβει ο μισθός.

Εμείς λέμε πολύ απλά το εξής: εδώ και τώρα να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, η οποία έχει καταργηθεί στην ουσία, και με αφετηρία τον κατώτερο μισθό στα 850 ευρώ αλλά με ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών.

Και έτσι ένας εργαζόμενος, ένας άνθρωπος με μόνο μία τριετία, τώρα και όχι το 2027, το “ζήσε Μάη μου δηλαδή να φας τριφύλλι”, θα μπορούσε να έχει κατώτερο μισθό 935 ευρώ!

Και έτσι να αναπτύσσονται οι τριετίες, μαζί με μία άλλη δέσμη μέτρων που πρέπει να έρθουν στη Βουλή, εμείς θα φέρουμε νομοθετικές ρυθμίσεις μετά τις εκλογές τέτοιες, που να επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις που στην ουσία έχουν καταργηθεί και βεβαίως να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, αυτός ο εμβληματικός νόμος που έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση το εργατικό κίνημα και τα αποτελέσματα τα μετράμε.

Γιατί μόνο με υπουργική απόφαση μπορεί να ορίζεται το ύψος του μισθού, ανάλογα πάλι με τις αντοχές της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καταπώς τους βολεύει.

Άρα, λοιπόν, εδώ είναι κρίσιμο ζήτημα να μιλήσουμε για αυτά, να υπάρξει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό επίσης, μαζί με μία σειρά άλλα μέτρα όπως είναι η επαναφορά του 13ου, 14ου μισθού, πέρασαν πλέον πάνω από 10 χρόνια που έχει καταργηθεί και πρέπει να επανέλθει.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ακόμη μία φορά σήμερα για ψήφο ανοχής από τα κόμματα της αριστεράς συμπεριέλαβε και πάλι και εσάς. Έχετε ξεκαθαρίσει, νομίζω, τη θέση σας παρόλα αυτά επιμένει και ζητάει να τεθείτε κι εσείς μπροστά στις ευθύνες σας, σε περίπτωση ενός εκλογικού αποτελέσματος που θα επιτρέπει μια τέτοια κυβέρνηση “προοδευτική” όπως την ονομάζει.

Δεν υπάρχει ανοχή σε μία κυβέρνηση η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Υπάρχει δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας και με βάση αυτό τον εκλογικό νόμο, στις 22 Μαϊου μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα που συμφωνούν σε προγραμματικές στρατηγικές στοχεύσεις.

Και εδώ είναι το Υπερταμείο, το μεγάλο Μνημόνιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Χρηματιστήριο Ενέργειας της ΕΕ, τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στα πλαίσια της ονομαζόμενης “πράσινης μετάβασης” και μία σειρά τέτοια ζητήματα.

Σε αυτά τα στρατηγικά ζητήματα που εκφράζεται και στους νόμους που ψηφίζουν για διάφορα θέματα έχουν κοινή γραμμή.

Μπορούν να τα βρουν λοιπόν αυτά τα κόμματα παρά να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό, την οικονομία, την χώρα.

Το κάνουν αυτό γιατί θέλουν ουσιαστικά - να το πούμε έτσι απλά – να ληστέψουν ψήφους από μικρότερα κόμματα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έτσι ώστε να πάρουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Ούτε στις δεύτερες εκλογές, αν γίνουν, θα υπάρχει αυτοδυναμία. Αυτή είναι η εκτίμησή μας. Πάλι σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα πάμε, οπότε είναι “τσάμπα” αυτή η ταλαιπωρία. 

Δεν υπάρχει ανοχή σε μία κυβέρνηση για “ένα – δυο” ζητηματάκια, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, υποκρινόμενος και κοροϊδεύοντας τον Έλληνα ψηφοφόρο.

Εδώ θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα. Για παράδειγμα στις 11 Ιουλίου έχουμε μια μεγάλη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα ενταχθούν χώρες, εμείς διαφωνούμε. Τι ανοχή να δώσουμε;

Το ξεκαθαρίσατε για ακόμη μία φορά. Παρόλα αυτά εκείνος επιμένει. Θα το δούμε. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τις εκλογές κ. Κουτσούμπα, κ. Γραμματέα να ευχηθώ καλή προεκλογική μάχη.

Δυνατό ΚΚΕ. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα σήμερα για να είναι δυνατός ο λαός.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.