Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Κυρκυριάκος: Εμείς κάναμε αυτό που οφείλαμε. Κι εσείς ξέρετε τι να το κάνετε... — Αύξηση-εμπαιγμός στον κατώτατο μισθό με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων — ΚΚΕ: Βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση που νομίζει πως θα εξαγοράσει την οργή με λίγα ευρώ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αύξηση-εμπαιγμός στον κατώτατο μισθό με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων

Σχεδόν στα επίπεδα του 2011 ο κατώτατος μισθός με την αύξηση-εμπαιγμό που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την 1η Απρίλη ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μεικτά το μήνα, όταν το 2011 ήταν στα 751 ευρώ μεικτά και το 2012 μειώθηκε με Υπουργική Απόφαση στα 586 ευρώ (μείωση 22%) και στα 511 για νέους κάτω των 25 ετών (μείωση 32%).

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα εξαγοράσει την οργή με λίγα ευρώ που εξανεμίζονται από την ακρίβεια

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό: 

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει την οργή για την πολιτική της με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που επιπλέον εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση - Αχτσιόγλου) και προϋποθέτει τον ορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, με βασικό κριτήριο την “αντοχή” της οικονομίας, την προστασία της “ανταγωνιστικότητας” των επιχειρήσεων, όπως και σήμερα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, οι επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας ανακοινώνονται ως κυβερνητική απόφαση από τον υπουργό. Ο ίδιος ο νόμος διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των ελεύθερων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πολυδιαφημιζόμενη “αύξηση” στον κατώτατο μισθό, που με διάφορες αλχημείες παρουσιάστηκε ως “γενναία” ενίσχυση, τον διαμορφώνει λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2011 (!), την ίδια στιγμή που η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση στο -πάνω από μια δεκαετία- καθηλωμένο εισόδημα των εργαζομένων σε σημείο να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές, βασικές ανάγκες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, γιατί με τους αντεργατικούς νόμους έχουν καταργηθεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 735.125 εργαζόμενοι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας με μισθό 300-400 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά καθιστούν προκλητικές τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί δήθεν στήριξης των εργαζομένων.

Η προστασία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που με έμφαση τονίστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, προϋποθέτει την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς. Το γεγονός καταγράφεται στους όρους εργασίας, στην αμοιβή και στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, εκφράζεται όμως και στη συσσωρευμένη οργή των εργαζομένων με τις λαοθάλασσες στις απεργιακές διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, το πάγωμα των τριετιών και την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, μειώνουν τον μέσο μισθό για να αυγατίζουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Είναι προκλητικό ότι μετά από 10 χρόνια δεν ξεπαγώνουν ούτε καν τις τριετίες! Αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, βασικό δικαίωμα το οποίο συμπεριλαμβανόταν μέχρι το 2011 στις συλλογικές συμβάσεις, ως ένα επίδομα προϋπηρεσίας του 10% πάνω στον κατώτατο μισθό, ένας νέος εργαζόμενος που το 2012 αμειβόταν με 751 ευρώ, σήμερα με 3 τριετίες, θα έπρεπε να λαμβάνει πάνω από 1000 ευρώ. Του κλέβουν, δηλαδή, με κρατική απόφαση 250 ευρώ και του δίνουν προεκλογικά ένα 50ευρο.

Η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να στηρίζεται και να χωρά στα διάφορα pass και τα vouchers, στα κουπόνια για το φαγητό και τις βασικές ανάγκες. Είναι απαίτηση σήμερα η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του αγώνα. Είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου που είχαν διαμορφώσει και στείλει σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των συνδικάτων για την επαναφορά της ΕΓΣΕΕ, των κλαδικών ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή που ζητούν σήμερα τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα τωρινά δεδομένα.

Η πρόταση του ΚΚΕ διασφαλίζει το υπερώριμο αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο-5μερο-35ωρο, την επαναφορά εργατικών κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την Κυριακάτικη αργία, την πληρωμή των υπερωριών».

902

 

Με έντονη προεκλογική χροιά ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «προσφέρει σημαντική ανακούφιση», αν και παραδέχθηκε ότι «στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές και η νέα αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα». Επικαλέστηκε όμως τις αντοχές και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι «το τελικό ποσό που συμφωνήθηκε είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, αλλά είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων» και υποστήριξε πως «τώρα είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται όλοι».

Και  αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξαφανιστεί λόγω της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, ενώ βάση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού είναι ο επαίσχυντος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που είναι το εργαλείο για την καθήλωση των μισθών των εργαζομένων για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Άλλωστε, με την εκτίναξη του πληθωρισμού, ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει ήδη από τον Απρίλη του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.

Επιπλέον, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» καταρρίπτουν τον κυβερνητικό μύθο περί «ανάπτυξης που πρέπει να το καρπώνονται όλοι» μιας και οι μισθοί χειροτερεύουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τελειώνουν στις 15 του μήνα!

Το 2021, το 18,26% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είχαν μεικτό μισθό κάτω ή ίσο με τα 500 ευρώ! Επίσης, το 3,01% είχε μεικτό μισθό από 501 έως 600 ευρώ, το 12,58% από 601 έως 700 ευρώ μεικτά, το 13,19% από 701 έως 800 ευρώ μεικτά και το 8,81% από 801 έως 900 ευρώ μειικτά. Συνολικά το 55,85% των μισθωτών είχαν μεικτό μισθό κάτω από το όριο των 900 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μεικτός μισθός από 1.264 ευρώ το 2011 έπεσε στα 1.204 ευρώ το 2012 και στα 965 ευρώ το 2021. Μέσα σε 10 χρόνια ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 23,65% και είναι μικρότερος κατά 299 ευρώ!

Πηγή: Eurokinissi

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα παραμείνουν «παγωμένες» οι 3τίες που κρατούν καθηλωμένους όλους τους μισθούς από το 2012, πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Οπως είπε  θα «ξεπαγώσει» όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. 

Θριαμβολόγησε ότι με την αύξηση στα 781 ευρώ θα αυξηθούν συνολικά 19 επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που θα φτάσει μόλις στα 479 ευρώ από 438 που είναι τώρα και φυσικά δεν αποτελεί ούτε καν ανάσα! Επιπλέον, το επίδομα ανεργία το λαμβάνει μόλις ο ένας στους 9 άνεργους... 

Παραδέχθηκε ότι με λιγότερα από 670 ευρώ καθαρά το μήνα θα προσπαθούν να ζήσουν πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι. Οπως είπε «με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ» και ανέφερε ότι το 2023 στην τσέπη του εργαζόμενου «θα μένουν 667 με 14 καταβολές». 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.