Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ουκρανία: Πάνω από 150 δισ. δολάρια έχουν στείλει ΗΠΑ-ΕΕ στο Κίεβο — Ρωσία: Η ΕΕ γίνεται υποτελής των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ — ΝΑΤΟ-ΕΕ: Επεκτείνουν την στρατιωτική συνεργασία με το βλέμμα σε Κίνα και Ρωσία

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Πάνω από 150 δισ. δολάρια έχουν στείλει ΗΠΑ-ΕΕ στο Κίεβο

Τα 48 δισ. δολάρια πήγαν για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Σε πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η πολύμορφη στήριξη που έχει λάβει από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, η κυβέρνηση του Κιέβου από τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ και τους συμμάχους τους, επιβεβαιώνοντας την βαθιά εμπλοκή των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στον βρώμικο πόλεμο με θύματα τους λαούς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του TASS, ξένες χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν παράσχει οικονομική βοήθεια στο Κίεβο συνολικού ύψους άνω των 150,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σχεδόν το ένα τρίτο - 48,5 δισεκατομμύρια δολάρια - πήγε για τις ουκρανικές στρατιωτικές ανάγκες. Έτσι, ο συνολικός όγκος της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης είναι 2,7 φορές υψηλότερος από τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό της χώρας για το 2022 (55,5 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ η αμιγώς στρατιωτική βοήθεια είναι σχεδόν ίση με τις περσινές πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας (51,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι έτοιμες να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, παρόλο που τα αποθέματά τους εξαντλούνται.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε δει ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν επιδείξει την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να διαθέτουν χρήματα και να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, βλέπουμε επίσης ορισμένα προβλήματα με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα αυτών των χωρών, με την εξάντληση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών τους. Ωστόσο, συνεχίζουμε να παρατηρούμε τις δηλώσεις τους ότι, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσουν να ενισχύουν την Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ όταν του ζητήθηκε από το TASS να σχολιάσει πληροφορίες ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχει σχεδόν ισοφαρίσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Δύση που αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν το Κίεβο ξοδεύει αποτελεσματικά την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει. «Παρατηρούμε νηφάλια άτομα που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα της δαπάνης αυτών των υπέρογκων ποσών στην Ουκρανία. Ξέρετε ότι η Ουκρανία υποφέρει από αυτή την ασθένεια, εννοώ τη διαφθορά. Φυσικά, η ροή αυτών των χρημάτων προφανώς υπερβαίνει την προβλεπόμενη χρήση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση το καταλαβαίνουν αυτό», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

«Έτσι αυτά τα χρήματα θα συνεχίσουν να ρέουν, αλλά βλέπουμε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα με αυτό και αυξανόμενος εκνευρισμός σε ορισμένες δυτικές χώρες και επικείμενα προβλήματα που σχετίζονται με τέτοιες ροές χρημάτων. Αυτά τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα για τις δυτικές χώρες», κατέληξε ο Πεσκόφ .

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως περαιτέρω απόδειξη ότι διεξάγεται «διεθνής πόλεμος» κατά της Ρωσίας, ο Πεσκόφ απάντησε: «Βεβαίως».

(Πηγή: TASS)

902, Τετάρτη 11/01/2023 - 17:30, Πηγή φωτό: Associated Press

*

ΝΑΤΟ – ΕΕ

Επεκτείνουν την στρατιωτική συνεργασία με το βλέμμα σε Κίνα και Ρωσία

Την ενδυνάμωση των δεσμών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα υπέγραψαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ δεσμεύτηκαν να παράσχουν κι άλλα όπλα στην Ουκρανία. 

Στο επίκεντρο της Κοινής Δήλωσης για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και στον τομέα των πληροφοριών. Επί της ουσίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώνουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις, τις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, αλλά και την έρευνα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και την Κίνα.

Στην Κοινή Δήλωση γίνεται ξεκάθαρο ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί τον βασικό πυλώνα της συλλογικής άμυνας και παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ αναγνωρίζεται «η αξία μιας δυνατότερης και με περισσότερες ικανότητες ευρωπαϊκής άμυνας που θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και υπερατλαντική ασφάλεια, συμπληρωματικά και διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ».

Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, αποτελώντας έτσι την πρώτη επίσημη αναφορά της Κίνας ως αντίπαλο, που υπογράφουν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να παράσχουν στη χώρα, νέου τύπου αρματαγωγά και άλλου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τί είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ. «Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ανέφερε ακόμα πως «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τα μέλη της ΕΕ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους παρέχοντας βοήθεια στην Ουκρανία. Αλλά ήταν η σωστή απόφαση. Έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, επομένως πρέπει να στραφούμε στις δικές μας δυνατότητες, στα αποθέματα και τα πυρομαχικά μας για να βοηθήσουμε το Κίεβο».

«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Την έμμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία επισημαίνει η Ρωσία. 

«Έμμεσα, το ΝΑΤΟ συμμετέχει στη σύγκρουση, αν και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν μέρος στη σύγκρουση, αλλά έχουν ήδη γίνει, αντλώντας όπλα, τεχνολογίες, πληροφορίες πληροφοριών στην Ουκρανία », δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

902, Πηγή φωτό: Associated Press

 

ΡΩΣΙΑ: Η ΕΕ γίνεται υποτελής των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ λέει η Μόσχα

Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η υπογραφή κοινής διακήρυξης ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ (βλ. κάτω), με την οποία οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δηλώνουν ότι θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «επιβεβαιώνει την πλήρη υποταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα καθήκοντα του βορειοατλαντικού συνασπισμού, ο οποίος είναι ένα μέσο για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ με την ισχύ».

Η ίδια είπε ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν «την αξιοζήλευτη μοίρα ενός υποτελούς των Αμερικανών, χάνοντας τις θέσεις τους στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, πέφτοντας σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ουάσινγκτον με κάθε βήμα».

Εξάλλου, σήμερα ΝΑΤΟ και ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν και μια ομάδα εργασίας (Task Force) για να ενισχύσουν την «προστασία των κρίσιμων υποδομών», όπως ανακοίνωσαν ο Γενς Στόλτενμπεργκ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η ανθεκτικότητα και η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας αποτελούν βασικό μέρος της κοινής εργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. 

Ανέφερε ότι, στον απόηχο της «εργαλειοποίησης» της ενέργειας από τον Πρόεδρο Πούτιν και της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream, η κοινή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει «τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές» και θα αναλάβει δράση για τον μετριασμό πιθανών τρωτών σημείων.

902, Τετάρτη 11/01/2023 - 19:17, Πηγή φωτό: Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.