Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Ελισαίος Βαγενάς: Μπροστά στην 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), 27 έως τις 29 Οκτώβρη, στην Αβάνα της Κούβας — Θέμα: Αλληλεγγύη με την Κούβα και όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, μαζί με κοινωνικά και λαϊκά κινήματα, αντιμετωπίζουμε τον καπιταλισμό και τις πολιτικές του, την απειλή του φασισμού και του πολέμου. Για την υπεράσπιση της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των εργατικών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού


Μπροστά στην 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

*

Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

*

Από τις 27 έως τις 29 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα της Κούβας η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), με θέμα:

«Αλληλεγγύη με την Κούβα και όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, μαζί με κοινωνικά και λαϊκά κινήματα, αντιμετωπίζουμε τον καπιταλισμό και τις πολιτικές του, την απειλή του φασισμού και του πολέμου. Για την υπεράσπιση της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των εργατικών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού»

Η προηγούμενη, 21η ΔΣΚΕΚ είχε πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη της Τουρκίας και είχε φιλοξενηθεί και διοργανωθεί το 2019 από κοινού από το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ. Στο ενδιάμεσο, σε συνθήκες πανδημίας, είχε πραγματοποιηθεί στις 10 - 12 Δεκέμβρη 2021 έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας.

Ετσι, η 22η ΔΣΚΕΚ, στην Κούβα, είναι η πρώτη διά ζώσης μετά τους περιορισμούς της πανδημίας και θα δώσει την ευκαιρία στα κόμματα να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τη δράση τους, να προσδιορίσουν κοινές ή συγκλίνουσες δράσεις που θα αναπτύξουν την επόμενη περίοδο.

Απότην προηγούμενη, 21η ΔΣΚΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας

Σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες η 22η ΔΣΚΕΚ

Η 22η ΔΣΚΕΚ θα συνέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολες και πολύπλοκες συνθήκες. Καταρχάς για την ίδια την Κούβα, όπου συνεχίζεται ο πολύχρονος απάνθρωπος αποκλεισμός από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που προσπαθεί να λυγίσει τον λαό της.

Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι ενισχύονται οι ανοιχτές αντεπαναστατικές ενέργειες με στόχο την ανατροπή των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης, με αμερικανική πάντα «ενορχήστρωση», που προσπαθεί να πατήσει στις οικονομικές δυσχέρειες τις οποίες βασικά έχει προκαλέσει ο χρόνιος ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός.

Επιπλέον, βαριές είναι οι συνέπειες για τον λαό της Κούβας τόσο από τις εκρήξεις στις εγκαταστάσεις πετρελαίου, που προκλήθηκαν όταν κεραυνός χτύπησε δεξαμενές έξω από την πόλη Ματάνσας, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, τον περασμένο Αύγουστο, όσο και από το πέρασμα του τυφώνα «Ιαν», που ακολούθησε τον Σεπτέμβρη, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε υποδομές.

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και οι προσπάθειες των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ που επιδιώκουν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, κόντρα στη θέληση του λαού της, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και εκφράζονται με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η παρουσία δεκάδων ΚΚ στην Κούβα, σε αυτές τις συνθήκες, είναι μια ακόμη έκφραση αλληλεγγύης των κομμουνιστών όλου του κόσμου στο ΚΚ Κούβας, στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβαςσε κάθε λαό που συγκρούεται με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Το ΚΚΕ, διαχρονικά, σε όλες τις συνθήκες, εκφράζει έμπρακτα τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στην Κούβα και την εντείνει αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Στις εργασίες της 22ης ΔΣΚΕΚ ξεχωριστό αποτύπωμα αντικειμενικά θα αφήσει η σύγχρονη διεθνής πραγματικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, την αναπτέρωση εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, την επερχόμενη νέα παγκόσμια ύφεση και κρίση στις καπιταλιστικές οικονομίες κ.ά.

Βασικές πλευρές της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης

Το ΚΚΕ δεν έχει κρύψει πως στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος διεξάγεται αντιπαράθεση γύρω από σοβαρά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα. Αυτό συμβαίνει και στις Διεθνείς Συναντήσεις, όπου συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός κομμάτων, συγκεκριμένα 119 κόμματα από 88 χώρες του κόσμου.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις, που ξεκίνησαν στα 1998 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, σε μια εποχή που ο αντίπαλος ισχυριζόταν πως με τη διάλυση της ΕΣΣΔ έβαλε δήθεν και «ταφόπλακα» στο Κομμουνιστικό Κίνημα, απέδειξαν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει το γεγονός πως πολλά ΚΚ δεν έχουν ακόμη αντλήσει συμπεράσματα από την ανατροπή του σοσιαλισμού, από την Ιστορία και δεν έχουν επικαιροποιήσει τη στρατηγική τους, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα της εποχής μας, ως εποχής επαναστατικού περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Παραμένουν προσκολλημένα στην αδιέξοδη πολιτική των «σταδίων» προς τον σοσιαλισμό.

Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός ΚΚ, που συμμετέχουν στις ΔΣΚΕΚ, έχουν αναλάβει ή είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες μέσα από αστικές κυβερνήσεις, στην προσπάθεια «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού και «εκδημοκρατισμού» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, π.χ. της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις μέρες μας είναι το ΚΚ Ισπανίας, που συμμετέχει στην κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας. Αυτό το κόμμα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που πρωταγωνιστεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλευρό του ΝΑΤΟ. Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, που με κάθε ευκαιρία ζητά να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και να μπει στη ρωσική αστική κυβέρνηση, που διεξάγει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για λογαριασμό των ρωσικών μονοπωλίων.

Το ζήτημα του χαρακτήρα του πολέμου και της στάσης απέναντί του

Είναι, λοιπόν, φανερό πως σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το ζήτημα της κατανόησης του πολέμου, του χαρακτήρα και των αιτιών του, υπάρχουν διαφορετικές, έως και διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην 22η ΔΣΚΕΚ.

Ετσι, όπως είναι γνωστό, ένας σημαντικός πυρήνας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων υποστήριξε την Κοινή Ανακοίνωση, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας. Αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση, όπου αναδεικνύονται ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου, οι ευθύνες και των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων της σύγκρουσης, η ανάγκη της πάλης ενάντια στη συνέχιση του πολέμου και προβάλλεται η κατεύθυνση της πάλης για τον σοσιαλισμό, υποστήριξαν 43 ΚΚ (εκ των οποίων τα 35 συμμετέχουν στις ΔΣΚΕΚ).

Μια άλλη Κοινή Ανακοίνωση, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚ Βρετανίας, του ΚΚ Ιρλανδίας και του Τουντέχ (Ιράν), με πασιφιστικό περιεχόμενο, που επιρρίπτει τις ευθύνες του πολέμου αποκλειστικά στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, καλώντας τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία και χωρίς αναφορές στον χαρακτήρα του πολέμου, συγκέντρωσε τη στήριξη συνολικά 10 κομμάτων.

Τέλος, την ανακοίνωση του ΚΕΚΡ, το οποίο αναγνωρίζει πως διεξάγεται πόλεμος που οφείλεται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, και ταυτόχρονα παίρνει το μέρος της καπιταλιστικής Ρωσίας και στηρίζει την απαράδεκτη εισβολή της στην Ουκρανία, με το πρόσχημα της υπεράσπισης του λαού του Ντονμπάς, υπέγραψαν 6 οργανώσεις (εκ των οποίων μόλις 2 από κόμματα που συμμετέχουν στις ΔΣΚΕΚ).

Το ζήτημα του ιμπεριαλισμού

Το ζήτημα του πολέμου δεν είναι το μόνο γύρω από το οποίο διεξάγεται συζήτηση και διαπάλη στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Πολλά κόμματα προσπαθούν να ταυτίσουν τον ιμπεριαλισμό με τις ΗΠΑ, ή με την επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και ορισμένες ακόμη ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό απορρίπτουν τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό, ως ανώτατο και τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, στο οποίο κυριαρχούν τα μονοπώλια, που υπερασπίζονται το ΚΚΕ και μια σειρά άλλων κομμάτων.

Στη βάση της παραπάνω λαθεμένης αντίληψης καλλιεργείται η αυταπάτη πως μπορεί να υπάρξει και ένας «ειρηνικός» καπιταλισμός, όπου τα ζητήματα θα διευθετούνται στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και διαφόρων συστημάτων ασφάλειας, με τον συγκερασμό των συμφερόντων των διαφόρων «πόλων». Αυτός ο δήθεν «πολυπολικός κόσμος» προβάλλεται ως αντίβαρο στη μονοκρατορία των ΗΠΑ, αλλά στην πράξη καλλιεργεί στους λαούς την αυταπάτη πως μπορεί ο καπιταλισμός να «εξανθρωπιστεί», να μην οδηγεί στο ιμπεριαλιστικό μακελειό. Ως βασικοί τέτοιοι «πόλοι» εμφανίζονται η Κίνα, η Ρωσία και οι ενώσεις που συγκροτούν.

Σε αντίθεση με αυτήν την παραπλανητική αντίληψη, το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ αναδεικνύουν πως το Διεθνές Δίκαιο και ο ΟΗΕ, που είχαν διαμορφωθεί κάτω από άλλες διεθνείς συνθήκες, όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ, έχουν μετατραπεί σήμερα σε εργαλείο των ιμπεριαλιστών και αξιοποιούνται κατά το δοκούν. Πως χωρίς την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν θα σταματήσουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οδηγούν στην κρεατομηχανή των άδικων πολέμων. Επιπλέον το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ αναδεικνύουν τον καπιταλιστικό χαρακτήρα τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας, που πλέον αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Σημειώνουν πως η μοναδική εναλλακτική διέξοδος για τους λαούς δεν είναι ένας «πολυπολικός κόσμος» των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η αθώωση του καπιταλισμού μέσω της κριτικής στον νεοφιλελευθερισμό

Σημαντική πλευρά της διαπάλης είναι επίσης η αντίληψη που ασκεί μονόπλευρη κριτική στον νεοφιλελευθερισμό, που κατηγορείται αποκλειστικά για όλα τα δεινά της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η κριτική αυτή, που ασκείται κυρίως από κόμματα που βρίσκονται σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, ή στηρίζουν τις λεγόμενες «αριστερές - προοδευτικές κυβερνήσεις», στην πράξη αθωώνει τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, την ταξική εκμετάλλευση, που συνεχίζεται και με τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Η αντίληψη αυτή κλείνει τα μάτια σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν σε διάφορες χώρες σοσιαλδημοκρατικές και «αριστερές» κυβερνήσεις, στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, σε ιδιωτικοποιήσεις, σε περικοπές μισθών των εργαζομένων, στο «κούρεμα» των συντάξεων, στην επιβολή κατασταλτικών μέτρων σε βάρος μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και τόσων άλλων καπιταλιστικών μέτρων που πήραν και οι σοσιαλδημοκρατικές και αριστερές κυβερνήσεις.

Το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ, όπως το ΚΚ Μεξικού, το ΚΚ Βενεζουέλας, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας και άλλα κόμματα, που οι λαοί των χωρών τους έχουν γευτεί την εμπειρία της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, δεν μπορούν να συμφωνήσουν με μια τέτοια κατάφωρη αθώωση του καπιταλισμού και της αστικής διαχείρισης.

Ανάγκη διατήρησης της οργανωτικής και ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας των ΚΚ

Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα στα οποία διεξάγεται διαπάλη εδώ και πολλά χρόνια είναι η αντίληψη που στο όνομα της «ενότητας», πότε της «αριστεράς» και πότε των «προοδευτικών δυνάμεων» επιδιώκει να δώσει κατεύθυνση συγχώνευσης των ΚΚ με οπορτουνιστικές και αστικές πολιτικές δυνάμεις, προβάλλοντας μάλιστα τη διατύπωση της «ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα» ή του «αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου».

Σε αντίθεση με αυτήν την αντίληψη, το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ προτάσσουν την ανάγκη διατήρησης της οργανωτικής και ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας των ΚΚ, της χάραξης επαναστατικής στρατηγικής, που μπορεί να γίνει μόνο πάνω στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, της απόρριψης κάθε συνεργασίας με αστικές δυνάμεις, της μη συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις και της σκληρής διαπάλης με τις δυνάμεις του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού.

***

Συνοπτικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως η 22η ΔΣΚΕΚ θα είναι μια σημαντική διεθνής δραστηριότητα, που θα δώσει την ευκαιρία από τη μια να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη προς τον λαό και το ΚΚ της Κούβας, κάθε λαό που αγωνίζεται, και από την άλλη θα συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών των ΚΚ γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της στρατηγικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

 

Ριζοσπάστης , 22-23/10/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.