Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριάκος: ΣυνΔΕΘήκατε με τον αυτόματο και ΗΠΑκουο τηλεφωνητή της ΕΕΥΠ... μετά συγχωρήσεως — Εφησυχασμός για την επιθετικότητα της Τουρκίας — Πιο βαθιά εμπλοκή στη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία — Τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων και ετήσια ψίχουλα στον λαό — Εμπλέκει το ΚΚΕ σε ανυπόστατα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας (VIDEO)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Εφησυχασμό έσπειρε για την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας (VIDEO)

Δεν απέκλεισε ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στην σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Κυριακή 11/09/2022 - 15:57

Κλίμα εφησυχασμού για την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας καλλιέργησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ενώ δεν απέκλεισε ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στην σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», Άννας Ανανιάδου, αν η κυβέρνηση θα στείλει τεθωρακισμένα και εκπαιδευτές ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν έχω να σας πως τίποτα καινούριο για το ζήτημα της παροχής στήριξης προς την Ουκρανία πέραν αυτών που είναι ήδη δημόσιο γνωστά» και ανέφερε ότι θα σταλούν θωρακισμένα οχήματα αν αντικατασταθούν με αντίστοιχα γερμανικά, ενώ για τις πληροφορίες να σταλούν οι S-300 στην κυβέρνηση του Κιέβου είπε ότι «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα».

Κατέδειξε ότι είναι σταθερά προσανατολισμένος στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καλώντας ξανά το λαό να διαλέξει στρατόπεδο ληστή υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «τάχθηκε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας» και επανέλαβε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Ζελένσκι «για να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τους δικούς της όρους με τη Ρωσία» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο αέρας, θάλασσα και το έδαφος Ελλάδα διατίθεται για την υλοποίηση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών. 

Επικίνδυνη για το λαό είναι και η πολιτική εφησυχασμού τα ελληνοτουρκικά. Δήλωσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος ελληνικής κυριαρχίας» όταν η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου για τα οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι είναι «υπό κατοχή». Επιπλέον εμφάνισε ξανά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σαν τις πλάτες της χώρας έναντι της Τουρκίας όταν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες κατ επανάληψη καλούν Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν» ρίχνοντας νερό στο μύλο των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε αρκετές φορές στη συνέντευξη ότι θέλει την έναρξη ενός διαλόγου με την Τουρκία λέγοντας πως «πάντοτε είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Αρντογάν».  

Για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το Σάββατο από τη ΔΕΘ έσπευσε ξανά να διαβεβαιώσει όσους ανησυχούν για τα ψίχουλα προς το λαό ότι «δεν ξεφεύγουμε από τους στόχους που έχουμε αναλάβει» και πως είναι «απόλυτη η εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού». 

Σε ερώτηση για τη μοιρασιά των δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης υπό την επισήμανση της δημοσιογράφου ότι οι πολιτικές εξελίξεις σχετίζοντας με αυτή, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν να λαμβάνουν, ενώ πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί η βιομηχανία και για το κόστος της ενέργειας. 

Δεν απέκλεισε να σταματήσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα αποθέματα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, τάχθηκε υπέρ του πλαφόν στο σύνολο του φυσικού αερίου όχι μόνο στο ρωσικό, ενώ για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία δήλωσε ότι είναι υπέρ της διατήρησης της πολιτικής των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας ακόμα και αν βλάπτουν τους λαούς χωρών που τις επιβάλλουν λέγοντας ότι δεν θα εισηγηθεί αλλαγή αυτή της πολιτικής. 

Επανέλαβε ότι και η δική του κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εγκληματική απολιγνιτοποίηση ισχυριζόμενος πως αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος και ότι είναι προσωρινό μέτρο για 1 με 2 χρόνια η αξιοποίηση του λινγίτη, αφαιρώντας έτσι από το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ένα εγχώριο καύσιμο.  

Ρωτήθηκε και για την πανεπιστημιακή αστυνομία και απάντησε ότι «αρχίζει η ανάπτυξή της» αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «έχουμε προβλήματα σε πέντε πανεπιστήμια», υπονοώντας λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων και των συλλόγων εργαζόμενων και διδασκόντων που εναντιώνονται στην καταστολή. 

Για τον εκλογικό νόμο δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο, εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει σε από κοινού αλλαγή εκλογικού νόμου. Υποστήριξε ότι με την απλή αναλογική θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς τη ΝΔ ως πρώτο κόμμα, από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν τερατογέννηση. Απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός.

Εμπλέκει το ΚΚΕ σε ανυπόστατα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας σχολίασε το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (κάτω)

Για τις παρακολουθήσεις ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις εργαλειοποιεί για να υπηρετήσει τη γραμμή του να βρεθεί κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι κανένας δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις και κινούμενος σε ρυθμούς συγκάλυψης τάχθηκε υπέρ του απορρήτου στην εξεταστική επιτροπή. 

902

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Εμπλέκει το ΚΚΕ σε ανυπόστατα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας

Αντικειμενική η δυνατότητα συνεργασίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τη σταθερότητα του σάπιου συστήματος

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη τύπου του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο κύριος Μητσοτάκης, στην προσπάθεια του να θέσει στο λαό κάλπικες διαχωριστικές γραμμές κι εκβιαστικά διλήμματα, φτάνει στο σημείο να εμπλέκει το ΚΚΕ σε ανυπόστατα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25.

Βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά ότι οι στρατηγικές επιλογές αυτών των κομμάτων, οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το κεφάλαιο, δημιουργούν αντικειμενικά τη δυνατότητα για άλλου είδους πολιτική εξέλιξη: Η ίδια η ΝΔ, με ή χωρίς τον κύριο Μητσοτάκη, να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά τα κόμματα αν αυτό απαιτηθεί από τις ανάγκες σταθερότητας του σάπιου συστήματος».

902

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Έταξε τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων και τα... ετήσια ψίχουλα στο λαό

Σάββατο 10/09/2022 - 21:54

Η τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων είναι ο βασικός στόχος των μέτρων που ανακοινώθηκαν όπως ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την ετήσια παροχή ψίχουλων στο λαό προκειμένου να διασφαλίσει την σταθερότητα που επιτρέπει την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. 

Για ανακούφιση και τόνωση των επιχειρήσεων μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας οκτώ μέτρα έως το τέλος του 2022 και 12 μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2023. Χαρακτηριστικό γνώρισμα τους είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης μέσα από κάθε μέτρο να βγάλει κέρδος για τις επιχειρήσεις όπως από προγράμματα στέγης και νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών. 

Χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών οι επιχειρήσεις που θα μετατρέπουν συμβάσεις από μερική σε πλήρους απασχόλησης και ότι θα παραχωρούνται κρατικά οικόπεδα σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες για να τα εκμεταλλευτούν. Επίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούν και στα προγράμματα για φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ και φυσικά για να κερδίσουν σε βάρος των αναγκών των οικογενειών των φοιτητών. 

Για έως το τέλος του 2022 ανακοίνωσε ότι θα δοθούν τα καθιερωμένα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους. Φοιτητικό επίδομα 1500 ευρώ, επίδομα θέρμανσης ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Επέκταση του προγράμματος ανακυκλώνω συσκευές και του προγράμματος τουρισμός για όλους και αποζημιώσεις στις ένοπλες δυνάμεις όπως στα πληρώματα πολεμικών πλοίων που είναι σε αποστολή.

Από το 2023, ανακοίνωσε ότι θα μονιμοποιηθεί η κατά 3 μονάδες μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λέγοντας ότι «μειώνεται το μισθολογικό βάρος των επιχειρήσεων». Καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μίλησε για αύξηση των συντάξεων για όσους έχουν χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά με βάση το νόμο Κατρούγκαλου που προφανώς είναι σε ισχύ. Υπολόγισε την αύξηση περίπου στο 6%, όταν οι συνταξιούχοι διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. 

Ανακοίνωσε αύξηση μόλις κατά 10% των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών αν και αναγνώρισε ότι η αύξηση αυτή είναι μικρή εντούτοις για να την δικαιολογήσει  επικαλέστηκε τη δημοσιονομικά περιθώρια που ποτέ δεν είναι είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν λαϊκές ανάγκες... Ανέφερε ότι το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται από τους 6 στους 9 μήνες, διατηρείται έως το Ιούνιο του 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ κτλ, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή θα είναι έως το τέλος του 2024 και ανέφερε ότι ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί από τον Μάη του 2023 -δίχως να πει ποσά και ποσοστά- με βάση το νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση δηλαδή με απόφαση του εκάστοτε υπουργού και χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση.

Έσπευσε να διαβεβαιώσει προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός συνόρων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι απολύτως κοστολογημένα και δεν δεν βγάζουν την χώρα «από το δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης» και ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο κακό να μοιράζονται ψίχουλα στο λαό διότι όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση το κόστος από ένα βομβαρδισμένο τοπίο θα ήταν πολύ χειρότερο... 

Ο πρωθυπουργός στον απολογισμό που έκανε του κυβερνητικού έργου, μεταξύ άλλων, ήθελε να καταδείξει πως η κυβέρνηση του είναι στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλων αφού μείωσε το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 74% και οι επενδύσεις κατά 5 δισ. ευρώ.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης του να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ για την επιθετικότητα της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έσπειρε και πάλι τον εφησυχασμό υποστηρίζοντας ότι οι απειλές της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου είναι «ανιστόρητα πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση». Απευθυνόμενος προς τον Ταγίπ Ερντογάν είπε «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» και  εμφάνισε σαν στήριγμα της χώρας τις συμφωνίες με τη Γαλλία και της ΗΠΑ όταν αυτές οι χώρες παζαρεύουν με την Αγκυρα την απομάκρυνση της από την Μόσχα με πιθανά ανταλλάγματα και σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. 

Για τα ενεργειακά, είπε και πάλι ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα» και ανησυχώντας για τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις κινητοποιήσεις υποστήριξε ότι η αγανάκτηση του λαού δεν πρέπει να αναζητά ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας αλλά σε εξωτερικές επιθέσεις, κατονομάζοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για τις ευθύνες και όλων των κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την πράσινη μετάβαση και την απολινγιτοποίηση, το χρηματιστήριο ρύπων και άλλες επιλογές της ΕΕ που εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα και έφεραν μόνο αρνητικά αποτελέσματα στο λαό.

Για τι εκλογές είπε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα θα είναι «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω». Χαρακτήρισε «επιχειρησιακό λάθος» την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και έδειξε ότι σκοπός του είναι η ενίσχυση του μηχανισμού των παρακολουθήσεων λέγοντας ότι «η ΕΥΠ ήταν και θα είναι πολύτιμη στην εποχή που έρχεται».  

902, Πηγή φωτό: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.