ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προτείνει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, χρήμα στους ενεργειακούς ομίλους και περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρισμού
Τετάρτη 07/09/2022 - 15:36
Την όξυνση της αντιπαράθεσης της ΕΕ με τη Ρωσία σηματοδοτούν οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, την ώρα που ο Βλ. Πούτιν προειδοποίησε με διακοπή της προμήθειας αερίου (βλ. κάτω και Video) σε περίπτωση που επιβληθεί το πλαφόν.
Ενόψει της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της Ενέργειας, το οποίο, εκτός του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, προβλέπει την αθρόα χρηματοδότηση των παραγωγών και παρόχων Ενέργειας που θα πληρώσουν οι λαοί, αλλά και μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα προτείνει:
- Υποχρεωτικό στόχο για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
- Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου).
- Επιβολή εισφοράς στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
- Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες Ενέργειας.
- Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα επικρατήσουμε!», ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής, λέγοντας ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου, συνολικά στην ΕΕ, έχει φτάσει το 82%.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
902, Πηγή φωτό: Associated Press
*
Θανάσης Αυγερινός: Ο Πούτιν χαρακτήρισε ανοησία την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο (7/9/2022, 19:07)
*
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Η επιβολή πλαφόν από την ΕΕ θα σημάνει τη διακοπή σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Τετάρτη 07/09/2022 - 14:06
Νέες προειδοποιήσεις για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση επιβολής πλαφόν από την ΕΕ στις τιμές, εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. «Δεν θα αναγκαστούμε να κάνουμε τίποτα που δεν θέλουμε να κάνουμε. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να λέμε την ατάκα από ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι: Θα παγώσετε όπως ο λύκος!», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κατηγορώντας τη Δύση ότι εργαλειοποιεί την Ενέργεια, είπε ότι «η ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων θυσιάζεται για τις κυρώσεις, ενώ οι φτωχότερες χώρες χάνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα», ενώ ισχυρίστηκε ότι η παροχή φυσικού αερίου από τον «North Stream 1» θα ξεκινήσει «αύριο», αν οι χώρες της Δύσης δώσουν στη Ρωσία τις τουρμπίνες που χρειάζονται.
Η πολιτική των κυρώσεων επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν κυριαρχούν πλέον στον κόσμο, είπε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι για χάρη των ΗΠΑ, η ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων και η κοινωνικοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης «ρίχνονται στο καμίνι των κυρώσεων και θυσιάζονται».
Όπως είπε, «το όραμα της Ρωσίας για μια πολυπολική τάξη πραγμάτων, αφορά έναν κόσμο που δεν θα βασίζεται στις εντολές μίας χώρας, που φαντασιώνεται τον εαυτό της ως εκπρόσωπος του θεού στην γη και που χτίζει όλη της την πολιτική σε αυτή την υποτιθέμενη αποκλειστικότητα».
«Η Δύση έχει στήσει ένα αδιέξοδο με τις κυρώσεις», είπε, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση ώθησε τη Ρωσία να επιταχύνει τη στροφή προς την Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα. «Σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στην πορεία της ιστορίας, οι δυτικές χώρες υπονομεύουν τους βασικούς πυλώνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που χτίστηκε εδώ και αιώνες», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη στο δολάριο, το ευρώ και τη στερλίνα πέφτει.
«Η απόλυτη πλειοψηφία των κρατών Ασίας - Ειρηνικού δεν αποδέχεται την καταστροφική λογική των κυρώσεων. Εδώ οι αρχές του αμοιβαίου οφέλους και της συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών σχέσεων», είπε ο Βλ. Μπούτιν, δηλώνοντας ότι η Κίνα θα πληρώσει την «Gazprom» για το φυσικό της αέριο σε εθνικό νόμισμα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε μια επικείμενη «παγκόσμια επισιτιστική κρίση» και είπε ότι θα συζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, για τον περιορισμό των χωρών που μπορούν να λάβουν αποστολές φορτίων. «Αν εξαιρέσουμε την Τουρκία ως ενδιάμεση χώρα, τότε όλα, σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία αποστέλλονται όχι στις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, αλλά στις χώρες της ΕΕ», είπε.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η ρωσική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τις προμήθειες από το εξωτερικό.
Επανέλαβε σήμερα τον ισχυρισμό του ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα «παράνομο καθεστώς», λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα «πραξικόπημα» το 2014.
Όσον αφορά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλείται στην Ρωσία η εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία «μόνο κέρδισε, δεν έχασε τίποτα» και πως μέσω αυτής θα ξεκινήσει «ένας νέος δρόμος που θα αποκαταστήσει την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας».
«Δεν έχουμε χάσει τίποτα και δεν θα χάσουμε τίποτα. Ό,τι μας εμποδίζει ό,τι είναι επιβλαβές για εμάς θα απορριφθεί. Όσον αφορά το τι έχουμε κερδίσει, μπορώ να πω ότι το κύριο κέρδος ήταν η ενίσχυση της κυριαρχίας μας και αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει τώρα», είπε.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti», Ren.tv)
902, Πηγή fvt;o: Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.