Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Εγκρίθηκε η νέα πολεμική στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα ― Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρωτοπαλλήκαρο του ΝΑΤΟ εμφάνισε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής ― Πάνω από 300.000 στρατιώτες (40.000 σήμερα) θέτει το ΝΑΤΟ σε αυξημένη πολεμική ετοιμότητα

Εγκρίθηκε η νέα πολεμική στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

Το «πράσινο φως» για την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ και την ένταση του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα έδωσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, εγκρίνοντας σήμερα τη «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης.

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου, που είχε ούτως ή άλλως προαναγγελθεί ως «μεταμορφωτική» (transformative) και «πολύ σημαντική», στοχοποιούνται ανοιχτά και χωρίς περιστροφές η Μόσχα και το Πεκίνο ως οι βασικοί ανταγωνιστές στην αντιπαράθεση για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη και περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις των επικίνδυνων σχεδιασμών για τα επόμενα χρόνια.

Ρωσία και Κίνα στο στόχαστρο

Η Ρωσία αναφέρεται στο κείμενο ως «η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» και σημειώνεται ότι «η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας με δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής».

Από την άλλη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ. «Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

Με βάση τα παραπάνω, οι ηγέτες ενέκριναν τη «Νέα Στρατηγική Αντίληψη», που όπως αναφέρουν «καθορίζει περαιτέρω τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ: Την αποτροπή και την άμυνα, την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και τη συλλογική ασφάλεια. Στα επόμενα χρόνια, θα καθοδηγεί το έργο μας στο πνεύμα της διατλαντικής μας αλληλεγγύης».

Στην πραγματικότητα, μέσα από τη «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» αλλά και τη «Στρατηγική 2030» το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ικανότητά του να παρεμβαίνει σε όλο τον πλανήτη. Αναδιατάσσει σε θέση μάχης τις στρατιωτικές δομές και δυνάμεις του, εκσυγχρονίζει το πυρηνικό και συμβατικό οπλοστάσιό του, στο πλαίσιο και της απόφασής του ήδη από το 2016 και τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα και χρησιμοποιεί παλιά και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η αποκαλούμενη κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και άλλα, για να στρώσει το έδαφος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 

Αύξηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Αν. Ευρώπη

Στη συνέχεια το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει και θα βαθύνει την εμπλοκή του στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Όπως αναφέρεται, «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς τον στενό μας εταίρο Ουκρανία. Από κοινού με την Ουκρανία αποφασίσαμε για ένα ενισχυμένο πακέτο στήριξης. Αυτό θα επιταχύνει την παράδοση μη θανατηφόρου αμυντικού εξοπλισμού, θα βελτιώσει την άμυνα στον κυβερνοχώρο και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού της τομέα στη μετάβασή του για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης διαλειτουργικότητας».

Επίσης επιβεβαιώνεται η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς ανακοινώνεται ότι «οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν πρόσθετες ισχυρές επιτόπου έτοιμες για μάχη δυνάμεις στην ανατολική μας πλευρά, που θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες ομάδες μάχης σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις, προκαθορισμένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και τον έλεγχο».

Αναδιάταξη και εκσυγχρονισμός των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Στα στρατιωτικά σχέδια περιλαμβάνονται επίσης η αναδιάταξη και ο εκσυγχρονισμός της δομής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας χαιρετίζουν «τις αρχικές προσφορές των Συμμάχων στο νέο μοντέλο δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει τη δομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και θα τροφοδοτήσει τη νέα γενιά των στρατιωτικών μας σχεδίων. Θα ενισχύσουμε τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για επιχειρήσεις υψηλής έντασης και πολλαπλών τομέων και θα διασφαλίσουμε την ενίσχυση οποιουδήποτε Συμμάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στόχο αποτελεί επίσης η διασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού των στρατιωτικών δυνάμεων, ανάγκη που προέκυψε από την πρ
όσφατη ενεργειακή κρίση, ενώ έμφαση δίνεται στην «ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας σε απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές απειλές» και στην ενίσχυση
  της «διαλειτουργικότητας». 

Για το λόγο αυτό δημιουργείται ένας «Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας» και εγκαινιάζεται ένα «Ταμείο Καινοτομίας», το οποίο θα χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό κόσμο για έρευνα που θα ενισχύσει το «τεχνολογικό πλεονέκτημα». 

Τέλος, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ ενσωματώνονται και ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, θέτοντας ως στόχο να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, διατηρώντας παράλληλα την επιχειρησιακή, στρατιωτική και οικονομική αποδοτικότητα. 

Πολύπλευρη και πολύμορφη διεύρυνση

 Σημαντικό κομμάτι της Συνόδου ήταν και η διεύρυνση της συμμαχίας. Από αυτή τη σκοπιά ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόσκληση στη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και η συμφωνία για την υπογραφή των Πρωτοκόλλων Προσχώρησης, ενώ γίνεται αναφορά στις «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας. Παράλληλα επιβεβαιώνεται η παροχή «πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης σε εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

 Επισημαίνονται επίσης οι «πολύτιμες συνομιλίες» με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Φινλανδίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δεσμεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Μαυριτανίας, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

902

*

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Πρωτοπαλλήκαρο» του ΝΑΤΟ εμφάνισε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Τετάρτη 29/06/2022 - 16:31

Σαν «πρωτοπαλίκαρο» του ΝΑΤΟ παρουσίασε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας από το βήμα της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, που διεξάγεται στη Μαδρίτη, υποστηρίζοντας αναφανδόν το «νέο στρατηγικό δόγμα» που συζητείται, δηλαδή την αύξηση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης διαφήμισε την ταχύτατη και σε βάθος εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ υπερτόνισε τη σημασία της δράσης του ΝΑΤΟ «για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου», την ώρα που το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες πρωταγωνιστεί ανελλιπώς στη διαμέλιση χωρών, στην αλλαγή συνόρων και τη σφαγή λαών.

Ακόμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξήρε την ενότητα, την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή. Εμφανίσθηκε σαν «σημαιοφόρος» των συμφερόντων του ατλαντικού άξονα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, φράση που εκλήφθηκε σαν υπονοούμενο για τη στάση της Τουρκίας. Βέβαια, δεν ανέφερε ότι τις κυρώσεις προς τη Ρωσία δεν τις πληρώνουν οι Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά το βάρος τους επωμίζονται οι λαοί της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, με μεγαλύτερο ράλι στην ακρίβεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε την Φινλανδία και τη Σουηδία στη λυκοσυμμαχία, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον του για την ενίσχυσή της, που μόνο νέα δεινά θα φέρει για τους λαούς των δύο αυτών χωρών, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη, καθώς εντείνονται οι ανταγωνισμοί.

Εξάλλου και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κ. Μητοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «στο νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου», σπεύδοντας να υιοθετήσει όλες τις δολοφονικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

902

*

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Πάνω από 300.000 στρατιώτες θέτει το ΝΑΤΟ σε αυξημένη πολεμική ετοιμότητα

Δευτέρα 27/06/2022 - 17:07

Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει μαζικά σε πάνω από 300.000 από 40.000 στρατιώτες τον αριθμό των δυνάμεών του που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξή του ενόψει της αυριανής έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, προδιαγράφοντας την κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Θα μετασχηματίσουμε τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας σε αρκετά πάνω από 300.000», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στη δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που έχει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 στρατιώτες.

Παράλληλα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της, το ΝΑΤΟ θα αλλάξει επίσης τη φρασεολογία του για τη Ρωσία, η οποία από το 2010 χαρακτηρίζεται από τη συμμαχία στρατηγικός εταίρος.

«Δεν θα χαρακτηρίζεται έτσι στη στρατηγική που θα συμφωνήσουμε στη Μαδρίτη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα πως η Ρωσία θέτει άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

Παζάρια με την Τουρκία για ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να ξετυλιχθούν νέα παζάρια με την Τουρκία για τις «αντιρρήσεις» της Άγκυρας αναφορικά με την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ, αύριο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, του προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και της πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις ιστορικές αιτήσεις προσχώρησης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες ασφαλείας όλων των συμμάχων έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο μίλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν και σήμερα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σουηδίας.

Επίσης, ο Ερντογάν «είναι πολύ πιθανό» να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσει τις «ανησυχίες» της Τουρκίας για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα υπό εξέταση ζητήματα θα επιλυθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.