Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

ΚΚΕ: Η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως «στρατηγικού συμμάχου» τροφοδοτεί τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους ― Επικίνδυνες αποφάσεις με την υπογραφή της κυβέρνησης ― «Βγάζει μάτι» η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ― Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Ουκρανία, Τουρκία και οικονομία στο «μενού» ― «Ευρωπαϊκή προοπτική» για Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία ― Λάδι στη φωτιά η διεύρυνση προς ανατολάς ― Ζαχάροβα: Έντονη αντίδραση της Μόσχας για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Προκλητικός εφησυχασμός για τα Ελληνοτουρκικά και προτροπές στην Τουρκία για «καλόπιστο διάλογο»

Στην πεπατημένη του εφησυχασμού και του απροκάλυπτου εξωραϊσμού των «συμμάχων», στην προκειμένη περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτών δηλαδή που σιγοντάρουν στην επιθετικότητα της στρατηγικής «εταίρου Τουρκίας», κινήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως «στρατηγικού συμμάχου» τροφοδοτεί τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για το Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά:

«Οι γνωστές ανέξοδες διατυπώσεις σε Κείμενα της ΕΕ, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως "στρατηγικού συμμάχου", τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, είναι αυτή που τροφοδοτεί τη στάση και τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους».

902, 24/06/2022 - 18:15

 

«Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος της κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από την ΕΕ. 

Σε ένα ακόμη ευχολόγιο σαν αυτά που μας έχουν συνηθίσει, οι «27» καλούν την Τουρκία 

«να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ». Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα Συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», σε μια φράση που αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στο παζάρι για διευθετήσεις που στρέφονται σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

 

Έντονη αντίδραση της Μόσχας για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να χορηγήσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι μια γεωπολιτική μονοπώληση του χώρου της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) συνεχίζεται ενεργά προκειμένου να περιοριστεί η Ρωσία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Με την απόφαση να χορηγήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ενεργά τον χώρο της ΚΑΚ σε γεωπολιτικό επίπεδο, για να τον χρησιμοποιεί ώστε να περιορίσει τη Ρωσία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα».

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti»)

902

 

Την ίδια τακτική επέλεξε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως για την Τουρκία «υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της κλιμάκωσης που την απομακρύνει από την ΕΕ», ενώ κάλεσε την τουρκική πλευρά «σε καλόπιστο διάλογο», ώστε «σαν γείτονες να μπορούμε να συζητάμε και να λύνουμε τα θέματά μας».

Σε ερώτηση που του έγινε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν στη Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει εάν η Τουρκία θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σε αυτή τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ακόμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, που ρίχνει λάδι στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη» σε αυτές τις χώρες.

Για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την πορεία ενσωμάτωσής τους στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, επανέλαβε τον ρόλο σημαιοφόρου που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε αυτή την αποστολή, λέγοντας πως είναι «πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη».

Σχετικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα» και συμπλήρωσε ότι «στο μεταξύ, βεβαίως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων». 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα μέτρα-ψίχουλα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως το fuel pass και το power pass, μέτρα που εξανεμίζονται πριν καν φτάσουν στους εργαζόμενους από τη ραγδαία αύξηση της ακρίβειας. 

Άλλωστε παραδέχθηκε ότι θα παίρνει μέτρα «στο βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες», δείχνοντας και πάλι ότι προτεραιότητα είναι οι στόχοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι η πραγματική ανακούφιση του λαού.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την προκήρυξη εκλογών, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με μεταρρυθμιστική διάθεση» και προανήγγειλε την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στις επόμενες εβδομάδες.

902, Πηγή φωτό: Eurokinissi, Παρασκευή 24/06/2022 - 16:43

*

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Επικίνδυνες αποφάσεις με την υπογραφή της κυβέρνησης – Καμία απόφαση για την ενεργειακή ακρίβεια που χτυπάει τους λαούς της ΕΕ

Με αποφάσεις που προσθέτουν κι άλλη «καύσιμη ύλη» στη φωτιά του πολέμου, της ακρίβειας, της φτώχειας για τον λαό, ολοκληρώθηκε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι  

«η ΕΕ διατηρεί τη σταθερή της δέσμευση να προσφέρει πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το φυσικό της δικαίωμα να αμυνθεί κατά της ρωσικής επίθεσης και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της. Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από το Συμβούλιο να ενεργήσει ταχέως για περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης», στέλνοντας κι άλλον, πιο σύγχρονο και πιο θανατηφόρο οπλισμό ανεβάζοντας το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες η Σύνοδος Κορυφής αναγνώρισε την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας [βλ. κάτω].

Παρόλα αυτά, οι 27 δεν έλαβαν καμία απόφαση για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας που λεηλατεί τα λαϊκά νοικοκυριά. Η Σύνοδος Κορυφής στα συμπεράσματά της καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια, μεταθέτοντας την συζήτησης και την λήψη τυχόν μέτρων στο επόμενο διάστημα...

Στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά και στην Τουρκία, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της», καλώντας την 

«να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ», «να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», τα γνωστά «ευχολόγια», την ώρα που με πρόταγμα την ευρωΝΑΤΟική σταθερότητα και συνοχή στην Ανατ. Μεσόγειο, τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Παράλληλα η Σύνοδος Κορυφής έκανε και

«στρατηγική συζήτηση» για τις σχέσεις της ΕΕ με τους «εταίρους» της στην Ευρώπη, με στόχο τη «σύσταση ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», προκειμένου «να υπάρξει μια πλατφόρμα πολιτικού συντονισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες όλης της ηπείρου», που τελικά «θα μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουμε στενές σχέσεις».

Προς τούτο «θα επιδιωχθεί η προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος ώστε να ενισχυθούν η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου».

902, Πηγή φωτό: Eurokinissi, Παρασκευή 24/06/2022 - 19:30  

*

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ

Λάδι στη φωτιά η διεύρυνση προς ανατολάς

Την επέκταση της ΕΕ προς ανατολάς, ανεβάζοντας ακόμη παραπέρα το θερμόμετρο στην αντιπαράθεση με την Ρωσία, αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, χορηγόντας καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία .

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες».

Συζήτηση έγινε και για την Γεωργία, η οποία ωστόσο έλαβε «μια ευρωπαϊκή προοπτική», με τον αστερίσκο, ωστόσο, ότι πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους πριν κερδίσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας. «Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις», επισημαίνεται.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση κάνοντας λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Οι 27 εξάλλου, σ αποφάσισαν τη συνέχιση της «στήριξης» της ΕΕ προς την Ουκρανία, η οποία, επισήμως, περιλαμβάνει «οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη», με δεδομένη την απόφασή τους - σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ - να συνεχίσουν την αποστολή όπλων, ακόμα πιο σύγχρονων και θανατηφόρων.

Εξ ου και οι ηγέτες ζητούν από το Συμβούλιο της ΕΕ «να εργαστεί γρήγορα για την περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης». Ισχυρίζονται, εξάλλου, ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία, ενώ επισημαίνουν ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της εφαρμογής τους και την πρόληψη της καταστρατήγησής τους. Παραπέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ, ιδίως τις υποψήφιες χώρες.

Αδιέξοδα και νέα παζάρια για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τις δυσκολίες να «περπατήσει» ο σχεδιασμός της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο «ναρκοπέδιο» των σφοδρών αντιπαραθέσεων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, επιβεβαίωσε εξάλλου, η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε χωρίς - ακόμα μια φορά - να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, όπως περίμεναν πολλοί.

Χαρακτηριστική είναι η τύχη της πρότασης της γαλλικής προεδρίας, που προέβλεπε άρση του βουλγάρικου βέτο, αφού η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίσει στο ίδιο το Σύνταγμά της την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας σε αυτήν.

Ωστόσο, στη μεν Βουλγαρία, προχτές υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, αφού το πρώην σύμμαχό του κόμμα ΙΤΝ αποχώρησε από τον συνασπισμό, κατηγορώντας τον πως ετοιμάζει αρνητικό συμβιβασμό με τα Σκόπια.

Από τη δε πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, σήμερα, η απόρριψη διατυπώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, που μετά τη Σύνοδο δήλωσε πως η γαλλική πρόταση

«σε αυτή τη μορφή δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Πρόσθεσε κατά τ' άλλα ότι «εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος το πρωί στη Σύνοδο, αναφέροντας ότι

«δεν είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε στα Δυτικά Βαλκάνια» και εκφράζοντας «απογοήτευση», επειδή δεν ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Μάλιστα, έσπευσε ακόμα μια φορά να χαρακτηρίσει «μεγάλο πρόβλημα» την αρχή της ομοφωνίας που παραμένει απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Μπορέλ χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία που αρχές της βδομάδας ανακοινώθηκε μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό των δήμων με σέρβικη κοινότητα του βόρειου Κοσόβου, εξέλιξη που πιθανώς επιταχύνει την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, που «πάγωσαν» πριν ένα χρόνο. «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα», κατέληξε ο Μπορέλ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε «απογοήτευση» που εδώ και 19 χρόνια έχει σημειωθεί «ελάχιστη» πρόοδος στην ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων και επιμένοντας ότι πρέπει «να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», ζήτησε πάλι «να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο».

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι τελικά η Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια δεν εξέδωσε καν Κοινό Ανακοινωθέν.

Ακόμα, ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, που εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Βουλγαρίας.  

«Είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη αλλά όχι στη Βουλγαρία! Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!», σχολίασε χαρακτηριστικά...

902, Πηγή φωτό: Associated Press

*

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Ουκρανία, Τουρκία και οικονομία στο «μενού»

Πέμπτη 23/06/2022 - 17:29

Στο φόντο υπαρκτών αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου γύρω από την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, ιδίως εξαιτίας του κόστους που προκαλεί στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να σηματοδοτήσει την ένταση των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά, με βασικό ζητούμενο από τη μεριά της λυκοσυμμαχίας την προώθηση διευθετήσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η προσπάθεια να «αγκιστρωθεί» η Τουρκία στο «δυτικό» στρατόπεδο περιλαμβάνει τα αντίστοιχα «ανταλλάγματα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ η λογική της συνεκμετάλλευσης που διέπει τις προωθούμενες διευθετήσεις περιέχει το σπέρμα νέων συγκρούσεων. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κειμένου των Συμπερασμάτων που διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες, η Σύνοδος θα εκφράσει «βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας» και θα την καλέσει «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», σε ένα ακόμα ευχολόγιο που δεν αναιρεί την πάγια τακτική της ΕΕ και των ισχυρότερων κρατών-μελών να καλούν Ελλάδα και Τουρκία να «τα βρούνε», εξισώνοντας τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Παρ' όλα αυτά, σε μια ακόμα προσπάθεια εφησυχασμού, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων», ενώ προέτρεψε την Τουρκία «να εισακούσει» αυτές τις παραινέσεις, «γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Εν τω μεταξύ, αποτυπώνοντας και το πολυεπίπεδο ιμπεριαλιστικό παζάρι, Τούρκοι αξιωματούχοι διέδιδαν και χτες πως η στάση της κυβέρνησής τους και το αν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθούν από το «πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα» και από το εάν θα είναι επιθετική η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο σημερινό Συμβούλιο της ΕΕ.

«Βγάζει μάτι» η σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, στη Σύνοδο αναμένεται να αποφασιστεί η απόδοση καθεστώτος υποψηφιότητας προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, γεγονός για το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» προσερχόμενος νωρίτερα στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δίνοντας μια μικρή «γεύση» για τα νέα δεινά που περιμένουν τον ουκρανικό λαό από την ένταξη στη «στρούγκα» της ΕΕ, συμπλήρωσε: «Φυσικά, αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος. Υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι για να ενταχθεί κάποιος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να αναλάβει την "ιδιοκτησία" της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Α. Τσίπρας, που προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πρόσθεσε απλά πως «η συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας, έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Στη Σύνοδο δεν αναμένεται να αποφασιστεί έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά τις αξιώσεις του Ουκρανού προέδρου, Β. Ζελένσκι. «Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», αναφέρεται στην εκδοχή του Σχεδίου των Συμπερασμάτων με ημερομηνία 20/6 που επικαλείται το «Reuters».

Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες της ΕΕ, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

Αύριο, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ και οι οικονομικές επιπτώσεις της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

(Με πληροφορίες από τον «Ριζοσπάστη» και το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902, Πηγή φωτό: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.