Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Δημήτρης Κουτσούμπας: Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ θα προσφέρει ανάσα στον λαό και θα ανοίξει δρόμο για το αύριο ― Για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, στη γενικευμένη ακρίβεια και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ θα προσφέρει ανάσα στον λαό και θα ανοίξει δρόμο για το αύριο

Σάββατο 18/06/2022 - 14:48

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Επτά» και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.

Υπογράμμισε ότι η ελληνοτουρκική κρίση οφείλεται στους μεγάλους ανταγωνισμούς στην περιοχή, πρωτίστως στον ανταγωνισμό της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης, ενώ έκανε σαφές ότι οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν αποτελούν εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, «το πολύ - πολύ να νίπτουν τας χείρας των». Όπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και μεγάλα καπιταλιστικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπρώχνουν σε διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, γιατί θεωρούν την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο», την οποία «δεν την θέλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Εξέφρασε δε την ανησυχία του ΚΚΕ για ένα θερμό επεισόδιο, «για να λυθεί αυτό που προτίθενται να κάνουν και η ελληνική κυβέρνηση, και η τούρκικη κυβέρνηση, και το ΝΑΤΟ, και οι ΗΠΑ, και η ΕΕ, δηλαδή να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα είναι επώδυνος κυρίως για την Ελλάδα, σε κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα πιστεύω και σε τμήμα της κυριαρχίας». «Για να υπάρξει υποχώρηση και συμβιβασμός θα πρέπει να γίνει κάποιο τέτοιου είδους επεισόδιο», προειδοποίησε, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στηλίτευσε την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτίμησε ότι θα είναι παρατεταμένος, με κίνδυνο παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης.

Για την ακρίβεια, ανέφερε πως η οικονομία έχει κάθε φορά «αντοχές» για να φοροαπαλλάσσονται οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, για εξοπλισμούς μαμούθ που υπηρετούν τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει ποτέ για τον λαό, ενώ παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Εκτίμησε επίσης πως είναι πολύ πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών και τόνισε πως μοναδική ανάσα για τον λαό θα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, για να εμποδίζει μέτρα σε βάρος του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για το αύριο. Κάλεσε δε να εκφραστεί στις εκλογές, με μεγάλη δύναμη για το ΚΚΕ, αυτό που συμβαίνει στους φοιτητές, στα σωματεία, σε συλλόγους παντού σε όλη τη χώρα.

Προετοιμάζεται ένας επώδυνος συμβιβασμός σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας

Η συνέντευξη

- Θα πρότεινα να αρχίσουμε απ' την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που πάρα πολύ μας ανησυχεί όλους. Σας ανησυχεί το νεοοθωμανικό αφήγημα της «Γαλάζιας πατρίδας», το οποίο βλέπουμε να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα;

Δυστυχώς, η ελληνοτουρκική κρίση, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, οφείλεται στους μεγάλους ανταγωνισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε κράτη και πρώτα απ' όλα οφείλεται στους ανταγωνισμούς της τούρκικης αστικής τάξης με την ελληνική αστική τάξη. Βέβαια, έχοντας από πάνω τους τον ΝΑΤΟικό οργανισμό...

- Μιλάτε για οικονομικούς ανταγωνισμούς;

Μιλώ για οικονομικούς, εμπορικούς, πολιτικούς, γεωστρατηγικούς και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς. Και από τη μεριά της τούρκικης αστικής τάξης είναι τα ζητήματα της αμφισβήτησης ακόμα και τμήματος της κυριαρχίας της χώρας και οπωσδήποτε έχουν μπει επί τάπητος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτά είναι τα ζητήματα που αφορούν σε αυτό που με ρωτήσατε για τη «Γαλάζια πατρίδα». Η Τουρκία ευθέως με την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της φαίνεται και σε αυτό το πεδίο δηλαδή ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και αμφισβητεί πλέον ακόμα και τμήμα της επικράτειας, της κυριαρχίας της χώρας, είτε με κατοικημένα είτε με ακατοίκητα νησιά, είτε με βραχονησίδες, είτε με οτιδήποτε άλλο και με βάση τους χάρτες που πλασάρει διεθνώς.

- Ένα σύνολο 152 νησιών...

Για παράδειγμα, η ελληνική άρχουσα τάξη, η Ελλάδα, δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία, δεν βάζει ζήτημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα, για την κυριαρχία της Τουρκίας, όμως έχει άλλες βλέψεις, οικονομικές, εμπορικές, θέλει κυρίως να είναι κυρίαρχη στο γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή όχι μόνο απλά στο πλαίσιο των χωρικών της υδάτων, δηλαδή στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια.

- Αυτό δεν είναι θεμιτό μια χώρα να το επιδιώκει;

Όχι, όταν γίνεται σε βάρος άλλων λαών, οι χώρες ξέρετε, απαρτίζονται από λαούς, αλλά απαρτίζονται και απ' τις οικονομικές ελίτ, το κεφάλαιο, τα οικονομικά συμφέροντα, αυτοί κυρίως καθορίζουν για το πώς θα προωθηθεί  για παράδειγμα το ζήτημα του αερίου, της Ενέργειας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή, τι στάση θα κρατήσουν π.χ. απέναντι σε μια σειρά ζητήματα, όπως τώρα με το πρόβλημα με το φυσικό αέριο, τι ενέργειες θα κάνουν για την ενεργειακή μετάβαση, για την πράσινη μετάβαση της χώρας.

- Άρα λέτε ότι έχει και η Αθήνα μέρος της ευθύνης γι' αυτή την κρίση;

Βεβαίως, εξ ου και η διαφωνία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς που κάνει και με την επιλογή των διεθνών συμμάχων της, πρώτα απ' όλα των στρατιωτικών οργανισμών, επιθετικών οργανισμών που την εμπλέκουν όπως είναι το ΝΑΤΟ, αλλά και μια σειρά επιλογές, οι οποίες κάθε άλλο παρά ασφάλεια - όπως λένε οι κυβερνώντες - προσφέρουν στην Ελλάδα, δεν αποτελούν εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα, για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ίδια την κυριαρχία της χώρας. Το πολύ - πολύ αυτό που κάνουν είναι να «νίπτουν τας χείρας των», σαν Πόντιοι Πιλάτοι. Το ίδιο κάνει και ο κ. Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, το ίδιο κάνουν και οι εταίροι μας στην ΕΕ, το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ, που εδώ που τα λέμε και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη τους τα έδωσε όλα, απ' την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, η χώρα είναι ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο με στρατιωτικές βάσεις ακόμα και για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων και με πλήγματα για τις περιοχές γύρω απ' αυτές. Άρα, λοιπόν, μη λέμε ότι «μόνο άμυνα κρατάει» η ελληνική αστική τάξη, δεν μιλάω για τον ελληνικό λαό. Εμείς θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους τους λαούς και αυτή είναι η πολιτική και του ΚΚΕ και η συνείδηση και των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατιωτικών που υπηρετούν την πατρίδα μας, όπως και ευρύτερα του ελληνικού λαού.

- Και οι Έλληνες με τους Τούρκους για χρόνια έζησαν ειρηνικά...

Βεβαίως, και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

- Αυτό πρέπει να το λέμε, σου κάνει εντύπωση ακόμα κι αυτές τις δύσκολες μέρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως αντιδρούν όταν ακούνε ότι είσαι Έλληνας.

Μα, βεβαίως, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Το χαρακτηριστικό είναι η κοινή δήλωση, η κοινή ανακοίνωση που έχουμε υπογράψει με το ΚΚ Τουρκίας, που είναι ένα Κόμμα που διώκεται απ' τον Ερντογάν, περνάνε πολύ δύσκολα, με καταστολή, με αυταρχική πολιτική. Στην κοινή ανακοίνωση που βγάλαμε, αυτά τα ζητήματα θέτουμε για το πώς οι λαοί μπορούν να ζήσουν ενωμένοι σε γειτονικές χώρες, να έχουν ανταλλαγές, να μπορούν να ταξιδεύει ο ένας με τον άλλο, να περνάνε όμορφα, να έχουν βεβαίως οικονομικές, εμπορικές σχέσεις και άλλες ανταλλαγές που χρειάζονται οι άνθρωποι.

- Επειδή η εικόνα του πλανήτη είναι πολύ διαφορετική απ' αυτή που περιγράφετε, θέλω να επανέλθουμε στη σημερινή πραγματικότητα και να σας ρωτήσω, την ακραία ρητορική των τελευταίων βδομάδων, συνολικά του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας την έχουμε συνηθίσει, όμως τη βδομάδα που εκπνέει είχαμε μια ποιοτικά διαφορετική δήλωση ακραίας ρητορικής απ' τον Ερντογάν, πολύ προσβλητική, όταν είπε ότι δεν μπορεί να συζητήσει με κανέναν γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας τίμιος πολιτικής. Θέλω να την αποτιμήσετε αυτή τη δήλωση.

Θεωρώ ότι αυτή είναι η τακτική της τούρκικης ηγεσίας και έτσι εκφράζεται διαχρονικά, πότε κρύο πότε ζέστη, πότε καρότο πότε μαστίγιο. Παράλληλα με τις βαριές εκφράσεις και με την επιθετικότητα που εκφράζεται και στο λόγο και στις ενέργειες. Μόλις χτες, μετά τα χαμόγελα του κ. Ακάρ με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ήρθε όχι μόνο η δήλωση αλλά και η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον κ. Χαρδαλιά, όπου τους είπαν μάλιστα ότι βρίσκονται σε τούρκικο εναέριο χώρο. Έχουμε τέτοια ζητήματα, τα οποία εναλλάσσονται κατά περιόδους. Όμως το κύριο ζήτημα, για να το έχουμε καθαρό, είναι ότι η προσπάθεια και η πίεση που γίνεται απ' αυτό που ονομάζεται «διεθνής παράγοντας», δηλαδή το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τα μεγάλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, άλλοι, είναι να υπάρξει συμφωνία, να υπάρξει διαπραγμάτευση. Γι' αυτό λένε «βρείτε τα μεταξύ σας». Και βεβαίως αυτό που υπάρχει, προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να πείσουν τον ελληνικό λαό, γιατί υπάρχει δυσκολία να τον πείσουν, είναι το πώς θα υποχωρήσουν ακόμα και σε κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η εκτίμησή μας και δυστυχώς αυτό το ζήτημα είναι προ των πυλών...

- Φοβάστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Φοβόμαστε θερμό επεισόδιο για να λυθεί το άλλο, το οποίο προτίθενται να κάνουν και η ελληνική κυβέρνηση και η τούρκικη κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δηλαδή να υπάρξει συμβιβασμός που θα είναι επώδυνος κυρίως για την Ελλάδα σε κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα πιστεύω και σε τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας, αυτό δεν πρέπει να μας φεύγει απ' το μυαλό.

- Τι εννοείτε, είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό που λέτε, ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα μπορούσε να απεμπολήσει η Αθήνα;

Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα. Διάφορα ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα, είναι εναέριος χώρος, θαλάσσιος χώρος, είναι ΑΟΖ, είναι υφαλοκρηπίδα, είναι βραχονησίδες...

- Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο;

Πάρα πολύ δύσκολο, γιατί ο ελληνικός λαός δεν θα το ανεχτεί αυτό. Γι' αυτό και δυσκολεύονται. Και βεβαίως ξέρετε πώς γίνονται αυτά... Τα τετελεσμένα γεγονότα έτσι γίνονται. Για παράδειγμα, αν η Τουρκία στο σενάριο που ακούγεται πάρα πολύ, το έχετε ακούσει κι εσείς από αναλυτές, η ίδια η στρατιωτική ηγεσία το λέει και φοβάται, για κατάληψη είτε ακατοίκητων νησιών, βραχονησίδων, είτε ακόμα και κατοικημένων νησιών. Ακόμα κι αυτό το ακραίο σενάριο, ακόμα κι αυτό ακούγεται. Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνει;

- Ό,τι έγινε με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο...

Βεβαίως, βεβαίως. Μα τι έγινε με την τουρκική κατοχή στην Κύπρο το συνειδητοποιούμε; 50 χρόνια τώρα και η κατάσταση πάει απ' το κακό στο χειρότερο, όχι μόνο υπάρχει κατοχή, έχει εδραιωθεί, έχει προχωρήσει, τώρα την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων την κάνουν εμπορικό κέντρο και κάνουν μπίζνες εκεί. Βρισκόμαστε όχι μόνο στην ντε φάκτο διχοτόμηση της ανεξάρτητης Κύπρου, μέλος του ΟΗΕ, αλλά και σε μια απόπειρα προσεταιρισμού, προσάρτησης στην Τουρκία. Ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει πλέον σήμερα εκτός απ' την επίσημη πλέον διχοτόμηση και την καθιέρωση μιας ομοσπονδίας, η οποία θα είναι δυο συνιστώντα υποτίθεται, κράτη, αλλά θα είναι δυο κράτη που το ένα θα κοιτάζει τη Δύση και το άλλο την Ανατολή. Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτό πώς έγινε; Το ίδιο μπορεί να γίνει σας λέω, δεν κινδυνολογώ, για να υπάρξει υποχώρηση και συμβιβασμός θα πρέπει να γίνει κάποιο τέτοιου είδους επεισόδιο.

- Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό που λέτε και έχετε την τόλμη να το κάνετε...

Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά στον ελληνικό λαό, προετοιμάζει τον λαό, μιλάμε και προς τις ηγεσίες, θα πρέπει να πάρουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν αυτά που λέμε. Διότι το να στέλνεις όπλα απ' τα νησιά ή στρατεύματα, να αδυνατίζεις, είναι βήμα σε αυτό που ζητάει η τούρκικη άρχουσα τάξη, ο Ερντογάν, για παράδειγμα, για τη δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αυτό απαιτεί και στην πράξη αυτό κάνουμε, γιατί το ΝΑΤΟ λέει έτσι, γιατί οι ΗΠΑ λένε έτσι και γιατί θεωρούν στρατηγικό τους εταίρο, για τη συνοχή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Την έχουν πιο αναβαθμισμένη στις προτεραιότητές τους, γιατί δεν τη θέλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας, γιατί η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική και στους χειρισμούς της κάνει συγκεκριμένα πράγματα, η τούρκικη αστική τάξη συνολικά είναι πιο ισχυρή και λόγω του μουσουλμανικού στοιχείου και της επίδρασης που μπορεί να έχει σε άλλες χώρες. Αυτό φοβούνται οι υποτίθεται δικοί τους σύμμαχοι κι έτσι φτάνουμε σε σημείο να βλέπουμε δυο σύμμαχες χώρες υποτίθεται, που είναι στον ίδιο οργανισμό που έπρεπε να τις προστατεύει και στρατιωτικά και πολιτικά να εξοπλίζονται και να φτάνουμε στα πρόθυρα και θερμών επεισοδίων και παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή, ωστόσο θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε θετική την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία ήταν μια παρέμβαση υπέρ της Αθήνας με σαφή τρόπο και μια νουθεσία σαφή επίσης προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις.

Έχει χορτάσει η Ελλάδα, έχουμε χορτάσει ως λαός από τέτοιες παραινέσεις, από τέτοιες νουθεσίες γενικού περιεχομένου, όπου κανέναν δεν δεσμεύουν για τίποτα, για κανένα ζήτημα. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.

Υπάρχει κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία

- Πάμε να δούμε τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, που συνδέονται και με τα εθνικά μας θέματα γιατί κι εκεί αναζητά έναν ρόλο ο Τ. Ερντογάν. Κύριε Γραμματέα, την ίδια στιγμή που η Δύση προσπαθεί πλέον να συγκρατήσει τον Ζελένσκι, βλέπουμε ότι του δίνει και ένα «δωράκι». Του δίνει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες, την ίδια στιγμή που ο Πούτιν απειλεί, διότι βλέπει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ από την πλευρά της Σουηδίας και της Φιλανδίας και τη διεύρυνση της ΕΕ. Πού θα οδηγήσει αυτό το σκηνικό; Σε έναν πόλεμο που θα έπρεπε να είχε τελειώσει.

Θα οδηγήσει σε έναν παρατεταμένο, μακροχρόνιο πόλεμο, με κίνδυνο εκτιμούμε παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης αυτού του πολέμου έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας.

- Φοβάστε δηλαδή και την υλοποίηση των απειλών για πυρηνικά;

Καλά, δεν ξέρω αν θα φτάσουν εκεί, όμως μπορεί και κάποια πυρηνικά τα οποία στοχευμένα θα χτυπάνε γιατί έχει εκσυγχρονιστεί και το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Πάντως το πρόβλημα είναι η γενίκευση του πολέμου, η οποία είναι επί θύραις. Και βεβαίως όχι απλά δίνουν δωράκια, όπως είπατε, στον Ζελένσκι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αλλά στην ουσία τον κινούν, άσχετα τι λένε στα λόγια και στις δημόσιες δηλώσεις, τον ωθούν σε παραπέρα κλιμάκωση. Ειδικά τις ΗΠΑ τις συμφέρει, γιατί έτσι θεωρούν ότι αδυνατίζει η Ρωσία, γιατί μπαίνει σε έναν μακροχρόνιο, έναν παρατεταμένο πόλεμο και διότι θεωρούν ότι αδυνατίζει και η ΕΕ οικονομικά. Και από αυτή την άποψη οι ΗΠΑ, ο Μπάιντεν, η ηγεσία των ΗΠΑ θεωρεί ότι πρέπει με αυτή την έννοια να κρατάς στο χέρι την ΕΕ, γιατί ισχυροί επίσης ανταγωνιστές της στον διεθνή στίβο είναι χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, άλλα κράτη της ΕΕ και συνολικά η ΕΕ. Άρα πρέπει να δούμε ότι αυτά γίνονται στο πλαίσιο και έντονων αντιθέσεων και ανταγωνισμών ακόμη και στο καπιταλιστικό στρατόπεδο ή να το πω καλύτερα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, γιατί και το άλλο στρατόπεδο καπιταλιστικό είναι, το ευρωασιατικό, το οποίο δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί όπως το ευρωατλαντικό με το ΝΑΤΟ και τις υπόλοιπες συμφωνίες, αλλά προχωράει δυναμικά με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία και την Κίνα.

- Το ερώτημα είναι το εξής, ήδη οι συνέπειες αυτού του πολέμου είναι πάρα πολλές, και δεν μιλάμε μόνο για το ανθρωπιστικό μέρος, το οποίο κακώς το παρακάμπτουμε, διότι το ανθρωπιστικό μέρος είναι πάνω απ’ όλα.

Πολύ σημαντικό και εκεί μόνο θα έπρεπε να βοηθάμε κατά την άποψή μας και όχι να στέλνουμε και όπλα και να βάζουμε «μπαρούτι στο φιτίλι».

- Έχουμε εξοικειωθεί πια λοιπόν με αυτή την όψη του κόσμου μας, δυστυχώς, οπότε δεν μας προκαλεί το σοκ που θα έπρεπε να μας προκαλεί. Όμως πέρα από το ανθρωπιστικό, υπάρχει και το οικονομικό που επίσης υποκρύπτει την ανθρωπιστική πλευρά. Αν μιλήσουμε για μία μεγάλη επισιτιστική κρίση, όπως περιμένουμε από τον πόλεμο αυτό, που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα την Αφρική, τους πιο αδύναμους και να έχουμε και μεταναστευτικές ροές. Είναι αλυσίδα οι επιπτώσεις, και διερωτώμαι ότι τώρα που μιλάμε για περισσότερες από 100 μέρες πολέμου και έχουμε ήδη αυτές τις συνέπειες που δεν τις έχουμε δει στο σύνολό τους, αν πάμε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, όπως λέτε, πόσο θα αντέξει ακόμη και αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, όπως το χαρακτηρίζετε. Πόσο θα αντέξει μία τέτοια κρίση;

Καλά, ξέρετε την άποψή μας. Εμείς δεν θέλουμε να αντέξει. Θέλουμε να καταρρεύσει, να ανατραπεί και θέλουμε να αντικατασταθεί. Ίσως μια γενίκευση ενός πολέμου να φέρει και αφύπνιση στους λαούς, γιατί η πραγματική υπερδύναμη είναι όντως οι λαοί, όλοι οι λαοί, αν αφυπνιστούν θα μπορέσουν να κάνουν τη νύχτα μέρα, την ανάσταση που επιδιώκουμε.

- Με ισχυρά κινήματα λέτε;

Βεβαίως, με ισχυρά κινήματα και με το να ανατρέψουν αυτή τη σαπίλα, αυτή τη βαρβαρότητα που φέρνει σήμερα συνεχώς πολέμους, δημιουργεί οικονομικές κρίσεις, όλα αυτά που είπατε, όπως για παράδειγμα την επαπειλούμενη και διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση που βεβαίως θα πλήξει Αφρική, Ασία, αλλά θα έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες. Εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και για αυτό, γιατί κανείς «πριν πεινάσει μαγειρεύει». Πρέπει να δούμε κάποια πράγματα, όπως είναι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, με μείωση του κόστους τους, με βιομηχανία λιπασμάτων, με χτύπημα του μαυραγοριτισμού και μία σειρά άλλα.

- Πριν πάμε στις εξελίξεις στο εσωτερικό, την αγορά, την οικονομία και όλα τα παρεπόμενα, να δούμε τον Τάσο Οικονόμου, που έχει ομαδοποιήσει τις ερωτήσεις των τηλεθεατών και των χρηστών του διαδικτύου, να μας πει για το προηγούμενο θέμα αν υπάρχουν ερωτήσεις.

Καταρχήν αν οι ενεργειακές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία τελικά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι «πυροβόλησε τα πόδια της» και αν στράφηκε τελικά εναντίον όλων των χωρών της Δύσης. Αυτό είναι σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Οπωσδήποτε, γιατί ξέρετε εμείς έχουμε πει και στη Βουλή και δημόσια πάρα πολλές φορές και προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα τουλάχιστον, άσχετα τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να βγει από αυτές τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, είναι σε βάρος των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού της χώρας. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Το ίδιο βιώνουν και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, και ο γαλλικός, ο γερμανικός λαός με αυτές τις κυρώσεις και όχι μόνο. Βέβαια εξαιτίας των κυρώσεων αλλά και τη συνολική πολιτική ενίσχυσης του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των συμμαχιών που στρέφονται ενάντια στη Ρωσία, ενάντια στην Κίνα, στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης αντιπαράθεσης. Έλεγα και πριν, για παράδειγμα, ότι κερδισμένες από αυτό είναι οι ΗΠΑ, αλλά εμάς ως ελληνικός λαός, ως Ελλάδα δεν πρέπει καθόλου να μας ενδιαφέρει αυτό, όπως δεν ενδιαφέρει και άλλους λαούς. Διότι οι ΗΠΑ σπρώχνουν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί θέλουν να αποδυναμώσουν οικονομικά, στο πλαίσιο της πρωτοκαθεδρίας που θέλουν να κρατάνε οι ίδιες, παγκόσμια σε σχέση με την Κίνα πρώτα από όλα, αλλά και τα άλλα καπιταλιστικά μεγάλα κέντρα όπως είναι άλλωστε και η ΕΕ.

- Πάμε να δούμε τις οικονομικές συνέπειες αυτού του πολέμου στη χώρα μας. Οι τηλεθεατές ρωτούν τι άλλο μπορεί να γίνει, ποια είναι τα πραγματικά όπλα που έχει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει αυτό το κύμα ακρίβειας, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά είναι ένας μεγάλος κουμπαράς στον οποίο εισφέρουμε όλοι. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας τροφοδοτεί «ες αεί». Άρα παίρνοντας αυτό ως δεδομένο, ποια είναι τελικά τα όπλα που έχει; Ποιες είναι οι ισορροπίες;

Ξέρετε, αντοχές η οικονομία έχει για παράδειγμα, για να φοροαπαλλάσσονται εφοπλιστές, βιομήχανοι. Έχει αντοχές για να δίνεται «ζεστό» κρατικό χρήμα σε μεγαλοσχήμονες. Έχει αντοχές για να κάνει εξοπλιστικά προγράμματα «μαμούθ» τα οποία δεν χρειάζονται για την άμυνα της χώρας αλλά για τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Έχει αντοχές να δίνει 4 δισ. τον χρόνο για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Και δεν έχει καμία για να μειώσει το ΦΠΑ.

- Θέλει όμως μία κυβέρνηση να αναλαμβάνει αυτό το πολιτικό κόστος; Δηλαδή να είναι δυσάρεστη στον ελληνικό λαό;

Γι’ αυτό προσπαθεί με διάφορες «ασπιρίνες» που δίνει στον ελληνικό λαό για μία ασθένεια πάρα πολύ μεγαλύτερη. Είναι σαν λέτε σε έναν άνθρωπο που έχει μία βαριά ασθένεια, πάσχει, που πρέπει να είναι ακόμη και σε ΜΕΘ, να παίρνει μία ασπιρίνη, γιατί αυτή του χορηγούν. Δεν λέμε να μην πάρει την ασπιρίνη. Αναφέρομαι στα διάφορα πακέτα που ανακοινώνονται χτες, προχτές, σήμερα ή που θα ανακοινωθούν όσο προχωράει το προεκλογικό παιχνίδι ή μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Ξέρετε κάτι; Η κρίση που υπάρχει και τα ζητήματα της ανόδου του πληθωρισμού δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επιτάχυνε αυτήν τη διαδικασία. Την επιδείνωσε και την επιτάχυνε ως κρίση και ως πρόβλημα στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες. Η ουσία βρίσκεται στο πριν, στις επιλογές που έγιναν και σε επίπεδο ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που είναι στην ίδια ρότα, όπως είναι η περιβόητη πράσινη μετάβαση, ενεργειακή μετάβαση, η οποία δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα για παράδειγμα, για υπαρκτά αποθέματα που έχουμε σε λιγνίτη.

Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας

- Δεν έπρεπε να γίνει όμως αυτό; Δεν έπρεπε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί πόρους...

Όχι, δεν έπρεπε να γίνει έτσι, γιατί το επιχείρημα κα Πετούρη ήταν ότι «θα γίνει γιατί προστατεύεται το περιβάλλον» και γι’ αυτό κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες. Πράγμα που δεν ισχύει τώρα πλέον, διότι ο λιγνίτης και φτηνός αποδείχθηκε όταν εκτοξεύτηκε το φυσικό αέριο και δεν ρυπαίνει τόσο το περιβάλλον, όσο επίσης ρυπαίνουν άλλες μορφές Ενέργειας. Άρα, λοιπόν, είναι ένα ορυκτό, το οποίο το έχει η Ελλάδα, που μπορεί να το αξιοποιήσει για να έχει ενεργειακή επάρκεια για όσο διάστημα χρειάζεται και για πολλά χρόνια, μιλάμε για πάνω από μια 10ετία. Κι αν εκσυγχρονιστούν οι μονάδες που υπάρχουν, στην Πτολεμαΐδα κ.λπ., θα μπορεί και ακόμη περισσότερο. Ένα το κρατούμενο. Και τον ακρίβυναν τον λιγνίτη και δημιουργήθηκε ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση, με το «χρηματιστήριο Ενέργειας» της ΕΕ, που ψήφισε και η ελληνική κυβέρνηση, με το εμπόριο ρύπων, με τους πράσινους φόρους για τα τέλη του διοξειδίου του άνθρακα και πάει λέγοντας. Και πληρώνει ο ελληνικός λαός ήδη και θα έρθουν και άλλοι ονομαζόμενοι «πράσινοι φόροι» και έτσι λοιπόν θα εξανεμίζονται τα εισοδήματα.

Και εδώ στην Ελλάδα έχουμε πηγές Ενέργειας, που θα μπορούσαμε πολύ καλά να τις αξιοποιήσουμε, πέρα από τον λιγνίτη. Για παράδειγμα, είναι η γεωθερμία, που έχουμε πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε τόσες ιαματικές πηγές, που θα μπορούσαν τοπικές κοινωνίες να καλύπτονται. Έχουμε επίσης τον υδροηλεκτρισμό, που δεν αξιοποιείται, ενώ έχουμε πάρα πολλές λίμνες, ποτάμια, που επίσης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε επίσης και τις εναλλακτικές πηγές Ενέργειας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με άλλη ιδιοκτησία όμως, όχι με την αναρχία αυτή που ο κάθε μεγάλος όμιλος με τις ΑΠΕ, είτε τις ανεμογεννήτριες είτε με τα φωτοβολταϊκά, πάει και στήνει οπουδήποτε το αιολικό του πάρκο.

Ακόμη και στο Βέρμιο, όπως μου έλεγαν, έναν πλούτο, ένα φοβερό κάλλος της φύσης, προστατευόμενο, αξιοποιούν και μετά φεύγουν, γιατί δεν τους καλύπτει το κέρδος που θέλουν να έχουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και μένουν τα κουφάρια των ανεμογεννητριών μέσα στα δάση. Καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή και αγροτικές καλλιέργειες με τα φωτοβολταϊκά. Ε, όχι, λοιπόν. Χρειάζεται σχέδιο. Για αυτό λέμε ότι αυτή η περιουσία πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένη, πρέπει να είναι δημόσια, έτσι να γίνονται οι επενδύσεις με ένα σχέδιο για το πού θα γίνει το αιολικό πάρκο ή αν χρειάζεται να στηθεί μια ανεμογεννήτρια.

Και αυτά είναι συγκεκριμένα ζητήματα. Και δεν μιλώ για τους υδρογονάνθρακες, που ήδη υπάρχουν και στο Β. Αιγαίο και στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη, δεν πρέπει να αξιοποιηθούν; Άρα μιλάμε για έναν πλούτο πηγών Ενέργειας, που όλες έπρεπε και πρέπει να αξιοποιηθούν. Αλλά όχι να βλέπεις την Ενέργεια ως εμπόρευμα και να την αντιμετωπίζεις ως τέτοιο, σε αυτό εδώ το σύστημα που ζούμε της σαπίλας και της αναξιοπιστίας.

- Πάμε να δούμε λίγο τις τιμές στην αγορά...

Που έχουν εκτιναχθεί. Τι να πούμε, να το περιγράψουμε αυτό;

- Θέλω να κρίνετε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, γιατί υπήρξαν αρκετά πακέτα, τα οποία έπεσαν στην αγορά.

Να το ξεκαθαρίσω κι αυτό. Τα πακέτα έπεσαν στην αγορά. Δεν θα πω πάλι για την ασπιρίνη που έλεγα πριν, γιατί μια βαριά ασθένεια, όπως είναι το πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, δεν λύνεται με ασπιρίνες. Δεν μπορεί να δώσεις μια ασπιρίνη σε έναν βαριά ασθενή. Γιατί το ίδιο το εισόδημα εξανεμίζεται, γιατί οι αυξήσεις δεν σταματάνε, συνεχώς μεγαλώνουν και όσο θα έρχεται το φθινόπωρο, όσο θα προχωράει ο χειμώνας, θα είναι πολύ βαρύς «ρώσικος» χειμώνας, όλα αυτά θα επιδεινώνονται.

Όλα αυτά θα εξανεμίζονται σε μια βδομάδα ακόμα και τα ψίχουλα. Αλλά δεν λέω αυτό. Κοιτάξτε, την ίδια στιγμή που δίνει κάποια, από τα fuel pass και τα υπόλοιπα που έδωσε χτες και σήμερα και που δήθεν στην ουσία αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως λέει, για αυτό το χρονικό διάστημα - ενώ εμείς μιλάμε για κατάργησή της εδώ και τώρα, γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα με τον χειμώνα που έρχεται, χρειάζεται τώρα κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μαζί με άλλα μέτρα - τα παίρνει την ίδια ώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι μπορεί να μην φαίνεται σε μένα για παράδειγμα, σε εσάς, ότι δεν βλέπουμε την ανατίμηση, γιατί παίρνουν κάτι, ή στο ρεύμα που θα πάρει κάποιος από 18 ευρώ μέχρι 600 λένε, δεν του φαίνεται τόσο, όμως αυτό το πληρώνει με τους φόρους. Το πληρώνει με τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό που δίνονταν για άλλες κοινωνικές ανάγκες του. Άρα, λοιπόν, είναι δώρο - άδωρο σε τελευταία ανάλυση!

Αυτό που συμβαίνει στους φοιτητές, στους εργαζόμενους, στα σωματεία, σε συλλόγους, παντού σε όλη τη χώρα, να συμβεί και να εκφραστεί και στις εκλογές με μεγάλη δύναμη του ΚΚΕ

- Άρα λοιπόν πού θα καταλήξει αυτό; Πάμε να δούμε και μια τρίτη ενότητα ερωτημάτων από τους τηλεθεατές μας, αμιγώς πολιτική αυτή.

Το ερώτημα είναι αν το ΚΚΕ βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και αν αναμένει κι αυτό την ανακοίνωση ημερομηνίας των εκλογών;

Φαίνεται αυτό; Για αυτό ρωτάνε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο;

Εμείς πάντα, ως ΚΚΕ, έχουμε καθήκον όχι μόνο να μιλάμε μέσα στη Βουλή και να λέμε τις απόψεις μας και να συμβάλλουμε έτσι στη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού, αλλά και να επικοινωνούμε καθημερινά με τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και τους λέμε τις απόψεις, τις θέσεις του ΚΚΕ για διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία και οι ίδιοι, αλλά και να παλεύουμε μαζί τους, να αγωνιζόμαστε.

Όπως για παράδειγμα στη ΛΑΡΚΟ, όπου οι εργαζόμενοι αγωνίζονται εδώ και τρία χρόνια τώρα και με επιτυχίες, παρότι τους δέρνουν από παντού καταιγίδες και απαξιώνεται η επιχείρησή τους και είναι μπροστά στο να τους απολύσουν τέλη Αυγούστου...

- Βλέπετε όμως εκλογές;

Απαντώ στο ερώτημα που έκαναν οι τηλεθεατές αν εμείς ως Κόμμα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Λοιπόν και χτες στους εργαζόμενους της «e-food» που έκαναν τις μοτοπορείες τους, τους εργαζόμενους της COSCO, στους φοιτητές που κινητοποιούνται στα πανεπιστήμια για να μην περάσει αυτός ο νέος νόμος - έκτρωμα - μαζί με τους καθηγητές τους και μαζί με το υπόλοιπο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, δεν είναι ενάντια μόνο οι φοιτητές όπως ξέρετε - άρα, λοιπόν, σε όλα αυτά είμαστε μαζί και κάνουμε ενημέρωση, διαφώτιση, όπως θέλετε πείτε το, προετοιμαζόμενοι και για εκλογές.

Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όταν προκηρυχθούν.

- Η εκτίμηση όμως από το ΚΚΕ ποια είναι;

Ναι, φαίνεται θα πάμε Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Αυτό φαίνεται από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, όπως τα ακούτε και τα διαβάζετε και εσείς. Ως πολιτική εκτίμηση - αν θέλετε - να το ενισχύσω αυτό, η επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου θα είναι να πάει όσο γίνεται πιο γρήγορα σε εκλογές. Για να αξιοποιήσει και το χαλαρό κλίμα του καλοκαιριού, αμέσως μετά τον Σεπτέμβρη, γιατί χαλαρώνει ο κόσμος, πάει κάνει κάνα μπάνιο, κάποιοι που έχουν έστω τα στοιχειώδη πάνε σε ένα σπίτι που έχουν στην ακροθαλασσιά ή στο βουνό και χαλαρώνουν και θέλει να το αξιοποιήσει αυτό. Δεν θέλει να έρθουν τα μεγάλα κύματα ανατιμήσεων και προβλημάτων που υπάρχουν. Δεν θα έχουν ακόμα περάσει όλοι οι νέοι αντεργατικοί νόμοι, οι οποίοι προβλέπονται για να βγούμε - που βγήκαμε - από την εποπτεία που υπήρχε της ΕΕ και του Ταμείου.

- Και λέτε για όλους αυτούς τους λόγους θα πάμε το φθινόπωρο σε εκλογές...

Ναι, γιατί πρέπει να περάσει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς, λόγω των ζητημάτων που αναλύσαμε πριν, με την Ενέργεια, τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση κ.λπ.

Άρα, λοιπόν, εκεί είναι ο στόχος, αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλα ζητήματα επίσης.

- Κύριε Γραμματέα, σε αυτή την περίπτωση, επειδή οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, όσο κι αν το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση και λέει με μεγάλη σαφήνεια «εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν», θα δεχτείτε πιέσεις. Τις δέχεστε ήδη, ήδη σας βάζουν μέσα στο κάδρο του «αισθήματος υψηλής εθνικής ευθύνης» για να συμμετάσχετε σε μία «προοδευτική» κυβέρνηση; Ο καθένας πια δίνει τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς του...

Χορτάσαμε από χαρακτηρισμούς...

- Ούτως ώστε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση και να μην αναγκαστούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές, οι οποίες με βάση αυτή την τραγική κατάσταση της οικονομίας, ίσως δώσουν και μια χαριστική βολή;

Εμείς, καταρχήν, δεν νιώθουμε καθόλου μόνοι, μέσα στον λαό, στους φοιτητές, είδατε πρώτη δύναμη η «Πανσπουδαστική». Καθόλου μόνοι δεν νιώσαμε, άλλοι ένιωσαν μόνοι κι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το κυβερνητικό κόμμα κ.λπ. Το ίδιο στους εργαζόμενους, στην πάλη που γίνεται. Σήμερα, αυτή την ώρα που μιλάμε, γίνεται η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου συμμετέχουν πάνω από 500 πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία όλης της χώρας. Που είναι μεγάλο πράγμα, ποτέ δεν είχαν ξεπεράσει τα 300. Η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να κάνει ούτε με 100, ούτε με 50...

- Εσείς όμως θα ενδώσετε σε προτάσεις; Θα συμβάλετε σε σχηματισμό κυβέρνησης;

Και με το αναλογικότερο σύστημα - όχι απλή αναλογική - που υπάρχει μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Γιατί κυβερνήσεις γίνονται μετά από συνεννόηση, με κάποιους συμβιβασμούς κομμάτων, τα οποία έχουν μια κοινή ρότα, μια κοινή στρατηγική σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα ποια στάση κρατάνε απέναντι σε έναν πόλεμο, όπως είναι στην Ουκρανία και τη στάση και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν. Όπως είναι για παράδειγμα το ποιες διεθνείς συμμαχίες κάνει για να αντιμετωπίσει και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και της περιοχής εδώ, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, να έχουν κοινή γραμμή. Όπως είναι τα ζητήματα της «πράσινης μετάβασης» και της ενεργειακής κρίσης, για το πώς θα αντιμετωπίσουν με βάση τις οδηγίες της Κομισιόν και της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό το μεγάλο υπερμνημόνιο που έχουμε και σε αυτό έχουν συμφωνήσει. Υπάρχουν κόμματα στην ελληνική Βουλή, εκτός από το κυβερνητικό, το σημερινό, της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα μικρότερα κόμματα που είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

- Το ΚΚΕ όχι;

Μα, ξέρετε τη θέση μας για αυτά τα θέματα. Εμείς βάζουμε κριτήρια, να τα πω επιγραμματικά για τους τηλεθεατές μας. Πρώτον, η στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την έξοδο της χώρας από αυτόν της εμπλοκής και της συμμετοχής της Ελλάδας. Να μην στέλνει όπλα, να απεγκλωβιστεί από το ΝΑΤΟ, από συμμαχίες. Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που μας βυθίζει σε αυτόν τον πόλεμο. Να φύγουμε από ζητήματα όπως για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης, που επιβάλλει αντιλαϊκούς νόμους - όχι να φύγουμε (από το Ταμείο), να φύγουμε από την ΕΕ - να πούμε «όχι κύριοι, δεν περνάω αυτά τα μέτρα, προχωράω σε αυτό το ζήτημα αφήνοντας πίσω όλα αυτά που έχω...», αυτό θα έπρεπε να κάνει μια κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια, λοιπόν, κυβέρνηση, όπου αν τα ζητήματα και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της και των εργασιακών ζητημάτων και των διεθνών συμμαχιών δηλαδή, έξοδος, σπάσιμο των ιμπεριαλιστικών αυτών δεσμών, εάν όλα αυτά τεθούν επί τάπητος από τον ίδιο τον λαό και ο λαός επιλέξει, εμείς του λέμε να το επιλέξει σήμερα, για να νιώσει ανακούφιση, να πιέζει, να εμποδίζει, το ΚΚΕ τέτοια μέτρα, να το ενισχύσει. Και αυτό που συμβαίνει στους φοιτητές, στους εργαζόμενους, στα σωματεία, σε συλλόγους, παντού σε όλη τη χώρα, να συμβεί και να εκφραστεί και στις εκλογές με μεγάλη δύναμη του ΚΚΕ. Η μοναδική ανάσα σήμερα θα είναι αυτή κι έτσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος για το αύριο, για να συμμετέχει το ΚΚΕ σε μια λαϊκή διακυβέρνηση, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία.

- Σας ευχαριστώ πολύ Γραμματέα για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε μία ώρα τώρα και μας απαντήσατε σε όλα τα ερωτήματα.

Εγώ σας ευχαριστώ.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.