Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Το νέο «αστέρι» της αμερικανικής σημαίας! ― ΚΚΕ: Ο λαός θα πληρώσει την «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Ο λαός θα πληρώσει την «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια

Τρίτη 17/05/2022 - 09:32

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν [Βλ. κάτω]:

«Ο κύριος Μητσοτάκης "λανσάρει" στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως "καλού παιδιού" στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως "μεσάζοντα" για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μόνο που από αυτή τη "συναλλαγή", ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός που θα πληρώσει την "καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις" με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέα κούρσα ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και με νέους μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά που θα ωφεληθούν από τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών.

Όσο για τη δήθεν προστασία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις "συνεκμετάλλευσης"».

902

*

ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Ελλάδα και ΗΠΑ είναι στον πόλεμο σαν μια φωνή, είπε ο Μπάιντεν

Τρίτη 17/05/2022 - 01:27

«Ελλάδα και ΗΠΑ είναι εκεί (στον πόλεμο στην Ουκρανία) σαν μια φωνή», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του σε δεξίωση που έγινε στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση απροκάλυπτα έχει εμπλέξει το λαό στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟικών με ζητούμενο να παίξει ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα η αστική τάξη με το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Η εταιρική μας σχέση είναι στο απόγειο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ότι «είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση νωρίτερα» για πολλά θέματα, τον πόλεμο, την ασφάλεια, την Ενέργεια και το εμπόριο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει «να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις» και πως για τις ΗΠΑ η Ελλάδα «είναι σημαντικός εταίρος στη Μεσόγειο και στην Ανατολική Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, έκανε ειδική αναφορά στην κύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, επισημαίνοντας το ρόλο της Αλεξανδρούπολης τόσο για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ όσο και για τις προσπάθειες αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου από αμερικανικό LNG.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Αλεξανδρούπολη είναι μόλις 500 μίλια από την Ουκρανία και πέρα από τη σπουδαιότητα για το ΝΑΤΟ είναι κόμβος για το υγροποιημένο φυσικό αέριο». Κατέδειξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βαθύνει τη συμμετοχή της σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα η αστική τάξη και κυρίως οι εφοπλιστές.

Για τα Εξοπλιστικά είπε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να αποκτήσει μαχητικά F-35 διότι πέρα από την άμυνά της θα ενισχυθεί η Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καλωσορίζει τους επενδυτές. 

Έμμεσα αναφέρθηκε στην επιθετικότητα της Άγκυρας, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» και φυσικά δεν είπε τίποτα ούτε για το ΝΑΤΟ ούτε για τις ΗΠΑ που παριστάνουν ότι δεν βλέπουν διότι θεωρούν στρατηγικό εταίρο την Τουρκία που θέλουν να «σπάσουν» κάθε συνεργασία της με τη Ρωσία.

Για το Κυπριακό ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν με την επιρροή τους να βοηθήσει να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διότι κανείς δεν θα αποδεχθεί μια λύση δύο κρατών και τα σχέδια που έχουν εμφανιστεί είναι διχοτομικά και αναφέρονται σε δυο διαφορετικά συνιστώντα κράτη.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.