Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Προσπάθειες συμβιβασμού για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Στους λαούς το κόστος του πολέμου ― Το Κίεβο ζητά και άλλα βαρέα όπλα ― Θανάσης Αυγερινός: Δύο αναταποκρίσεις ― Πούτιν προς Ντράγκι: Εφόσον φοβάστε επισιτιστική κρίση μην επιβάλλετε κυρώσεις που προκαλούν την τελευταία επιδείνωση στις ήδη ανερχόμενες τιμές ― Στο 81% η δημοτικότητα Πούτιν εντός Ρωσίας ― Οι Ρωσόφωνοι απελευθερώνουν υδραγωγεία πριν τα καταστρέψουν Ουκρανοί (2 VIDEO)

Δύο ανταποκρίσεις του Θανάση Αυγερινού

Μόσχα: Στο 81% η δημοτικότητα Πούτιν εντός Ρωσίας Οι Ρωσόφωνοι κερδίζουν και άλλες πόλεις στο Ντονιέτσκ Απελευθερώνουν υδραγωγεία πριν τα καταστρέψουν Ουκρανοί (27/5/2022, 20:03)

*

Πούτιν προς Μάριο Ντράγκι: Εφόσον φοβάστε επισιτιστική κρίση δεν είναι δυνατόν να επιβάλλετε κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι αυτές που προκαλούν την τελευταία επιδείνωση στις ήδη ανερχόμενες τιμές, λέει το Κρεμλίνο (/5/2022, 08:29)

(Βλέπε και κάτω)

*

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ

Προσπάθειες συμβιβασμού για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στους λαούς το κόστος του πολέμου

Παρασκευή 27/05/2022 - 20:24

Με τα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία να συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, πραγματοποιείται στις 30 και 31 Μάη, στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει την ενέργεια, την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και το φαγοπότι της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία, την «επισιτιστική ασφάλεια» και την άμυνα, δηλαδή την ενίσχυση της δυνατότητας της ΕΕ να συμμετέχει σε πολέμους και επεμβάσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που υπενθυμίζεται ότι έχει καταθέσει και αίτημα για ένταξη της χώρας του στην ιμπεριαλιστική Ένωση, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει συμφωνία.

Είναι ενδεικτικό ότι αντιπαράθεση έχει εκφραστεί ήδη πάνω στο προσχέδιο της Απόφασης της Συνόδου, γύρω από αν η ΕΕ πρέπει να καλέσει την Ουκρανία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να επιδιώξει την εκεχειρία (αυτό υποστηρίζει η Ιταλία) ή να θέσει ως στόχο την ήττα της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες μας είναι να βοηθήσουμε το ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, στις ανάγκες ρευστότητάς του. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να οργανώσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», τομέας στον οποίο προφανώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας, όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Προσπάθειες συμβιβασμού για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Η ενότητά μας ήταν πάντα το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας και παραμένει η κατευθυντήρια αρχή μας», σημειώνει επίσης ο Σαρλ Μισέλ, στο φόντο της αντίδρασης μιας σειράς χωρών όπως η Ουγγαρία στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Με βάση πληροφορίες που δημοσιεύει το «Reuters», προωθείται μια μεσοβέζικη φόρμουλα που θα βοηθήσει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και έτσι θα «ξεμπλοκάρει» το νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία. Με βάση αυτό το σχέδιο, το εμπάργκο θα επιβληθεί σε αυτή τη φάση μόνο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της θάλασσας και θα επιτραπούν οι παραδόσεις μέσω αγωγών. 

Η Ουγγαρία τροφοδοτείται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba, ο οποίος διασχίζει επίσης τη Σλοβακία και την Τσεχία. 

Οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο

Εξάλλου, την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών, όπου οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο της «πράσινης μετάβασης», αλλά και της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. 

Η όλη συζήτηση θα είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις που έχει θέσει η Σύνοδος του Μαρτίου στις Βερσαλίες, οι οποίες εξειδικεύονται στο πρόγραμμα «RePowerEU» που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζουν στον ίδιο ακριβώς δρόμο που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση: Μεγέθυνση των ΑΠΕ με μεγάλες επιδοτήσεις στα «πράσινα» αρπακτικά, αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το πανάκριβο αμερικάνικο LNG και μείωση της κατανάλωσης για τον λαό. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, εξάλλου, για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, η ευρωπαϊκή άμυνα θα απασχολήσει τους «27», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τις φιλοδοξίες για κέρδη και στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και τη συζήτηση για την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από το ΝΑΤΟ όσον αφορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

902

*

Όλες οι εξελίξεις

Κλιμακώνεται η πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 24/2/2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άσχετα με τα προσχήματα, τις αιτιάσεις και την ρητορική που αναπτύσσεται από την κάθε πλευρά, είναι μέρος της μεγάλης εικόνας μιας πολύ ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

*

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Λιμάν στο Ντονέτσκ

Παρασκευή 27/05/2022 - 22:49

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» βρίσκεται η πόλη Λιμάν, στην επαρχία του Κραματόρσκ, στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσόφονοι.

Η πτώση του Λιμάν, ανοίγει τον δρόμο στις Ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη των δύο τελευταίων μεγάλων πόλεων της επαρχίας του Ντονέτσκ που παραμένουν υπό Ουκρανικό έλεγχο: Το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ.

Μέχρι στιγμής, η «Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ» έχει θέσει υπό τον έλεγχο της «220 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου του Κράσνι Λιμάν, με υποστηρικτικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις», ανακοίνωσε το επιτελείο των ρωσόφωνων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πτώση της πόλης. Ωστόσο, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολεκσέι Αρεστόβιτς δήλωσε το βράδυ στην τηλεόραση πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης.

Το Κίεβο ζητά και άλλα βαρέα όπλα

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντολιάκ, ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας τα «πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα» και καλεί τις χώρες εταίρους να δώσουν στο Κίεβο πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε σήμερα ότι είναι νόμιμο για τους συμμάχους να στέλνουν τεθωρακισμένα και αεροπλάνα στην Ουκρανία.

«Είμαστε απολύτως σαφείς ότι είναι απολύτως νόμιμο να στηρίζουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα, με αεροπλάνα και υποστηρίζουμε το έργο που έχει κάνει η Τσεχία, στέλνοντας τεθωρακισμένα στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Μόσχα δεν ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, λέει ο Πούτιν

Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι «αβάσιμες», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Μιλώντας στον Νεχάμερ, ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια, ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ria Novosti», «Reuters», «Deutsche Welle»)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.