Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Μπάμπης Ζαφειράτος: Βγαίνουν από την πίπα σου σαν απ’ το Λύχνο του Αλαδδίνου — Επίγραμμα για τον Θάνο Μικρούτσικο (13 Απρ. 1947 – 28 Δεκ. 2019)

 

Βγαίνουν από την πίπα σου σαν απ’ το Λύχνο του Αλαδδίνου

Θάνος Μικρούτσικος: 13 Απρ. 1947, Πάτρα – 28 Δεκ. 2019, Αθήνα
Ναζίμ Χικμέτ: 15 Ιαν. 1902, Θεσαλονίκη – 3 Ιουν. 1963, Μόσχα
Μαρία Δημητριάδη: Αθήνα, 11 Απρ. 1950 – 6 Ιαν. 2009.
Σχέδιο – Σύνθεση, Μπαμπης Ζαφειράτος, 10.
V.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)

 

*

Επίγραμμα

Για τον Θάνο Μικρούτσικο

(13 Απριλίου 1947, Πάτρα – 28 Δεκεμβρίου 2019, Αθήνα)

 

Τζαζ-ροκ μορφή συνθέτη ερμηνευτή και στόφα θεατρίνου
Γραμμές πνευστών με ηχόχρωμα εξαίσιας νυχτωδίας
Κι ο Ελευθερίου ο Αλκαίος ο Χικμέτ ο Καββαδίας…
Βγαίνουν από την πίπα σου σαν απ’ το Λύχνο του Αλαδδίνου

Και ό,τι κι αν γράφει ετούτη η σκρόφα η Ιστορία
Ο Ρίτσος με ένα σύννεφο το μέλλον ξελασπώνει
Σε μια πιρόγα ο Ντικ διώχνει το ζόφο που μας ζώνει
Και στο ρεσάλτο τους ο Μπρεχτ με τη Μαρία
Μας παρασέρνουν σε χορό
Στο αγαπημένο σου φτερό
Του καρχαρία

 

Μπάμπης Ζαφειράτος, 23 Δεκεμβρίου 2020

 

Όλα τα Επιγράμματα του Μπάμπη Ζαφειράτου

 


Περισσότερα: 

Μπάμπης Ζαφειράτος: Επίγραμμα για τον Θάνο Μικρούτσικο — Επίμετρο με 7+2 ιδιαίτερες, λιγότερο γνωστές, μουσικές στιγμές του (VIDEO - Φωτό)

*

28 Δεκεμβρίου 2019

«Φεύγει», μετά από παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο άνθρωπος που «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», με τη ζωή και το έργο του, την παλικαρίσια στάση του απέναντι στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, μας έμαθε πολλά... Με κυριότερο: «Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία).

Σπούδασε Μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή - συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου. 

Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο, από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής, ήταν η μελοποίηση της ποίησης.

«Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Ολα από χέρι καμένα», «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Αμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτης» και πολλοί ακόμα, είναι δίσκοι που περιλαμβάνουν κομμάτια μελοποιημένης ποίησης.

Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια των Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Τριπολίτη, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορου Λιοντάκη, Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα.

Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσει. Αλλωστε, η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου είναι αυτή που επέτρεψε να κατανοηθούν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία, που μέχρι τότε θεωρούνταν «ελάσσων» ποιητής.

Απογείωσε την πολιτικοποιημένη τέχνη, την εκτόξευσε σε πλατιούς ορίζοντες από απέραντη αγάπη στον αλύγιστο άνθρωπο που παλεύει για την κοινωνική πρόοδο και την απελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς.

Όλο το έργο του διαπνέεται από το πάθος για την αλήθεια και για το ωραίο μέσα στην τέχνη και τη ζωή.

Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τεράστια ήταν και η παρουσία του στη δισκογραφία.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους σημαντικούς Ελληνες ερμηνευτές και μουσικούς και με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες.

Το ταλέντο του, η σκληρή και συνεχής δουλειά, η συνεχής διεύρυνση των γνώσεών του τον κατέστησαν και τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες που πέρασαν από τον τόπο μας.

Από τον 902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.