Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Τα χατζηαβατάκια της αστικής τάξης που καταργούν ακόμα και το 8ωρο του ύπνου! — ΚΚΕ: «Πολεμικό ανακοινωθέν» εναντίον των εργαζομένων εξέδωσε ο Κ. Χατζηδάκης — ΠΑΜΕ αύριο (13/5) στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις (SPOT)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

«Πολεμικό ανακοινωθέν» εναντίον των εργαζομένων εξέδωσε ο Κ. Χατζηδάκης

ΠΑΜΕ στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τιςμεγάλες πόλεις


Τετάρτη 12/05/2021 - 17:06

Όλες και όλοι στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά [βλέπε κάτω] και τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη την οποία χαρακτηρίζει «πολεμικό ανακοινωθέν» εναντίον των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:


«Σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου, εξέδωσε "πολεμικό ανακοινωθέν" εναντίον των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των δικαιωμάτων τους.

Το τερατούργημα, που επί 3 ώρες παρουσίαζε, ικανοποιεί τα πιο "τρελά όνειρα" της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν και νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν δίνει "δύναμη στον εργαζόμενο", όπως ισχυρίζεται, αλλά "παντοδυναμία στον εργοδότη".

Το κεφάλαιο είναι αυτό που θα ωφεληθεί:

  • Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Δυναμώνει η εκμετάλλευση, δίνοντας "γην και ύδωρ" στις επιχειρήσεις να μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν "ομιλούντα εργαλεία", να εργάζονται όποτε, όσο και όταν τους χρειάζεται η εργοδοσία και παράλληλα να αυξάνεται κατακόρυφα η απλήρωτη εργασία.
  • Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Την ίδια ώρα που με θράσος επικαλείται την 4ήμερη εργασία, τις γονικές παροχές και τα δικαιώματα των μητέρων, δίνοντας τάχα στους εργαζόμενους τις "Παρασκευές", απελευθερώνει την κυριακάτικη εργασία, αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
  • Από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%. Δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με υπερεργασία και υπερεκμετάλλευση τους εργαζόμενους.
  • Από την προσπάθεια να απαγορευτεί τυπικά και ουσιαστικά ο ίδιος ο χαρακτήρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία, με ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε "ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία". Επιδιώκουν να αλυσοδέσουν τους εργαζόμενους, να κυριαρχήσει η "σιωπή νεκροταφείου" σε κάθε κλάδο. Ξεμοναχιασμένοι και απροστάτευτοι από συλλογικές συμβάσεις να γίνονται οι εργαζόμενοι εύκολη λεία στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.
  • Από την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν "ανεξάρτητες αρχές", κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου προκλητικά για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιέχονται στο "έκτρωμα Χατζηδάκη", που προσπαθεί να το πλασάρει ως "σύγχρονο" και ως "ελεύθερη επιλογή" του εργαζόμενου. Είναι τεράστιο ψέμα και πρόκληση. Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα η ελευθερία του εργαζόμενου τελειώνει στις πύλες και στις πόρτες των χώρων δουλειάς, στην έναρξη κάθε βάρδιας.

Στην πραγματικότητα ο εργαζόμενος θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές και τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα έχει ούτε καν αυτό το τυπικό δικαίωμα της επιλογής.

Η επίκληση από τη μεριά του υπουργού των Οδηγιών της ΕΕ και όσων υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν αθωώνει ούτε αλλάζει τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Αντίθετα, πιστοποιεί ότι αυτή η επίθεση εξελίσσεται βήμα - βήμα, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων την οποία έρχεται να απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξαν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στο μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Όλες και όλοι αύριο στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλεςτις μεγάλες πόλεις».

902

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ

10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, καταργεί κυριακάτικη αργία και ΣΕΠΕ

Τετάρτη 12/05/2021 - 16:28

Πολύ χειρότερες είναι οι διατάξεις του εκτρωματικού νομοσχεδίου που παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ακόμα και από τις «διαρροές» που μέχρι χθες κυκλοφορούσε η κυβέρνηση στα ΜΜΕ.

Πρόκειται για μέτρα που, με «Ευαγγέλιο» τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διευθέτηση (για μέχρι και 13 ώρες δουλειάς την ημέρα), ένα προς ένα έρχονται να υπηρετήσουν τις ανάγκες των βιομηχάνων για το παραπέρα ξεζούμισμα τον εργαζομένων, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και της ακύρωσης στην πράξη του απεργιακού δικαιώματος.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΝΔ καταργεί ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία σε πάμπολλους κλάδους εργαζομένων, καθιστώντας την εξαίρεση. Καταργεί ακόμα και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μετατρέποντάς το σε μια «ανεξάρτητη αρχή» ελέγχου με «οικονομική αυτοτέλεια». Ενώ, εξαπολύει επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, κάνοντας πράξη τους πόθους της εργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας μέσα από τις «ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες».

Σαν να ζήλεψε τα κόλπα των ταχυδακτυλουργών, ο Κ. Χατζηδάκης έφτασε να ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι «για την προστασία των εργαζομένων».

Πέρα από ψέματα και διαστρεβλώσεις, ο υπουργός χαρακτήρισε «δικαίωμα των εργαζομένων» τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δηλαδή τις τζάμπα υπερωρίες-δωράκια στην εργοδοσία, ενώ διαρκώς επαναλάμβανε ότι οι διατάξεις της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το χτύπημα του 8ωρου, η επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας, η διευκόλυνση των απολύσεων και αυτών που θεωρούνται άκυρες και των απολύσεων των συνδικαλιστών, το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών είναι «δικαιώματα εργαζομένων και κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τους τα στερήσει»!

Όμως δεν χρειάζεται κανείς να είναι νομικός -όπως λέει και ο υπουργός- για να αντιληφθεί τον βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων. Με την ψήφισή τους:

Διευκολύνεται ακόμα πιο πολύ η εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (10 και 12ωρη εργασία χωρίς καν αμοιβή των επιπλέον ωρών ως υπερωριών), την οποία θα μπορούν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τη «θέληση» του εργαζόμενου, χωρίς να χρειάζονται ούτε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Οι εργοδότες θα μπορούν να απολύουν ακόμα πιο εύκολα συνδικαλιστές.

Θα μπορούν ακόμα να απολύουν και για λόγους που νομικά καθιστούν άκυρη μια απόλυση, αρκεί να δίνουν στους απολυμένους 2-3 μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση.

Διευρύνονται η λίστα των κλάδων που θα δουλεύουν και την Κυριακή (logistics, courier, βιομηχανίες και αποθήκες στο φάρμακο, υπηρεσίες λογιστικής, ανθρώπινου δυναμικού, πληροφορικής κ.ά.).

Θα μπορούν να αναγκάζουν σε ακόμα περισσότερες και πιο φθηνές υπερωρίες τους εργαζόμενους. Από 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 ώρες ετησίως στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, που είναι σήμερα, θα αυξηθούν για όλους στις 150. Μέχρι τώρα κάθε υπερωρία μέχρι τις 96 και 120 πληρώνονται με 40% προσαύξηση. Κάθε «νόμιμη» υπερωρία μετά από αυτά τα όρια (96 και 120) πληρωνόταν με 60% προσαύξηση. Τώρα θα πληρώνονται και οι 150 με 40%. Η αύξηση του προστίμου για τις παράνομες υπερωρίες από 80% στο 120% είναι στάχτη στα μάτια, αφού 150 ώρες νόμιμης φθηνής υπερωρίας σε συνδυασμό και τη διευθέτηση φθάνουν και περισσεύουν.

Καθιερώνει σταδιακά την ψηφιακή κάρτα εργασίας -μέχρι το τέλος του 2022 σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Από τα συμφραζόμενα «καταγραφή σε πραγματικό χρόνο (...) ώρα έναρξης και λήξης εργασίας, διάλειμμα (...)» προκύπτει ότι ένας από τους στόχους που υπηρετεί είναι η εφαρμογή της ευρωενωσιακής οδηγίας 2003/88 ότι, μεταξύ άλλων, το διάλειμμα δεν θεωρείται εργάσιμος χρόνος.

Τα παραπάνω αποτελούν μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων του υπουργού Εργασίας. Όπως είπε αργότερα, εντός της ημέρας, θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που σίγουρα θα αποκαλύψει πολύ περισσότερο τον βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων που έρχονται.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.